Ένωση Σουηδίας–Νορβηγίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σύμβολο της Ένωσης Σουηδίας-Νορβηγίας και διπλωματική σημαία (1844-1905)

Η Σουηδο-νορβηγική Ένωση (νορβ. Den svensk-norske union, σουηδ. Svensk-norska unionen), επισήμως Ηνωμένα Βασίλεια της Σουηδίας και Νορβηγίας, περιελάμβανε τη σημερινή Σουηδία και Νορβηγία σε μια προσωπική ένωση υπό κοινό μονάρχη από το 1814 ως το 1905.

Μετά την Συνθήκη του Κιέλου και την ανακήρυξη της Νορβηγικής Ανεξαρτησίας από την Ένωση Δανίας-Νορβηγίας, ένας σύντομος πόλεμος με την Σουηδία οδήγησε στη Συνθήκη του Μος στις 14 Αυγούστου του 1814 και την συνακόλουθη αναθεώρηση του νορβηγικού Συντάγματος στις 4 Νοεμβρίου 1814. Την ίδια μέρα, το νορβηγικό κοινοβούλιο εξέλεξε τον Κάρολο ΙΓ΄ της Σουηδίας ως βασιλιά της Νορβηγίας.

Τα γεγονότα του 1814 οδήγησαν σε μια ένωση ανεξαρτήτων κρατών που είχαν κοινό βασιλιά, εξωτερική πολιτική και διπλωματικές αντιπροσωπείες. Η καθεμιά είχε τους δικούς της ανεξάρτητους νόμους, νομοθετικά σώματα, υπουργικό συμβούλιο, διοίκηση, εκκλησία, ένοπλες δυνάμεις και νόμισμα. Ωστόσο, ο βασιλιάς ως επί το πλείστον κατοικούσε στη Στοκχόλμη, οι Σουηδοί ήταν αρχικά αντιβασιλείς στη Νορβηγία, και η εξωτερική πολιτική διεξαγόταν από τον βασιλιά μέσω του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών στη Στοκχόλμη. Αργότερα, τον 19ο αιώνα, ένα κοινό υπουργικό συμβούλιο που αποτελούνταν από υπουργούς και από τις δύο χώρες καλούνταν να συζητήσει τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Στις 7 Ιουνίου 1905 η ένωση διαλύθηκε μονομερώς από τη νορβηγική Βουλή, μετά την ψήφιση του νόμου για την ίδρυση αυτοτελούς νορβηγικής προξενικής υπηρεσίας, στον οποίο νόμο άσκησε βέτο ο Βασιλιάς Όσκαρ Β΄. Μετά από διαπραγματεύσεις στο Κάρλσταντ, η ειρηνική διάλυση της ένωσης αναγνωρίστηκε επίσημα από τη Σουηδία στις 26 Οκτωβρίου του 1905. Ο Πρίγκιπας Κάρολος της Δανίας εξελέγη ως βασιλιάς της Νορβηγίας στις 18 Νοεμβρίου (ο πρώτος αυτόνομος βασιλιάς της Νορβηγίας μετά από πέντε αιώνες) παίρνοντας το όνομα Χάακον Ζ΄. Ο Χάακον έφτασε στη Χριστιανία στις 23 Νοεμβρίου. Η Νορβηγία θεωρεί την 17η Μαΐου του 1814 ως Ημέρα της Ανεξαρτησίας της.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Union between Sweden and Norway της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).