Θράσυλλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θράσυλλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας π.Χ.
Μένδης
Θάνατος36[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααστρολόγος
θεωρητικός της μουσικής
φιλόσοφος
Οικογένεια
ΣύζυγοςΆκα Β΄ της Κομμαγηνής
ΤέκναΒάλβιλλος
Claudia Thrasylla

Ο Θράσυλλος (; - 36 μ.Χ.) ήταν φιλόσοφος, γραμματικός και αστρολόγος από την Αλεξάνδρεια, που συνέδεσε το όνομά του με την αρχαιότερη έκδοση των διαλόγων του Πλάτωνα, τους οποίους κατέταξε μαζί με τον Δερκυλλίδη σε εννέα τετραλογίες. Σώζεται μεταγενέστερη επιτομή των έργων του με τίτλο Συγκεφαλαίωσις του προς Ιεροκλέα Θρασύλλου πίνακος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θράσυλλος, μορφωμένος και εύπορος, είχε αναπτύξει υψηλές κοινωνικές σχέσεις: είχε νυμφευτεί την πριγκίπισσα Άκα Β΄ της Κομμαγηνής και ήταν στενός φίλος του Αυτοκράτορα Τιβέριου. Συγκεκριμένα, είχε γνωρίσει τον εξόριστο τότε (6 π.Χ.-2 μ.Χ.) Τιβέριο στη Ρόδο, και λέγεται ότι του προμάντεψε πως θα ανακληθεί από την εξορία. Εντυπωσιασμένος ο τελευταίος, μετά την επαλήθευση της προφητείας, πήρε μαζί του στη Ρώμη τον Θράσυλλο και τον έκανε Ρωμαίο πολίτη.

Αναφορές στο έργο του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πορφύριος τον θεωρεί πλατωνικό, αναφέρει όμως ότι είχε μυηθεί και στον μυστικισμό των Πυθαγορείων. Ο Πλίνιος αναφέρει πως είχε μελετήσει θέματα σχετικά με την αστρονομία, την κοσμογραφία και τη φυσική ιστορία, ενώ από τον Θέωνα[2] τον Σμυρναίο και τον Πορφύριο έχουν διασωθεί αποσπάσματα της μουσικής μελέτης του Περί των επτά τόνων. Οι σύγχρονοί του, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη του επίδοση στην αστρολογία την οποία είχε ανάγει σε επιστήμη, τον χαρακτηρίζουν «ως άνδρα πάσης αστρολογίας διαπεφυκότα».[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. 102408157. Ανακτήθηκε στις 15  Οκτωβρίου 2015.
  2. Θέων ο Σμυρναίος
  3. Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό, τόμ. 4, σ. 94, εκδοτική Αθηνών 1985

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]