Ευρωπαϊκή σημαία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ευρώπη
Flag of Europe.svg
Χρήση Εθνική σημαία
Αναλογία 2:3
Υιοθετήθηκε 8 Δεκεμβρίου 1955[1] (ΣτΕ)
29 Ιουνίου 1985[2] (ΕΟΚ)
Σχεδιασμός Ένας κύκλος 12:5 με χρυσά (κίτρινα) αστέρια σε μπλε φόντο.

H σημαία της Ευρώπης, όπως αποκαλείται σήμερα από τους περισσότερους, είναι μια σημαία με μπλε φόντο επί της οποίας φέρονται δώδεκα χρυσοί αστέρες σε κυκλική διάταξη. Αποτελεί, σε επίσημο επίπεδο, τη σημαία και το έμβλημα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η σημαία σχεδιάστηκε από τους Αρσέν Εΐτζ και Πωλ Λεβύ το 1955 για το Συμβούλιο της Ευρώπης ως σύμβολο του, και το Συμβούλιο της Ευρώπης παρότρυνε να θεσπιστεί και από άλλους οργανισμούς. Το 1985, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ονομαζόταν τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), την υιοθέτησε ως σημαία της (δεν είχε δική της σημαία πριν) με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η σημαία δεν αναφέρεται στις συνθήκες της ΕΕ, ενώ η ενσωμάτωση της συνέπεσε μαζί με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, αλλά έχει επισήμως υιοθετηθεί στη νομοθεσία.

Συμβολισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει ανακοινωθεί στο τύπο ανεπίσημα ότι κάθε αστέρι συμβολίζει ένα κράτος-μέλος, ειδικά την εποχή που υιοθετήθηκε η σημαία, όπου τα μέλη της ΕΟΚ ήταν 12 και μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα ως 12η χώρα ένταξης παρ' όλο που η Ελλάδα ήταν η 10η χώρα. Στη πραγματικότητα όμως δεν συμβαίνει αυτό.

Ο συμβολισμός των δώδεκα αστέρων βασίζεται στις λεγόμενες πολιτιστικές και θρησκευτικές ρίζες των Χωρών της Ευρώπης. Συγκεκριμένα συμβολίζουν το Δωδεκάθεο των αρχαίων Ελλήνων, τους 12 γιους του Ιακώβ, στη Παλαιά Διαθήκη, τους 12 Αποστόλους στη Καινή Διαθήκη και το φωτοστέφανο της Παναγίας όπως αποκαλύπτεται σε εδάφιο της Αποκάλυψης του Ιωάννη, με συνέπεια ο αριθμός 12 να θεωρείται αριθμοσύμβολο της ενότητας και της τελειότητας.

Έτσι ο αριθμός των αστεριών της ευρωπαϊκής σημαίας παραμένει και θα παραμένει ο αυτός όσες χώρες και να προστεθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κύκλος των χρυσών αστεριών εκφράζει την αλληλεγγύη και την αρμονία μεταξύ των κρατών της Ευρώπης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Flag of Europe της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).