Αρποκρατίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αρποκρατίων
Γενικές πληροφορίες
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
ρήτορας
Αξιοσημείωτο έργοLexicon of the Ten Orators
Περίοδος ακμής2ος αιώνας

Ο Βαλέριος Αρποκρατίων (Οὐαλέριος ή Βαλέριος Ἁρποκρατίων, έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ.) ήταν ρήτορας και γραμματικός από την Αλεξάνδρεια.

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνέταξε το Λεξικόν των δέκα ρητόρων, έργο που σώθηκε, αν και σε ατελή μορφή, και διεμόρφωσε το πρότυπο («ρήτορες του αττικού κανόνα») για τους Αττικούς ρήτορες, την ερμηνεία τους, αλλά και για τη γνώση του αττικού δικαίου. Το επεξηγηματικού περιεχομένου λεξικό αυτό είχε βασισθεί σε συγγραφείς όπως ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς, του οποίου το έργο έχει διασωθεί, και σε πηγές οι οποίες μας είναι γνωστές μόνον αποσπασματικά, όπως οι ατθιδογράφοι (Ελλάνικος) ή ακόμα ο γραμματικός Δίδυμος Χαλκέντερος. Περιέχει μεταξύ άλλων πληροφορίες για την αρχιτεκτονική, τη θρησκεία, τα πολιτεύματα και τα αττικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με τη Σούδα, ο Αρποκρατίων συνέγραψε επίσης το έργο-συλλογή Ανθηρών συναγωγή, ένα είδος ανθολογίας εκφράσεων ή χρηστομάθειας, το οποίο όμως δεν διασώθηκε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιωάννης Κακαβούλιας: Ελληνική Γραμματολογία (αρχαία και βυζαντινή), εκδ. Νικόδημος, Αθήνα, σελίδες 56-57
  • Νικόλαος Κονομής, «Ακμή των επιστημών-φιλολογία-Η λεξικογραφία και το τέλος μιας εποχής», Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, τομ.Ε΄, (1974), σελ. 315