Κάψια Αρκαδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°36′54″N 22°20′41″E / 37.61500°N 22.34472°E / 37.61500; 22.34472

Κάψια
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Κάψια
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Δήμος Δήμος Μαντινείας
Γεωγραφία και στατιστική
Περιφερειακή ενότητα Νομός Αρκαδίας
Πληθυσμός 389 (2011)

Το χωριό Κάψια Μαντινείας Αρκαδίας βρίσκεται 15 περίπου χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη, στο δρόμο προς Βυτίνα.

Προέλευση του χωριού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο σημερινό χωριό Κάψια ήταν η κώμη Ελισφάσιοι της αρχαιότητας. Προς το Παλαιοχώρι (παλαιό χωριό Κάψια) που βρίσκεται το ξωκλήσι Παναγιά ήταν το παλαιό νεκροταφείο. Σε απόσταση 800 μέτρων από του Κάψια είναι το σπήλαιο Παλαιοχωρίου. Το Παλαιοχώρι που σώθηκαν ερείπιά του, κάηκε, καταστράφηκε και μετοίκισαν οι Καψιώτες στο σημερινό χωριό Κάψια μετά το 1715. Στο νέο οικισμό συγκεντρώθηκαν και αγρότες που είχαν καλύβια στο κάμπο της Μηλιάς ή εργάζονταν σε τσιφλίκια προς το Νεοχώρι-Κορυθίου. Σύμφωνα με ιστορικό Γριτσόπουλο, στον τόμο Α΄ του βιβλίου του, η "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ", η Καψιά ήταν στην ίδια θέση με την σημερινή. Στο χρονικό του Μωρέα, που συγγράφηκε το 1300 μ.Χ. και εξιστορεί τα ανδραγαθήματα των Φράγκων στην Πελοπόννησο, στον στίχο 1723 αναφέρεται η φράση " Εκείσε επαρασύρθηκαν, το λέγουν Καψικιάνους". Κατά τα Γενικά Αρχεία του Κράτους [1] στο χειρόγραφο του Ρήγα Παλαμήδη αναφέρονται ότι το χωριό Κάψια ήταν όπου και το Ζευγολατειό αλλά σε συμπλοκή σκοτώθηκαν Tούρκοι ιππείς υποχρεώθηκαν οι κάτοικοι να μετοικήσουν στη σημερινή θέση για φύλαξη του δρόμου. Τουρκική ιδιοκτησία είχαν ο Νακίπ εφέντης, Σερίμπεης Κισεπασόγλου και Χουσείν Σούπασης. Χριστιανική ιδιοκτησία 141 άτομα. Εκκλησία Άγιος Νικόλαος. Στο χειρόγραφο αναφέρονται ονόματα κατοίκων (γέρο Αθανάσης, παπά Αντώνης, Γεώργιος Βασιλόπουλος,Ηλίας Σπανής,Δημ.Κοτζομύτης κλπ). Αναφέρεται επίσης η καταστροφή του από τον Ιμπραήμ στις 6 Ιουλίου απαριθμώντας συγκεκριμένες σε αριθμό καταστροφές (πρόβατά,άλογα,βόδια,αποθηκευτικούς χώρους).

Σε άλλη αναφορά από ιστορικό Φωτάκο προκύπτει ότι ο Κολιός Μπακόπουλος Δαριώτης(Γ.Ν.Ρεβελιώτης) Τσεκόπουλος και πολλοί συμπατριώτες τους κυνήγησαν τους Κεχαγιάδες του Γκιουσού και του Παλαιόπυργου μέχρι τις Τρόκλες του Κάψια όπου ενώθηκαν και ο Αλεξ.Λεβιδιώτες και Κων.Σκουντριάνος Καψιώτης με τους συμπατριώτες τους και πολέμησαν μαζί και σκότωσαν το Κουτσομπραίμη.

Αξιοθέατα του χωριού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το Δημοτικό Σχολείο στην έξοδο του χωριού προς Λεβίδι.Κτίσθηκε στη δεκαετία του 1930 στο πλαίσιο πολλών σχολείων που χτίστηκαν με σύναψη δανείου με υπουργό παιδείας τον Γ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση Βενιζέλου.
  • Το αρχοντικό Καλτεζιώτη με το ομώνυμο Ξενοδοχείο.
  • Το οινοποιείο Κλαδούρη.
  • Το Εκκλησάκι του προφήτη Ηλία
  • Το φυλακείο Κάψια ΒΔ του προφήτη Ηλία.[2]
  • Σε απόσταση 1 χλμ. από τον οικισμό βρίσκεται το Σπήλαιο Κάψια. Μπροστά από την είσοδό του βρίσκονται τρεις καταβόθρες, ενώ εντός του έχουν εντοπιστεί ανθρώπινα οστά. Ανθρώπινη δραστηριότητα στο σπήλαιο χρονολογείται κατά τη νεολιθική, ελληνιστική περίοδο και στον 4ο-6ο αιώνα μ.Χ.

Βιβλιογραφία - Πηγές - Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (συλλογή Βλαχογιάννη. Στατιστικά Πελοποννήσου)
  2. (Πέτρος Σαραντάκης ΑΡΚΑΔΙΑ εκδόσεις ΟΙΑΤΗΣ)