Διονύσιος ο Θραξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Διονύσιος ο Θραξ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 170 π.Χ.
Αλεξάνδρεια
Θάνατος 89 π.Χ.
Ρόδος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα γραμματικός
συγγραφέας
Αξιοσημείωτο έργο Τέχνη Γραμματική

Ο Διονύσιος ο Θραξ ήταν σπουδαίος αρχαίος Έλληνας γραμματικός. Γεννήθηκε περί το μέσο του 2ου αιώνα π.Χ. στην Αλεξάνδρεια από πατέρα που καταγόταν από τη Θράκη, εξ ου και το προσωνύμιό του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Διονύσιος ο Θράξ θεωρείται ο πρώτος γνωστός γραμματικός της αρχαιότητας που συνέταξε συστηματικό εγχειρίδιο γραμματικής της ελληνικής γλώσσας σε τρία βιβλία κατά το πνεύμα του δασκάλου του, Αριστάρχου. Έδρασε περισσότερο στη Ρόδο που την εποχή εκείνη αποτελούσε κέντρο καλλιτεχνικής κίνησης και φιλολογικών σπουδών, όπου εκεί και δίδαξε όλους τους κλάδους της φιλολογίας.

Το εγχειρίδιό του, που έφερε τον τίτλο Τέχνη Γραμματική, έχουν υπομνηματίσει πολλοί από τους μεταγενέστερους, ενώ αποτέλεσε ίσως το σπουδαιότερο διδακτικό βιβλίο για σχεδόν δώδεκα αιώνες μετά.

Θεωρείται ότι δημιούργησε τον όρο "επίθετο" και ξεχώρισε τα ονόματα σε «ονόματα ουσιαστικά» και «ονόματα επίθετα», διαχωρισμός ο οποίος χρησιμοποιήθηκε κατόπιν και σε άλλες γλώσσες.[1]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου, τόμος 6ος, σελ. 90 (3ος)
  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος - Λαρούς - Μπριτάννικα, τόμος 21ος, σελ. 138 (45ος)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ (1999). ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΛΕΞΙΚΟ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ. ΑΘΗΝΑ, σελ. 318. ISBN 960-7149-03-3.  (σελ. 15)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]