Κατάλογος δημάρχων Τρίπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δήμαρχος Τρίπολης
Έμβλημα Δήμου Τρίπολης.jpg
Έμβλημα του Δήμου Τρίπολης.
ΚατοικίαΤρίπολη
Διάρκεια θητείας5 έτη
Αρχικός κάτοχος?
Δημιουργία?
Ιστοσελίδαtripolis.gr


Ο Δήμαρχος Τρίπολης είναι ο ανώτατος άρχοντας του Δήμου Τρίπολης. Παρακάτω παρατίθενται όλοι οι Δήμαρχοι Τρίπολης κατά τον 20ο αιώνα.

Κατάλογος δημάρχων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος Δημάρχων Τρίπολης Αρκαδίας
Εκλεγμένος ή διορισμένος Δήμαρχος (Γέννηση-Θάνατος) Διάρκεια Σημειώσεις
Νικόλαος Λαγοπάτης (1846-1923) 1899-1903 Ο ιδρυτής του πάρκου της πλατείας Άρεως. Ο ίδιος εισήγαγε και τον ηλεκτροφωτισμό στην πόλη. Θεατρόφιλος και γιατρός στο επάγγελμα.
Δ. Γεωργίτσας (18??-19??) 1903-1907
Χαρίλαος Μάνεσης (18??-19??) 1907-1914 Φρόντισε για τον καλλωπισμό της πόλης και έκανε ενέργειες για την ύδρευση, τους υπονόμους και τη δημοτική αγορά της Τρίπολης. Ιατρός.
Βασίλειος Βαφιόπουλος (1867-1936) 1914-1920 Αν και χαρακτηρίστηκε ως "ενεργητικός και πολυπράγμων", εξαιτίας των χρόνων του εθνικού διχασμού μεταξύ Κωνσταντίνου και Βενιζέλου, παύθηκε από το αξίωμά του και φυλακίστηκε για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Έμπορος.
Αναστάσιος Πετούνης (1870-1941) 1925-? Επί δημαρχίας του διέθεσε σεβαστό ποσό για τη συντήρηση και λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου. Φαρμακοποιός.
Θεόδωρος Πετρινός (18??-19??) δεκαετία του '30 Δραστήριος και δημοφιλής δημοτικός άρχοντας. Έδωσε λύσεις σε πολλά θέματα και προώθησε πολλά άλλα σε ικανοποιητικό βαθμό (δίκτυο υπονόμων, μεταφορά των φυλακών το 1929, ύδρευση από τα νερά του Βαλτετσίου). Δικηγόρος.
Ιωάννης Τσουτσάνης 1943 Διορισμένος
Θ. Ιατρού 1947 Διορισμένος
Γεώργιος Μουτζουρόπουλος (1902-1983) 1947-1950 (διορισμένος) και 1951-1959 (εκλεγμένος) Συνέβαλε κυρίως στην ηλεκτροδότηση και στη διαμόρφωση δρόμων-πλατειών, καθώς και στη δημιουργία του κτιρίου της πυροσβεστικής και της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Ιατρός.
Μ. Κροντήρης 1950 Διορισμένος
Γεώργιος Σωτ. Πολυχρονόπουλος 1959-1961 και 1967-1970. Καθηγητής. Το 1967-1970 είχε αναπληρωτή τον Φώτιο Αγγελίδη.[1]
Τάσος Σεχιώτης (1922-2003) 1961-1967 και 1979-1981 Λαοπρόβλητος και ρέκτης δημοτικός άρχοντας. Αντιμετώπισε πολλά εκκρεμή θέματα και έδωσε λύσεις σε πολλά από αυτά (έφερε στην πόλη τα πολυπόθητα νερά του Μεθυδρίου κατασκευάζοντας νέα δεξαμενή, διαμόρφωσε τους δρόμους Καλαβρύτων και Ναυπλίου σε λεωφόρους κ.α.). Δικηγόρος.
Δημήτριος Σούντρης (1928-2012) 1970-1974 Επιχειρηματίας. Υπηρέτησε ως διευθυντής προγράμματος στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του σταθμού. Πέθανε από πνιγμό στο Τολό.[2]
Α. Μητσούδης 1974-1975 Διορισμένος από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Παναγιώτης Αλεξόπουλος (1927-2007) 1975-1978 Πράος και καλλιεργημένος δήμαρχος. Η συμβολή του ήταν σημαντική στην κήρυξη διατηρητέων του Μαλλιαροπουλείου θεάτρου και του σπιτιού που γεννήθηκε ο ποιητής Καρυωτάκης. Δημιουργός του χιονοδρομικού καταφυγίου της Οστρακίνας. Επί δημαρχίας του δημιουργήθηκε το Δημοτικό Κοιμητήριο της Αγίας Τριάδας. Ιατρός.
Βασίλειος Καρδαράς (1925-1997) 1981-1982 Διετέλεσε και πρόεδρος του Σ.Ε.Τ, στα χρόνια 1960-1965. Έμπορος.
Θεόδωρος Σεχιώτης (1925-2011) 1983-1986 Φαρμακοποιός. Δημιούργησε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τριπόλεως. Επί της Δημαρχίας του διανοίχτηκε η περιμετρική οδός Ναυπλίου-Σπάρτης-Καλαμάτας, προχώρησε στην δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Τρίπολης, δημοπράτησε τα έργα υποδομής της βιομηχανικής περιοχής, προχώρησε στην διάνοιξη και τον εξωραισμό των εισόδων της Τρίπολης και ίδρυσε τα ΚΑΠΗ του Δήμου Τριπόλεως. .
Δημήτριος Κωνσταντόπουλος (19??-) 1987-1996 Ιατρός
Δημοσθένης Σωτηρόπουλος (19??-) 1996-1998 και 2003-2006. Ιατρός
Αλέξανδρος Κοτσιάνης (19??-) 1999-2002 και 2007-2010 Ιατρός
Ιωάννης Σμυρνιώτης (1963-) 1η Ιανουαρίου 2011 - 31 Αυγούστου 2014 Πολιτικός Μηχανικός, εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος Αρκαδίας το 1994 και επανεξελέγη το 1998 και το 2006. Εξελέγη δήμαρχος στις εκλογές του 2010 με το συνδυασμό "Νέα Τρίπολη".[3]
Δημήτρης Παυλής (1959-2020) 1η Σεπτεμβρίου 2014 - 31 Αυγούστου 2019 Κατασκευαστής οικοδομών. Γεννήθηκε στο Αρτεμίσιο. Ήταν πρόεδρος της Κοινότητας Αρτεμισίου από το 1991 ως το 1998. Διετέλεσε πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας από το 2003 ως το 2009. Στις εκλογές του 2009 ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.[4] Εξελέγη στις εκλογές του 2014 με ποσοστό 50,28%. Απεβίωσε στις 3 Ιουνίου 2020.[5]
Κωνσταντίνος Τζιούμης (19??-) 1η Σεπτεμβρίου 2019-σήμερα Εκλεγείς το 2019.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Επιθεώρησις Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, τεύχος ΙΒ΄, Δεκέμβριος 1967, σελ. 1119.
  2. Πέθανε ο πρώην διεθυντής προγράμματος του ΑΝΤ1 Δημήτρης Σούντρης, iefimerida.gr, 14 Αυγούστου 2012, ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2020.
  3. Βιογραφικό Γιάννη Σμυρνιώτη, eklogika.gr, ανάκτηση 22 Αυγούστου 2014.
  4. Βιογραφικό Δημητρίου Παυλή
  5. Πέθανε ο πρώην δήμαρχος Τρίπολης Δ. Παυλής –Συλλυπητήρια από ΚΕΔΕ, aftodioikisi.gr, 4 Ιουνίου 2020.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δήμος Τρίπολης
  • Νίκος Γρηγοράκης, "Τρίπολη", εκδόσεις Μίλητος, σελ. 460, ISBN 9789604640270

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]