Δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Υπερδνειστερίας (1991)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το υπερδνειστεριακό δημοψήφισμα του 1991 πραγματοποιήθηκε στην Υπερδνειστερία στις 1 Δεκεμβρίου 1991. Αυτή την ημερομηνία, η Υπερδνειστερία ψήφισε να συνεχίσει την ντε φάκτο ανεξαρτησία της και να επιδιώξει διεθνή αναγνώριση, ως ένα ξεχωριστό, κυρίαρχο κράτος και μέλος της διεθνούς κοινότητας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων (97.7%) ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας από τη Μολδαβία.[1]

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ψήφισαν 372.027 άτομα. Από αυτούς, οι 363.647 ψήφισαν υπέρ της υπερδνειστεριακής ανεξαρτησίας.

Οι αρχές της Υπερδνειστερίας προσκάλεσαν διεθνείς παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του υπουργείου εξωτερικών. Ωστόσο, οι μόνοι παρατηρητές ήταν εκπρόσωποι από το δημοτικό συμβούλιο της Αγίας Πετρούπολης. Σύμφωνα με την έκθεση των παρατηρητών, το δημοψήφισμα ήταν μια έκφραση της αληθινής θέλησης του πληθυσμού της Υπερδνειστερίας. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία δεν πληροφορήθηκε για την πρόσκληση για να παρακολουθήσει το δημοψήφισμα, αργότερα εξέφρασε αμφιβολία για την ειλικρίνεια του. Η Υπερδνειστερία προσφέρθηκε να το επαναλάβει, υπόσχεση που τήρησε με το δημοψήφισμα του 2006.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Presentation by Andrei Zagorski, Associate Professor of MGIMO». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]