Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρίσταρχος ο Σαμόθραξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρίσταρχος ο Σαμόθραξ
λεπτμ. από την αποθέωση του Ομήρου (1827) του Ζαν Ωγκύστ Ντομινίκ Ενγκρ, όπου ο Αρίσταρχος ο Σαμόθραξ απεικονίζεται ανάμεσα σε 32 πρόσωπα-Μουσείο του Λούβρου.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση217 π.Χ.
Σαμοθράκη
Θάνατος144 π.Χ.
Κύπρος
Συνθήκες θανάτουαυτοκτονία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
βιβλιοθηκονόμος
κριτικός
ΕργοδότηςΒιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΈφορος της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας

Ο Αρίσταρχος ο Σαμόθραξ, περ. 220 π.Χ. - 143 π.Χ.[1] γραμματικός και βιβλιοθηκάριος στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ήταν μαθητής και διάδοχος του Αριστοφάνη του Βυζάντιου.

Γεννήθηκε στη Σαμοθράκη και ήταν σύγχρονος του Πτολεμαίου του Φιλομήτορος που του ανέθεσε την εκπαίδευση του γιου του Πτολεμαίου του Ευπάτορος. Το 164 π.Χ. κατέφυγε στην Κύπρο όταν ο Πτολεμαίος Η΄ Φύσκων καταδίωκε τους φίλους του δολοφονημένου Πτολεμαίου Ευπάτορος, όπου και πέθανε από υδρωπικία.[2]

Λέγεται ότι διέθετε παροιμιώδη μνήμη και αδιαφορούσε τελείως για την εξωτερική του εμφάνιση.

Κατά το λεξικό Σουίδα έγραψε πολυάριθμα υπομνήματα, συγγράμματα («περί Ιλιάδος και Οδυσσείας», «προς Φιλητάν», «περί Ναυστάθμου» και άλλα) και οκτακόσια σχόλια στον Πίνδαρο και ιδιαίτερα διακρίθηκε στην κριτική έκδοση των ομηρικών επών. Ο μαθητής του Αριστόνικος ο Αλεξανδρεύς μας παραδίδει πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες της κριτικής μεθόδου του δασκάλου του. Μαζί με τον Ζηνόδοτο και τον Αριστοφάνη το Βυζάντιο είναι οι πρώτοι που κατέταξαν και συστηματοποίησαν τη μελέτη σημαντικών αρχαίων κειμένων, που είχαν αλλοιωθεί ή σκορπιστεί και χρειάζονταν διόρθωση και αποκατάσταση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γιάννης Λάμψας, «Λεξικό του αρχαίου κόσμου» τόμ. Α΄σ. 459
  2. Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής«Λεξικό της αρχαιολογίας», 1888