Ζερβαί του Ρετέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζερβαί του Ρετέλ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1056
Κορμπέιγ
Θάνατος1124
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Οικογένεια
ΣύζυγοςElisabeth de Namur
ΤέκναMillicent (?)
ΓονείςΟύγος Α΄ του Ρετέλ και Μελισάντ ντε Μοντλερί
ΑδέλφιαΒαλδουίνος Β΄ της Ιερουσαλήμ
Ματθίλδη, κόμισσα του Ρετέλ
Hodierne of Rethel
ΟικογένειαΟίκος του Ρετέλ

Ο Ζερβαί/Γερβάσιος, Gervais (άκμασε τον 11ο αι.) ήταν Γάλλος αρχιεπίσκοπος του Ρενς (1106) και ευγενής, κόμης του Ρετέλ (1118-1124).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Ούγου Α΄ κόμητου Ρετέλ και της Μελισσάνθης, κόρης του Γκυ Α΄ κυρίου του Μονλερύ. Ο επόμενος αδελφός του Βαλδουίνος Β΄ έγινε βασιλιάς της Ιερουσαλήμ.

Υπηρέτησε ως αρχιδιάκονος του Ρενς (Reims), πριν ονομαστεί αρχιεπίσκοπος εκεί από τους υποστηρικτές του βασιλιά, ενάντια στον Ραούλ τον Πράσινο το 1106.[1] Το επόμενο έτος ο πάπας Πασχάλιος Β΄ τον κήρυξε ακατάλληλο και ακύρωσε την εκλογή.[1] Ο Ζερβαί παραιτήθηκε το 1109 και επέστρεψε στην πρότερη θέση του, τού αρχιδιακόνου[1] και τον διαδέχθηκε ο Ραούλ ο Πράσινος.

Όταν το 1115 απεβίωσε ο πρωτότοκος αδελφός του Μανασσής,[1] ο Ζερβαί παραιτήθηκε από κληρικός και νυμφεύτηκε την Ελισάβετ του Ναμύρ. Το 1118 διαδέχθηκε τον πατέρα του. Το 1124 απεβίωσε και η χήρα του έκανε δεύτερο γάμο με τον Ροζέρ Κλαρεμπώ κύριο του Ροζουά.[1] Ο νεότερος αδελφός του Βαλδουίνος Β΄ ήταν στη Παλαιστίνη και έγινε βασιλιάς της Ιερουσαλήμ, έτσι δεν μπορούσε να τον διαδεχθεί: η κομητεία πέρασε στην αδελφή τους Ματίλντα και στον σύζυγό της Όντο καστελάνο του Βιτρύ.[2]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Ελισάβετ, κόρη του Γοδεφρείδου Α΄ κόμη του Ναμύρ και είχε, σύμφωνα με το Χρονικό του Αλμπερίκ του Τρουά-Φονταίν, τέκνο:

  • Μιλισάν/Ελισάβετ, παντρεύτηκε τον Ρομπέρ Μαρμιόν. Απόγονοί τους είναι οι βαρόνοι Μαρμιόν της Αγγλίας.[3][4]

Αναφορές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Charles Ferrers R. Palmer (1875), History of the Baronial Family of Marmion, Lords of the Castle of Tamworth, etc., Tamworth: J. Thompson, σελ. 49–50 
  2. Kingship, Identity and Name-giving in the Family of Baldwin of Bourcq, Alan V. Murray, Knighthoods of Christ: Essays on the History of the Crusades and the Knights Templar, ed. Norman Housely, (Ashgate Publishing, 2007), 31.
  3. George Edward Cokayne (1893), Complete Peerage, London: George Bell & Sons. 
  4. Sir Leslie Stephen (1893), Sidney Lee, επιμ., Dictionary of National Biography, 36, London: Smith, Elder & Co 


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gervais, Count of Rethel της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).