Δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του Ανατολικού Τιμόρ το 1999
Δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του Νοτίου Σουδάν το 2011

Ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας είναι τύπος δημοψηφίσματος στο οποίο οι πολίτες μιας επικράτειας θα αποφασίσουν αν η επικράτεια θα πρέπει να γίνει ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος. Ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που οδηγεί σε ψήφο υπέρ της ανεξαρτησίας δεν οδηγεί πάντα τελικά στην ανεξαρτησία.

Τα άρθρα σχετικά με συγκεκριμένα δημοψηφίσματα συνδέονται με τις ημερομηνίες στο κουτί σε προηγούμενα δημοψηφίσματα.

Διαδικασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, συνήθως τίθεται για πρώτη φορά μετά την πολιτική επιτυχία για τους εθνικιστές μιας επικράτειας. Αυτό θα μπορούσε να έρθει στη σκέψη των πολιτικών ή κομμάτων με αποσχιστικές πολιτικές, ή από πίεση από εθνικιστικές οργανώσεις.

Διαπραγματεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι διαπραγματεύσεις για τους όρους ενός δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας μπορεί να λάβουν χώρα μεταξύ των εθνικιστών και της κυβέρνησης η οποία ασκεί την κυριαρχία επί της επικράτειας. Αν οι όροι συμφωνηθούν, τότε το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας μπορεί να πραγματοποιηθεί με δεσμευτικό αποτέλεσμα, ενώ αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Τα δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας μπορεί να πραγματοποιηθούν χωρίς τη συγκατάθεση των κυβερνήσεων, αλλά τα αποτελέσματά τους συνήθως αγνοούνται από τη διεθνή κοινότητα.

Υπάρχουν διάφορα θέματα που μπορούν να συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις, όπως η ημερομηνία και η ώρα της ψηφοφορίας, καθώς και η επιλεξιμότητα των ψηφοφόρων. Για αυτές τις περιπτώσεις, η κοινή εκλογική πρακτική συχνά χρησιμοποιείται ευρέως, αν και μπορεί να υπάρχουν αποκλίσεις, όπως φαίνεται με τη μείωση της ηλικίας ψήφου για το σκωτσέζικο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του 2014.

Άλλα θέματα προς διαπραγμάτευση περιλαμβάνουν το ερώτημα ή ερωτήματα στο ψηφοδέλτιο, και ποιες θα είναι οι επιλογές ψηφοφορίας στο ψηφοδέλτιο. Τα δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας μπορεί να προσφέρουν επίσης επιλογές για μεγαλύτερη αυτονομία ή αντί γι'αυτό το status quo. Άλλες συνταγματικές ερωτήσεις μπορούν επίσης να υποβληθούν για ψηφοφορία. Τα ερωτήματα που ρωτούν τα δημοψηφίσματα μπορούν να αναθεωρηθούν, αν τα μέρη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις θεωρούν ότι είναι πάρα πολύ πρωταγωνιστικά.

Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ασχοληθούν κυρίως με το τι θα κάνει το αποτέλεσμα δεσμευτικό. Για κάποια δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας, απαιτείται απλή πλειοψηφία για μια επιλογή. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποσόστωση, όταν ένα ορισμένο ποσοστό ψήφων ή ψηφοφόρων πρέπει να είναι υπέρ της μια επιλογής για να είναι δεσμευτικό.

Το δημοψήφισμα για την κατάσταση του Ντονμπάς το 2014 απορρίφθηκε ως παράνομο από την κυβέρνηση της Ουκρανίας

Οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις μπορεί να επιτευχθούν δύσκολα για τους εθνικιστές, καθώς οι κυβερνήσεις μπορεί να είναι απρόθυμες να εγκαταλείψουν την κυριαρχία. Για παράδειγμα, εθνικιστές προγραμμάτισαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Καταλονία το 2014, αλλά συνάντησε αντιδράσεις από την ισπανική κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα, το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε ήταν ανεπίσημο και μη δεσμευτικό.

Επακόλουθα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε περίπτωση ψηφοφορίας υπέρ της ανεξαρτησίας, μπορεί να υπάρχουν διαπραγματεύσεις σχετικά με τους όρους της απόσχισης για την επικράτεια από το κυρίαρχο κράτος. Τότε, πραγματοποιείται μια διακήρυξη ανεξαρτησίας για το νέο κράτος, και στη συνέχεια μπορεί να ακολουθήσει διεθνής αναγνώριση, καθώς και συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη. Σε περιπτώσεις που αφορούν μη δεσμευτικά δημοψηφίσματα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας, και, επομένως, σε περιορισμένη αναγνώριση ή αυτοανακηρυχθέντα κράτη.

Σε περίπτωση ψήφου κατά της ανεξαρτησίας, μερικές φορές μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει ένα ισχυρό εθνικιστικό κίνημα που να ζητά την επανάληψη του δημοψηφίσματος. Για παράδειγμα, μετά από δύο δημοψηφίσματα στο Κεμπέκ, το Κόμμα των Κεμπεκιωτών συνέχισε να αυξάνει την προοπτική της διεξαγωγής τρίτου δημοψηφίσματος,[1] και το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια επανάληψη του δημοψηφίσματος του 2014, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρελθοντικά δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προτεινόμενο κράτος Έτος Πρώην κράτος Πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας Ανεξαρτησία Αναγνώριση Σημειώσεις
Λιβηρία 1846 Αμερικανική Εταιρεία Αποικισμού Ναι Ναι Ναι
Μέριλαντ 1853 Εταιρεία Αποικισμού του Κράτους του Μέριλαντ Ναι Ναι Ναι
Νορβηγία 1905 Ένωση Σουηδίας-Νορβηγίας Ναι Ναι Ναι Το δημοψήφισμα αφορούσε για την έγκριση της επικυρωμένης διάλυσης της ένωσης μεταξύ των δύο συνταγματικών κρατών από τους ψηφοφόρους.
Ισλανδία 1918 Δανία Ναι Ναι Ναι
Βεστραλία 1933 Αυστραλία Ναι Όχι Όχι
Καμπότζη 1945 Γαλλία Ναι Ναι Ναι
Λαϊκή Δημοκρατία της Μογγολίας 1945 Δημοκρατία της Κίνας Ναι Ναι Ναι
Νήσοι Φερόες 1946 Δανία Ναι Όχι Όχι Η ανακήρυξη ανεξαρτησίας ακυρώθηκε από τη Δανία.
Σάαρ 1955 Γαλλία Όχι Όχι Ναι Η επικράτεια μεταφέρθηκε αργότερα στη Δυτική Γερμανία.
Καμερούν 1958 Γαλλία Όχι Όχι Ναι Δημοψήφισμα για το νέο Γαλλικό σύνταγμα. Μια αρνητική ψηφοφορία θα οδηγούσε στην ανεξαρτησία.
Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 1958 Γαλλία Όχι Όχι Ναι Δημοψήφισμα για το νέο Γαλλικό σύνταγμα. Μια αρνητική ψηφοφορία θα οδηγούσε στην ανεξαρτησία.
Τσαντ 1958 Γαλλία Όχι Όχι Ναι Δημοψήφισμα για το νέο Γαλλικό σύνταγμα. Μια αρνητική ψηφοφορία θα οδηγούσε στην ανεξαρτησία.
Κομόρες 1958 Γαλλία Όχι Όχι Ναι Δημοψήφισμα για το νέο Γαλλικό σύνταγμα. Μια αρνητική ψηφοφορία θα οδηγούσε στην ανεξαρτησία.
Δημοκρατία του Κονγκό 1958 Γαλλία Όχι Όχι Ναι Δημοψήφισμα για το νέο Γαλλικό σύνταγμα. Μια αρνητική ψηφοφορία θα οδηγούσε στην ανεξαρτησία.
Δαχομέη 1958 Γαλλία Όχι Όχι Ναι Δημοψήφισμα για το νέο Γαλλικό σύνταγμα. Μια αρνητική ψηφοφορία θα οδηγούσε στην ανεξαρτησία.
Τζιμπουτί 1958 Γαλλία Όχι Όχι Ναι Δημοψήφισμα για το νέο Γαλλικό σύνταγμα. Μια αρνητική ψηφοφορία θα οδηγούσε στην ανεξαρτησία.
Γαλλική Πολυνησία 1958 Γαλλία Όχι Όχι Ναι Δημοψήφισμα για το νέο Γαλλικό σύνταγμα. Μια αρνητική ψηφοφορία θα οδηγούσε στην ανεξαρτησία.
Γκαμπόν 1958 Γαλλία Όχι Όχι Ναι Δημοψήφισμα για το νέο Γαλλικό σύνταγμα. Μια αρνητική ψηφοφορία θα οδηγούσε στην ανεξαρτησία.
Γουινέα 1958 Γαλλία Ναι Ναι Ναι Δημοψήφισμα για το νέο Γαλλικό σύνταγμα. Μια αρνητική ψηφοφορία θα οδηγούσε στην ανεξαρτησία.
Ακτή Ελεφαντοστού 1958 Γαλλία Όχι Όχι Ναι Δημοψήφισμα για το νέο Γαλλικό σύνταγμα. Μια αρνητική ψηφοφορία θα οδηγούσε στην ανεξαρτησία.
Μαδαγασκάρη 1958 Γαλλία Όχι Όχι Ναι Δημοψήφισμα για το νέο Γαλλικό σύνταγμα. Μια αρνητική ψηφοφορία θα οδηγούσε στην ανεξαρτησία.
Μάλι 1958 Γαλλία Όχι Όχι Ναι Δημοψήφισμα για το νέο Γαλλικό σύνταγμα. Μια αρνητική ψηφοφορία θα οδηγούσε στην ανεξαρτησία.
Μαυριτανία 1958 Γαλλία Όχι Όχι Ναι Δημοψήφισμα για το νέο Γαλλικό σύνταγμα. Μια αρνητική ψηφοφορία θα οδηγούσε στην ανεξαρτησία.
Νέα Καληδονία 1958 Γαλλία Όχι Όχι Ναι Δημοψήφισμα για το νέο Γαλλικό σύνταγμα. Μια αρνητική ψηφοφορία θα οδηγούσε στην ανεξαρτησία.
Νίγηρας 1958 Γαλλία Όχι Όχι Ναι Δημοψήφισμα για το νέο Γαλλικό σύνταγμα. Μια αρνητική ψηφοφορία θα οδηγούσε στην ανεξαρτησία.
Σαιν Πιερ και Μικελόν 1958 Γαλλία Όχι Όχι Ναι Δημοψήφισμα για το νέο Γαλλικό σύνταγμα. Μια αρνητική ψηφοφορία θα οδηγούσε στην ανεξαρτησία.
Σενεγάλη 1958 Γαλλία Όχι Όχι Ναι Δημοψήφισμα για το νέο Γαλλικό σύνταγμα. Μια αρνητική ψηφοφορία θα οδηγούσε στην ανεξαρτησία.
Άνω Βόλτα 1958 Γαλλία Όχι Όχι Ναι Δημοψήφισμα για το νέο Γαλλικό σύνταγμα. Μια αρνητική ψηφοφορία θα οδηγούσε στην ανεξαρτησία.
Σαμόα 1961 Νέα Ζηλανδία Ναι Ναι Ναι
Αλγερία 1962 Γαλλία Ναι Ναι Ναι
Κράτος της Μάλτας 1964 Ηνωμένο Βασίλειο Ναι Ναι Ναι
Ροδεσία 1964 Ηνωμένο Βασίλειο Ναι Ντε φάκτο Όχι Ο πλειοψηφικός πληθυσμός των μαύρων δεν μπόρεσε να ψηφίσει στο δημοψήφισμα, επομένως το αποτέλεσμα ακυρώθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς. Αυτό οδήγησε στην αμφισβητούμενη Μονομερή Διακήρυξη Ανεξαρτησίας.
Τζιμπουτί 1967 Γαλλία Όχι Όχι Ναι
Πουέρτο Ρίκο 1967 Ηνωμένες Πολιτείες Όχι Όχι Ναι
Δυτική Παπούα 1969 Ινδονησία Όχι Όχι Ναι Το ερώτημα που τέθηκε ήταν αν η Δυτική Παπούα ήθελε να εγκαταλείψει την κυριαρχία της στην Ινδονησία. Όλοι οι 1.025 ψηφοφόροι ψήφισαν ομόφωνα «ναι» με την εμφάνιση των χεριών.
Βόρειες Μαριάνες Νήσοι 1969 Ηνωμένες Πολιτείες Όχι Όχι Ναι Η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της ενσωμάτωσης με το Γκουάμ.
Μπαχρέιν 1970 Ηνωμένο Βασίλειο Ναι Ναι Ναι Το ερώτημα ήταν εάν οι Μπαχρεϊνοί προτιμούσαν την προσάρτηση από το Ιράν ή την ανεξαρτησία.
Νιούε 1974 Νέα Ζηλανδία Πλειοψηφία για καθεστώς σύνδεσης Επετεύχθη καθεστώς σύνδεσης Ναι Το δημοψήφισμα αφορούσε το κατά πόσον το Νιούε πρέπει να γίνει συνδεδεμένο κράτος της Νέας Ζηλανδίας. Το καθεστώς αυτό θεωρείται μερικές φορές ως ανεξαρτησία.
Κομόρες 1974 Γαλλία Ναι Ναι Ναι Η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της στις 6 Ιουλίου 1975, με τη Μαγιότ να παραμένει υπό γαλλικό έλεγχο.
Διαπιστευμένη Επικράτεια των Νήσων του Ειρηνικού 1975 Ηνωμένες Πολιτείες Όχι Όχι Ναι Μόνο οι ψηφοφόροι σε αυτό που έγινε γνωστό ως Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας.
Γκουάμ 1976 Ηνωμένες Πολιτείες Όχι Όχι Ναι Η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ ενός βελτιωμένου status quo
Αρούμπα 1977 Ολλανδία Ναι Όχι Ναι Τα σχέδια για πλήρη ανεξαρτησία εγκαταλείφθηκαν το 1994
Τζιμπουτί 1977 Γαλλία Ναι Ναι Ναι
Νέβις 1977 Άγιος Χριστόφορος και Νέβις Ναι Όχι Όχι Δημοψήφισμα που διοργανώθηκε από το Κόμμα Ανασυγκρότησης του Νέβις αλλά δεν αναγνωρίστηκε από την κυβέρνηση του Αγίου Χριστόφορου και Νέβις.
Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες 1979 Ηνωμένο Βασίλειο Ναι Ναι Ναι Δημοψήφισμα που οργανώθηκε από το Εργατικό Κόμμα του Αγίου Βικεντίου υπό τον Μίλτον Κέιτο.
Κεμπέκ 1980 Καναδάς Όχι Όχι Ναι
Σισκέι 1980 Νότια Αφρική Ναι Ντε φάκτο Αναγνωρίστηκε από τη Νότια Αφρική Όπως και με τα υπόλοιπα Μπαντουστάν, η ανεξαρτησία του δεν αναγνωρίστηκε.
Γκουάμ 1982 Ηνωμένες Πολιτείες Όχι Όχι Ναι
Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας 1983 Ηνωμένες Πολιτείες Ναι Ναι Ναι Η Μικρονησία έγινε συνδεδεμένο κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών
Νήσοι Μάρσαλ 1983 Ηνωμένες Πολιτείες Όχι Όχι Ναι
Παλάου 1983 Ηνωμένες Πολιτείες Όχι Όχι Ναι Οι ψηφοφόροι ενέκριναν τη Συμφωνία Ελεύθερης Σύνδεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες
Παλάου 1984 Ηνωμένες Πολιτείες Όχι Όχι Ναι Οι ψηφοφόροι ενέκριναν ξανά τη Συμφωνία Ελεύθερης Σύνδεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες
Νήσοι Κόκος (Κήλινγκ) 1984 Αυστραλία Όχι Όχι Ναι
Νήσοι Φώκλαντ 1986 Ηνωμένο Βασίλειο Όχι Όχι Ναι
Νέα Καληδονία 1987 Γαλλία Όχι Όχι Ναι
Σλοβενία 1990 Γιουγκοσλαβία Ναι Ναι Ναι
Αρμενία 1991 Σοβιετική Ένωση Ναι Ναι Ναι
Αζερμπαϊτζάν 1991 Σοβιετική Ένωση Ναι Ναι Ναι
Κροατία 1991 Γιουγκοσλαβία Ναι Ναι Ναι
Εσθονία 1991 Σοβιετική Ένωση Ναι Ναι Ναι
Γεωργία 1991 Σοβιετική Ένωση Ναι Ναι Ναι
Δημοκρατία της Γκαγκαουζίας 1991 Σοβιετική Ένωση Ναι Όχι Όχι Οδήγησε σε ντε φάκτο ανεξαρτησία
Κοσσυφοπέδιο 1991 Γιουγκοσλαβία Ναι Όχι Αναγνωρίστηκε από την Αλβανία
Λετονία 1991 Σοβιετική Ένωση Ναι Ναι Ναι
Λιθουανία 1991 Σοβιετική Ένωση Ναι Ναι Ναι
Μολδαβία 1991 Σοβιετική Ένωση Ναι Ναι Ναι Το ερώτημα ήταν εάν η Μολδαβία πρέπει να διατηρήσει την ανεξαρτησία της, ή να προσαρτηθεί στη Ρουμανία.
Βόρεια Μακεδονία 1991 Γιουγκοσλαβία Ναι Ναι Ναι Η ανεξαρτησία επετεύχθη το 1993.
Ναγκόρνο-Καραμπάχ 1991 Σοβιετική Ένωση
Αζερμπαϊτζάν
Ναι Ντε φάκτο Όχι Οδήγησε σε ντε φάκτο ανεξαρτησία.
Ουκρανία 1991 Σοβιετική Ένωση Ναι Ναι Ναι
Υπερδνειστερία 1991 Σοβιετική Ένωση
Μολδαβία
Ναι Ντε φάκτο Όχι Οδήγησε σε ντε φάκτο ανεξαρτησία.
Τουρκμενιστάν 1991 Σοβιετική Ένωση Ναι Ναι Ναι
Ουζμπεκιστάν 1991 Σοβιετική Ένωση Ναι Ναι Ναι
Βοσνία και Ερζεγοβίνη 1992 Γιουγκοσλαβία Ναι Ναι Ναι
Μαυροβούνιο 1992 Γιουγκοσλαβία Όχι Όχι Ναι
Νότια Οσσετία 1992 Γεωργία Ναι Ντε φάκτο Όχι Οδήγησε σε ντε φάκτο ανεξαρτησία.
Ταταρστάν 1992 Ρωσία Ναι Όχι Όχι
Ερυθραία 1993 Αιθιοπία Ναι Ναι Ναι
Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι 1993 Ηνωμένες Πολιτείες Όχι Όχι Ναι
Πουέρτο Ρίκο 1993 Ηνωμένες Πολιτείες Όχι Όχι Ναι
Κουρασάο 1993 Ολλανδία Όχι Όχι Ναι Η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της αναδόμησης των Ολλανδικών Αντιλλών
Μποναίρ 1994 Ολλανδία Όχι Όχι Ναι Η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος της περιοχής.
Άγιος Μαρτίνος 1994 Ολλανδία Όχι Όχι Ναι Η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος της περιοχής.
Σάμπα 1994 Ολλανδία Όχι Όχι Ναι Η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος της περιοχής.
Άγιος Ευστάθιος 1994 Ολλανδία Όχι Όχι Ναι Η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος της περιοχής.
Βερμούδες 1995 Ηνωμένο Βασίλειο Όχι Όχι Ναι
Κεμπέκ 1995 Καναδάς Όχι Όχι Ναι Το "Όχι" κέρδισε με διαφορά 1.16%.
Σεμπόργκα 1995 Ιταλία Ναι Όχι Όχι Οι κάτοικοι ψήφισαν με 304 ψήφους υπέρ και 4 κατά για την ανεξαρτησία.[2] Θεωρείται από τους περισσότερους ως μικροκράτος και όχι ως ντε φάκτο κράτος.
Αντζουάν 1997 Κομόρες Ναι Ντε φάκτο Όχι Το Ανζουάν παρέμεινε ντε φάκτο ανεξάρτητο μέχρι το 2001
Νέβις 1998 Άγιος Χριστόφορος και Νέβις Ναι Όχι Ναι Το 62% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά απαιτούνταν πλειοψηφία δύο τρίτων.
Πουέρτο Ρίκο 1998 Ηνωμένες Πολιτείες Όχι Όχι Ναι
Ανατολικό Τιμόρ 1999 Ινδονησία Ναι Ναι Ναι Το δημοψήφισμα οργανώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ η ανεξαρτησία επετεύχθη το 2002.
Άγιος Μαρτίνος 2000 Ολλανδία Όχι Όχι Ναι Η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της ιδιότητας του κράτους στο Βασίλειο της Ολλανδίας.
Μποναίρ 2004 Ολλανδία Όχι Όχι Ναι Η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της ενσωμάτωσης στην Ολλανδία
Σάμπα 2004 Ολλανδία Όχι Όχι Ναι Η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ των άμεσων συνταγματικών δεσμών με την Ολλανδία
Κουρδιστάν 2005 Ιράκ Ναι Όχι Όχι
Κουρασάο 2005 Ολλανδία Όχι Όχι Ναι Η πλειοψηφία ψήφισε να υπέρ στο να γίνει αυτόνομη χώρα στο Βασίλειο της Ολλανδίας
Άγιος Ευστάθιος 2005 Ολλανδία Όχι Όχι Ναι Η πλειοψηφία ψήφισε για τη παραμονή στις Ολλανδικές Αντίλλες
Μαυροβούνιο 2006 Σερβία και Μαυροβούνιο Ναι Ναι Ναι
Νότια Οσσετία 2006 Γεωργία Ναι Ντε φάκτο Όχι Το ερώτημα ήταν εάν η Νότια Οσσετία πρέπει να διατηρήσει το ντε φάκτο ανεξάρτητο καθεστώς της
Υπερδνειστερία 2006 Μολδαβία Ναι Ντε φάκτο Όχι Το ερώτημα ήταν εάν η Υπερδνειστερία πρέπει να διατηρήσει το ντε φάκτο ανεξάρτητο καθεστώς της
Τοκελάου 2006 Νέα Ζηλανδία Πλειοψηφία υπέρ του καθεστώτος σύνδεσης Το καθεστώς σύνδεσης δεν επετεύχθη Ναι Το δημοψήφισμα αφορούσε το εάν το Τοκελάου πρέπει να γίνει συνδεδεμένο κράτος της Νέας Ζηλανδίας. Το καθεστώς αυτό θεωρείται μερικές φορές ως ανεξαρτησία. Το 60% των ψηφοφόρων ενέκρινε τη πρόταση, αλλά απαιτούταν πλειοψηφία δύο τρίτων.
Τοκελάου 2007 Νέα Ζηλανδία Πλειοψηφία υπέρ του καθεστώτος σύνδεσης Το καθεστώς σύνδεσης δεν επετεύχθη Ναι Το δημοψήφισμα αφορούσε το εάν το Τοκελάου πρέπει να γίνει συνδεδεμένο κράτος της Νέας Ζηλανδίας. Το καθεστώς αυτό θεωρείται μερικές φορές ως ανεξαρτησία. Το 60% των ψηφοφόρων ενέκρινε τη πρόταση, αλλά απαιτούταν πλειοψηφία δύο τρίτων.
Νότιο Σουδάν 2011 Σουδάν Ναι[3] Ναι Ναι Η ανεξαρτησία επετεύχθη στις 9 Ιουλίου 2011.
Πουέρτο Ρίκο 2012 Ηνωμένες Πολιτείες Όχι Όχι Ναι
Ντονέτσκ 2014 Ουκρανία Ναι[4] Ανακηρύχθηκε[5] Όχι Το ερώτημα ήταν εάν η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ πρέπει να διατηρήσει το ντε φάκτο ανεξάρτητο καθεστώς της. Ελέγχει ένα μέρος της διεκδικούμενης επικράτειάς της.
Λουγκάνσκ 2014 Ουκρανία Ναι[4] Ανακηρύχθηκε[5] Όχι Το ερώτημα ήταν εάν η Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ πρέπει να διατηρήσει το ντε φάκτο ανεξάρτητο καθεστώς της. Ελέγχει ένα μέρος της διεκδικούμενης επικράτειάς της.
Βένετο 2014 Ιταλία Ναι Όχι Όχι Το δημοψήφισμα διεξήχθη στο διαδίκτυο και μέσω αυτοοργανωμένων εκλογικών θαλάμων από ένα ιδιωτικό οργανισμό, τον "Δημοψήφισμα 2013" (Plebiscite 2013), χωρίς επαλήθευση ψηφοφόρων και χωρίς τη συνεργασία της ιταλικής εθνικής ή της περιφερειακής κυβέρνησης του Βένετο. Το 89% των κατοίκων ψήφισαν να αποσχιστούν από την Ιταλία.[6][7] Ένα επίσημο δημοψήφισμα έλαβε χώρα στις 22 Οκτωβρίου 2017, όπου το 98% ψήφισε υπέρ της ειδικής αυτονομίας για το Βένετο.
Σκωτία 2014 Ηνωμένο Βασίλειο Όχι Όχι Ναι
Καταλονία 2014 Ισπανία Ναι Όχι Όχι
Άγιος Ευστάθιος 2014 Ολλανδία Όχι Όχι Ναι Η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της αυτονομίας εντός του Βασιλείου της Ολλανδίας, αλλά η χαμηλή προσέλευση ακύρωσε το αποτέλεσμα.
Νότια Βραζιλία 2016 Βραζιλία Ναι Όχι Όχι Περιγράφηκε ως "δημοψήφισμα του νότου", η συμμετοχή ήταν μόνο 2.91%.
Πουέρτο Ρίκο 2017 Ηνωμένες Πολιτείες Όχι Όχι Ναι Εάν η πλειοψηφία των ψηφοφόρων επιλέξει την επιλογή "Ανεξαρτησία/Ελεύθερη Σύνδεση", θα διεξαχθεί άλλο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας μεταξύ αυτών των δύο επιλογών. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της ενσωμάτωσης στις ΗΠΑ ως πολιτεία.
Κουρδιστάν 2017 Ιράκ Ναι Όχι[8] Όχι Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε επίσης στις αμφισβητούμενες περιοχές του Βόρειου Ιράκ σύμφωνα με το άρθρο 140.
Καταλονία 2017 Ισπανία Ναι Όχι[9] Όχι Το Κοινοβούλιο της Καταλονίας κήρυξε μονομερώς τη σύσταση μιας Καταλανικής Δημοκρατίας στις 27 Οκτωβρίου 2017. Η ανακήρυξη δεν αναγνωρίστηκε από την κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία συνέχισε να θεωρεί την Καταλονία ως μέρος της κυρίαρχης επικράτειάς της ανέλαβε ειρηνικά τον άμεσο έλεγχο στις 30 Οκτωβρίου. Στις 31 Οκτωβρίου 2017, το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας ανέβαλε επισήμως τη δήλωση με αναδρομική ισχύ.[10]
Νέα Καληδονία 2018 Γαλλία Όχι Όχι Ναι
Μπουγκαινβίλ 15 Ιουνίου 2019[11] Παπούα Νέα Γουινέα Ναι

Προγραμματισμένα δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προτεινόμενο κράτος Ημερομηνία Τρέχων κράτος Αναγνώριση Σημειώσεις
Νέα Καληδονία 6 Σεπτεμβρίου 2020 Γαλλία Ναι Το 2018, είχε διεξαχθεί δημοψήφισμα με το ίδιο ερώτημα, στο οποίο κυριάρχησε το Όχι. Εάν στο δημοψήφισμα του 2020 κυριαρχήσει και πάλι το Όχι, τότε υπάρχει η πιθανότητα διενέργειας ενός τρίτου και τελευταίου δημοψηφίσματος, το 2022.
Τσουούκ 2022 Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας Ναι Αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 5 Μαρτίου 2015. Αναβλήθηκε για τις 5 Μαρτίου 2019, αναβλήθηκε ξανά για μία δεύτερη φορά για τον Μάρτιο του 2020, για να αναβληθεί για μία 3η φορά, με στόχο να διεξαχθεί έως το 2022.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Neverendum referendum: Voting on independence, Quebec-style». BBC News Online. 8 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2015. 
 2. Roth, Christopher F. (Μαρτίου 2015). Let’s Split! A Complete Guide to Separatist Movements and Aspirant Nations, from Abkhazia to Zanzibar (PDF). Litwin Books, LLC. σελ. 90. 
 3. South Sudan backs independence – results
 4. 4,0 4,1 «In eastern Ukraine, polls close amid allegations of double-voting - CNN.com». CNN. 11 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014. 
 5. 5,0 5,1 «Russia Praises Ukraine's Autonomy Law for Rebel Areas». WSJ. 17 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014. 
 6. Roberts, Hannah (21 Μαρτίου 2014). «Venice votes to split from Italy as 89% of the city's residents opt to form a new independent state». Mail Online. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2016. 
 7. «89% of Veneto residents vote for independence from Rome». RT. 23 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2016. 
 8. «Iraqi Kurds offer to 'freeze' independence referendum result». BBC. 25 October 2017. https://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-41744376. Ανακτήθηκε στις 27 October 2017. 
 9. Catalonia independence: Spain takes charge of Catalan government BBC News, 28 October 2017
 10. http://www.huffingtonpost.es/2017/10/31/suspendida-la-declaracion-de-independencia-de-cataluna_a_23262184/
 11. «Ball rolling on Bougainville referendum». Radio New Zealand. 22 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2016.