Σεμιγαλλία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 56°34′00″N 23°44′42″E / 56.5666°N 23.7450°E / 56.5666; 23.7450

Ιστορικές περιοχές της Λετονίας, η Σεμιγαλλία με κίτρινο
Το έμβλημα της Σεμιγαλλίας
Ιστορικές περιοχές της Λετονίας, η Σεμιγαλλία με πράσινο

Η Σεμιγαλλία (λετονικά: Zemgale, γερμανικά: Semgallen, λιθουανικά: Žiemgala) είναι μία από τις τέσσερις ιστορικές και πολιτιστικές περιοχές της Λετονίας που αναγνωρίζονται στο Σύνταγμα της Λετονικής Δημοκρατίας. Βρίσκεται στη μέση του νοτίου τμήματος της Λετονίας.

Η Σεμιγαλλία αναγνωρίζεται μαζί με τη Σελονία ως μία περιοχή, αν και μερικές φορές η Σελονία θεωρείται χωριστή πέμπτη περιοχή. Επίσης, στο οικόσημο της Λετονίας, η Σεμιγαλλία εκπροσωπείται μαζί με την Κουρλάνδη, λόγω της ιστορικής σχέσης μεταξύ των δύο περιοχών. Η Σεμιγαλλία συνορεύει με άλλες ιστορικές περιοχές της Βαλτικής, όπως το Βίντζεμε (νότιο τμήμα της πρώην Λιβονίας) προς τα βορειοανατολικά, τη λιθουανική Σαμογιτία προς νότο, την Κουρλάνδη προς τα δυτικά και τη Λατγαλία προς τα ανατολικά, καθώς και τον κόλπο της Ρίγας προς τα βόρεια. Η γεωγραφία της Σεμιγαλλίας αποτελείται κυρίως από πεδιάδες και μερικούς λόφους. Ο Λιέλουπε είναι ο σημαντικότερος ποταμός μετά τον Νταουγκάβα. Η μεγαλύτερη πόλη είναι η Γιέλγκαβα, η πρώην πρωτεύουσα του Δουκάτου της Κουρλάνδης και της Σεμιγαλλίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σεμιγαλλία θεωρείται μια από τις τέσσερις ιστορικές και πολιτιστικές περιοχές της Λετονίας. H περιοχή παίρνει το όνομά της από τον Βαλτικό λαό, γνωστό ως Σεμιγάλλιοι. Από τον 13ο αιώνα η Σελόνια έχει συμπεριληφθεί ως τμήμα της Σεμιγαλλίας και περιλαμβάνει το ανατολικό τμήμα της. Ενώ παίρνει το όνομά της από τη βαλτική φυλή των Σελόνων. Η παραδοσιακή Σελόνια περιλαμβάνει επίσης τμήμα της βορειοανατολικής Λιθουανίας. Τα Σεμιγαλλικά, η γλώσσα της Σεμιγαλλίας, μιλιόταν στην περιοχή μέχρι τον 16ο αιώνα. Το Δουκάτο της Κουρλάνδης και της Σεμιγαλλίας ήταν ένα ημιανεξάρτητο δουκάτο που υπήρξε από το 1561 έως το 1795, και περιλάμβανε τις περιοχές της Κουρλάνδης και της Σεμιγαλλίας. Αν και τυπικά υποτελές στην Πολωνική-Λιθουανική Κοινοπολιτεία, οι δούκες του λειτουργούσαν αυτόνομα. Μετά την προσάρτηση του Δουκάτου από τη Ρωσική Αυτοκρατορία, από το 1795 έως το 1918, το Δουκάτο αποτέλεσε το Κυβερνείο της Κουρλάνδης, στο οποίο συμπεριλήφθηκε και η Σεμιγαλλία. Τέλος δόθηκε μαζί με την Κουρλάνδη στην ανεξάρτητη Λετονία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]