Καννάβια Λευκωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Καννάβια Λευκωσίας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Χώρα Κύπρος
Διοικητική διαίρεση Επαρχία Λευκωσίας
Υψόμετρο 780 m
Πανοραμική άποψη.
Kannavia2.jpg

Τα Καννάβια βρίσκονται στην επαρχία Λευκωσίας περίπου 52 χμ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

Το χωριό είναι κτισμένο στις βόρειες πλαγιές της Μαδαρής, σε μέσο υψόμετρο 800 μέτρων. Τα κύρια γεωργικά προϊόντα είναι τα αμπέλια (οινοποιήσιμες ποικιλίες), φρουτόδεντρα (κυρίως μηλιές), οι πατάτες, οι αμυγδαλιές και λίγα λαχανικά. Ωστόσο η κύρια έκταση του χωριού περιλαμβάνει κυρίως δασική γη, που αποτελεί μέρος του Δάσους Αδελφοί, το οποίο περιβάλλει το χωριό.

Στα βορειοδυτικά του χωριού (μέσα στα διοικητικά του όρια) σε απόσταση 4 χμ βρίσκεται ο εκδρομικός χώρος της Καπουράς κοντά στον ομώνυμο Δασικό Σταθμό. Επίσης τα τελευταία χρόνια, στις παρυφές της Μαδαρής στα νότια του χωριού έχουν χαρακτεί από το Τμήμα Δασών μονοπάτια μελέτης της φύσης τα οποία δέχονται μεγάλο αριθμό περιηγητών.

Η ονομασία του χωριού προήλθε πιθανόν από το γεγονός ότι στη περιοχή καλλιεργείτο σε παλιότερες εποχές το φυτό καννάβιν, ένα από τα κυριότερα είδη καλλιέργειας στη Κύπρο κάποτε.

Το χωριό υφίσταται τουλάχιστον από την εποχή της Φραγκοκρατίας και αναφέρεται από τον Μας Λατρί ότι ήταν βασιλικό Φέουδο. Αναφέρεται δε σε παλαιούς χάρτες ως Cannania.

Το χωριό γνώρισε πληθυσμιακές αυξομειώσεις, το 1891 οι κάτοικοι ήταν 46, το 1901 65, το 1921 85, το 1946 198, το 1960 222, το 1976 317 και το 1982 οι κάτοικοι ήταν 219. Σήμερα ο πληθυσμός του χωριού αποτελείται από 200 κατοίκους περίπου, με μεγάλο αριθμό ΄΄αποδήμων΄΄ όμως, οι οποίοι επισκέπτονται το χωριό κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η κύρια εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στη Παναγία Θεοτόκο, και ανήκε σε μοναστήρι που καταστράφηκε τον 18ο αιώνα. Στο χωριό βρίσκεται και εκκλησία του 18-19ου αιώνα αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.

Από τα Καννάβια κατάγονταν οι πεσόντες αγωνιστές της ΕΟΚΑ Ανδρέας Πατσαλίδης και Χαράλαμπος Πεττεμερίδης. Προς τιμή τους έχει αναγερθεί μνημείο που δεσπόζει του χωριού.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια Α. Παυλίδη