Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Α.Ο. Προοδευτική
Όνομα Αθλητικός Όμιλος Προοδευτική Νεολαία
Ίδρυση 11 Ιανουαρίου 1927
Χρώματα           Βυσσινί, Λευκό
Πρόεδρος Γιώργος Μουζουράκης
Ενεργά τμήματα της Προοδευτικής
Football pictogram.svg Basketball pictogram.svg Basketball pictogram.svg
Ποδόσφαιρο Μπάσκετ (Ανδρών) Μπάσκετ (Γυναικών)
Volleyball (indoor) pictogram.svg Bianco.png
Βόλεϊ Σύλλογος

Ο Αθλητικός Όμιλος Προοδευτική Νεολαία είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος του Πειραιά, που ιδρύθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1927 στην Κοκκινιά, σημερινή Νίκαια. Θεωρείται ένας από τους ιστορικότερους ελληνικούς συλλόγους, με επιτυχίες κατά καιρούς, κυρίως στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Διατηρεί τμήματα ποδοσφαίρου ανδρών, καλαθοσφαίρισης ανδρών και γυναικών, ενώ παλιότερα διατηρούσε και τμήμα πετοσφαίρισης γυναικών.

Τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών της Προοδευτικής είναι το πρώτο ενεργό και πιο επιτυχημένο τμήμα της ομάδας. Έχει μεγάλη προσφορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έχοντας αναδείξει πολλούς μεγάλους ποδοσφαιριστές και έχοντας πολυετή συμμετοχή στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ελλαδάς. Έχει μέχρι σήμερα δεκαπέντε συμμετοχές στην Α΄ Εθνική, εικοσιεννιά συμμετοχές στη Β' Εθνική, εφτά συμμετοχές στη Γ΄ Εθνική και τέσσερις συμμετοχές στη Δ΄ Εθνική.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ίδρυση της Προοδευτικής Νεολαίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Προοδευτική ιδρύθηκε επίσημα στις 11 Ιανουαρίου του 1927, έπειτα από ιδέα των Δ.Κοραή, Ν.Βερτζόπουλο και Ι.Μεταξά στην Κοκκινιά, προσφυγική περιοχή που πρωτοκατοικήθηκε έπειτα την καταστροφή της Σμύρνης από πρόσφυγες, που ήταν έλληνες και αρμένιοι, διωγμένοι από τα παράλια της Μικράς Ασίας όπου κατοικούσαν. Για χρώματα του συλλόγου επιλέχθηκαν το Βυσσινί και το Λευκό, ενώ για έμβλημα του το μυθικό αθάνατο πουλί Φοίνικας, που αναγεννάται από τις στάχτες του.

Συνοπτικά η πορεία του συλλόγου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την ίδρυση της, η Προοδευτική πήρε μέρος στο πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Πειραιώς, την περίοδο 1926-27, αντικαθιστώντας κάποιες ομάδες που δεν δήλωσαν τελικά συμμετοχή. Για πρώτη φορά προκρίθηκε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, την περίοδο 1939-40, ενώ ακολούθησαν δύο ακόμη (1956-57 και 1957-58). Την περίοδο 1958-59 τερμάτισε στην 4η θέση της Α΄ Κατηγορίας Ε.Π.Σ. Πειραιώς και προκρίθηκε για να αγωνιστεί στο νεοσύστατο τότε πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής, το 1959-60, ενώ παράλληλα την ίδια χρονιά έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία της, μέχρι την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδος.

Από το 1959-60 έως το 1962-63 που υποβιβάστηκε τερματίζοντας στη 15η θέση, αγωνιζόταν συνεχόμενα στην κορυφαία κατηγορία, ενώ το 1963-64 βρέθηκε για μία μόλις χρονιά στη Β΄ Εθνική, όπου αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στον 2ο όμιλο, επιστρέφοντας άμεσα στη μεγάλη κατηγορία, ενώ παράλληλα την ίδια περίοδο, έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Την επόμενη περίοδο (1964-65), η Προοδευτική πραγματοποίησε τη σπουδαιότερη μέχρι σήμερα πορεία της στην Α΄ Εθνική, τερματίζοντας στην 4η θέση της βαθμολογίας, ενώ παράλληλα έφτασε μέχρι την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδος, για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Συνέχισε να αγωνίζεται στην Α΄ Εθνική μέχρι και την περίοδο 1967-68 που υποβιβάστηκε στη Β΄ Εθνική, επέστρεψε όμως άμεσα στη μεγάλη κατηγορία, στην οποία παρέμεινε μέχρι την περίοδο 1970-71, όταν τερματίζοντας στη 16η θέση υποβιβάστηκε εκ νέου στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία.

Η Προοδευτική, από το 1971-72, αγωνιζόταν για 15 συνεχόμενα χρόνια στη Β΄ Εθνική, μέχρι και την περίοδο 1986-87 που τερμάτισε στη 15η θέση και υποβιβάστηκε στη Γ΄ Εθνική για πρώτη φορά στη μέχρι τότε ιστορία του συλλόγου. Στην κατηγορία αυτή αγωνίστηκε για τρία συνεχόμενα χρόνια, μέχρι το 1989-90 που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στο νότιο όμιλο και προβιβάστηκε στη Β΄ Εθνική (1990-91), υποβιβάστηκε όμως και πάλι στη Γ΄ Εθνική προσωρινά για έναν χρόνο, καθώς τερμάτισε στη 2η θέση του νοτίου ομίλου της περιόδου 1991-92 και επέστρεψε στη Β΄ Εθνική. Έπειτα από 4 συνεχόμενα χρόνια στη δεύτερη κατηγορία, την περίοδο 1996-97, τερμάτισε στη 2η θέση και κέρδισε την επιστροφή της στην Α΄ Εθνική μετά από 26 ολόκληρα χρόνια απουσίας από την κορυφαία κατηγορία. Στην Α΄ Εθνική αγωνίστηκε προσωρινά για 2 χρόνια (από 1997-98 έως 1999-2000), όταν τερμάτισε στη 16η θέση και υποβιβάστηκε ξανά, όμως η παρουσία της στη Β΄ Εθνική υπήρξε σύντομη, καθώς δύο χρόνια αργότερα (2001-02), κατέκτησε εκ νέου την άνοδο στην Α΄ Εθνική ως τριταθλήτρια.

Στη μεγάλη κατηγορία παρέμεινε δύο χρόνια, διότι την περίοδο 2003-04 τερμάτισε στη 16η θέση και υποβιβάστηκε ξανά στη Β΄ Εθνική, στην οποία βρέθηκε για τα επόμενα δύο (από 2004-05 έως 2006-07), όταν τερμάτισε στη 16η θέση και υποβιβάστηκε, αποφασίστηκε όμως λόγω των μεγάλων οικονομικών αδυναμιών που είχαν στο μεταξύ προκύψει, να μην συμμετάσχει στη Γ΄ Εθνική αλλά απευθείας στην πρώτη ερασιτεχνική κατηγορία που ήταν τότε η Δ΄ Εθνική, για πρώτη φορά στην μέχρι τότε ιστορία του συλλόγου, ώστε να χρεοκοπήσει ως Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία και να απαλλαγεί από το μεγαλύτερο μέρος των χρεών της. Στη Δ΄ Εθνική αγωνίστηκε τρία συνεχόμενα χρόνια από το 2007-08 μέχρι το 2010-11, που τερμάτισε στην 1η θέση του 9ου ομίλου και εξασφάλισε την άνοδο στη Γ΄ Εθνική, ενώ παράλληλα αναδείχθηκε κυπελλούχος Πειραιά, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Την περίοδο 2011-12 αγωνίστηκε στη Γ΄ Εθνική παραμένοντας για 2 συνεχόμενα χρόνια, μέχρι την περίοδο 2013-14, που τερμάτισε στη 12η θέση του 5ου ομίλου της κατηγορίας αυτής και καθώς η Δ΄ Εθνική είχε καταργηθεί την ίδια περίοδο (2013-14), οδηγήθηκε στην Α΄ Κατηγορία Ε.Π.Σ. Πειραιώς, για πρώτη φορά μετά τη δημιουργία των Εθνικών Κατηγοριών. Η περίοδος αυτή υπήρξε μία από τις μελανότερες της ιστορίας του συλλόγου, καθώς όχι μόνο βρέθηκε στο τοπικό πρωτάθλημα, αλλά δεν κατάφερε να διεκδικήσει την άνοδο, τερματίζοντας στη 2η θέση του 1ου ομίλου της Α΄ Ε.Π.Σ. Πειραιώς. Παράλληλα την ίδια περίοδο αναδείχθηκε κυπελλούχος Πειραιά, για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

Τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α.Ο. Προοδευτική
Διοργανώσεις Β΄ Κατηγορία Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.
Έδρα Κλειστό Γυμναστήριο Κορυδαλλού
(χωρητικότητα: 2.387)
Περιοχή Κορυδαλλός, Ελλάδα
Χρώματα Βυσσινί, Λευκό
         
Προπονητής Flag of Greece.svg Κώστας Κλιγκόπουλος
Τίτλοι 1 Πρωτάθλημα Γ΄ Εθνικής
2 Πρωταθλήματα Α΄ Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.

Το τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών της Προοδευτικής ιδρύθηκε το 1962 και σήμερα αγωνίζεται στις κατηγορίες της Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α..

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 1998-99 η Προοδευτική αγωνιζόταν στην Α' Κατηγορία Ανδρών της Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α., το Πρωτάθλημα της οποίας κατέκτησε στη λήξη της ίδιας περιόδου.

Έτσι, η αλλαγή της χιλιετίας βρήκε την Προοδευτική στη Γ' Εθνική, ξεκινώντας δυναμικά την πορεία της, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση του τελικού βαθμολογικού πίνακα στον όμιλό της, για την περίοδο 1999-00.[1] Την επόμενη χρονιά, 2000-01, συνέλεξε 13 νίκες και 13 ήττες, τερματίζοντας στην 8η θέση της βαθμολογίας.[1] Την επόμενη χρονιά, 2001-02, πέτυχε μία νίκη περισσότερη και σκαρφάλωσε στην 6η θέση.[1]

Ήταν τη χρονιά 2002-03, που ο σύλλογος πέτυχε την πρώτη του σημαντική επιτυχία σε εθνικό επίπεδο, την κατάκτηση δηλαδή της κορυφής της βαθμολογίας του 2ου Ομίλου Νότου της Γ' Εθνικής, κάτι που του εξασφάλισε και την άνοδο.[1] Την επόμενη χρονιά, 2003-04, αγωνίστηκε συνεπώς στη Β' Εθνική Κατηγορία, χωρίς να καταφέρει, όμως, να διατηρήσει τη θέση του, εφόσον τερμάτισε στη 13η θέση της βαθμολογίας με 6 νίκες και 20 ήττες.[1]

Έχοντας επιστρέψει στη Γ' Εθνική για την περίοδο 2004-05, η ομάδα ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στην 5η θέση της βαθμολογίας.[1] Τη χρονιά 2005-06, ωστόσο, η φτωχή συγκομιδή σε νίκες οδήγησε στην κατάληψη της 12ης θέσης και τον υποβιβασμό της Προοδευτικής στο τοπικό της πρωτάθλημα.[1]

Δύο χρόνια μετά, το 2007-08, κατέκτησε για δεύτερη φορά στην ιστορία της το Πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας Ανδρών της Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α., επιστρέφοντας για μία σύντομη παραμονή στη Γ' Εθνική.[2] Τη χρονιά 2008-09 κατέλαβε τη 10η θέση της βαθμολογικής κατάταξης, σε σύνολο 14 ομάδων, και από το επόμενο φθινόπωρο γύρισε στις κατηγορίες της Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.[1]

Την αγωνιστική περίοδο 2009-10, η λήξη του Πρωταθλήματος της Α' Κατηγορίας Ανδρών της Ένωσης βρήκε την ομάδα στην 7η θέση της τελικής βαθμολογίας.[3][4] Την επόμενη χρονιά, 2010-11, έχοντας συγκεντρώσει 4 νίκες και 22 ήττες, γνώρισε τον υποβιβασμό στη Β' Κατηγορία εφόσον κατέλαβε τη 13η και πρότελευτία θέση του βαθμολογικού πίνακα.[5] Η πτωτική πορεία της ομάδας συνεχίστηκε και την επόμενη χρονιά, 2011-12, οπότε και τερμάτισε στη 14η θέση, πέφτοντας στη Γ' Κατηγορία Ανδρών.[6]

Τίτλοι και Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γήπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έδρα του ανδρικού τμήματος καλαθοσφαίρισης της Προοδευτικής αποτελεί το Κλειστό Γυμναστήριο Κορυδαλλού ''Θεόδωρος Πούτος'', χωριτικότητας 2.387(καθήμενων). Κτίστηκε το 1994 και βρίσκεται στον Κορυδαλλό, δίπλα από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Το Κλειστό Γυμναστήριο Κορυδαλλού ''Θεόδωρος Πούτος'', εκτός από την Προοδευτική, φιλοξενεί και άλλα σωματία του Κορυδαλλού και γενικότερα του Πειραιά.

Τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α.Ο. Προοδευτική
Διοργανώσεις Α΄ Κατηγορία Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.
Έδρα Κλειστό Γυμναστήριο Κορυδαλλού
(χωρητικότητα: 2.387)
Περιοχή Κορυδαλλός, Ελλάδα
Χρώματα Βυσσινί, Λευκό
         
Προπονητής Flag of Greece.svg Βαγγέλης Κλαδούχος

Το τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών του Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία αγωνίζεται στις κατηγορίες της Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α..

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την αγωνιστική περίοδο 2008-09 το γυναικείο τμήμα καλαθοσφαίρισης της Προοδευτικής συμμετείχε στο Πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας Γυναικών της Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. τερματίζοντας στη 13η θέση σε σύνολο 15 ομάδων.[7] Την επόμενη χρονιά, 2009-10, κατέλαβε την 11η θέση της τελικής βαθμολογίας του ίδιου Πρωταθλήματος.[8] Την επόμενη περίοδο, 2010-11, η οποία διεξήχθη με διαφορετικό σύστημα, η ομάδα απέτυχε να εισέλθει στην πρώτη οκτάδα και κατά συνέπεια δε συμμετείχε στα Play-Off.[9]

Την περίοδο αγωνιστική περίοδο, 2011-12, η ομάδα για άλλη μια χρονιά δεν έδειξε ανταγωνιστικό πρόσωπο ολοκληρώνοντας τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στην 11η θέση σε σύνολο 16 ομάδων.[10] Την επόμενη χρονιά, 2012-13, κατετάγη στη 13η θέση της τελικής βαθμολογικής κατάταξης.[11] Αξιοσημείωτα, στο θεσμό του Κυπέλλου Γυναικών Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. προκρίθηκε επιτυχώς στο Final-4. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, 2013-14, η Προοδευτική διαγωνίστηκε στο Πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας Γυναικών που διοργάνωσε η Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α., καθώς και στο Κύπελλο Γυναικών της ίδιας Ένωσης.[12] Ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις για την κανονική περίοδο στην 14η θέση της βαθμολογίας, μένοντας εκτός των Play-Offs.[12]

Γήπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έδρα του γυναικείου τμήματος καλαθοσφαίρισης της Προοδευτικής αποτελεί όπως επίσης στο ανδρικό τμήμα καλαθοσφαίρισης, το Κλειστό Γυμναστήριο Κορυδαλλού ''Θεόδωρος Πλούτος'', χωρητικότητας 2.387(καθήμενων).

Τμήμα πετοσφαίρισης γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα πετοσφαίρισης γυναικών της Προοδευτικής δε λειτουργεί τα τελευταία χρόνια.

Ύμνος της Προοδευτικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι στίχοι και η μουσική του ύμνου της Προοδευτικής γράφτηκαν το 1969, από έναν πιστό φίλαθλο της Προοδευτικής, τον Δημήτρη Κλεάνθη, ο οποίος τον τραγούδησε κιόλας. Ο Δημήτρης Κλεάνθης απεβίωσε στις 17 Μαρτίου 2015.

Στον ύμνο, ο Δημήτρης Κλεάνθης αναφέρει την Προοδευτική σε κάποιους στίχους σαν καμάρι του λαού και το στολίδι του Κορυδαλλού και πώς ο Κορυδαλλός και η Κοκκινιά υμνούνε το όνομα της.

Οι σχέσεις της Προοδευτικής με τον Κορυδαλλό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Προοδευτική είναι ομάδα της Νίκαιας, αλλά διατηρεί και άψογες σχέσεις με τον Κορυδαλλό, καθώς οι κάτοικοι του Κορυδαλλού την Προοδευτική πάντα την αγαπούσαν και την υποστήριζαν θερμά. Πολλά σημαντικά πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της ή και ποδοσφαιριστές που ανέδειξε ήταν κάτοικοι του Κορυδαλλού. Στον Κορυδαλλό επίσης φιλοξενείται το τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών και γυναικών της Προοδευτικής, καθώς αγωνίζονται στο Κλειστό Γυμναστήριο Κορυδαλλού, ενώ και οι Ακαδημίες ποδοσφαίρου της Προοδευτικής, έκαναν τις προπονήσεις τους στο γήπεδο Ε.Α.Κ Κορυδαλλού.

Αν και ομάδα της Νίκαιας, την Προοδευτική την αναφέρουν και σαν ''ομάδα του Κορυδαλού'' λόγο των σχέσεων της μαζί του.

Επίσης, στον ύμνο της ομάδας, η Προοδευτική αναφέρεται εώς το στολίδι του Κορυδαλλού και πώς ο Κορυδαλλός και η Κοκκινιά υμνούνε το όνομα της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 «Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ε.Ο.Κ.
 2. «Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ε.Ο.Κ.
 3. «Τελική Βαθμολογία Μπάσκετ Ανδρών 2009-2010 Α' ΕΣΚΑΝΑ», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο του Α.Ο.Φ. Πορφύρας.
 4. «Αυλαία στην Α' ΕΣΚΑΝΑ ανδρών», άρθρο στον ιστότοπο Sport24.gr, 27 Απριλίου 2010.
 5. «Α' ΕΣΚΑΝΑ Ανδρών: η τελευταία 26η αγωνιστική», άρθρο στον επίσημο ιστολόγιο της Ένωσης, 3 Μαΐου 2011.
 6. «Β' ΕΣΚΑΝΑ Ανδρών: Και τυπικά πρωταθλήτρια η Ένωση Περάμου Μεγάρων», άρθρο στον επίσημο ιστολόγιο της Ένωσης, 1 Μαΐου 2012.
 7. «Αποτελέσματα ΕΣΚΑΝΑ: Τερμάτισε τέταρτη η Τερψιθέα», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 13 Απριλίου 2009.
 8. «Αποτελέσματα ΕΣΚΑΝΑ (Θέσεις 9-17): Στα πλέι οφ η Καστέλλα», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 19 Απριλίου 2010.
 9. «Αποτελέσματα ΕΣΚΑΝΑ: Το Ελληνικό πιστοποίησε την υπεροχή του!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 14 Μαρτίου 2011.
 10. «Αποτελέσματα ΕΣΚΑΝΑ: Φινάλε κανονικής περιόδου με πρώτο τον Φάρο!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 2 Απριλίου 2012.
 11. «Αποτελέσματα ΕΣΚΑΝΑ: Ώρα για πλέι οφ!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 15 Απριλίου 2013.
 12. 12,0 12,1 «Αποτελέσματα ΕΣΚΑΝΑ: Τέλος στην κανονική περίοδο με αήττητη την Δάφνη Αγίου Δημητρίου!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 14 Απριλίου 2014.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]