Διονύσιος ο Θραξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διονύσιος ο Θραξ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση170 π.Χ.[1]
Βυζάντιον[2]
Θάνατος90 π.Χ.[1]
Ρόδος
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά[3]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταγραμματικός
συγγραφέας
Αξιοσημείωτο έργοΤέχνη Γραμματική
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Διονύσιος ο Θραξ ήταν σπουδαίος αρχαίος Έλληνας γραμματικός. Γεννήθηκε περί το μέσο του 2ου αιώνα π.Χ. στην Αλεξάνδρεια από πατέρα που καταγόταν από τη Θράκη, εξ ου και το προσωνύμιό του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Διονύσιος ο Θράξ θεωρείται ο πρώτος γνωστός γραμματικός της αρχαιότητας που συνέταξε συστηματικό εγχειρίδιο γραμματικής της ελληνικής γλώσσας σε τρία βιβλία κατά το πνεύμα του δασκάλου του, Αριστάρχου. Έδρασε περισσότερο στη Ρόδο που την εποχή εκείνη αποτελούσε κέντρο καλλιτεχνικής κίνησης και φιλολογικών σπουδών, όπου εκεί και δίδαξε όλους τους κλάδους της φιλολογίας.

Το εγχειρίδιό του, που έφερε τον τίτλο Τέχνη Γραμματική, έχουν υπομνηματίσει πολλοί από τους μεταγενέστερους, ενώ αποτέλεσε ίσως το σπουδαιότερο διδακτικό βιβλίο για σχεδόν δώδεκα αιώνες μετά.

Θεωρείται ότι δημιούργησε τον όρο "επίθετο" και ξεχώρισε τα ονόματα σε «ονόματα ουσιαστικά» και «ονόματα επίθετα», διαχωρισμός ο οποίος χρησιμοποιήθηκε κατόπιν και σε άλλες γλώσσες.[4]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου, τόμος 6ος, σελ. 90 (3ος)
  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος - Λαρούς - Μπριτάννικα, τόμος 21ος, σελ. 138 (45ος)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Βιβλιοθήκη του Βατικανού.
  2. Leopold Cohn: «Dionysios 134» (Γερμανικά) 1903.
  3. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 2  Μαΐου 2020.
  4. ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ (1999). ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΛΕΞΙΚΟ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ. ΑΘΗΝΑ. σελ. 318. ISBN 960-7149-03-3.  Η παράμετρος |access-date= χρειάζεται |url= (βοήθεια) (σελ. 15)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]