Ακαδημαϊκή χρονιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τελευταία μέρα σε σχολείο της Τανζανίας

Ακαδημαϊκή χρονιά ή ακαδημαϊκό έτος ή σχολική χρονιά είναι μια χρονική περίοδος με την οποία τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και άλλες σχολές μετρούν μια ποσότητα σπουδών.

Σχολικές διακοπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχολική μέρα είναι μια μέρα κατά την οποία είναι ανοιχτά τα σχολεία. Τα κράτη συχνά ορίζουν μέσω νόμου τον συνολικό αριθμό σχολικών ημερών ανά έτος για τα δημόσια σχολεία. Οι σχολικές διακοπές είναι οι περίοδοι κατά τις οποίες τα σχολεία είναι κλειστά ή δεν γίνονται μαθήματα ή άλλες υποχρεωτικές δραστηριότητες. Οι ημερομηνίες και οι περίοδοι των σχολικών διακοπών ποικίλλουν σημαντικά σε ολόκληρο τον κόσμο και συχνά υπάρχουν διαφορές ακόμη και εντός της ίδιας χώρας. Οι αργίες που αναφέρονται παρακάτω ισχύουν για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι διδακτικές περίοδοι (εξάμηνα) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι συνήθως μεγαλύτερες.

Ορολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πασχαλινές διακοπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε χώρες με χριστιανική θρησκευτική παράδοση, οι διακοπές πασχαλινές διακοπές, οι οποίες σε κάποιες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι γνωστές ως εαρινές διακοπές, είναι μια αργία που λαμβάνει χώρα την άνοιξη. Η ημερομηνία ποικίλλει κυρίως επειδή το Πάσχα είναι κινητή γιορτή, αλλά και ανά χώρα και επίπεδο εκπαίδευσης.

Καλοκαιρινές διακοπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο βόρειο ημισφαίριο, οι μεγαλύτερες διακοπές στο ακαδημαϊκό ημερολόγιο είναι στα μέσα του έτους, κατά το καλοκαίρι, και διαρκούν έως και 14 εβδομάδες. Στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Ρωσία, οι καλοκαιρινές διακοπές διακρούν συνήθως τρεις μήνες, σε σύγκριση με έξι έως οκτώ εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Στο νότιο ημισφαίριο, οι μεγαλύτερες διακοπές στο εκπαιδευτικό ημερολόγιο είναι στο τέλος του έτους, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και διαρκούν έως και 14 εβδομάδες, από τις 21 Δεκεμβρίου έως τις 20 Μαρτίου.

Συνήθεις πρακτικές

Οι καλοκαιρινές διακοπές για τα περισσότερα παιδιά είναι περίοδος χαλάρωσης, διασκέδασης, μαθημάτων ή χρόνου με την οικογένεια ή τους συγγενείς. Πολλές οικογένειες ταξιδεύουν μαζί στις σχολικές διακοπές.

Οι σχολικές διακοπές έχουν πολλές επιπτώσεις σε μια χώρα, που κυμαίνονται από την τιμή των μετακινήσεων και της διαμονής κατά τα ταξίδι, η οποία αυξάνεται καθώς αυξάνεται η ζήτηση όσο τα παιδιά δεν έχουν σχολείο, μέχρι και αλλαγές στα ποσοστά εγκληματικότητας.[1] Ο αριθμός των οικογενειών που κάνουν διακοπές μακριά από τις αστικές περιοχές μπορεί να μειώσει την κυκλοφορία και τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς στις πόλεις, ενώ επιβαρύνει τους αυτοκινητόδρομους και τα μέσα μεταφοράς.

Σε ορισμένες χώρες όπου πολλές οικογένειες ταξιδεύουν για διακοπές, όπως η Ολλανδία, οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης των σχολικών διακοπών σε διαφορετικές περιοχές είναι κλιμακωτές για να μειωθεί η μεγάλη κίνηση και η πίεση στα μέσα μεταφοράς που διαφορετικά θα σημειώνονταν σε αυτές τις ημερομηνίες.[2]

Ανά χώρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφρική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νιγηρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Νιγηρία, οι μεγαλύτερες διακοπές είναι από τα μέσα Ιουλίου έως τη δεύτερη εβδομάδα Σεπτεμβρίου για τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μεγαλύτερη διάρκεια εντός της ίδιας περιόδου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι διακοπές καθορίζονται κατά βάση από τα σχολεία και ξεκινούν από τον Ιούνιο έως τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου.

Νότια Αφρική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Νότια Αφρική, οι κύριες διακοπές συνήθως διαρκούν από τις αρχές Δεκεμβρίου έως τις αρχές ή τα μέσα Ιανουαρίου (5 ή 6 εβδομάδες). Υπάρχουν φθινοπωρινές διακοπές έως και 2 εβδομάδες στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου, μεγαλύτερες χειμερινές διακοπές στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου συνήθως περίπου 3 εβδομάδες και ανοιξιάτικες διακοπές στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου που διαρκούν 1 εβδομάδα.[3]

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της Νότιας Αφρικής είναι κλειστά όλες τις επίσημες αργίες της χώρας. Όσον αφορά τον νόμο για τις επίσημες αργίες, εάν πέφτουν Κυριακή, τότε τα σχολεία είναι κλειστά την επόμενη Δευτέρα.

Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραζιλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Βραζιλία, οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκινούν στις αρχές Δεκεμβρίου και τελειώνουν στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου.[4] Οι χειμερινές διακοπές είναι συνήθως ολόκληρος ο μήνας Ιούλιος. Ορισμένα σχολεία στον τροπικό βορρά ακολουθούν διαφορετική σχολική χρονιά. Το καρναβάλι της Βραζιλίας είναι 40 ημέρες πριν από την Κυριακή του Πάσχα και δεν αντιστοιχεί σε σχολικές διακοπές.[5] Τα σχολεία της Βραζιλίας πρέπει να έχουν τουλάχιστον 200 ημέρες διδασκαλίας. Ορισμένες εθνικές και καθολικές γιορτές γιορτάζονται συνήθως με διακοπές 3-4 ημερών, όπως το Πάσχα, η Αγία Δωρεά και το Καρναβάλι.

Ηνωμένες Πολιτείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν συνήθως 160-180 ημέρες διδασκαλίες στη σχολική χρονιά. Ο ακριβής αριθμός εξαρτάται κυρίως από την πολιτεία.[6] (αν και τα ακαδημαϊκά έτη στα κολέγια και τα πανεπιστήμια είναι συχνά μικρότερα). Τα ιδιωτικά σχολεία τείνουν να έχουν μαθήματα για 170 ημέρες κάθε χρόνο.

Καναδάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Καναδά, το σχολικό έτος διαρκεί συνήθως από 185 έως 190 ημέρες. Οι καλοκαιρινές διακοπές περιλαμβάνουν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, με τους μαθητές να επιστρέφουν στο σχολείο στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, συνήθως την επομένη της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Οι χειμερινές διακοπές διαρκούν δύο εβδομάδες (μερικές φορές μία ή δύο μέρες περισσότερο), ξεκινώντας Σάββατο και περιλαμβάνουν την ημέρα των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά. Οι εαρινές διακοπές διαρκούν μία έως δύο εβδομάδες ανάλογα με την πόλη ή την επαρχία. Η Μεγάλη Παρασκευή και το Πάσχα μπορεί να πέφτουν ή όχι μέσα στις εαρινές διακοπές. Οι διακοπές των Ευχαριστιών είναι 3ήμερες διακοπές στα μέσα του Οκτωβρίου.

Στο Οντάριο, η σχολική χρονιά ρυθμίζεται να διαρκεί τουλάχιστον 194 ημέρες, με έως και επτά από αυτές να είναι ημέρες επαγγελματικής δραστηριότητας. Οι εαρινές διακοπές είναι την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου.[7]

Χιλή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σχολική χρονιά χωρίζεται σε περιόδους. Η πρώτη διαρκεί από τα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου έως τον Ιούλιο. Μετά από ένα χειμερινό διάλειμμα δύο ή τριών εβδομάδων, το σχολείο ξαναρχίζει και διαρκεί μέχρι τις αρχές ή τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ ακολουθούν 10-12 εβδομάδες καλοκαιρινών διακοπών. Επιπλέον, τα σχολεία έχουν διακοπές μιας εβδομάδας για τις εθνικές εορτές στα μέσα Σεπτεμβρίου. Καθώς η χώρα βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο, η άνοιξη ξεκινά περίπου στο τέλος αυτής της εορταστικής εβδομάδας, επομένως λειτουργεί παρόμοια με την αμερικανική άνοιξη. Υπάρχουν επίσης σύντομες πασχαλινές διακοπές τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Ασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΗΑΕ (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ακόλουθες είναι διακοπές που συνήθως δίνονται στα σχολεία του Ντουμπάι, αλλά και άλλα εμιράτα ακολουθούν μερικές φορές τις διακοπές του Ντουμπάι:

  • Καλοκαιρινές διακοπές, συνήθως από τα τέλη Ιουνίου/πρώτη Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου/πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
  • Ντιβάλι: Στις ινδικές γιορτές όπως το Ντιβάλι (Οκτώβριος/Νοέμβριος) δίνονται επίσης διακοπές το φθινόπωρο στα ΗΑΕ.
  • Χειμερινές διακοπές διαρκούν συνήθως τρεις εβδομάδες από τις αρχές/μέσα Δεκεμβρίου έως τις αρχές Ιανουαρίου που περιλαμβάνουν και την Πρωτοχρονιά.
  • Εαρινές διακοπές, δύο έως τρεις εβδομάδες από τα τέλη Μαρτίου έως τις αρχές έως τα μέσα Απριλίου.
  • Νέα περίοδος: Αυτές οι διακοπές δίνονται κατά την κρίση του διοικητικού συμβουλίου του σχολείου.

Άλλες ισλαμικές γιορτές γιορτάζονται με διακοπές ή ένα σύντομο διάλειμμα όπως κατά το Ιντ αλ-φιτρ.

Ιαπωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ιαπωνία, το ακαδημαϊκό έτος ξεκινά την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου. Στα περισσότερα σχολεία στην Ιαπωνία, υπάρχουν τέσσερες κύριες διακοπές: μία ή δύο εβδομάδες από τα τέλη Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου (άνοιξη),[8] περίπου ένας μήνας από τα τέλη Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου (καλοκαίρι), το Σαββατοκύριακο της Ημέρας Υγείας και Αθλητισμού (φθινόπωρο) και δύο εβδομάδες την Πρωτοχρονιά από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τις αρχές Ιανουαρίου (χειμώνας). Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις στη βόρεια Ιαπωνία, όπου τα σχολεία έχουν μεγαλύτερες χειμερινές διακοπές, ενώ μειώνουν τις καλοκαιρινές. Επιπλέον, υπάρχουν 4 εθνικές εορτές μεταξύ 29 Απριλίου και 5 Μαΐου, που μερικές φορές αποκαλούνται "Χρυσή Εβδομάδα".

Τα κολέγια/πανεπιστήμια έχουν τις ακόλουθες διακοπές:

  • Χρυσή Εβδομάδα: 29 Απριλίου έως 5 Μαΐου
  • Καλοκαιρινές/Φθινοπωρινές διακοπές: Αρχές Αυγούστου έως αρχές Οκτωβρίου
  • Χειμερινές διακοπές: Τέλη Δεκεμβρίου έως αρχές Ιανουαρίου
  • Ανοιξιάτικες διακοπές: Αρχές Φεβρουαρίου έως αρχές Απριλίου

Ινδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη νότια Ινδία, οι καλοκαιρινές διακοπές διαρκούν από τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου έως τις αρχές ή τα μέσα Ιουνίου. Οι διακοπές του Ντιβάλι ξεκινούν είτε τον Οκτώβριο είτε τον Νοέμβριο, ανάλογα με τον μήνα που πέφτει η γιορτή εκείνο το έτος. Διαρκεί περίπου μία εβδομάδα ή δύο ημέρες. Οι διακοπές των Χριστουγέννων ξεκινούν την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου (22 ή 23) και τελειώνουν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου (5η) ή μπορεί να διαρκέσουν μόνο δύο ημέρες με ένα διάλειμμα μίας ημέρας για την Πρωτοχρονιά. Στις γιορτές Ντουσέρα και Σανκράντι δίνονται επίσης διακοπές μισό μήνα ή τέσσερις ημέρες. Στην Ταμίλ Ναντού υπάρχει ένα διάλειμμα μίας ημέρας για το Ντιπαβάλι. Η Ταμίλ Ναντού γιορτάζει το Πονγκάλ, μια τετραήμερη γιορτή που γιορτάζεται συνήθως από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 17 Ιανουαρίου.

Στη βόρεια Ινδία, οι καλοκαιρινές διακοπές συνήθως διαρκούν από τα μέσα Μαΐου έως τα τέλη Ιουνίου, το σχολείο συνήθως ξεκινά από την 1η Ιουλίου. Οι διακοπές του Ναβαράτρι συνήθως διαρκούν 10 ημέρες. Διακοπές των Χριστουγέννων συνήθως δεν δίνονται, ωστόσο, ορισμένα σχολεία συνδυάζουν τις διακοπές των Χριστουγέννων με τις χειμερινές διακοπές. Τα σχολεία στην Ούταρ Πραντές δίνουν διακοπές στην επέτειο γέννησης του Τσαράν Πράντες και τότε ξεκινάνε οι χειμερινές διακοπές για κάποιους. Για ορισμένα άλλα σχολεία οι χειμερινές διακοπές ξεκινούν στις 28 Δεκεμβρίου και συνήθως τελειώνουν το δεύτερο Σαββατοκύριακο του νέου έτους.

Υπάρχουν πολλές επίσημες αργίες στην Ινδία, ανάλογα με την περιοχή. Ορισμένες αργίες επιβάλλονται σε όλη τη χώρα: 26 Ιανουαρίου: Ημέρα Δημοκρατίας, 15 Αυγούστου: Ημέρα Ανεξαρτησίας, 2 Οκτωβρίου: Γκάντι Τζαγιάντι (Γενέθλια του Μαχάτμα Γκάντι).

Ινδονησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ινδονησία, υπάρχουν τέσσερις κύριες σχολικές διακοπές:

  • Διακοπές νέας σχολικής χρονιάς – γνωστές ως libur kenaikan kelas, οι οποίες συνήθως λαμβάνουν χώρα για 2–3 εβδομάδες μεταξύ τέλους Ιουνίου και αρχές Ιουλίου. Οι ημερομηνίες μπορεί να διαφέρουν, ανάλογα με κάθε επαρχία/περιοχή. Η αργία ξεκινά από τη Δευτέρα της πρώτης εβδομάδας έως το Σάββατο της τελευταίας εβδομάδας του διαλείμματος.
  • Οι ενδιάμεσες διακοπές, ένα διάλειμμα που στοχεύει να χωρίσει τα δύο εξάμηνα της ινδονησιακής σχολικής χρονιάς. Πραγματοποιείται τις δύο εβδομάδες από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τις αρχές Ιανουαρίου, που συμπίπτουν με τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης είναι ίδιες με τις διακοπές της νέας σχολικής χρονιάς.
  • Διακοπές Ιντ αλ-φιτρ, που διαρκούν περίπου δύο εβδομάδες. Η ημερομηνία ποικίλλει ανάλογα με το ισλαμικό ημερολόγιο.
  • Διακοπές νηστείας / Διακοπές Ραμαζανιού, που διαρκούν περίπου 1 μήνα. Η ημερομηνία ποικίλλει ανάλογα με το ισλαμικό ημερολόγιο. Το σχολείο συνήθως ξεκινά την πρώτη Δευτέρα του νέου μήνα. Μπορεί να διαρκέσουν 3-4 μήνες εάν οι διακοπές νέας σχολικής χρονιάς (libur kenaikan kelas) πραγματοποιηθούν πριν ή κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού. Αλλά, εάν τα Χριστούγεννα πέσουν μετά τις διακοπές του Ιντ αλ-φιτρ, τα σχολεία ξεκινούν τη νέα χρονιά. Την πρώτη μέρα μετά τις διακοπές, μαθητές και δάσκαλοι ζητούν συγγνώμη ο ένας στον άλλο και σφίγγουν τα χέρια (Halal Bihalal ).

Εκτός από τις κύριες αργίες, υπάρχουν πολλές μικρές αργίες που πραγματοποιούνται για 1-2 ημέρες, όπως η Ημέρα της Ανεξαρτησίας, οι θρησκευτικές διακοπές και η Ημέρα του Δασκάλου.

Ισραήλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Ισραήλ, το ακαδημαϊκό έτος χωρίζεται σε δύο εξάμηνα. Η πρώτη ξεκινά τον Οκτώβριο (ανάλογα με το εβραϊκό ημερολόγιο. Κυρίως μια ή δύο εβδομάδες μετά το Simchat Torah) και τελειώνει 13 εβδομάδες μετά τον Ιανουάριο. Στη συνέχεια, οι επόμενες έξι εβδομάδες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένες στις εξετάσεις του πρώτου εξαμήνου. Στη συνέχεια, στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, αρχίζει το δεύτερο εξάμηνο μέχρι τα μέσα ή τα τέλη Ιουνίου. Όταν οι μήνες Ιούνιος και Ιούλιος είναι αφιερωμένοι στις εξετάσεις του δευτέρου εξαμήνου, ενώ το late test μπορεί να είναι μέχρι τα μέσα Αυγούστου. [9]

Κίνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι καλοκαιρινές διακοπές στην Κίνα συνήθως διαρκούν από τις αρχές Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου. Οι χειμερινές διακοπές συνήθως διαρκούν 1 μήνα και ο χρόνος ποικίλλει ανάλογα με την ημερομηνία της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Κορέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Κορέα, η σχολική χρονιά ξεκινά στις αρχές Μαρτίου. Μέχρι το 2015, τα σχολεία ακολουθούσαν ένα σύστημα τριών περιόδων, παρόμοιο με την Ιαπωνία:

  • Περίοδος 1: Αρχές Μαρτίου έως μέσα/τέλη Ιουλίου
    • Καλοκαιρινές διακοπές: 1 μήνας περίπου
  • Περίοδος 2: Μέσα/τέλη Αυγούστου έως τέλη Δεκεμβρίου (με σύντομες φθινοπωρινές διακοπές 3-5 ημερών)
    • Χειμερινές διακοπές: 1 μήνας περίπου
  • Περίοδος 3: 2 εβδομάδες τον Φεβρουάριο
    • Ανοιξιάτικες διακοπές: Περίπου 2 εβδομάδες

Από το 2015, το ημερολόγιο άλλαξε σε ένα πιο σχεδόν δυτικό στιλ, με το έτος να τελειώνει τον Ιανουάριο και όχι τον Φεβρουάριο.

Μαλαισία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Μαλαισία, υπάρχουν 2 κύριες διακοπές και ένα επιπλέον ενδιάμεσο διάλειμμα και διακοπές στο τέλος του έτους. Οι ενδιάμεσες διακοπές διαρκούν δύο εβδομάδες, από τα τέλη Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου, μεταξύ των δύο σχολικών περιόδων. Οι διακοπές στο τέλος του έτους διαρκούν έξι εβδομάδες, από τα μέσα Νοεμβρίου έως τις αρχές Ιανουαρίου, μεταξύ δύο ακαδημαϊκών ετών. Κάθε σχολική περίοδος έχει ένα ενδιάμεσο διάλειμμα. Μία εβδομάδα τον Μάρτιο για το πρώτο εξάμηνο και μία εβδομάδα τους μήνες Αύγουστο ή Σεπτέμβριο για το δεύτερο εξάμηνο.

Τα σχολεία είναι κλειστά τις εθνικές εορτές και αργίες. Έχουν επίσης μερικές ειδικές αργίες για εκδηλώσεις όπως η σχολική επέτειος και η ημέρα αθλητισμού. Σε γιορτές όπως το Ιντ αλ-φιτρ, το Κινεζικό Νέο Έτος και το Ντιβάλι, τα σχολεία συνήθως κάνουν αίτηση για πρόσθετες διακοπές για να επιτρέψουν στους μαθητές να επισκεφτούν συγγενείς στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Ωστόσο, κάθε μέρα που χάνεται αντικαθίσταται από μαθήματα τα Σαββατοκύριακα.

Σιγκαπούρη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Σιγκαπούρη, υπάρχουν τέσσερις σχολικές περίοδοι. Κάθε περίοδος αποτελείται από δέκα σχολικές εβδομάδες. Η πρώτη ξεκινά την ημέρα αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Εάν η πρώτη σχολική ημέρα είναι Πέμπτη ή Παρασκευή, η εβδομάδα αυτή δεν υπολογίζεται ως σχολική εβδομάδα. Μετά την 1η περίοδο, υπάρχουν διακοπές μιας εβδομάδας. Στη συνέχεια, αρχίζει η 2η περίοδος και ακολουθείται από διακοπές τεσσάρων εβδομάδων. Ακολουθεί η 3η περίοδος, μετά την οποία θα ακολουθήσουν διακοπές μιας εβδομάδας. Στη συνέχεια, ξεκινά η 4η περίοδος και ακολουθούν οι διακοπές του Δεκεμβρίου, οι οποίες διαρκούν είτε πέντε είτε έξι εβδομάδες, ανάλογα με το αν η πρώτη εβδομάδα του έτους υπολογίζεται ως σχολική εβδομάδα. Οι μαθητές έχουν επίσης διακοπές κατά τις επίσημες αργίες, καθώς και Ημέρα του Παιδιού, την Ημέρα της Νεολαίας, την Ημέρα του Δασκάλου και την επομένη της Εθνικής Εορτής.

Τουρκία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλα τα δημόσια σχολεία έχουν τις ακόλουθες αργίες:

  • 1 Ιανουαρίου – Πρωτοχρονιά
  • Χειμερινές διακοπές - δύο εβδομάδες στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου
  • 23 Απριλίου – Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας και Παιδιού
  • 1η Μαΐου – Ημέρα Εργασίας και Αλληλεγγύης
  • 19 Μαΐου – Ημέρα Ατατούρκ, Νεολαίας και Αθλητισμού
  • Καλοκαιρινές διακοπές – 13 εβδομάδες από αρχές-μέσα Ιουνίου έως μέσα Σεπτεμβρίου
  • 30 Αυγούστου - Ημέρα της Νίκης (συμπίπτει τις περισσότερες φορές με τις καλοκαιρινές διακοπές)
  • 29 Οκτωβρίου - Ημέρα Δημοκρατίας (28 Οκτωβρίου είναι ημιαργία)

Υπάρχουν αργίες για το Ραμαζάνι (3 ημέρες) και το Ιντ αλ-αντχά (4 ημέρες), αλλά οι ακριβείς ημερομηνίες αυτών των αργιών αλλάζουν κάθε χρόνο επειδή υπολογίζονται σύμφωνα με το ισλαμικό ημερολόγιο, με αποτέλεσμα να γιορτάζονται νωρίτερα κατά 10 ή 11 ημέρες κάθε χρόνο. Εάν αυτές οι γιορτές πέφτουν στα μέσα της εβδομάδας, τότε οι διακοπές διαρκούν ολόκληρη εβδομάδα με την Αραφά (την παραμονή της γιορτής) να περιλαμβάνεται επίσης στο διάλειμμα.

Φιλιππίνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις Φιλιππίνες, το ακαδημαϊκό έτος γενικά ξεκινά τον Ιούνιο και τελειώνει τον Μάρτιο ή τις αρχές Απριλίου. Σύμφωνα με κρατικό κανονισμό, τα σχολεία δεν μπορούν να ξεκινήσουν μαθήματα ματά τον Αύγουστο ή πριν από τον Ιούνιο. Υπάρχουν τρεις περίοδοι διακοπών: οι καλοκαιρινές (στο τέλος του 4ου τριμήνου) από τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου και συνήθως ως τον Ιούνιο, του εξαμήνου (στο τέλος του 2ου τριμήνου) από τα τέλη Οκτωβρίου και ως τις αρχές Νοεμβρίου, και οι διακοπές των Χριστουγέννων από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τις αρχές Ιανουαρίου. Στα τέλη Αυγούστου, γύρω από την Ημέρα των Εθνικών Ηρώων, υπάρχει επίσης ένα τριήμερο που περιλαμβάνει την τελευταία Δευτέρα του Αυγούστου.

Κατά την εφαρμογή της καραντίνας για το σύνδρομο COVID-19 από το 2020 έως το 2022, το σχολικό έτος διήρκεσε από τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο έως τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Χονγκ Κονγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Χονγκ Κονγκ οι καλοκαιρινές διακοπές διαρκούν από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου. Οι διακοπές των Χριστουγέννων, της σεληνιακής Πρωτοχρονιάς και του Πάσχα διαρκούν συνήθως μιάμιση εβδομάδα.

Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, τα ακαδημαϊκά έτη για τα ιδρύματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρίζονται σε τέσσερις περιόδους 10 εβδομάδων ανά έτος. Αν και ιστορικά το έτος χωρίστηκε σε τρεις περιόδους με εκτεταμένες πασχαλινές διακοπές που διακόπτουν την πρώτη περίοδο, το αυστραλιανό ακαδημαϊκό έτος έχει χωριστεί σε τέσσερις περιόδους από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 (με εξαίρεση την Τασμανία που άλλαξε το 2013). Η Νέα Ζηλανδία υιοθέτησε το ακαδημαϊκό έτος τεσσάρων περιόδων το 1996.[10]

Ακολουθώντας τις εποχές του νότιου ημισφαιρίου, οι κύριες καλοκαιρινές διακοπές μεταξύ των ακαδημαϊκών ετών περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του Δεκεμβρίου, όλον τον Ιανουάριο και μερικές φορές μερικές ημέρες στις αρχές Φεβρουαρίου, και πάντα περιλαμβάνουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και συνήθως και Ημέρα της Αυστραλίας στις 26 Ιανουαρίου.[11] Η ακριβής ημερομηνία έναρξης και λήξης του ακαδημαϊκού έτους ποικίλλει μεταξύ των περιοχών. Το 2023 η πολιτείαν Κουίνσλαντ ξεκίνησε νωρίτερα στις 23 Ιανουαρίου και θα τελειώσει νωρίτερα στις 8 Δεκεμβρίου, ενώ η Τασμανία ξεκινάει το αργότερο στις 8 Φεβρουαρίου και θα τελειώσει το αργότερο στις 21 Δεκεμβρίου.[12] Η Νέα Ζηλανδία γιορτάζει την Ημέρα Waitangi στις 6 Φεβρουαρίου, ενώ οι καλοκαιρινές διακοπές στη Νέα Ζηλανδία μπορεί να παραταθούν έως εκείνη την ημέρα, ανάλογα με το έτος.[13][14] Στην Αυστραλία, υπάρχουν συνήθως διακοπές δύο εβδομάδων στα μέσα του εξαμήνου και τριών εβδομάδων στα μέσα του έτους, ενώ στη Νέα Ζηλανδία, κάνουν διακοπές δύο εβδομάδων μεταξύ κάθε τριμήνου. Το 2000, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σίδνεϊ, η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας παρέτεινε τις διακοπές μετά το 3ο τρίμηνο σε τρεις εβδομάδες, μειώνοντας αντίστοιχα τις διακοπές στα μέσα του έτους σε δύο εβδομάδες.

Ιστορικά, οι αργίες για το πρώτο τρίμηνο έχουν προγραμματιστεί γύρω στο Πάσχα, αν και από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 αυτό αλλάζει σταδιακά και πλέον μόνο το Κουίνσλαντ και η Βικτώρια συνδέουν τις σχολικές διακοπές στενά με το Πάσχα.

Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυστρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Αυστρία, οι καλοκαιρινές διακοπές πέφτουν συνήθως μεταξύ των αρχών Ιουλίου και των αρχών Σεπτεμβρίου. Δεν υπάρχουν, με εξαίρεση το Φόραρλμπεργκ και το Ζάλτσμπουργκ, φθινοπωρινές διακοπές, αλλά υπάρχουν διακοπές Χριστουγέννων (από τις 24 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου) και διακοπές Πάσχα (διαρκούν 10 ημέρες). Οι ενδιάμεσες διακοπές τον Φεβρουάριο διαρκούν μια εβδομάδα και οι διακοπές της Πεντηκοστής διαρκούν 4 ημέρες μαζί με το Σαββατοκύριακο. Υπάρχουν επίσης αργίες κατά τις θρησκευτικές εορτές (Κοίμηση Θεοτόκου, Ανάληψη, Αγία Δωρεά κ.λπ.).

Βέλγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τα δημοτικά σχολεία, το ακαδημαϊκό έτος στο Βέλγιο αρχίζει την πρώτη εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου και τελειώνει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου, ενώ οι καλοκαιρινές διακοπές διαρκούν ολόκληρους τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα πανεπιστήμια συχνά κλείνουν περίπου μια εβδομάδα νωρίτερα, μόλις δημοσιευθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Μια εβδομάδα φθινοπωρινών διακοπών προγραμματίζεται συνήθως την εβδομάδα γύρω από την Ημέρα των Αγίων Πάντων (1 Νοεμβρίου). Οι διακοπές του χειμώνα ή των Χριστουγέννων διαρκούν δύο εβδομάδες και περιλαμβάνουν τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά. Οι ημερομηνίες τόσο για τις ανοιξιάτικες διακοπές (μια εβδομάδα) όσο και για τις διακοπές του Πάσχα (δύο εβδομάδες) ποικίλλουν. Στις καθολικές περιοχές όπου γιορτάζεται το καρναβάλι, οι ανοιξιάτικες διακοπές πέφτουν συνήθως την εβδομάδα των Αποκρεών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Δευτέρα του Πάσχα είναι επιπλέον ημέρα διακοπών. Ωστόσο, το 2008 το Βέλγιο δεν περιέλαβε το Σαββατοκύριακο του Πάσχα μέσα στις διακοπές του λόγω του ότι η Κυριακή του Πάσχα έπεφτε 23 Μαρτίου και τα σχολεία έκλεισαν το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου 2008 οπότε και είχαν δύο εβδομάδες διακοπές.

Βόρεια Μακεδονία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Βόρεια Μακεδονία, υπάρχουν δύο περίοδοι διακοπών καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στα δημόσια σχολεία.

  • Οι καλοκαιρινές διακοπές, που συνήθως διαρκούν από τις 10 Ιουνίου έως την 1η Σεπτεμβρίου.
  • Οι χειμερινές (χριστουγεννιάτικες) διακοπές, που ξεκινούν μετά την παραμονή Πρωτοχρονιάς (1η Ιανουαρίου) και τελειώνουν συνήθως μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Υπάρχουν επίσης επίσημες αργίες και αργίες στις εορτές πολιούχων.[15]

Γαλλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γαλλικές σχολικές διακοπές προγραμματίζονται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Παιδείας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συνωστισμό σε τουριστικά θέρετρα όπως οι ακτές της Μεσογείου και τα χιονοδρομικά κέντρα.

Για να μετριαστεί αυτό το πρόβλημα, τα χρονοδιαγράμματα των διακοπών διευθετούνται χωρίζοντας τη χώρα σε τρεις ζώνες. Παρά τα μέτρα αυτά, οι σχολικές διακοπές εξακολουθούν να προκαλούν συνωστισμό, καθώς οι οικογένειες κατευθύνονται σε δημοφιλείς προορισμούς ταυτόχρονα. Αυτό συχνά οδηγεί σε αυξήσεις τιμών και προβλήματα διαθεσιμότητας κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών.

Γερμανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Γερμανία, περίπου 75 ημέρες τον χρόνο είναι σχολικές αργίες. Οι ακριβείς ημερομηνίες επιλέγονται από καθένα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια, συχνά σε συνεννόηση μεταξύ τους για λόγους σχεδιασμού και διαχείρισης της κυκλοφορίας. Οι συνήθεις περίοδοι διακοπών είναι: Χριστούγεννα (~2 εβδομάδες), Πάσχα (~2 εβδομάδες), Καλοκαίρι (6 εβδομάδες) και Φθινόπωρο (~2 εβδομάδες). Ανάλογα με το κρατίδιο, οι επιπλέον διακοπές μπορεί να ορίζονται γύρω στην Πεντηκοστή ή τον χειμώνα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου εξαμήνου του σχολικού έτους.

Δανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Δανία οι καλοκαιρινές διακοπές διαρκούν 6-7 εβδομάδες. Τα περισσότερα σχολεία έχουν επίσης μία εβδομάδα χειμερινές διακοπές και μία εβδομάδα φθινοπωρινές διακοπές, συνήθως τον Φεβρουάριο και τον Οκτώβριο αντίστοιχα. Οι διακοπές των Χριστουγέννων διαρκούν 2 εβδομάδες

Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα, υπάρχουν τρεις περίοδοι διακοπών καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στα δημόσια σχολεία.

Εσθονία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Εσθονία, οι καλοκαιρινές διακοπές διαρκούν τρεις μήνες από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Οι διακοπές των Χριστουγέννων διαρκούν δύο εβδομάδες, οι διακοπές του φθινοπώρου και της άνοιξης από μία εβδομάδα.[16] Το 2016, το Υπουργείο Παιδείας της Εσθονίας αποφάσισε να προσθέσει κι άλλες διακοπές, ξεκινώντας από το 2017.

Ηνωμένο Βασίλειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σχολικές διακοπές στο Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν ένα σχολικό έτος 190 ημερών διδασκαλίας, ξεκινώντας από το φθινοπωρινό εξάμηνο,[17] αλλά ο ακριβής χρόνος διαφέρει ανάλογα με την κομητεία.[18] Οι τοπικές αρχές ορίζουν τις ημερομηνίες που ισχύουν για όλα τα σχολεία.[19] Τα ανεξάρτητα ιδιωτικά σχολεία συχνά καθορίζουν μεγαλύτερες διακοπές από τα δημόσια σχολεία.[20]

Στην Αγγλία και την Ουαλία, το ακαδημαϊκό έτος διαρκεί συνήθως από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έως την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου του επόμενου έτους, με το έτος να χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Η καθεμιά τους χωρίζεται συνήθως στα μισά με διακοπές μιας εβδομάδας. Τα σχολεία πρωτοβάθμιας (4-11) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (11-16) ακολουθούν συνήθως ένα ακαδημαϊκό έτος 39 εβδομάδων, ενώ τα ανώτερα (16+ και 18+) εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν συχνά περιόδους 33 ή και 36 εβδομάδων, γενικά χωρίς διακοπές. Τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ έχουν ακόμη μικρότερες ακαδημαϊκές χρονιές, συνήθως οκτώ εβδομάδες ανά περίοδο.

Για τα δημόσια αγγλικά σχολεία, το έτος ξεκινά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου με μία εβδομάδα διακοπές στα τέλη Οκτωβρίου και την πρώτη περίοδο που λήγει την τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Μετά από διακοπές δύο εβδομάδες, που περιλαμβάνουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, η δεύτερη περίοδος διαρκεί από τις αρχές Ιανουαρίου έως το Πάσχα και έχει ποικίλη διάρκεια λόγω της κινητής γιορτής.

Οι καλοκαιρινές διακοπές διαρκούν περίπου έξι εβδομάδες, κάτι που για μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρούνταν ότι γινόταν για να μπορέσουν τα παιδιά να βοηθήσουν στη συγκομιδή. Ωστόσο, καθώς η συγκομιδή πραγματοποιείται συνήθως στα τέλη Σεπτεμβρίου, αυτό δεν έχει νόημα. Οι διακοπές των έξι εβδομάδων θεσπίστηκαν για να μπορούν τα μεσαία στρώματα να κάνουν μεγαλύτερες διακοπές. Στη Σκωτία, οι καλοκαιρινές διακοπές είναι νωρίτερα λόγω της διαφορετικής διάρκειας της ημέρας και των τοπικών αγροτικών πρακτικών.

Ιρλανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ιρλανδία, οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης του σχολικού έτους δεν είναι καθορισμένες, αλλά εκείνες στα μέσα του έτους είναι. Τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να είναι ανοιχτά τουλάχιστον 182 ημέρες τον χρόνο, ενώ για τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο αριθμός αυτός είναι 166.

Η σχολική χρονιά ξεκινά γενικά τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου ή τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Οι ημερομηνίες επιστροφής για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι συνήθως κλιμακωτές ανάλογα με το έτος.

Διακοπές Χαλοουίν: Τα σχολεία κλείνουν μία εβδομάδα στα τέλη Οκτωβρίου. Αυτές οι διακοπές συνήθως περιλαμβάνουν το Χαλοουίν (31 Οκτωβρίου).

Διακοπές Χριστουγέννων: Τα σχολεία κλείνουν για δύο εβδομάδες την περίοδο των Χριστουγέννων. Αυτές οι δύο εβδομάδες περιλαμβάνουν πάντα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Τα σχολεία κλείνουν το αργότερο στις 23 Δεκεμβρίου και ανοίγουν ξανά το νωρίτερο στις 2 Ιανουαρίου.

Άνοιξη: Τα σχολεία κλείνουν άλλη μια εβδομάδα στα μέσα Φεβρουαρίου για ανοιξιάτικες διακοπές.

Ημέρα του Αγίου Πατρικίου: Τα σχολεία είναι πάντα κλειστά στις 17 Μαρτίου καθώς είναι αργία. Εάν η 17η Μαρτίου πέσει Σαββατοκύριακο, τα σχολεία είναι κλειστά την επόμενη Δευτέρα. Ορισμένα σχολεία χρειάζονται μία ή δύο επιπλέον ημέρες για να παρατείνουν αυτές τις διακοπές. Για παράδειγμα, εάν η 17η Μαρτίου είναι Πέμπτη, τα σχολεία κλείνουν την Παρασκευή και τη Δευτέρα που ακολουθεί, για πενθήμερες διακοπές.

Διακοπές του Πάσχα: Τα σχολεία κλείνουν δύο εβδομάδες για το Πάσχα. Τα σχολεία γενικά κλείνουν για τις διακοπές του Πάσχα την Παρασκευή πριν από τη Μεγάλη Παρασκευή και ανοίγουν ξανά τη Δευτέρα μετά τη Δευτέρα του Πάσχα.

Διακοπές Μαΐου/Ιουνίου: Ορισμένα δημοτικά σχολεία ενδέχεται να κλείσουν άλλη μια εβδομάδα άδεια τον Μάιο ή τον Ιούνιο, εάν δεν έχουν ολόκληρη εβδομάδα διακοπές τον Φεβρουάριο.

Καλοκαιρινές διακοπές: Τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γενικά κλείνουν για το καλοκαίρι την πρώτη Παρασκευή του Ιουνίου ή την τελευταία Παρασκευή του Μαΐου. Οι εξετάσεις διαρκούν 1-3 εβδομάδες τον Ιούνιο.

Τα δημοτικά σχολεία γενικά έχουν κλείσει έως τις 30 Ιουνίου ή την τελευταία Παρασκευή του Ιουνίου για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ιταλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ιταλία, οι περισσότερες σχολικές αργίες καθορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας και ισχύουν για όλα τα δημόσια σχολεία. Συνήθως, υπάρχουν καλοκαιρινές διακοπές από τις αρχές ή τα μέσα Ιουνίου έως τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Οι διακοπές των Χριστουγέννων ξεκινούν στις 23 Δεκεμβρίου έως την πρώτη ή τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα μετά τις 6 Ιανουαρίου. Οι καλοκαιρινές διακοπές στην Ιταλία διαρκούν 3 μήνες, ενώ άλλες αργίες περιλαμβάνουν μία εβδομάδα γύρω από το Πάσχα, καθώς και μία ημέρα στις 8 Δεκεμβρίου (Αμώμου Συλλήψεως), μία ημέρα για την 1η Νοεμβρίου (Αγίων Πάντων), τις εθνικές εορτές της 25ης Απριλίου (Ημέρα Απελευθέρωσης) και 2 Ιουνίου (Ημέρα Δημοκρατίας), καθώς και την Εργατική Πρωτομαγιά (1η Μαΐου). Σε τοπικό επίπεδο, οι σχολικές αρχές έχουν την ελευθερία να θεσπίζουν επιπλέον αργίες σε σημαντικές τοπικές γιορτές (π.χ. την ημέρα του τοπικού πολιούχου).

Κροατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Κροατία, μπορεί να υπάρξουν από τρία έως πέντε μεγάλες περίοδοι διακοπών καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους στα δημόσια σχολεία, ανάλογα με την περιοχή. Ανεξάρτητα από τον αριθμό των αργιών που αποφασίζει να έχει ένα σχολείο, το σχολικό έτος πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 175 ημέρες ή 160 για μαθητές που δίνουν απολυτήριες εξετάσεις στο τέλος του λυκείου.

Ορισμένα σχολεία επέλεξαν να συντομεύσουν τις χειμερινές διακοπές για να κάνουν φθινοπωρινές διακοπές, οι οποίες συνήθως διαρκούν μια εβδομάδα γύρω από την Ημέρα των Αγίων Πάντων (1 Νοεμβρίου).

Άλλες αργίες είναι οι επίσημες αργίες και οι τοπικές γιορτές πολιούχων. Αν αυτές πέφτουν Τρίτη ή Πέμπτη, η προηγούμενη μέρα (Δευτέρα, αν η αργία είναι Τρίτη) ή η επόμενη μέρα (Παρασκευή, αν η αργία είναι Πέμπτη), συνήθως θεωρούνται επίσης αργίες, για να γίνει τριήμερο.

Λετονία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Λετονία, οι καλοκαιρινές διακοπές διαρκούν τρεις μήνες από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Οι διακοπές των Χριστουγέννων διαρκούν δύο εβδομάδες, ενώ οι διακοπές του φθινοπώρου και της άνοιξης από μία εβδομάδα.

Λιθουανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Λιθουανία, οι καλοκαιρινές διακοπές για την 9η και 11η τάξη ξεκινούν λίγες μέρες αργότερα από τους μαθητές της 10ης και της 12ης τάξης λόγω εξετάσεων. Οι διακοπές διαρκούν σχεδόν τρεις μήνες.

Νορβηγία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Νορβηγία, οι σχολικές διακοπές διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή. Γενικά, η σχολική χρονιά ξεκινά περίπου την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου. Οι περισσότερες περιοχές έχουν μια εβδομάδα διακοπές στις αρχές Οκτωβρίου. Οι διακοπές των Χριστουγέννων ξεκινούν μερικές ημέρες πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων και τελειώνουν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Υπάρχει μια εβδομάδα χειμερινών διακοπών στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι διακοπές του Πάσχα είναι από την Κυριακή των Βαΐων έως τη Δευτέρα του Πάσχα ή μία ή δύο μέρες αργότερα, και οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκινούν μερικές ημέρες πριν από τα μέσα του καλοκαιριού.[21]

Ολλανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ολλανδία, οι καλοκαιρινές διακοπές διαρκούν έξι εβδομάδες για όλα τα σχολεία, αλλά συχνά ανεπίσημα επτά εβδομάδες για τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η χώρα χωρίζεται σε τρεις περιοχές που ξεκινούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές ανά εβδομάδα η μία μετά την άλλη. Οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκινούν συνήθως στα μέσα Ιουλίου και τελειώνουν στα τέλη Αυγούστου. Οι Ολλανδοί μαθητές δημοτικού και γυμνασίου έχουν επίσης μία εβδομάδα φθινοπωρινές διακοπές στα μέσα Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες διακοπές Χριστουγέννων, συνήθως τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου, καθώς και μία εβδομάδα ανοιξιάτικες διακοπές τον Φεβρουάριο (για το νότο κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού), και τις "διακοπές του Μαΐου", που διαρκούν μία ή δύο εβδομάδες (αν και αυτό μπορεί να διαφέρει από σχολείο σε σχολείο). Οι αργίες του Μαΐου καλύπτουν μια περίοδο αργιών όπως η Ημέρα του Βασιλιά (πρώην Ημέρα της Βασίλισσας, 27 Απριλίου), η Μνήμη των Νεκρών (4 Μαΐου) και η Ημέρα Απελευθέρωσης (5 Μαΐου) και μερικές φορές περιλαμβάνουν την Ημέρα της Ανάληψης και την Πεντηκοστή.

Πολωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλα τα δημόσια σχολεία έχουν τις ακόλουθες διακοπές/αργίες (με υπογραμμισμένες τις 5 κύριες διακοπές):

  • 1 Νοεμβρίου – Ημέρα των Αγίων Πάντων
  • 11 Νοεμβρίου – Ημέρα Ανεξαρτησίας (Φθινόπωρο)
  • 6 Ιανουαρίου – Θεοφάνια
  • 1ες χειμερινές διακοπές– Δύο εβδομάδες γύρω από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά
  • 2ες χειμερινές διακοπές– δύο εβδομάδες τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο (ανάλογα με την περιοχή)
  • Διακοπές ΠάσχαΜεγάλη Πέμπτη έως Τρίτη μετά τη Δευτέρα του Πάσχα
  • Διακοπές Μαΐου - 1 Μαΐου (Εργατική Πρωτομαγιά), 2 Μαΐου (Ημέρα Πολωνικής Σημαίας) και 3 Μαΐου (Σύνταγμα της 3ης Μαΐου)
  • Corpus Christi – τέσσερις ημέρες τον Μάιο ή τον Ιούνιο (ανάλογα με το έτος)
  • Καλοκαιρινές διακοπές – το πρώτο Σάββατο μετά τις 20 Ιουνίου έως τα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου

Ρουμανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκινούν από τα τέλη Μαΐου-μέσα Ιουνίου έως τις αρχές-μέσα Σεπτεμβρίου και διαρκούν περίπου 13-15 εβδομάδες. Οι μαθητές της 8ης και 12ης τάξης συνήθως αρχίζουν τις καλοκαιρινές διακοπές μία ή δύο εβδομάδες νωρίτερα από τις άλλες τάξεις.

Οι ανοιξιάτικες διακοπές έχουν συνήθως διάρκεια μία έως δύο εβδομάδες, από τα τέλη Μαρτίου έως τις αρχές Μαΐου ανάλογα με τις ημερομηνίες τόσο του Ορθόδοξου όσο και του Καθολικού Πάσχα. Μπορεί να οριστούν δύο ανοιξιάτικες διακοπές εάν οι ημερομηνίες του Καθολικού και του Ορθόδοξου Πάσχα είναι πολύ μακριά.

Οι χειμερινές διακοπές διαρκούν τρεις εβδομάδες (συνήθως ξεκινούν την τρίτη ή τέταρτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και τελειώνουν τη δεύτερη ή τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου).

Υπάρχουν επίσης φθινοπωρινές διακοπές διάρκειας μίας εβδομάδας, συνήθως μεταξύ τελών Οκτωβρίου και αρχών Νοεμβρίου.

Ρωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλα τα δημόσια σχολεία στη Ρωσία έχουν τις ακόλουθες αργίες:

  • Χειμερινές διακοπές – δύο εβδομάδες στις αρχές Ιανουαρίου
  • Ανοιξιάτικες διακοπές - μία εβδομάδα στα τέλη Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου
  • Φθινοπωρινές διακοπές - μία εβδομάδα στα τέλη Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου
  • Καλοκαιρινές διακοπές – από τα τέλη Μαΐου έως τις 31 Αυγούστου
  • 23 Φεβρουαρίου - Ημέρα Ανδρών ή Ημέρα Υπερασπιστή
  • 8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
  • 1η Μαΐου – Εργατική Πρωτομαγιά
  • 9 Μαΐου - Ημέρα της Νίκης
  • 4 Νοεμβρίου - Ημέρα Ενότητας

Σλοβακία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Σλοβακία, οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκινούν στο τέλος του σχολικού έτους στις 30 Ιουνίου και τελειώνουν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι φθινοπωρινές διακοπές είναι στα τέλη Οκτωβρίου. Οι χειμερινές (χριστουγεννιάτικες) διακοπές συνήθως διαρκούν από τις 23 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου. Υπάρχει επίσης μια μονοήμερη αργία στις 31 Ιανουαρίου. Οι ανοιξιάτικες διακοπές διαρκούν μία εβδομάδα και μπορεί να πέφτουν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, ανάλογα με την περιοχή. Ακολουθούν οι αργίες του Πάσχα (Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή, Δευτέρα του Πάσχα και Τρίτη του Πάσχα). Υπάρχουν επίσης αργίες όπως 1 Μαΐου (Εργατική Πρωτομαγιά), 8 Μαΐου, 1 Σεπτεμβρίου, 15 Σεπτεμβρίου και 17 Νοεμβρίου. Οι σχολικές αργίες καθορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας.[22]

Σλοβενία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Σλοβενία, οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκινούν στις 24 Ιουνίου (στις 25 Ιουνίου είναι εθνική εορτή και επίσημη αργία) και τελειώνουν την 1η Σεπτεμβρίου. Άλλες διακοπές συνήθως διαρκούν μία εβδομάδα και επεκτείνονται εάν οι εθνικές εορτές πέφτουν τις εργάσιμες ημέρες. Οι φθινοπωρινές διακοπές ("Krompirjeve počitnice" – "διακοπές της πατάτας") ξεκινούν γύρω στις 31 Οκτωβρίου, που είναι η ημέρα της Μεταρρύθμισης και η 1η Νοεμβρίου που ονομάζεται "Ημέρα των Αγίων Πάντων". Οι διακοπές της Πρωτοχρονιάς συνήθως ξεκινούν γύρω στα Χριστούγεννα και διαρκούν μέχρι τις 2 Ιανουαρίου. Στα μέσα Φεβρουαρίου υπάρχουν χειμερινές διακοπές, οι οποίες χωρίζονται σε δύο μέρη, για δύο διαφορετικές ομάδες μαθητών. Το δεύτερο μέρος των χειμερινών διακοπών συνήθως τελειώνει στα τέλη Φεβρουαρίου. Αργίες είναι η πρώτη Μαΐου, 27 Απριλίου (Ημέρα Εθνικής Αντίστασης, που είναι επίσης εθνική εορτή) 2 Μαΐου (εθνική εορτή). Υπάρχουν και άλλες αργίες, όπως η 8η Φεβρουαρίου (Ημέρα Prešeren), η Δευτέρα του Πάσχα και άλλες αργίες όπως η 15η Αυγούστου (εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου). Οι μαθητές του τελευταίου έτους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνήθως ξεκινούν τις καλοκαιρινές διακοπές μια εβδομάδα νωρίτερα λόγω των τελικών εξετάσεων. Αυτές οι αργίες ισχύουν μόνο για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και καθορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας.

Σουηδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Σουηδία, η σχολική χρονιά ξεκινά γύρω στα μέσα ή στα τέλη Αυγούστου (1η Σεπτεμβρίου για τα πανεπιστήμια). Την εβδομάδα πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων, οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν διακοπές. Οι διακοπές των Χριστουγέννων ξεκινούν γύρω στις 19–20 Δεκεμβρίου, ανάλογα με την ημέρα της εβδομάδας κατά την οποία γίνεται η παραμονή των Χριστουγέννων. Συνήθως τελειώνει μερικές μέρες μετά τις 6 Ιανουαρίου, που είναι επίσης αργία. Τον Μάρτιο, οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν μια εβδομάδα χειμερινές διακοπές. Η ακριβής εβδομάδα διαφέρει ανάλογα με την περιοχή. Οι επίσημες αργίες του Πάσχα διαρκούν τέσσερις ημέρες από Παρασκευή έως Δευτέρα. Οι σχολικές διακοπές του Πάσχα είναι είτε η εβδομάδα που προηγείται του Πάσχα είτε η αμέσως επόμενη εβδομάδα, ανάλογα με την περιοχή. Οι καλοκαιρινές διακοπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαρκούν περίπου δέκα εβδομάδες, ξεκινώντας από τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου.

Τσεχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Τσεχία, οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκινούν στο τέλος του σχολικού έτους γύρω στις 30 Ιουνίου και τελειώνουν στην αρχή της σχολικής χρονιάς την 1η Σεπτεμβρίου ή λίγο αργότερα. Στη συνέχεια, υπάρχουν φθινοπωρινές διακοπές: δύο ημέρες συν την 28η Οκτωβρίου (εθνική εορτή τηςΤσεχοσλοβακίας). Οι χειμερινές διακοπές (Χριστούγεννα) διαρκούν συνήθως από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου. Υπάρχει επίσης μια αργία την 31η Ιανουαρίου. Οι ανοιξιάτικες διακοπές διαρκούν μία εβδομάδα και πέφτουν Φεβρουάριο ή Μάρτιο, ανάλογα με την περιοχή, ενώ μερικές φορές κολλάνε με αργίες του Πάσχα (Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή και Δευτέρα του Πάσχα). Υπάρχουν επίσης αργίες όπως η Εργατική Πρωτομαγιά, η 8η Μαΐου (τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου) και η 28η Σεπτεμβρίου (δολοφονία του Αγίου Βεντσεσλάου - άρχοντα και προστάτη της τσεχικής επικράτειας). Ο διευθυντής του σχολείου μπορεί να προσθέσει έως και τρεις επιπλέον αργίες κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Οι σχολικές αργίες καθορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας για κάθε σχολικό έτος και ισχύουν για κάθε δημοτικό και λύκειο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «UKCrimeStats.com - The Leading Independent Crime Data Platform». www.ukcrimestats.com. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2023. 
  2. Zaken, Ministerie van Algemene (8 Μαΐου 2015). «School holidays - Government.nl». Government.nl. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2022. 
  3. «CALENDAR: South Africa». Kwathabeng.co.za. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2022. 
  4. «School Holidays in São Paulo». Angloinfo.com. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουνίου 2016. 
  5. «Rio Carnival details». Rio-carnival.net. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2015. 
  6. «Average length of school year and average length of school day, by selected characteristics: United States, 2001-02». Nces.ed.gov. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2022. 
  7. «School year calendars». Ontario.ca. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2022. 
  8. universities and colleges usually have much longer spring break starting as early as the end of January to the beginning of February for private schools & late February to early March for National & public ones, due to entrance exams taking place between mid-January and early March.
  9. «Academic Calendar 2019-2020». Tel Aviv University (στα Αγγλικά). 6 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2020. 
  10. «School term and holidays archive – Education in New Zealand». Education.govt.nz. 4 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2021. 
  11. «Official Australian School Holidays». Halftermdates.co.uk. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2022. 
  12. «School term dates for each Australian state and territory in 2022 and 2023». MSN. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2022. 
  13. «Education» (PDF). Wellington City Libraries. 23 Μαΐου 2014. 
  14. «School terms and holidays». Ministry of Education. 23 Μαΐου 2014. 
  15. «Calendar for School-year 2016/17». Aidafizika.wordpress.com. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2016. 
  16. «Haridus- ja Teadusministeerium». Hm.ee. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2022. 
  17. «Find School Term and Holiday Dates». Termdates.co.uk. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2015. 
  18. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2016. 
  19. «Official UK School Holidays & Term Dates». Termdates.com. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2016. 
  20. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2022. 
  21. «Skoleruta 2010-2011 - KS». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιανουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2011. 
  22. «Termíny prázdnin | Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2020.