Δημοτική ενότητα Κορυθίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

DE Korythiou.svg

Δημοτική Ενότητα Κορυθίου με κόκκινο - Δήμος Τρίπολης με ροζ

Δημοτική Ενότητα Κορυθίου
Πληθυσμός 2133 (απογραφή 2011)
Διοικητική θέση
Δήμος Τρίπολης
Περιφ. ενότητα Αρκαδίας
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Γεωγραφική θέση
Νομός Αρκαδίας

Η Δημοτική ενότητα Κορυθίου ανήκει διοικητικά στο Δήμο Τρίπολης[1] όπως αυτός συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Τα όριά της ταυτίζονται με αυτά του προϋπάρχοντος Δήμου Κορυθίου.

Διοικητική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον παρακάτω κατάλογο αναφέρονται οι τοπικές κοινότητες και οι οικισμοί της δημοτικής ενότητας Κορυθίου.

Δημοτική ενότητα Κορυθίου [ 2133 ][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοπική Κοινότητα Αγιωργιτίκων
Τοπική Κοινότητα Ελαιοχωρίου Αρκαδίας
Τοπική Κοινότητα Ζευγολατείου Αρκαδίας [ 464 ]
Τοπική Κοινότητα Νεοχωρίου Μαντινείας Αρκαδίας [ 434 ]
Τοπική Κοινότητα Παρθενίου Αρκαδίας
Τοπική Κοινότητα Στενού Αρκαδίας

Γενικές πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημοτική ενότητα Κορυθίου[2] αποτελεί την βορειοανατολική πύλη του νομού Αρκαδίας.

Η ιστορική της ονομασία είναι πιθανό να προέρχεται από το μυθικό βασιλιά Κόρυθο. Κατά την ανασκαφική έρευνα έχει αποκαλυφθεί μια συστάδα μεταλλουργικών κλιβάνων και συμπληρωματικές εγκαταστάσεις ( πλυντήρια, δεξαμενές, και εργαστήρια ). Η περιοχή, λόγω πιθανής ύπαρξης χαλκού, αποτελούσε σημαντικό μεταλλευτικό κέντρο της προϊστορικής αρχαιότητας. Κατά τον Παυσανία, στο Παρθένιο όρος υπήρχε τέμενος του Τήλεφου, ο οποίος, σύμφωνα με τη μυθολογία, ανατράφηκε εκεί από ένα ελάφι, και πολλές χελώνες προστατευόμενες του Πάνα. Γύρω από το Κορύθιο ανοίγονται δρόμοι προς τα χωριά της Τεγέας, προς το Παρθένι. Ίχνη από παλιά μονοπάτια και δρόμους, καθώς και η ύπαρξη πολλών βυζαντινών εκκλησιών , μαρτυρούν το μεγαλείο ενός βυζαντινού κέντρου πολιτισμού.

Η μορφολογία και η ποιότητα του εδάφους εξασφαλίζει σημαντικές καλλιέργειες και προσφέρει γεωργικά προϊόντα φημισμένα σε όλη την Ελλάδα. Τα παραγόμενα προϊόντα προκύπτουν από τις δενδροκαλλιέργειες ( μήλα, αχλάδια, βύσσινα, κεράσια ) αλλά και από τα κηπευτικά, με πρώτη τη φημισμένη καλλιέργεια πατάτας.

Στο δρόμο από Τρίπολη προς Άργος, από τον παλιό δρόμο, πριν από το χωριό Στενό, αριστερά, φθάνουμε στο Νεοχώρι. Στην πλατεία του χωριού, και στο Ηρώο των πεσόντων, αναγράφεται και το όνομα Λέος. Ο Δημήτρης Λέος, μεγάλωσε στον Πειραιά και σταδιοδρόμησε ως καθηγητής μηχανολογίας στο Γιοχάνεσμπουργκ. Είναι ο σημαντικότερος έλληνας λογοτέχνης της ελληνικής διασποράς.

Η περιοχή κοντά στο Παρθένι είναι γνωστή για τη μεγάλη παραγωγή σκόρδου. Το Ελαιοχώρι, με το διατηρητέο παραδοσιακό σιδηροδρομικό σταθμό, φημίζεται για το λάδι του. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η αμπελοκαλλιέργεια, η οποία, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ζευγολατιού, συγκροτεί έναν από τους πιο ποιοτικούς ελληνικούς αμπελώνες. Ο αμπελώνας αυτός, όπου καλλιεργείται η φημισμένη ποικιλία μοσχοφίλερο, εκτείνεται στη ζώνη παραγωγής των κρασιών ονομασίας προέλευσης "Μαντινεία" και περιλαμβάνει και αρκετά στρέμματα οικολογικής καλλιέργειας αμπέλου. Το καλοκαίρι, λαμβάνουν χώρα γιορτές κρασιού με καλλιτεχνικές και άλλες διοργανώσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πρόγραμμα Καλλικράτης - ΦΕΚ Α87 της 07/06/2010
  2. DigiServices/Twinnet 2013-2015. «EG | ΚΟΡΥΘΙΟ (Δημοτική Ενότητα) [ΑΡΚΑΔΙΑ, Τρίπολη]». www.exploring-greece.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΘΙΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ