Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγία Φιλοθέη Αμαρουσίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιεός ναός Υπαπαντής του Σωτήρα στην Αγία Φιλοθέη
Νοσοκομείο Υγεία
Μαιευτήριο Μητέρα
Το πάρκο Υπαπαντής σε Αγία Φιλοθέη

Η Αγία Φιλοθέη [1] μία από τις πιο αναβαθμισμένες περιοχές του Δήμου Αμαρουσίου, είναι συνοικία στο νοτιοδυτικό άκρο της πόλης του Αμαρουσίου, μεταξύ του ΟΑΚΑ και της Φιλοθέης. Η συνοικία Αγία Φιλοθέη Αμαρουσίου πήρε το όνομά της από το ιστορικό της μνημείο «Μετόχι Καλογρέζας», που είχε ιδρύσει η Αγία Φιλοθέη των Αθηνών.[2] Έως το 2008 ονομαζόταν Νέα Φιλοθέη και παλαιότερα αποτελούσε μέρος του Δήμου Χαλανδρίου και πριν το 1933 του Δήμου Αθηναίων. Από Νέα Φιλοθέη μετονομάστηκε σε Αγία Φιλοθέη επί δημαρχίας Γεωργίου Πατούλη το 2008, για ιστορικούς λόγους διότι στην περιοχή ασκήτευε και ετάφη η Αγία Φιλοθέη.

Βορειοδυτικά: Αλσούπολη Βόρεια: Μαρούσι Βορειοανατολικά: Παράδεισος
Δυτικά: Αλσούπολη Αγία Φιλοθέη Ανατολικά: Χαλάνδρι
Νοτιοδυτικά: Φιλοθέη Νότια: Φιλοθέη Νοτιοανατολικά: Χαλάνδρι

Αναπτύσσεται σε αρμονία με την Αλσούπολη, συνορεύει βόρεια με το Μαρούσι στην περιοχή του ΟΑΚΑ με όριο τη Λεωφόρο Σπύρου Λούη, νότια με την Φιλοθέη με όριο τη Λεωφόρο Καποδιστρίου, ανατολικά με το Χαλάνδρι με όριο τη Λεωφόρο Κηφισίας και δυτικά με την Αλσούπολη με όριο την οδό Λαυρίου.[3] Ο οικισμός αναπτύσσεται γύρω από το πάρκο με τον Ιερό Ναό Υπαπαντής του Κυρίου-Εισοδίων της Θεοτόκου και Συμεών του Θεοδόχου (με παρεκκλήσιο τον Ι. Ναό του Αγίου Στυλιανού), ενώ συγκοινωνιακά εξυπηρετείται από τον δακτύλιο Κηφισίας - Σπύρου Λούη - Κύμης - Καποδιστρίου. Τα όρια του οικισμού είναι η Λεωφόρος Κηφισίας, η Λεωφόρος Καποδιστρίου, η Λεωφόρος Σπύρου Λούη και η οδός Λαυρίου.

Σημερινή κατάσταση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή φημίζεται για την πολυτελή αρχιτεκτονική της, ενώ τα τελευταία χρόνια ανεγείρονται καλαίσθητα οροφοδιαμερίσματα και συγκροτήματα κατοικιών. Διαθέτει άρτια ρυμοτομία σε κυκλικό σχεδιασμό. Κεντρική είσοδος από την Λ. Κηφισίας στην Αγία Φιλοθέη είναι η οδός Νεαπόλεως πολύ πλατύς δρόμος με νησίδα αλλά ήπιας κυκλοφορίας, διασταυρώνεται στα σύνορα με την Αλσούπολη με την οδό Λαυρίου έναν δρόμο που δείχνει πανομοιότυπος ενώ στην νησίδα του υπάρχει η παλιά σιδηροδρομική γραμμή. Υπάρχει πληθώρα ελεύθερων χώρων και αθλοπαιδιών, καθώς και πολλές ανθοστόλιστες αυλές. Επιχειρεί ανεπιτυχώς να αποσχισθεί από το Μαρούσι για μια οιωνεί προσάρτηση στη Φιλοθέη το 2003.[εκκρεμεί παραπομπή]. Μετά την συνένωση της Φιλοθέης με τους Δήμους Παλαιού και Νέου Ψυχικού φαίνεται να προκρίνεται η δημιουργία ανεξάρτητου Δήμου με την όμορη συνοικία της Αλσούπολης, με την οποία αποτελεί ένα ενιαίο οικιστικό σύνολο.

Τοπικός εξωραϊστικός και πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής είναι ο "Άγιος Γεώργιος" που τιμά με το όνομά του το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που εδρεύει στην περιοχή. Τοπικό αθλητικό σωματείο από το 1989 είναι ο Α. Ο. Οδυσσέας[4] που δραστηριοποιείται στον χώρο του βόλεϊ, με την ανδρική του ομάδα να συμμετέχει σε εθνικές κατηγορίες με υψηλές διακρίσεις. Συνδέεται με το Μαρούσι μέσω της λεωφορειογραμμής "010: Σταθμός Ηλεκτρικού - Νέα Φιλοθέη".

Στην περιοχή που γειτνιάζει η Αγία Φιλοθέη με την Λεωφόρο Κηφισίας υπάρχουν μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες όπως το νοσοκομείο Υγεία, το μαιευτήριο Μητέρα μαζί με πλήθος απο δευτερεύουσες νοσοκομειακές μονάδες, φαρμακεία και κέντρα εξυπηρέτησης σε ασθενείς και επισκέπτες επί της οδού Ερυθρού Σταυρού. Το Υγεία είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική κλινική που λειτουργεί από το 1970 σε ένα πολυώροφο κτίριο με μεγάλες ιατρικές εγκαταστάσεις, εκτός απο το κεντρικό διαθέτει απέναντι και δεύτερο κτίριο για την εξυπηρέτηση των ιατρών. Το Μητέρα είναι το μεγαλύτερο και το πιο γνωστό μαιευτήριο στην Ελλάδα, λειτουργεί από το 1980, διαθέτει και παιδιατρική κλινική.

Διαθέτει δημοτικό παιδικό σταθμό, το 1ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου, το 7ο Δημοτικό σχολείο Αμαρουσίου, το 8ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου και το 9ο Λύκειο Αμαρουσίου.

  1. Εφημερίς Αμαρυσία: Μετονομασία Αγίας Φιλοθέης[νεκρός σύνδεσμος], ανάκτηση 21/8/2008
  2. Απόφαση 573/2002 του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου.
  3. 7o Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου: Συνοικία Αγίας Φιλοθέης, ανάκτηση 21/8/2008
  4. «Α.Ο. Οδυσσέας Αμαρουσίου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2019.