Νίκαια Αττικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°58′N 23°39′E / 37.97°N 23.65°E / 37.97; 23.65

Νίκαια
Πόλη

Έμβλημα
Νίκαια στον χάρτη: Ελλάδα
Νίκαια
Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Περιφέρεια Αττικής
Δήμος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη
Γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεά Ελλάδα
Έκταση 6.649 τ.χλμ
Πληθυσμός 93.086 (2001)
Ταχυδρομικός κώδικας 184xx
Τηλεφωνικός κωδικός 210
Ιστοσελίδα www.polisnikaia.gr

Η Νίκαια, γνωστή και ως Κοκκινιά που είναι το παλιότερο όνομά της, είναι προάστιο του Πειραιά. Βρίσκεται περίπου 4 χλμ βορειοδυτικά από το κέντρο του Πειραιά και 8 χλμ δυτικά του κέντρου της Αθήνας. Με 93.086 κατοίκους το 2001, η Νίκαια είναι μία από τις μεγαλύτερες σε πληθυσμό περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας. Έχει άριστη ρυμοτομία και στις κύριες οδούς συμπεριλαμβάνονται οι λεωφόροι Γρηγορίου Λαμπράκη και Πέτρου Ράλλη που συνδέονται και μεταξύ τους, ενώ η περιοχή αποτελεί την έδρα του Δήμου Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Η περιοχή γύρω από την Πλατεία Χαλκηδόνας είναι εμπορικά ακριβότερη με βάση την αξία του τετραγωνικού μέτρου των σπιτιών, αφού τα περισσότερα είναι χτισμένα την δεκαετία του '90. Συνορεύει με το Κερατσίνι και με το πάρκο Σελεπίτσαρι.

Ιστορία του Ονόματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετονομάστηκε σε Νίκαια τον Σεπτέμβριο του 1940 με το 271 Προεδρικό Διάταγμα. Μέχρι τότε ο δήμος λεγόταν Κοκκινιά. Για να αλλάξει το όνομα όμως έγινε πανελλήνιος διαγωνισμός με χρηματικά έπαθλα από τον τότε δήμαρχο Μήλιο. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 415 πολίτες απ' όλη την Ελλάδα, ακόμα και ομογενείς οι οποίοι έστειλαν την πρότασή τους. Μερικά από τα προταθέντα ονόματα ήταν τα Τροία, Φρυγία, Βασιλειάς, Φοινίκη, Ανατολή, Τραπεζούντα κ.α.. Τελικά υπερίσχυσε το Νίκαια το οποίο είχαν προτείνει 56 άτομα.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άποψη της συνοικίας Κιλικιανά από την οδό Πέτρου Ράλλη στο βάθος διακρίνεται ο λόφος Βώκου και η συνοικία Μανιάτικα του Πειραιά

Η περιοχή πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελούταν από καλλιεργήσιμα εδάφη. Η μικτή καλλιέργεια ήταν κοινή. Η αστική ανάπτυξη αντικατέστησε ένα μεγάλο μέρος των καλλιεργήσιμων εδαφών μεταξύ της δεκαετίας του '30 και του '50. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του δήμου είναι αστικοποιημένο και πυκνοκατοικούμενο.

Ο ορεινός όγκος του Αιγάλεω με αραιή θαμνώδη βλάστηση βρίσκεται στον Βορρά. Η περιοχή που χρησιμοποιήθηκε ως λατομεία στη δεκαετία του '60 έχει μετασχηματισθεί σε πάρκο, όπου βρίσκεται και το Ολυμπιακό συγκρότημα της Άρσης Βαρών.

Με απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης το 1922 απαλλοτριώθηκαν οικόπεδα στην περιοχή και το ταμείο περιθάλψεως προσφύγων εγκαινίασε τον συνοικισμό Νέας Κοκκινιάς[2] στις 18 Μαρτίου 1923[2]. Ανατέθηκε στον μηχανικό Διονύσιο Κόκκινο να ετοιμάσει τα σχέδια του προσφυγικού συνοικισμού, από το 1924 το έργο ανέλαβε να αποπερατώσει η Επιτροπή αποκαταστάσεως προσφύγων[2]. Σε έκταση 750.000 τετραγωνικών μέτρων ανεγέρθηκαν περί τις 1000 οικίες διώροφες ή μονοκατοικίες που σε αυτές στεγάστηκαν 50.000 πρόσφυγες[2]. Για την κατασκευή των κτιρίων στα τοιχία χρησιμοποιήθηκαν λίθοι μπετόν αρμέ για τα πατώματα και κεραμίδια γαλλικού τύπου για τις σκεπές[2]. Η αξία της κάθε οικίας ανέρχεται στις 70.000 δρχ και όποιος πρόσφυγας επιθυμούσε κατέβαλε 7.000 δρχ και είχε την δυνατότητα να το αποπληρώσει σε 15 έτη[2]. Για την δημιουργία του συνοικισμού δαπανήθηκαν 80,279,302 δρχ και στο αρχικό σχέδιο προβλεπόταν δημόσια κτίρια όπως νοσοκομείο , αστυνομία, εκκλησία κτλ τα οποία κατασκευάστηκαν σε δεύτερη φάση με άλλο δάνειο[2].

Ο συνοικισμός κατοικήθηκε από πρόσφυγες καταγόμενους από μέρη της Μικράς Ασίας και του Πόντου (Σμύρνη, Μαγνησία, Βιθυνία, Μούγλα, Τραπεζούντα κλπ)[2] και μέχρι σήμερα διακατέχεται έντονα από το Μικρασιατικό στοιχείο. Στους δρόμους δόθηκαν ονόματα από την Μικρά Ασία και στην κεντρική οδός το όνομα του Ε. Χαριλάου πρόεδρου της επιτροπής αποκαταστάσεως προσφύγων[2]. Μέχρι το 1925 τέσσερα εργοστάσια ταπητουργίας δημιουργήθηκαν κι πρόσφεραν εργασία στους πρόσφυγες ενώ στήθηκε κι ένα νοσοκομείο 70 κλινών υπό την διεύθυνση της Αμερικανίδας Έντισον[2].

Στις 17 Αυγούστου 1944 η Κοκκινιά γνώρισε την βαρβαρότητα και μισαλλοδοξία των Γερμανών κατακτητών με την εκτέλεση δεκάδων πολιτών στο «Μπλόκο της Κοκκινιάς», στη Μάντρα της Οσίας Ξένης.[3]. Η Νίκαια έχει αναγνωριστεί επίσημα ως μαρτυρική πόλη.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στάση λεωφορείου

Η Νίκαια είναι το διοικητικό κέντρο της Β΄ περιφέρειας του Πειραιά, έδρα πολλών οργανισμών και συλλόγων, Υποθηκοφυλακείου, Ειρηνοδικείου κλπ. Ο σημερινός επισκέπτης της Νίκαιας μπορεί να επισκεφτεί διάφορα μέρη που αναδεικνύουν την πρόσφατη της ιστορία: τα προσφυγικά τετράγωνα και το ανακαινισμένο Λουτρό - (Χαμάμ) δίνοντας μια εικόνα για το πως ζούσαν οι πρώτοι πρόσφυγες που την κατοίκησαν μετά το 1922. Άλλα μέρη που μπορεί κανείς να επισκεφτεί είναι η «Μάντρα» και το μικρό Μουσείο για το Μπλόκο της Κοκκινιάς, το συγκρότημα της Άρσης Βαρών, το Κατράκειο Θέατρο και ο Δημοτικός Κήπος με το Κηποθέατρο ή ο καταπράσινος λόφος της Δεξαμενής. Στη Νίκαια βρίσκεται επίσης το Γ' Νεκροταφείο Αθηνών, που αποτελεί το μεγαλύτερο κοιμητήριο της πρωτεύουσας.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Νίκαια έχει την έδρα της ο αθλητικός σύλλογος Προοδευτική, η οποία αγωνίζεται στο Δημοτικό Γυμναστήριο Νίκαιας. Ο αθλητικός σύλλογος Ιωνικός Νικαίας έχει επίσης την έδρα του στη Νίκαια, ο οποίος αγωνίζεται στο Δημοτικό γήπεδο Νεάπολης Νίκαιας. Την έδρα της στην Νίκαια έχει και η τοπική ομάδα μπάσκετ, Ε.Α.Νικαίας ('Ενωση Αθλοπαιδιών Νικαίας).

Δήμαρχοι Νίκαιας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δήμαρχοι Νίκαιας από το 1974 έως το 2011:

  • Κωνσταντίνος Κατσαφάνας ΚΚΕ Πρώτος Δήμαρχος Νικαίας μετά την μεταπολίτευση.
  • Στέλιος Λογοθέτης ΚΚΕ 1978 - 1990
  • Βαρβάρα (Βέρα) Νικολαϊδου ΚΚΕ 1990 - 1994
  • Βασίλης Τράπαλης ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ 1994 - 2002
  • Στέλιος Μπενετάτος ΚΚΕ 2002 - 2011

Το 2010 μετά από συνέχιση του νομοσχεδίου Καποδίστρια 2 από την Νέα Δημοκρατία το ΠΑΣΟΚ άλλαξε την ονομασία του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έτσι ο Δήμος Νίκαιας ενώθηκε με τον Δήμο Αγίου Ιωάννη Ρέντη και μετονομάστηκε σε Καλλικρατικό Δήμο Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη και την διοίκηση μετά τις Αυτοιδιοικητικές εκλογές του 2010 όπου νικητής του δεύτερου γύρου των εκλογών ήταν ο Δήμαρχος του Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.

Δήμαρχος Δήμου Νίκαιας - Αγίου Ιωάννου Ρέντη :

   Γύρω περιοχές   
 Χαϊδάρι   Κορυδαλλός   Αιγάλεω
Αγία Βαρβάρα 
 Κερατσίνι  Brosen windrose el.svg  Ρέντης 
    Πειραιάς   Πειραιάς 


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]