Πάπαρης Αρκαδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Πάπαρης Αρκαδίας
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Πάπαρης Αρκαδίας
37°21′56″N 22°15′36″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΝομός Αρκαδίας και Δήμος Τρίπολης
Γεωγραφική υπαγωγήΠελοπόννησος
Υψόμετρο670 μέτρο
Πληθυσμός105 (2011)
Ταχ. κωδ.220 26
Ζώνη ώραςUTC+02:00 (επίσημη ώρα)
UTC+03:00 (θερινή ώρα)

Ο Πάπαρης ή το Πάπαρι είναι χωριό του δήμος Τρίπολης της πρώην επαρχίας Μαντινείας του νομού Αρκαδίας. Συνορεύει βόρεια με το χωριό Αθήναιο, νότια με το Αναύριτο και Αγριακόνα, ανατολικά με το Κουτρουμπούχι και το Μανιάτη και δυτικά με το χωριό Μαρμαριά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελληνική Επανάσταση κατά των Τούρκων είναι γνωστή η σύναξη οπλαρχηγών με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την πορεία της εξέγερσης, στη βρύση του χωριού. Εκεί γίνεται κάθε χρόνο μια σχετική αναμνηστική γιορτή.

Στην Συνέλευση και στις αποφάσεις που πάρθηκαν στον Πάπαρη (η κατά τους ντόπιους "στου Πάπαρη") αφιερώνει χώρο ο Ασεάτης φιλόλογος Γεώργιος Καρβέλας, γράφοντας χαρακτηριστικά:

Στις αρχές Απριλίου οι Τούρκοι βγήκαν από την Τριπολιτσά με πολύ στρατό και διάλυαν τους Έλληνες. Όλοι οι καπεταναίοι πρότειναν στον Κολοκοτρώνη να φύγουν προς το Λιοντάρι κι από εκεί προς την Μεσσηνία. Ο Κολοκοτρώνης δε δέχτηκε και έμεινε μόνος του, γιατί πίστευε, πως ο αγώνας έπρεπε να γίνει στην καρδιά του Μοριά , πως έπρεπε να παρθεί η Τρίπολη , πράγμα που θα εσήμαινε την επιτυχία της Επαναστάσεως. Δεν είχε ο αείμνηστος Γέρος του Μοριά άλλον τρόπο για να δείξει , ότι τα πράγματα επέβαλαν να γίνει ο αγώνας στα μέρη αυτά.Επήγε στην Πιάνα "γίναμε εννέα" λέγει "και με τ΄άλογό μου δέκα, ήμουν και χωρίς ντουφέκι. Σε τρεις μέρες έμασα 300 νομάτους κι΄έρριξα το ορδί μου στην Πιάνα". Όμως μια επίθεση Τουρκική με 4000 διάλυσε το στρατόπεδο της Πιάνας. Δεινή η κατάσταση. Ο Κολοκοτρώνης, ο Κανέλλος Δελληγιάννης, και Κ.Δημητρακόπουλος αυθημερόν από την Πιάνα βρέθηκαν στο χωριό του Δήμου Βαλτεστίου Πάπαρι, όπου ήλθαν κατά πρόσκληση του Κολοκοτρώνη οι καπεταναίοι και οπλαρχηγοί Μαυρομιχαλαίοι, Μουρτζίνος, Παπαφλέσσας, Αναγνωσταράς κ.λ.π. που είχαν το στρατόπεδο τους η Μαρμαριά. Ο Νικηταράς, που τις μέρες εκείνες κατά διαταγή του Κολοκοτρώνης βρίσκετο στη περιοχή του Φραγκόβρυσου, κτύπησε τους Τούρκους , σκότωσε αρκετούς, τους πήρε τα ζωντανά τους κι΄ανάγκασε τους άλλους να τραβηχτούν προς την Τρίπολη. Στο Πάπαρι ήλθαν την ημέρα εκείνη και τα παιδιά του Κολοκοτρώνη ο Πάνος και ο Ιωάννης, ο αργότερα Γενναίος.

— Γεώργιος Καρβέλας, Αντίδωρο στην Αρκαδική γη, σελ. 152

Στην ιστορική συνέλευση του Πάπαρη, που είναι η πρώτη συνέλευση οπλαρχηγών της Επανάστασης, διαπιστώθηκε μεταξύ των οπλαρχηγών, το κρίσιμο του αγώνα και η δυσκολία της στρατολογίας και το ζήτημα της λιποταξίας. Για το λόγο αυτό, διορίστηκε ομοφώνως ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης αρχιστράτηγος της Πελοποννήσου. Παρά την απουσία του στην μάχη της Καλαμάτας, παρακλήθηκε ο Πετρόμπεης να συγκεντρώσει όσους μπορούσε Μανιάτες και "να συναβή κατ΄ εκείνα τα μέρη". Στάλθηκε ο υιός του Κολοκοτρώνη, Πάνος, στα χωριά της Καρύταινας να αναζητήσει αγωνιστές από την Πιάνα, το Χρυσοβίτσι και το Διάσελο, ώστε να στρατοπεδεύσει νέο σώμα μαχητών. Αποφασίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μαζί με τους άλλους οπλαρχηγούς να πάνε στο Βαλτέτσι και τέλος, ο Κανέλλος Δεληγιάννης μαζί με τον Ηλία Τσαλαφατινό και μερικούς άλλους Μανιάτες, να κατευθυνθεί στα Λαγκάδια της Αρκαδίας.

Σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης, ο Κολοκοτρώνης περνώντας από τον Άλικα, το Κεραστάρι και τις Αραχαμίτες με τους άλλους οπλαρχηγούς έφθασε στο Βαλτέτσι κι έκανε εκεί στρατόπεδο, το οποίο στις 24 Απριλίου διαλύθηκε από μια επίθεση ισχυρή των Οθωμανών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]