Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γκάντι Τζαγιάντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Γκάντι Τζαγιάντι είναι εθνικό φεστιβάλ που γιορτάζεται στην Ινδία με την ευκαιρία των γενεθλίων του Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος είναι επίσης γνωστός ως "Πατέρας του Έθνους". Γιορτάζεται στις 2 Οκτωβρίου. Είναι μία από τις τρεις εθνικές αργίες στην Ινδία. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε στις 15 Ιουνίου 2007 ότι ενέκρινε ψήφισμα στο οποίο δήλωνε ότι η 2η Οκτωβρίου θα πρέπει να εορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα της Μη-Βίας.

Εορτασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γκάντι Τζαγιάντι γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Οκτωβρίου. Είναι μία από τις επίσημα ανακηρυγμένες εθνικές εορτές της Ινδίας, παρατηρούμενη σε όλες τις πολιτείες και ενωσιακές επικράτειες. Το Γκάντι Τζαγιάντι χαρακτηρίζεται από την προσευχές και αφιερώματα σε όλη την Ινδία, συμπεριλαμβανομένου του μνημείου του Γκάντι στο Νέο Δελχί όπου αποτεφρώθηκε. Οι δημοφιλείς δραστηριότητες περιλαμβάνουν συναντήσεις προσευχής, αναμνηστικές τελετές σε διάφορες πόλεις από κολέγια, ιδρύματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κοινωνικο-πολιτικών θεσμών. Διεξάγονται διαγωνισμοί ζωγραφικής και έκθεσης και τα καλύτερα βραβεία χορηγούνται για έργα σε σχολεία και η κοινότητα ενθαρρύνει ένα μη-βίαιο τρόπο ζωής, καθώς και τον εορτασμό της προσπάθειας του Γκάντι στον Ινδικό κίνημα ανεξαρτησίας.[1] Το αγαπημένο μπατζάν (Ινδουιστικό λατρευτικό τραγούδι) του Γκάντι, το Ραγκουπάτι Ραγκάβα Ράτζα Ραμ συνήθως τραγουδιέται στη μνήμη του.[2] Τα αγάλματα του Μαχάτμα Γκάντι σε όλη τη χώρα διακοσμούνται με λουλούδια και γιρλάντες, και μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ ή τη κατανάλωση κρέατος την ημέρα. Τα δημόσια κτίρια, τράπεζες και ταχυδρομικά γραφεία είναι κλειστά.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Gandhi Jayanti». Simon Fraser University. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2006. 
  2. «Several programmes mark Gandhi Jayanti celebrations in Mysore». The Hindu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2006-02-17. https://web.archive.org/web/20060217213403/http://www.hindu.com/2005/10/03/stories/2005100311220300.htm. Ανακτήθηκε στις 16 November 2006. 
  3. «Mahatma Gandhi Jayanti in India». Time and Date. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]