Βαλδουίνος Β΄ της Ιερουσαλήμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βαλδουίνος Β΄ της Ιερουσαλήμ
Baudouin du Bourg.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1060
Γαλλία
Θάνατος 21  Αυγούστου 1131
Ιερουσαλήμ
Τόπος ταφής Ναός της Αναστάσεως
Θρησκεία Καθολικισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα ηγεμόνας[1]
πολιτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Μορφία της Μελιτηνής
Τέκνα Μελισσάνθη της Ιερουσαλήμ
Αλίκη της Αντιόχειας
Χοδιέρνα της Ιερουσαλήμ
Ιοβέτα της Μπεθανίας
Γονείς Ούγος Α΄ του Ρετέλ και Μελισάντ ντε Μοντλερί
Αδέλφια Matilda, Countess of Rethel
Ζερβαί του Ρετέλ
Hodierne of Rethel
Οικογένεια Οίκος του Ρετέλ
O βασιλιάς της Ιερουσαλήμ Βαλδουίνος Β΄ με τους ιδρυτές του τάγματος των Ναϊτών Ιπποτών Ούγο ντε Πεγιέ και Γοδεφρείδο του Σαιν-Ομέρ.

Ο Βαλδουίνος Β΄ των Ιεροσολύμων ή Βαλδουίνος του Μπούρκ (Baudouin II de Jérusalem, 1060 - 21 Αυγούστου 1131) από τον Οίκο του Ρετέλ ήταν δεύτερος κόμης της Έδεσσας (1100 - 1118) και τρίτος βασιλιάς των Ιεροσολύμων (1118 - 1131). Ήταν γιος του Ούγου, κόμητος του Ρετέλ και της Μελισσάνθης. Είχε δύο νεότερους αδελφούς, τους Γερβάση και Μανασσή, και δύο αδελφές, τις Ματίλντα και Οντιέρνα. Θεωρείται ότι ήταν εξάδελφος των αδελφών Ευστάθιου Γ΄ του Μπουιγιόν, Γοδεφρείδου της Μπουιγιόν και Βαλδουίνου του Μπουιγιόν. Η σχέση αυτή δεν έχει αποδειχτεί, όμως είναι γνωστό ότι ο Βαλδουίνος ακολούθησε τα τρία αδέλφια στην Α΄ Σταυροφορία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το πέρας της Σταυροφορίας, ο Βαλδουίνος του Μπουιγιόν έγινε ο πρώτος κόμης της Έδεσσας, ενώ ο Βαλδουίνος του Μπούρκ μπήκε στην υπηρεσία του Βοημούνδου Ωτβίλ πρίγκιπα του Τάραντα και τώρα πρίγκιπα της Αντιόχειας, χρησιμοποιούμενος ως πρεσβευτής μεταξύ Αντιόχειας και Έδεσσας. Έγινε αντιβασιλιάς της Αντιόχειας (1100) όταν ο Βοημούνδος αιχμαλωτίστηκε από τους Βίκινγκς εισβολείς, ενώ την ίδια χρονιά που ο Βαλδουίνος του Μπουιγιόν ανήλθε στο θρόνο των Ιεροσολύμων, ο Βαλδουίνος του Μπουρκ διορίστηκε στη θέση του ως κόμης της Έδεσσας. Στην Αντιόχεια έμεινε αντιβασιλιάς ο ανιψιός του Βοημούνδου, Τανκρέδος.

Το 1102 ο Βαλδουίνος και ο Τανκρέδος υποστήριξαν τον βασιλιά των Ιεροσολύμων Βαλδουίνο Α΄ σε πόλεμο εναντίον των Αιγυπτίων στην Ασκαλόν. Οι Σελτζούκοι Τούρκοι επιτέθηκαν στην Έδεσσα (1104), και στην αιματηρή μάχη της Χαρράν νίκησαν τις ενωμένες δυνάμεις Αντιόχειας και Έδεσσας. Ο Βαλδουίνος του Μπούρκ πιάστηκε αιχμάλωτος των Σελτζούκων και στη θέση του στην Έδεσσα έγινε αντιβασιλιάς ο Τανκρέδος. Ο κόμης της Έδεσσας παρέμεινε σε αιχμαλωσία στην Μοσούλη ως το 1108, αφού ο Βοημούνδος και ο Τανκρέδος προτιμούσαν να πληρώσουν λύτρα προκειμένου να απελευθερώσουν τους δικούς τους αιχμαλώτους, παρά τον Βαλδουίνο. Το 1108 πληρώθηκαν τα 60.000 δηνάρια που απαιτούνταν ως λύτρα για την απελευθέρωσή του από τον Ζοσελέν του Κουρτεναί. Ο Τανκρέδος αρνήθηκε να του παραχωρήσει τη θέση του στην Έδεσσα, αλλά με την υποστήριξη των Βυζαντινών και των Αρμενίων στον Βαλδουίνο υποχώρησε, και αργότερα (1109) συμφιλιώθηκαν και συμμετείχαν μαζί στην πολιορκία της Τρίπολης.

Βασιλιάς των Ιεροσολύμων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η στέψη του βασιλιά της Ιερουσαλήμ Βαλδουίνου Β΄

Με τον θάνατο του Βαλδουίνου Α΄ του Μπουιγιόν προτάθηκε το 1118 να πάρει τον θρόνο των Ιεροσολύμων ο μεγαλύτερος αδελφός του Ευστάθιος Γ΄, αλλά ο Ζοσελέν του Κουρτεναί, παρόλο που ο Βαλδουίνος του Ρετέλ τον είχε εξορίσει το 1113, τον πρότεινε για νέο βασιλιά. Η πρόταση έγινε αποδεκτή και ο Βαλδουίνος Β΄ του Ρετέλ στέφθηκε βασιλιάς των Ιεροσολύμων στις 14/4/1118. Ταυτόχρονα οι Σελτζούκοι Τούρκοι από τη Συρία και οι Φατιμίδες της Αιγύπτου επιτέθηκαν στο βασίλειο των Ιεροσολύμων, όμως ο Βαλδουίνος κατάφερε να αποκρούσει τους μουσουλμάνους χωρίς καν να δώσει μάχη. Το Σταυροφορικό βασίλειο της Αντιόχειας (1119) δέχθηκε επίθεση και ο Βαλδουίνος Β΄ έσπευσε να το υπερασπιστεί. Ο Ρογήρος του Σαλέρνο, πρίγκηπας της Αντιόχειας, δεν είχε την υπομονή να περιμένει τις ενισχύσεις του Βαλδουίνου Β΄ και έσπευσε σε μάχη, όπου ο στρατός της Αντιόχειας συνετρίβη.

Τη χρονιά που ανέβηκε ο Βαλδουίνος Β΄ στον θρόνο των Ιεροσολύμων δημιουργήθηκε η ισχυρότερη στρατιωτική αδελφότητα όλων των εποχών, οι Ναΐτες Ιππότες ή Ιππότες του Ναού από τον Ούγο του Παγιέν. Ο σκοπός της δράσης τους επίσημα ήταν φιλανθρωπικός: να προστατεύουν τους προσκυνητές στα ταξίδια τους στους Αγίους Τόπους. Ο Βαλδουίνος Β΄ στο Συμβούλιο του Ναμπλούς εγκατέστησε τους πρώτους γραπτούς νόμους στο βασίλειο των Ιεροσολύμων, ενώ έδωσε ιδιαίτερα προνόμια στις επαρχίες.

Παράλληλα με τη στέψη του Βαλδουίνου Β' ως βασιλιά των Ιεροσολύμων, ο Ζοσελέν του Κουρτεναί έγινε κόμης της Έδεσσας αλλά αιχμαλωτίστηκε σε μάχη (1122). Ο Βαλδουίνος Β΄ προσπάθησε να πάρει την αντιβασιλεία του δουκάτου αλλά σε περιοδεία στα τείχη του δουκάτου αιχμαλωτίστηκε και ο ίδιος (1123), παραμένοντας στην αιχμαλωσία μαζί με τον Ζοσελέν, αλλά την επόμενη χρονιά (1124) δραπέτευσαν. Οι Σταυροφόροι πολιόρκησαν και κατέλαβαν την Τύρο με τη βοήθεια Βενετικού στρατού και αυτό οδήγησε αργότερα στην ίδρυση ανεξάρτητων αποικιών των Ιταλικών πόλεων κατά μήκος των ακτών του βασιλείου.

Οι Ναΐτες και οι Σταυροφόροι συνέτριψαν τους Σελτζούκους στη Μάχη του Αζάζ (1125), οπότε ο Βαλδουίνος Β΄ πήρε υπό τον έλεγχό του την Έδεσσα και την Αντιόχεια, αλλά απέτυχαν να καταλάβουν τη Δαμασκό (1129). Δεν είχε γιο προκειμένου να τον διαδεχθεί στο βασίλειο και γι' αυτό επέλεξε τον γενναίο χήρο Ναΐτη Φούλκωνα Ε΄ του Ανζού προκειμένου να τον παντρέψει με την κόρη του Μελισσάνθη και να τον ορίσει διάδοχό του στον θρόνο. Οι άλλες του κόρες Αλίκη και Οντιέρνα παντρεύτηκαν τον Βοημούνδο Β΄ Ωτβίλ, πρίγκιπα της Αντιόχειας, και τον Ραϊμόνδο Β΄ της Τρίπολης, ενώ η μικρότερη κόρη του Ιοβέτα έγινε μοναχή.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • William of Tyre: A History of Deeds Done Beyond the Sea, trans. E.A. Babcock and A.C. Krey. Columbia University Press, 1943.
  • Hans Mayer: The Crusades, Oxford University Press, 1965.
  • Alan V. Murray: The Crusader Kingdom of Jerusalem: A Dynastic History 1099-1125. Prosopographia & Genealogia, 2000.
  • Steven Runciman: A History of the Crusades, Vol. II: The Kingdom of Jerusalem. Cambridge University Press, 1952.
Προκάτοχος:
Βαλδουίνος Α΄
Βασιλέας της Ιερουσαλήμ
Armoiries de Jérusalem.svg
11181131
Διάδοχος:
Φούλκων ο Νεώτερος μαζί με την σύζυγο του Μελισσάνθη
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Baldwin II of Jerusalem της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).