Κωνσταντία της Αντιόχειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κωνσταντία της Αντιόχειας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1127
Θάνατος 1163
Οικογένεια
Σύζυγος Ραϊνάλδος του Σατιγιόν
Ραϋμόνδος της Αντιόχειας
Τέκνα Αγνή της Αντιόχειας
Φιλίππα της Αντιοχείας
Μαρία της Αντιόχειας
Βοημούνδος Γ΄ της Αντιόχειας
Γονείς Βοημούνδος Β΄ της Αντιόχειας και Αλίκη της Αντιόχειας
Οικογένεια Οίκος της Ωτβίλ και

Η Κωνσταντία της Αντιόχειας (Constance d'Antioche, 1127 - 1163) ήταν κυβερνήτρια του πριγκιπάτου της Αντιόχειας (1130 - 1163), κόρη του Βοϊμόνδου Β' Ωτβίλ πρίγκιπα της Αντιόχειας και της συζύγου του, Αλίκης Ρεθέλ, πριγκίπισσας των Ιεροσολύμων.

Έγινε πριγκίπισσα της Αντιόχειας σε ηλικία μόλις 4 ετών υπό την αντιβασιλεία του Βαλδουίνου Β' των Ιεροσολύμων (1130 - 1131) και του Φούλκωνος των Ιεροσολύμων (1131 - 1136). Η μητέρα της Αλίκη δεν ήθελε να περάσει το δουκάτο στην Κωνσταντία: αναζητώντας να κυβερνά η ίδια για λογαριασμό της, αναζητούσε συμμαχία με μουσουλμάνους, ώστε να παντρέψει την μικρή της κόρη με έναν μουσουλμάνο πρίγκηπα.

Το σχέδιο ανατράπηκε από τον πατέρα της Αλίκης, Βαλδουίνο Β', που την εξόρισε από την Αντιόχεια. Η Αλίκη επιχείρησε ξανά να πάρει τον έλεγχο της πόλης (1135), θέλοντας να παντρέψει την μικρή Κωνσταντία με τον διάδοχο του Βυζαντινού θρόνου Μανουήλ Κομνηνό. Το σχέδιο απέτυχε ξανά και ο αντιβασιλιάς Φούλκων των Ιεροσολύμων την εξόρισε για άλλη μια φορά. Ο Φούλκων πάντρεψε τελικά την Κωνσταντία (1136) με τον Ραϊμόνδο του Πουατιέ τον οποίο η αριστοκρατία είχε καλέσει μυστικά να έρθει από την Ευρώπη. Η Αλίκη βλέποντας να αποτυγχάνουν τα σχέδια της εγκατέλειψε οριστικά την Αντιόχεια.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον πρώτο σύζυγο της Ραϊμόνδο του Πουατιέ παιδιά της ήταν :

Μετά τον φόνο του Ραϊμόνδου στην μάχη του Ινάμπ (1149) παντρεύτηκε (1153) τον Ραϊνάλδο του Σατιγιόν, που έγινε συγκυβερνήτης της στην Αντιόχεια. Μαζί του έκανε μια κόρη, την

Ο Ραϊνάλδος συνελήφθη αιχμάλωτος στην Αλέππο (1160) και η Κωνσταντία ήρθε σε σύγκρουση με τον μεγαλύτερο γιο της, Βοημούνδο. Βρέθηκε στην εξορία την ίδια χρονιά και πέθανε 3 χρόνια αργότερα.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Constance of Antioch της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).