Ιρακινό Κουρδικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας 2017

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιρακινό Κουρδικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας 2017
Αποτελέσματα
Ψήφοι Ποσοστό
2.861.471 92,73 %
224.464 7,27 %

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν διεξήχθη στις 25 Σεπτεμβρίου 2017. Το αποτέλεσμα δεν είναι δεσμευτικό για την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν,[1][2][3] αλλά η νομιμότητά του απορρίφθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ. Αρχικά σχεδιάστηκε να πραγματοποιηθεί το 2014 εν μέσω διαφωνιών και διαφωνιών μεταξύ των περιφερειακών και ομοσπονδιακών κυβερνήσεων. Οι μακροχρόνιες εκκλήσεις για την ανεξαρτησία των Κούρδων κέρδισαν ώθηση μετά την επίθεση στο Βόρειο Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντ, όπου οι ελεγχόμενες από τη Βαγδάτη δυνάμεις εγκατέλειψαν ορισμένες περιοχές, οι οποίες στη συνέχεια ελήφθησαν από την Πεσμέργα και ελέγχθηκαν de facto από τους Κούρδους. Το δημοψήφισμα ανακοινώθηκε και καθυστέρησε επανειλημμένα, καθώς οι κουρδικές δυνάμεις συνεργάζονταν με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Στις 7 Ιουνίου 2017, ο Πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί πραγματοποίησε συνάντηση με το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν, την Ισλαμική Ένωση του Κουρδιστάν, το Κουρδικό Ισλαμικό Κίνημα, το Κομμουνιστικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το Κόμμα του Κουρδιστάν και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και με το Τουρκμενικό Μέτωπο του Τουρκμενιστάν. Τα παραπάνω κόμματα, ο κατάλογος των αρμενίων στο Κοινοβούλιο του Κουρδιστάν, το Δημοκρατικό Κίνημα των Ασσυρίων και η Ασσυριακή Δημοκρατική Κίνηση, επιβεβαίωσαν ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία θα πραγματοποιείτο στις 25 Σεπτεμβρίου 2017.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν είχε επικρίνει τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι, υποστηρίζοντας ότι ο κανόνας του ήταν διχαστικός. Αφού η κεντρική κυβέρνηση άρχισε να παρακρατεί χρηματοδότηση στην κυβέρνηση του Κουρδιστάν τον Ιανουάριο του 2014, η KRG επιχείρησε να εξαγάγει πετρέλαιο μέσω του βόρειου αγωγού στην Τουρκία τον Μάιο, αλλά η ιρακινή κυβέρνηση άσκησε πίεση στις διεθνείς κυβερνήσεις για να εμποδίσουν την εξαγωγή και την πώληση αυτού του πετρελαίου.

Δεδομένου ότι οι τζιχαντιστές που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε τον έλεγχο πολλών από περιοχών από το δυτικό και βόρειο Ιράκ τον Ιούνιο του 2014, ο ιρακινός στρατός στις περιοχές αυτές αποσυντέθηκε σε μεγάλο βαθμό και εγκατέλειψε τις θέσεις του. Η Πεσμεργκά παρενέβη σε αυτό το κενό, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της πόλης του Κίρκουκ και άλλων βόρειων περιοχών. Σε αυτές τις αμφισβητούμενες περιοχές, οι κουρδικές δυνάμεις υπό την περιφερειακή κυβέρνηση προωθούσαν μια «συντονισμένη εκστρατεία» για την εκτόπιση των αραβικών κοινοτήτων στο βόρειο Ιράκ, δράσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η κυβέρνηση του αλ Μαλίκι κατηγορήθηκε ευρέως για την αποτυχία των δυνάμεων ασφαλείας και για τη δυσαρέσκεια των Σουνιτών Αράβων με την κεντρική κυβέρνηση και οι διεθνείς και εγχώριες εκκλήσεις για νέο πρωθυπουργό έγιναν ευρέως διαδεδομένες. Την 1η Ιουλίου, ο Κούρδος πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί ανήγγειλε την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία το 2014, με την αιτιολογία ότι η χώρα είχε ήδη "χωριστεί αποτελεσματικά".

Τον Σεπτέμβριο του 2014, μετά την αντικατάσταση του Μαλίκι ως πρωθυπουργού από τον Χαϊντέρ αλ Αμπαντί, οι ηγέτες των Κούρδων συμφώνησαν να αναβάλουν το δημοψήφισμα, ενώ επικεντρώθηκαν στην καταπολέμηση του ISIS.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2016, το Rudaw.net ανέφερε ότι ο ιρακινός ηγέτης Κουρδικής κυβέρνησης Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε στους νομοθέτες της KRG ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 στις αρχές Νοεμβρίου. Στις 23 Μαρτίου, ο Μπαρζανί δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Al-Monitor ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί πριν από τον Οκτώβριο του 2016. Ωστόσο, στα τέλη Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός του Ιρακινού Κουρδιστάν Νεκτσερβάν Μπαρζάνι επιβεβαίωσε ότι το δημοψήφισμα δεν θα διεξαχθεί παρά μόνο μετά την απελευθέρωση της Μοσούλης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Δεκεμβρίου 2016, ο Πρωθυπουργός του Ιράκ, Νεχίρβαν Μπαρζάνι, είχε προτείνει ότι η περιοχή θα μπορούσε να πιέσει για ανεξαρτησία από τη Βαγδάτη μόλις ολοκληρωθεί η μάχη για απελευθέρωση της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος.

Στις αρχές Απριλίου του 2017, καθώς η απελευθέρωση της Μοσούλης προχωρούσε, τα κυβερνώντα πολιτικά κόμματα του ιρακινού Κουρδιστάν, του KDP και του PUK, ανακοίνωσαν το στόχο τους για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας το 2017.

Στις 7 Ιουνίου 2017, ο Κούρδος πρόεδρος Μπαρζανί ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2017. Ο βοηθός του Μπαρζανί Χ. Χαουραμί δήλωσε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί επίσης στις περιοχές Κιρκούκ, Μακμούρ, Σιντζάρ και Κανακίν. Όλοι αυτοί οι τομείς αμφισβητούνται και διεκδικούνται από την κεντρική κυβέρνηση. Ο ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος Χοσιάρ Ζεμπαρί δήλωσε ότι η ψηφοφορία «Ναι» στο δημοψήφισμα δεν θα σήμαινε αυτόματη διακήρυξη ανεξαρτησίας, αλλά θα «ενισχύσει το χέρι των Κούρδων» στις συνομιλίες για αυτοδιάθεση με την κεντρική κυβέρνηση.

Σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, οι Ασσύριοι από την Αλκός διαμαρτυρήθηκαν κατά της απομάκρυνσης του δήμαρχου τους από το επαρχιακό συμβούλιο του Nineveh που κυριάρχησε στο KDP. Οι κάτοικοι της Αλκός απέρριψαν την ιδέα ότι η πόλη τους είναι μια «αμφισβητούμενη περιοχή» και ζήτησε την άμεση επανένταξη του πρώην δημάρχου τους. Η απομάκρυνση, η οποία συνέβη δύο μήνες πριν από το δημοψήφισμα, προκάλεσε διαμαρτυρίες επειδή ο δήμαρχος αντικαταστάθηκε από ένα μέλος του KDP από στην Αλκός.

Στις 14 Αυγούστου, μια αντιπροσωπεία του KRG συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αμπαντί και τον Αντιπρόεδρο Μαλίκι στη Βαγδάτη για να συζητήσουν για το επερχόμενο δημοψήφισμα και υποθέσεις μεταξύ του KRG και του Ιράκ. Ο Ρομέο Χακκάρι, ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της Ασσυρία/ Χαλδαίας και επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Bet-Nahrain δήλωσε ότι εκτός από τη συνάντηση με Ιρακινούς αξιωματούχους, θα συναντηθούν με ξένες αποστολές στη Βαγδάτη.

Το KRG δήλωσε ότι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της ψηφοφορίας για τα δημοψηφίσματα εξαρτώνται από τα τοπικά συμβούλια των αμφισβητούμενων περιφερειών. Το Συμβούλιο Περιφέρειας Σίνγκαλ εξέφρασε την υποστήριξή του στις 30 Ιουλίου για τις προσπάθειες της KRG να συμπεριλάβει την περιοχή Σίνγκαλ στο δημοψήφισμα. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Κανακίν στις 16 Αυγούστου συζήτησε το ζήτημα και αποφάσισε να διεξαγάγει το δημοψήφισμα στην περιοχή τους. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Βασικούα ψήφισε την επόμενη ημέρα και αποφάσισε να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα.

Μετά από μια σπάνια συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ του ιρανού στρατιωτικού αρχηγού του στρατηγού Μοχάμαντ Μπαγκέρι και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα στις 16 Αυγούστου, μια κοινή δήλωση "εξέφρασε ισχυρή αντίδραση" στο δημοψήφισμα.

Το τοπικό συμβούλιο του Μαντάλι, του οποίου ο πληθυσμός περιλαμβάνει τόσο Άραβες όσο και τους Κούρδους, ψήφισε υπέρ της συμπερίληψης της πόλης στο δημοψήφισμα στις 17 Αυγούστου. Ωστόσο, οι κάτοικοι των Αράβων διαμαρτυρήθηκαν κατά της απόφασης στις 10 Σεπτεμβρίου. Μια μέρα αργότερα, το δημοτικό συμβούλιο απέρριψε την απόφαση συμμετοχής στο δημοψήφισμα, ενώ ο δήμαρχος του Μαντάλι, Χοσχιά Ισμαήλ, απολύθηκε από τη θέση του.

Στις 29 Αυγούστου, το περιφερειακό συμβούλιο του Κιρκούκ ψήφισε το θέμα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος και εκεί. Από τα 41 μέλη του Συμβουλίου, 24 συμμετείχαν με 23 ψήφους υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ενώ ένας απείχε. Τα υπόλοιπα 17 μέλη, όλοι Τούρκοι και οι Άραβες, μποϊκοτάρουν την ψήφο. Στις 14 Σεπτεμβρίου, το ιρακινό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης του Νατζμιντίν Καρίμ ως κυβερνήτη του Κιρκούκ, απόφαση που ζήτησε ο Αλ Αλμπαντί μετά την επαρχιακή συνέλευση του Κιρκούκ που ψήφισε για να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα. Ωστόσο, ο Κάριμ δήλωσε ότι δεν θα ακολουθήσει την εντολή απόλυσης και θα παραμείνει στη θέση του. Το επαρχιακό συμβούλιο εν τω μεταξύ καταδίκασε την απόφαση του κοινοβουλίου με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ριμπβάε αλ-Ταλαμπανί υποστηρίζοντας ότι μόνο το συμβούλιο είχε την εξουσία να τον απομακρύνει.

Η εκστρατεία για το δημοψήφισμα ξεκίνησε επίσημα στις 5 Σεπτεμβρίου. Η εκλογική επιτροπή της περιοχής δήλωσε ότι η εκστρατεία θα διαρκέσει για 18 ημέρες, ενώ η ιρακινή κουρδική διασπορά θα μπορέσει να ψηφίσει στις 23 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν από την κύρια ψηφοφορία.

Το ιρακινό κοινοβούλιο στις 12 Σεπτεμβρίου απέρριψε το δημοψήφισμα. Το ιρακινό κοινοβούλιο του Κουρδιστάν ενέκρινε σχέδιο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 15 Σεπτεμβρίου. 68 από τους 111 νομοθέτες συμμετείχαν στη συνεδρίαση με τον Γκοράν τη μποϊκοτάρει. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ στις 18 Σεπτεμβρίου διέταξε την αναστολή του δημοψηφίσματος για να εξετάσει τη συνταγματικότητά του. Ωστόσο, ο Μπαρζανί υποσχέθηκε να προχωρήσει με το δημοψήφισμα.

Κάλυψη από τα ΜΜΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει αναφερθεί ότι τα πρακτορεία ειδήσεων υπέρ του AKP στην Τουρκία, όπως το Yeni Akit, Aksam, Internet Haber και Yeni Safak κυκλοφορούν μια ψεύτικη ιστορία σχετικά με την "Σιωνιστική υποστήριξη" ως ύπουλο Κουρδικό σχέδιο "από τους Μπαρζάνι και Κούρδους Εβραίους να εγκαθιστούν 200.000 Εβραίους στην περιοχή, εάν το Ιρακινό Κουρδιστάν γίνει ανεξάρτητο. Η έκθεση αμφισβητήθηκε, μεταξύ άλλων από τους Κούρδους αναλυτές, ως αβάσιμες και ψεύτικες ειδήσεις και έχει περιγραφεί ως μέρος μιας επίθεσης της Τουρκίας κατά του Ισραήλ, ενώ ο κούρδος αναλυτής Διλίμαν Αμπντουλκαντέρ θεωρεί τις εκθέσεις ως προσπάθεια να "καταστρέψει την κουρδική αξιοπιστία στην περιοχή από την ένωση της με το Ισραήλ και παίζει σε τοπικές προκαταλήψεις εναντίον των ανθρώπων και της εβραϊκής πίστης".

Δημοσκοπήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τις 25 Αυγούστου έως τις 27 Αυγούστου, η οποία κάλυψε τις επαρχίες Ερμπίλ, Σουλεϊμανίγια, Νταχούκ, Χαλάμπντζα και Κιρκούκ, καθώς και τις πόλεις Χανγκάιν, Τζαλαβλά και Μανταλί και στη Ντιγιάλα έδειξε η πρόθεση ψήφου "ναι" στο 52,9% "όχι" στο 25,6%, το 3,6% "αποχή" 7,9% "Δεν Γνωρίζω/Δεν Απαντώ (ΔΓ/ΔΑ)", ενώ οι περισσότερες από αυτές δείχνουν ότι σκόπευαν να ψηφίσουν "ναι", αλλά παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση σε περίπτωση που επιδεινωθεί.

Ψηφοφορία και ψηφοδέλτιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ψηφοφορία ήταν διαθέσιμη στα κουρδικά, τα αραβικά, τα τουρκικά και τα συριακά και θα παρουσιάσει το ερώτημα: "Θέλετε η περιοχή του Κουρδιστάν και οι περιοχές του Κουρδιστάν εκτός της διοίκησης της περιοχής να γίνει ανεξάρτητο κράτος;" Το αριστερό κουτί με την Ιρακινή σημαία αντιστοιχεί στο "όχι" ενώ το δεξιό με την Κουρδική σημαία στο "ναι". Το ψηφοδέλτιο

Αποτέλεσμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 92,7% των ψηφισάντων τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας.

Διεθνείς αντιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κράτη μέλη του ΟΗΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιράκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Saad al-Hadithi, εκπρόσωπος του ιρακινού πρωθυπουργού, δήλωσε: "Οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το μέλλον του Ιράκ πρέπει να λάβει υπόψη τις συνταγματικές διατάξεις, είναι μια απόφαση του Ιράκ και όχι περιφεριακή στο να καθορίσει το μέλλον της πατρίδας μας, χωρίς κανένα κόμμα να μπορεί να καθορίσει το μέλλον του Ιράκ σε απομόνωση από τα άλλα".

Ιράν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιρανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι το μονομερές δημοψήφισμα είναι ασυμβίβαστο με το ιρακινό σύνταγμα και ότι "η αρχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι σαφής και υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και συνοχή του Ιράκ". Ο ιρανός ανώτατος ηγέτης Ali Khamenei δήλωσε ότι «το Ιράν αντιτίθεται στη διεξαγωγή συνομιλιών για δημοψήφισμα για το διαχωρισμό του Ιράκ και θεωρεί εκείνους που τροφοδοτούν την ιδέα ως αντιπάλους της ανεξαρτησίας του Ιράκ».

Ισραήλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δηλώνει ότι το Ισραήλ "υποστηρίζει τις νόμιμες προσπάθειες του κουρδικού λαού να επιτύχει το δικό του κράτος".

Ιορδανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi δήλωσε ότι το δημοψήφισμα ήταν μια εσωτερική υπόθεση του Ιράκ.

Σαουδική Αραβία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε μέσω της Υπηρεσίας Τύπου της Σαουδικής Αραβίας ότι «η Σαουδική Αραβία κοιτάζει τη σοφία του Προέδρου Barzani στο να μην διεξάγει το δημοψήφισμα».

Συρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σύμβουλος του Συμβουλίου Υπουργών, ο Said Azzouz δήλωσε ότι κάθε μονομερής ενέργεια απορρίπτεται και ότι η Συρία δεν μπορεί να αποδεχθεί τη διαίρεση του Ιράκ. Επιπλέον, δήλωσε ότι η ανεξαρτησία απαιτούσε νομικές διατάξεις από το ιρακινό σύνταγμα.

Τουρκία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η απόφαση της ιρακινής Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης να διεξαγάγει δημοψήφισμα ανεξαρτησίας ήταν ένα "σοβαρό λάθος". Στις 19 Ιουλίου 2017, ο Πρέσβης Hüseyin Müftüoğlu, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αξιώσεις στον Τύπο της KRG, ισχυρίστηκε ότι στρέβλωνε τη θέση της Τουρκίας κατά της απόφασης του δημοψηφίσματος KRG. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινίλι Γιλντρίμ δήλωσε: "Μια απόφαση των αρχών στην περιοχή του Κουρδιστάν να διοργανώσουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν στις 25 Σεπτεμβρίου είναι ανεύθυνη." Ο βουλευτής του AKP Mehmet Galip Ensarioğlu δήλωσε: "Οι άνθρωποι πρέπει να σέβονται την απόφαση του λαού του Κουρδιστάν". Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικών Κινήσεων, Devlet Bahçeli, δήλωσε: "Ας δούμε την εθνική ενότητα της χώρας μας, η συμμορία Barzani θα διενεργήσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στις 25 Σεπτεμβρίου, η οποία ονομάζεται ντροπή, ντροπή και προδοσία". Το αριστερό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα υποστήριξε το δημοψήφισμα. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το δημοψήφισμα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός, το χαρακτηρίζει ως απειλή για την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και εκφράζει τη λύπη του γι 'αυτό. Στις 14 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προειδοποίησε το ιρακινό Κουρδιστάν ότι θα "πληρώσει ακριβά" αν δεν εγκαταλειφθεί το δημοψήφισμα .

Άλλα κράτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βέλγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε συνέντευξή του στο NRT News μετά από συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της KRG Qubad Talabani, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Βελγίου Jan Jambon δήλωσε ότι όλα τα έθνη έχουν δικαίωμα στην αυτονομία. Ο βέλγος πρεσβευτής στο Ιράκ, Χεντρίκ Βαν ντε Βελντέ δήλωσε ότι το Βέλγιο δεν είχε επίσημη θέση επί του θέματος αυτού.

Βουλγαρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία είχε ακούσει τον Πρόεδρο Μπαρζάνι όταν επισκέφθηκε τη χώρα τον Μάιο του 2017, αλλά δεν είχε επίσημη θέση στο θέμα αυτό.

Γαλλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν] δήλωσε: "Εάν διεξαχθεί αυτό το δημοψήφισμα, ελπίζω ότι θα οδηγήσει στην ορθή εκπροσώπηση των Κούρδων στην κυβέρνηση και στο πλαίσιο του "ιρακινού Συντάγματος".

Γερμανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γερμανία προειδοποίησε το Ερμπίλ να προβεί σε μονομερή απόφαση σε ένα "μονομερές" δημοψήφισμα.

Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι η ενότητα του Ιράκ πρέπει να είναι επιθυμητή από τον ίδιο τον λαό και ότι το κουρδικό δημοψήφισμα είναι δικαίωμα στο ιρακινό σύνταγμα.

Ιταλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κουρδιστάν στην Ιταλία, Rezan Qader, δήλωσε ότι οι Ιταλοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους για το κουρδικό δημοψήφισμα σε μια συνάντηση.

Ολλανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γενικός Πρόξενος της Ολλανδίας στην Περιφέρεια του Κουρδιστάν, Janet Alberda, δήλωσε ότι το δημοψήφισμα θα ήταν πιο αποδεκτό, αν ήταν συντονισμένο με τη Βαγδάτη.

Πολωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αναπληρωτής στρατάρχης του Σεμίμ Stanisław Tyszka δήλωσε ότι η Πολωνία θα εγκρίνει το δημοψήφισμα. Ο υπουργός Εξωτερικών Witold Waszczykowski δήλωσε ότι «κατανοεί απόλυτα τις φιλοδοξίες των Κούρδων», αλλά παρότρυνε τους Κουρδικούς αξιωματούχους να συνεργαστούν με άλλους.

Ρωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχολίασε το θέμα αναφέροντας ότι η Ρωσία κατανοεί την ευαισθησία γύρω από το κουρδικό ζήτημα και ότι η θέση τους είναι ότι το δημοψήφισμα πρέπει να είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Ισπανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας δημοσίευσε μια δήλωση με την οποία λέει: «Αυτό το δημοψήφισμα είναι παράνομο σύμφωνα με το ιρακινό σύνταγμα του 2005, το οποίο έτυχε ευρείας υποστήριξης από τον πληθυσμό στο να οικοδομήσουμε τη χώρα προς όφελος ολόκληρου του πληθυσμού ».

Σουηδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Και τα δύο κυβερνητικά κόμματα. το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Πράσινο Κόμμα εξέφρασαν την υποστήριξή τους για το δημοψήφισμα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Δημοκρατικοί της Σουηδίας και το Αριστερό Κόμμα έχουν επίσης εκφράσει την υποστήριξή τους.

Ηνωμένο Βασίλειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βρετανός πρόξενος στην περιφέρεια του Κουρδιστάν Frank Baker δήλωσε εξ ονόματος της βρετανικής κυβέρνησης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει το "αναφαίρετο δικαίωμα όλων σε όλον τον κόσμο να είναι ελεύθεροι και να αποφασίζουν για τις δικές τους κυβερνήσεις". Επιπλέον, δήλωσε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα με τη συναίνεση του Ιράκ. Ο υπουργός Εξωτερικών και Υποθέσεων Κοινοπολιτείας Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε τη θέση, δηλώνοντας ότι "ένα δημοψήφισμα αυτή τη στιγμή θα αποσπάσει από τις πιο επείγουσες προτεραιότητες της νίκης του Ντέες, σταθεροποιώντας τις απελευθερωμένες περιοχές και αντιμετωπίζοντας τα μακροπρόθεσμα πολιτικά ζητήματα που οδήγησαν στην άνοδο του Ντάσε".

Ηνωμένες Πολιτείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίθερ Νάουέρτ , δήλωσε: "Υποστηρίζουμε ένα ενοποιημένο, σταθερό και ομοσπονδιακό Ιράκ, εκτιμούμε και κατανοούμε τις νόμιμες προσδοκίες του λαού του ιρακινού Κουρδιστάν." Η Nauert προειδοποίησε ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από την τελική ήττα του ISIS. "Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας στις αρχές της περιφέρειας του Κουρδιστάν, αλλά η διεξαγωγή δημοψηφίσματος ακόμη και ενός μη δεσμευτικού ψηφίσματος αυτή τη στιγμή θα αποσπάσει από τις επείγουσες προτεραιότητες και θα είναι η ήττα του ISIS, η σταθεροποίηση, η επιστροφή των εκτοπισμένων, η διαχείριση της οικονομικής κρίσης της περιοχής και την επίλυση των εσωτερικών πολιτικών διαφορών της περιοχής ", ανέφερε.

Άλλα πολιτικά κόμματα σε ξένα κράτη και αυτόνομες περιοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταλονία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αρτούρ Μάς, αρχηγός του Καταλανικού Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, δήλωσε ότι υποστήριξε την προσφορά του Κουρδιστάν για ανεξαρτησία και χειροκροτούσε την ηγεσία του Κουρδιστάν για «υπεράσπιση της δημοκρατίας».

Κοσσυφοπέδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Visar Ymeri, ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος αντιπολίτευσης Vetëvendosje, δήλωσε: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί στον κουρδικό λαό τη θέλησή του να είναι ελεύθερος και να ζει ελευθερία και ειρήνη σε αλληλεγγύη με τους άλλους λαούς του κόσμου».

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]