Χρονολόγιο Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων 1896

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η αφίσα των Αγώνων.

Η χρονολογική σύνοψη των σημαντικότερων γεγονότων από τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 1896 που διεξήχθησαν στην Αθήνα το διάστημα 6-15 Απριλίου. Τα γεγονότα παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά.

Ημερολόγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΤΕ Τελετή έναρξης Προκριματικοί αγώνες Τελικοί αγωνισμάτων ΤΛ Τελετή λήξης
Ημερομηνία →
Άθλημα / Τελετή ↓
Δε
6/4
Τρ
7/4
Τε
8/4
Πε
9/4
Πα
10/4
Σα
11/4
Κυ
12/4
Δε
13/4
Τρ
14/4
Τε
15/4
Σύνολο αγωνισμάτων
Τελετές ΤΕ ΤΛ -
Αντισφαίριση 2
Άρση βαρών 2
Γυμναστική 8
Κολύμβηση 4
Ξιφασκία 3
Πάλη 1
Ποδηλασία 6
Σκοποβολή 5
Στίβος 12
Τελικοί ανά ημέρα 2 8 1 9 8 12 2 1 0 0 43

Δευτέρα 6 Απριλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τελετή έναρξης
Κατάμεστο το Παναθηναϊκό Στάδιο για την τελετή έναρξης.

Ο κόσμος είχε προμηθευτεί από νωρίς το πρωί τα εισιτήρια της τελετής έναρξης, όπου πολλοί αγωνίζονταν να αποκτήσουν τις καλύτερες θέσεις από τους πωλητές, ενώ οι αστυνομικοί επέβλεπαν για να αποφευχθούν τα φαινόμενα μαύρης αγοράς. Από νωρίς, η κίνηση του πλήθους στις οδούς Σταδίου και Ερμού και στην πλατεία Συντάγματος (οι οποίες ήταν εορταστικά στολισμένες) ήταν τεράστια για την εποχή. Φιλαρμονικές από τη Ζάκυνθο, τη Λευκάδα, το Λαύριο και την Πάτρα έπαιζαν μουσική στους δρόμους.[1]

Μετά το μεσημέρι άρχισε η μαζική προσέλευση στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Στις 15:30, το μεγαλύτερο μέρος του χώρου είχε γεμίσει από θεατές, ενώ αρκετός κόσμος που δεν είχε εισιτήριο, είχε ανέβει σε γειτονικούς λόφους για να βλέπει πάνω από τον πέτρινο τοίχο.[1] Η βασιλική οικογένεια (ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄, η σύζυγός του, Βασίλισσα Όλγα και οι γιοι τους) και οι ξένοι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν αρχικά τη δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών και στη συνέχεια επέστρεψαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου έγιναν δεκτοί με επευφημίες από το ενθουσιώδες πλήθος.

Η τελετή ξεκίνησε με την ομιλία του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής, διαδόχου Κωνσταντίνου. Στη συνέχεια, ο Βασιλιάς Γεώργιος κήρυξε την έναρξη των Αγώνων με τα εξής λόγια:[2] "Κηρύττω την έναρξιν των πρώτων εν Αθήναις Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων. Ζήτω το Έθνος! Ζήτω ο Ελληνικός Λαός!".[3]

Ακολούθησαν κανονιοβολισμοί και απελευθέρωση περιστεριών, ενώ εννέα μπάντες και χορωδία 150 ατόμων ερμήνευσαν τον Ολυμπιακό Ύμνο, σε σύνθεση του Σπύρου Σαμάρα και στίχους του Κωστή Παλαμά. Ο ύμνος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το κοινό. Ακολούθησε η έπαρση της ελληνικής σημαίας και η ανάκρουση του Εθνικού ύμνου από μπάντα όπου κυριαρχούσαν οι φλογέρες και στη συνέχεια η παρέλαση των αθλητών.[4]

Η εκκίνηση της 2ης προκριματικής σειράς στα 100 μέτρα.
  • Στίβος

100 μέτρα: Οι Αγώνες ξεκίνησαν με τις τρεις προκριματικές σειρές των 100 μέτρων. Την πρόκριση για τον τελικό της 10ης Απριλίου πήραν οι δύο πρώτοι από κάθε σειρά. Ο νικητής της πρώτης, Φράνσις Λέιν, μπορεί να θεωρηθεί ως ο πρώτος σύγχρονος νικητής σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Κέρδισε με χρόνο 12.2, ενώ δεύτερος έμεινε ο Λάγιος Σόκολι από την Ουγγαρία με 12.8. Με τον ίδιο χρόνο νίκησε και ο Τόμας Κέρτις στη δεύτερη σειρά, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Αλέξανδρο Χαλκοκονδύλη. Τον καλύτερο χρόνο των προκριματικών έκανε ο Τόμας Μπερκ με 11.8 (πρώτο Ολυμπιακό ρεκόρ) στην τρίτη σειρά και επικράτησε του δεύτερου Φριτς Χόφμαν. Έτσι, νικητές σε όλες τις προκριματικές σειρές αναδείχθηκαν αθλητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Άλμα τριπλούν: Είναι ο πρώτος χρονολογικά τελικός των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και ο νικητής Τζέιμς Κόνολι θεωρείται ο πρώτος σύγχρονος Ολυμπιονίκης. Η επίδοσή του ήταν κατά ένα μέτρο μεγαλύτερη από αυτή του δεύτερου Αλέξανδρου Τουφερή και κατέκτησε με άνεση την πρωτιά. Μετά τη νίκη του, τηλεγράφησε στους γονείς του: "Οι Έλληνες νίκησαν την Ευρώπη. Εγώ νίκησα όλο τον κόσμο".[4]

Ο Ρόμπερτ Γκάρετ

800 μέτρα: Διεξήχθησαν δύο προκριματικές σειρές και την πρόκριση για τον τελικό της 9ης Απριλίου πήραν οι δύο πρώτοι από κάθε σειρά. Στην πρώτη, ο Έντγουιν Φλακ από την Αυστραλία κέρδισε τον Ούγγρο Νάντορ Ντάνι με επίδοση 2:10.0. Στη δεύτερη σειρά, που αποτελούνταν από έλληνες και γάλλους αθλητές, την πρώτη θέση πήρε ο Αλμπίν Λερμουζιό και τη δεύτερη ο Δημήτριος Γολέμης.

Δισκοβολία: Στον δεύτερο τελικό αγωνίσματος της ημέρας, ο Αμερικανός Ρόμπερτ Γκάρετ βγήκε πρώτος με ρίψη στα 29.15 μέτρα, νικώντας τον Παναγιώτη Παρασκευόπουλο προς μεγάλη απογοήτευση των Ελλήνων θεατών. Οι Έλληνες αθλητές προετοιμάζονταν από χρόνια για τη δισκοβολία που τη θεωρούσαν εθνική τους κληρονομία, ακολουθώντας τις οδηγίες του ιστορικού Φιλόστρατου.

400 μέτρα: Οι αθλητές χωρίστηκαν σε δύο προκριματικές σειρές και την πρόκριση για τον τελικό της 7ης Απριλίου πήραν οι δύο πρώτοι από κάθε σειρά. Στην πρώτη, ο Χέρμπερτ Τζέιμισον από τις Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισε σχετικά εύκολα, ενώ δεύτερος τερμάτισε ο Γερμανός Φριτς Χόφμαν. Με σχετική άνεση τερμάτισε πρώτος στη δεύτερη σειρά και ο έτερος Αμερικανός, Τόμας Μπερκ, παρόλο που λίγο νωρίτερα είχε αγωνιστεί και σε προκριματική σειρά των 100 μέτρων (πήρε και εκεί την πρόκριση για τον τελικό). Τη δεύτερη θέση πήρε ο Τσαρλς Γκμέλιν από τη Μεγάλη Βρετανία.



Τρίτη 7 Απριλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στιγμιότυπο από τον τελικό του ξίφους ασκήσεως.
  • Ξιφασκία

Στις 10:00 το πρωί, η βασιλική οικογένεια έφτασε στο Ζάππειο. Στα προπύλαια, οι αγωνιζόμενοι παρουσιάστηκαν μπροστά της κατά ζεύγη, με την προβλεπόμενη προσωπίδα και την αιχμή του ξίφους τους καλυμμένη. Μια ειδική εξέδρα τοποθετήθηκε στο κέντρο της αίθουσας και οι θέσεις των θεατών σχημάτιζαν κύκλο γύρω της.

Ατομικό ξίφους ασκήσεως: Ο προκριματικός γύρος αποτελούταν από δύο ομίλους και την πρόκριση στον τελικό πήραν οι δύο αθλητές που κατέκτησαν την πρώτη θέση στον όμιλό τους. Νικητής στον τελικό αναδείχθηκε ο Γάλλος Εζέν Ανρί Γκραβελότ που κέρδισε οριακά με 3-2 επαφές τον συμπατριώτη του, Ανρί Καγιό.

Ξίφος ασκήσεως διδασκάλων: Πρόκειται για το μοναδικό αγώνισμα που απευθυνόταν σε επαγγελματίες αθλητές. Αποτελούταν από έναν μόνο αγώνα ανάμεσα στον Έλληνα Λεωνίδα Πύργο και τον Γάλλο Ζαν Περονέ. Νικητής αναδείχθηκε ο Πύργος με 3-1 (η νίκη κρινόταν στις τρεις επαφές) και έγινε έτσι ο πρώτος χρονολογικά Έλληνας χρυσός ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Στις 14:30, άρχισαν οι αθλητικοί αγώνες στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Ο Έλερι Κλαρκ
  • Στίβος

110 μέτρα με εμπόδια: Διεξήχθησαν δύο προκριματικές σειρές και την πρόκριση για τον τελικό της 10ης Απριλίου πήραν οι δύο πρώτοι από κάθε σειρά. Στην πρώτη, ο Γκράντλεϊ Γκούλντινγκ από τη Μεγάλη Βρετανία τερμάτισε πρώτος σε 18.4 δευτερόλεπτα. Μαζί του προκρίθηκε στον τελικό και ο Γάλλος Φραντζ Ρέιτσελ εκμεταλλευόμενος το λάθος του Λάγιος Σόκολι, ο οποίος σκόνταψε στο τελευταίο εμπόδιο και έμεινε τρίτος. Στη δεύτερη σειρά ξεχώρισαν οι δύο Αμερικανοί, Τόμας Κέρτις και Γουίλιαμ Χόιτ, με τον πρώτο να κερδίζει την κούρσα σε 18 δευτερόλεπτα.

Άλμα εις μήκος: Στον πρώτο τελικό της ημέρας στα αγωνίσματα του στίβου, στις τρεις πρώτες θέσεις τερμάτισαν αθλητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα πρώτα δύο άλματα του Έλερι Κλαρκ ήταν άκυρα, αλλά το τρίτο (στα 6.35 μέτρα) ήταν μακράν το καλύτερο από αυτά των υπόλοιπων συμμετεχόντων και του χάρισε την πρώτη θέση.

400 μέτρα: Ο τελικός του αγωνίσματος ήταν υπόθεση των δύο Αμερικανών, με τον Τόμας Μπερκ να τερματίζει γρηγορότερα κατά ένα δευτερόλεπτο από τον Χέρμπερτ Τζέιμισον και να κατακτά την πρωτιά.

Σφαιροβολία: Επτά αθλητές από τέσσερις χώρες πήραν μέρος στον αγώνα και νικητής αναδείχτηκε ο Ρόμπερτ Γκάρετ από τις Ηνωμένες Πολιτείες με βολή στα 11.22 μέτρα. Οι Αμερικανοί ενθουσιάστηκαν με τις αλλεπάλληλες νίκες τους.

  • Άρση βαρών
Ο Βίγκο Γιένσεν

Με δύο χέρια: Η κίνηση που χρησιμοποιήθηκε ήταν παρόμοια με αυτή του ζετέ που ξέρουμε σήμερα. Ο Δανός Βίγκο Γιένσεν και ο Βρετανός Λάντσεστον Έλιοτ σήκωσαν από 111.5 κιλά και η απόφαση για τον νικητή καθορίστηκε από τον Πρίγκιπα Γεώργιο, ο οποίος απεφάνθη ότι ο Γιένσεν εκτέλεσε την προσπάθειά του με καλύτερο στυλ. Η βρετανική αποστολή διαμαρτυρήθηκε και αποφασίστηκε να δοθούν επιπλέον προσπάθειες στους δύο αθλητές ώστε να βελτιώσουν την επίδοσή τους. Κανένας από τους δύο όμως δεν τα κατάφερε και το αποτέλεσμα έμεινε ως είχε, με τον Γιένσεν να παίρνει τελικά το χρυσό μετάλλιο και τον Έλιοτ το ασημένιο.

Με ένα χέρι: Οι αρσιβαρίστες ήταν υποχρεωμένοι να σηκώνουν τα κιλά με ένα χέρι. Επίσης, οι αθλητές έπρεπε να σηκώνουν επιτυχώς το εκάστοτε βάρος με κάθε ένα από τα χέρια τους. Η κίνηση που χρησιμοποιήθηκε ήταν παρόμοια με αυτή του αρασέ που ξέρουμε σήμερα. Ο Βίγκο Γιένσεν έχοντας τραυματιστεί νωρίτερα στο αγώνισμα με δύο χέρια, κατάφερε να σηκώσει 57 κιλά και να πάρει το ασημένιο μετάλλιο, ενώ ο Λάντσεστον Έλιοτ ξεπέρασε όλους τους άλλους αθλητές και κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Μεγάλης Βρετανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

  • Στίβος

1500 μέτρα: Ήταν το τελευταίο αγώνισμα της ημέρας και ο μεγαλύτερος -σε απόσταση- αγώνας δρόμου από όσους διοργανώθηκαν εντός του Παναθηναϊκού Σταδίου. Ο Αλμπίν Λερμουζιό από τη Γαλλία οδηγούσε την κούρσα στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, αλλά τον προσπέρασαν στα τελευταία 100 μέτρα οι Έντγουιν Φλακ και Άρθουρ Μπλέικ και τερμάτισε τελικά στην τρίτη θέση. Τη νίκη πήρε ο Φλακ και έγινε έτσι ο πρώτος χρυσός Ολυμπιονίκης της Αυστραλίας.

  • Φωταγώγηση Ακρόπολης

Το βράδυ, σύμφωνα με το πρόγραμμα, φωταγωγήθηκε η Ακρόπολη. Πολύχρωμες λάμψεις πυρσών πρόβαλαν από τον ιερό βράχο τονίζοντας με το συμβολισμό αυτό τη σύνδεση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων με το αρχαίο παρελθόν.



Τετάρτη 8 Απριλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζον Μπόλαντ
  • Σκοποβολή

Στρατιωτικό τουφέκι: Αρχικά, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του σκοπευτηρίου στην Καλλιθέα. Στον αγώνα έλαβαν μέρος 42 αθλητές από επτά χώρες. Κάθε σκοπευτής έριξε συνολικά 40 βολές (χωρισμένες σε τέσσερις γύρους των δέκα βολών ο κάθε ένας) σε στόχο που βρισκόταν 200 μέτρα μακριά. Οι αθλητές έριξαν μισές βολές εκείνη την ημέρα και μισές το πρωί της επομένης.

  • Αντισφαίριση

Απλό: Διεξήχθησαν οι αγώνες του πρώτου γύρου. Την πρόκριση για την προημιτελική φάση πήραν οι: Α. Ακρατόπουλος, Πασπάτης, Ράλλης, Μπόλαντ, Ταπάβιτσα, Κάσδαγλης και Κ. Ακρατόπουλος.

Διπλό: Διεξήχθησαν οι αγώνες της προημιτελικής φάσης. Την πρόκριση στα ημιτελικά πήραν τα ζευγάρια: Φλακ/Ρόμπερτσον, Κάσδαγλης/Πετροκόκκινος και Τράουν/Μπόλαντ.

  • Ποδηλασία

100 χιλιόμετρα: Ήταν το πρώτο χρονολογικά αγώνισμα της ποδηλασίας. Εννέα αθλητές έλαβαν μέρος στον αγώνα, ο οποίος αποτελούνταν από 300 γύρους, αλλά μόνο δύο κάταφεραν να τερματίσουν: ο Γάλλος Λεόν Φλαμένγκ και ο Έλληνας Γεώργιος Κωλέττης. Στον 150ο γύρο, όλοι οι υπόλοιποι αθλητές είχαν εγκαταλείψει. Ο Κωλέττης αναγκάστηκε να σταματήσει κάποια στιγμή στη συνέχεια λόγω μηχανικής βλάβης. Ενώ προσπαθούσε να επισκευάσει το ποδήλατό του, ο Φλαμένγκ σταμάτησε κι αυτός και περίμενε τον αντίπαλό του. Οι θεατές ζητωκραύγαζαν "Ζήτω η Γαλλία!"[4]. Αν και ο ίδιος είχε μία πτώση κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο Φλαμένγκ κατέκτησε την πρώτη θέση με διαφορά 11 γύρων από τον Κωλέττη που εκείνη τη στιγμή συμπλήρωνε τον 289ο γύρο του.



Πέμπτη 9 Απριλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Π. Καρασεβδάς
  • Σκοποβολή

Στρατιωτικό τουφέκι: Οι αθλητές έριξαν τις υπόλοιπες μισές βολές από την προηγούμενη ημέρα. Ο Παντελής Καρασεβδάς, φοιτητής της νομικής, πέτυχε τον στόχο και στις 40 προσπάθειες που πραγματοποίησε συνολικά συγκεντρώνοντας συνολικά 2350 βαθμούς. Δεύτερος τερμάτισε ο δικηγόρος Παναγιώτης Παυλίδης με 1978 βαθμούς και 38 χτυπήματα στον στόχο, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Νικόλαος Τρικούπης με 1713 βαθμούς και 34 χτυπήματα στον στόχο.

  • Αντισφαίριση

Απλό: Διεξήχθησαν οι αγώνες της προημιτελικής φάσης. Την πρόκριση στα ημιτελικά πήραν οι: Πασπάτης, Μπόλαντ, Ταπάβιτσα και Κάσδαγλης.

Διπλό: Διεξήχθησαν οι αγώνες της ημιτελικής φάσης. Την πρόκριση στον τελικό πήραν τα ζευγάρια Κάσδαγλης/Πετροκόκκινος και Τράουν/Μπόλαντ.

Φάση από αγώνισμα ξιφασκίας
  • Ξιφασκία

Ατομικό σπάθης: Έλαβαν μέρος πέντε αθλητές και συνολικά διεξήχθησαν δέκα αγώνες, όπου κάθε ξιφομάχος αντιμετώπισε όλους τους υπόλοιπους. Ο Ιωάννης Γεωργιάδης ήταν ανίκητος και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, ο Τηλέμαχος Καράκαλος έχασε μόνο από τον νικητή και πήρε το ασημένιο, ενώ ο Χόλγκερ Νίλσεν από τη Δανία έχασε μόνο από τους πρώτους δύο έλληνες ολυμπιονίκες και κατέκτησε το χάλκινο.

  • Αγώνες στο Στάδιο

Στις 14:30, αναγγέλθηκε με σαλπίσματα η άφιξη της βασιλικής οικογένειας στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Μαζί της κατέφθασε και ο Βασιλιάς της Σερβίας με πολιτική περιβολή. Οι μπάντες στην παρέλαση έπαιζαν τον ελληνικό και το σερβικό Εθνικό Ύμνο, ενώ οι θεατές στέκονταν όρθιοι, επευφημώντας τον Βασιλιά και τον επίτιμο φιλοξενούμενο. Στη συνέχεια, άρχισε η συναυλία των φιλαρμονικών, οι οποίες έπαιζαν τον Ολυμπιακό Ύμνο υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της φρουράς. Οι μεγαλοπρεπείς τόνοι του ύμνου αντήχησαν στον στίβο και οι ενθουσιασμένοι θεατές απαίτησαν και πέτυχαν την επανάληψή του. Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι αγώνες.

Η ομάδα της Γερμανίας στο δίζυγο.
  • Στίβος

800 μέτρα: Στον τελικό του αγωνίσματος έλαβαν μέρος μόνο τρεις αθλητές καθώς ο Αλμπίν Λερμουζιό προτίμησε να κρατήσει δυνάμεις για να αγωνιστεί την επόμενη ημέρα στον μαραθώνιο. Ο Έντγουιν Φλακ από την Αυστραλία κατέκτησε την πρωτιά αφήνοντας πίσω του τον Ούγγρο Νάντορ Ντάνι, ενώ ο Δημήτριος Γολέμης τερμάτισε τρίτος μετά από αρκετά δευτερόλεπτα.

  • Γυμναστική

Ομαδικό δίζυγου: Στο πρώτο χρονολογικά αγώνισμα της γυμναστικής, συμμετείχαν τρεις ομάδες: δύο ελληνικές (η ομάδα του Πανελληνίου και αυτή του Εθνικού Αθηνών) και η γερμανική, η οποία αναδείχθηκε και νικήτρια.

Ομαδικό μονόζυγου: Σε αυτό το αγώνισμα συμμετείχε μόνο η ομάδα της Γερμανίας, με αρχηγό τον Φριτς Χόφμαν, η οποία παρουσίασε διάφορες ασκήσεις με εξαιρετική επιδεξιότητα. Στο τέλος, η γερμανική σημαία υψώθηκε και οι θεατές χειροκρότησαν.

Ο Βάινγκερτνερ στους κρίκους.

Άλμα: Έλαβαν μέρος 15 αθλητές από πέντε χώρες. Οι Γερμανοί Καρλ Σούμαν και Χέρμαν Βάινγκερτνερ κατέκτησαν την πρώτη και την τρίτη θέση αντίστοιχα, ενώ ο Λουδοβίκος Σούτερ από την Ελβετία πήρε τη δεύτερη.

Πλάγιος ίππος: Έλαβαν μέρος 14 αθλητές από πέντε χώρες. Ο Λουδοβίκος Σούτερ κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελβετίας σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ ο Γερμανός Χέρμαν Βάινγκερτνερ πήρε τη δεύτερη θέση.

Κρίκοι: Συμμετείχαν 8 αθλητές από τρεις χώρες. Οι Έλληνες Ιωάννης Μητρόπουλος και Πέτρος Περσάκης πήραν την πρώτη και την τρίτη θέση αντίστοιχα, ενώ ο Γερμανός Χέρμαν Βάινγκερτνερ κατέκτησε τη δεύτερη θέση και το πέμπτο του μετάλλιο στους Αγώνες. Ο Μητρόπουλος έγινε έτσι ο πρώτος έλληνας ολυμπιονίκης σε αγώνες εντός του Παναθηναϊκού Σταδίου. Σύμφωνα με την περιγραφή του Χ. Άννινου: "Ακράτητος ενθουσιασμός ξεσπά· δάκρυα μουσκεύουν τα μάτια, καπέλα πετιούνται στον αέρα και τα μαντήλια σείονται πυρετωδώς. Οι επευφημίες και τα ατέλειωτα χειροκροτήματα δημιουργούν μια απερίγραπτη ατμόσφαιρα".[5]

Μονόζυγο: Στο τελευταίο αγώνισμα της ημέρας, πήραν μέρος 16 αθλητές από τέσσερις χώρες. Ανακοινώθηκαν δύο νικητές, με τον Χέρμαν Βάινγκερτνερ να κατακτά το μοναδικό του ατομικό χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση. Ο συμπατριώτης του, Άλφρεντ Φλάτοβ, κατέκτησε τη δεύτερη θέση και το πρώτο του ατομικό μετάλλιο. Για τρίτη φορά την ίδια ημέρα υψώθηκε η γερμανική σημαία στο Στάδιο.



Παρασκευή 10 Απριλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στιγμιότυπο από την αναρρίχηση επί κάλω.

Από πολύ πρωί εκδηλώθηκε ασυνήθιστη κίνηση και πυρετώδης αναμονή λόγω της διεξαγωγής του μαραθωνίου. Ήταν ένα αγώνισμα που όλοι περίμεναν με αγωνία και υπήρχε μεγάλη επιθυμία να είναι Έλληνας ο νικητής του σημαντικού αυτού αγώνα και όχι κάποιος ξένος. Έτσι, άρχισαν να ανακοινώνονται και να δημοσιεύονται στις εφημερίδες διάφορα βραβεία και υποσχέσεις. Ξενοδόχοι, ράφτες, κομμωτές και άλλοι έμποροι υπόσχονταν ότι αν ο νικητής ήταν Έλληνας θα του παρείχαν δωρεάν τις υπηρεσίες του επαγγέλματός τους για συγκεκριμένο διάστημα ή ισόβια, ενώ άλλοι ανέλαβαν να προσφέρουν βραβεία και δώρα. Υπολογίζεται ότι περίπου 70.000 θεατές παρακολούθησαν εκείνη την ημέρα τους αγώνες στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

  • Αντισφαίριση

Απλό: Διεξήχθησαν οι αγώνες της ημιτελικής φάσης. Την πρόκριση στον τελικό πήραν οι Μπόλαντ και Κάσδαγλης.

  • Γυμναστική

Δίζυγο: Συμμετείχαν 18 αθλητές από έξι χώρες, με τους κριτές να ανακηρύσσουν νικητή τον Άλφρεντ Φλάτοβ από τη Γερμανία και δεύτερο τον Ελβετό Λουδοβίκο Σούτερ.

Αναρρίχηση επί κάλω: Στο τελευταίο χρονολογικά αγώνισμα της γυμναστικής, το σχοινί είχε ύψος 14 μέτρα και ήταν στηριγμένο σε ιστό. Σημαντικό ρόλο στην κατάταξη των αθλητών που έφτασαν ως την κορυφή έπαιξαν ο χρόνος και το στυλ της αναρρίχησής τους. Πέντε αθλητές από τέσσερις χώρες έλαβαν μέρος, με τους Έλληνες Νικόλαο Ανδριακόπουλο και Θωμά Ξενάκη να κατακτούν τις δύο πρώτες θέσεις.

  • Σκοποβολή

Στρατιωτικό πιστόλι: Στον αγώνα έλαβαν μέρος 16 αθλητές από τέσσερις χώρες. Κάθε σκοπευτής έριξε συνολικά 30 βολές (χωρισμένες σε πέντε γύρους των έξι βολών ο κάθε ένας) σε στόχο που βρισκόταν 25 μέτρα μακριά. Ο Τζον Πέιν κατέκτησε την πρωτιά συγκεντρώνοντας συνολικά 442 βαθμούς με 25 χτυπήματα στον στόχο. Ο αδερφός του, Σάμνερ, πήρε τη δεύτερη θέση συγκεντρώνοντας 380 βαθμούς με 23 χτυπήματα στον στόχο. Έγιναν έτσι τα πρώτα αδέλφια που τερμάτισαν στην πρώτη και τη δεύτερη θέση στο ίδιο αγώνισμα. Τα όπλα τους ήταν πιο εξελιγμένα και ξεχώρισαν πολύ εύκολα από τους υπόλοιπους αθλητές.

Προσπάθεια αθλητή στο άλμα εις ύψος.
  • Στίβος

100 μέτρα: Όπως και στην προκριματική σειρά της πρώτης ημέρας των Αγώνων, έτσι και στον τελικό, ο Τόμας Μπερκ κέρδισε ξανά τον Φριτς Χόφμαν και με χρόνο 12 δευτερολέπτων στέφθηκε νικητής των 100 μέτρων, παρά το γεγονός πως και οι δύο ήταν περισσότερο γνωστοί ως δρομείς μεσαίων αποστάσεων. Λέιν και Σόκολι τερμάτισαν μαζί στην τρίτη θέση με χρόνο 12.6 και μοιράζονται το χάλκινο μετάλλιο, σύμφωνα με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Άλμα εις ύψος: Πέντε αθλητές από τρεις χώρες πήραν μέρος στον αγώνα και νικητής αναδείχθηκε ο Αμερικανός Έλερι Κλαρκ με επίδοση 1.81 μέτρα, ο οποίος είχε κερδίσει λίγες ημέρες νωρίτερα και στο άλμα εις μήκος. Στη δεύτερη θέση ισοβάθμησαν οι συμπατριώτες του, Ρόμπερτ Γκάρετ και Τζέιμς Κόνολι.

110 μέτρα με εμπόδια: Στον τελικό συμμετείχαν οι δύο από τους τέσσερις αθλητές που είχαν προκριθεί, κάθως ο Γάλλος Ρέιτσελ και ο Αμερικανός Χόιτ προτίμησαν να ασχοληθούν με άλλα αγωνίσματα της ημέρας. Έτσι, αντιμέτωποι στην τελική κούρσα βρέθηκαν μόνο οι Κέρτις και Γκούλντινγκ. Ο Γκούλντινγκ κρατούσε τη νίκη μέχρι και το τελευταίο εμπόδιο, όντας καλύτερος στο πέρασμα των εμποδίων, αλλά ο Κέρτις ήταν γρηγορότερος στο τρέξιμο και προσπέρασε τον Βρετανό στο τέλος παίρνοντας την πρώτη θέση με διαφορά ελαχίστων εκατοστών του δευτερολέπτου.

Ο Τόμας Κέρτις

Άλμα επί κοντώ: Πέντε αθλητές από δύο χώρες (Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες) πήραν μέρος στον αγώνα, με εκείνους των Η.Π.Α. να κατακτούν τις δύο πρώτες θέσεις και τους Έλληνες να μένουν στις υπόλοιπες τρεις. Οι Αμερικανοί ξεκίνησαν τον αγώνα τους στα 2.80 μέτρα, ύψος που δεν τους δυσκόλεψε ιδιαίτερα. Οι επιτυχημένες προσπάθειες συνεχίστηκαν έως τα 3.30 μέτρα, τα οποία δεν κατάφερε να περάσει ο Άλμπερτ Τάιλερ, ενώ ο νικητής Γουίλιαμ Χόιτ επιχείρησε στο τέλος να περάσει και τα 3.40 μέτρα, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Λίγο πριν το τέλος, ο αγώνας διακόπηκε και συνεχίστηκε αργότερα, καθώς έφτασαν στο Στάδιο οι μαραθωνοδρόμοι.

Μαραθώνιος: Οι αθλητές έφτασαν μία ημέρα πριν στον Μαραθώνα μαζί με την ειδική επιτροπή. Η εκκίνηση δόθηκε με μια πιστολιά περίπου στις 14:00 και ξεκίνησε η μεγάλη μάχη των αθλητών μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο. Κατά μήκος της διαδρομής, πολλοί κάτοικοι των χωριών της Αττικής είχαν πάρει θέση περιμένοντας τους αγωνιζόμενους, τους οποίους χαιρετούσαν και ενθάρρυναν χωρίς να κάνουν διαχωρισμούς εθνικότητας, ενώ τους προσέφεραν και δροσιστικά ποτά.

Η είσοδος του Σπύρου Λούη στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Περίπου στο 37ο χιλιόμετρο, ο Σπύρος Λούης έφτασε δίπλα στον Έντγουιν Φλακ και αλλάζοντας τον ρυθμό του, αύξησε ταχύτητα και έφυγε μπροστά. Ο Φλακ προσπάθησε να ανεβάσει το ρυθμό του για να φτάσει τον Έλληνα, αλλά εξάντλησε τις δυνάμεις του και εγκατέλειψε τον αγώνα. Έτσι, ο Λούης έμεινε μόνος πρώτος να οδηγεί την κούρσα, ενώ ταυτόχρονα ο αφέτης του αγώνα, ταγματάρχης Παπαδιαμαντόπουλος, έφτασε στο Παναθηναϊκό Στάδιο με το άλογό του και ενημέρωσε τη βασιλική οικογένεια πως ένας Έλληνας προηγείται. Η είδηση μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα και η κραυγή "Έλλην, Έλλην" γέμισε την ατμόσφαιρα.

Μετά από λίγη ώρα, ο Λούης, φανερά κουρασμένος, μπήκε πρώτος στο Στάδιο, αλλά δεν κινδύνευε από κανέναν αθλητή πια. Διήνυσε τον τελευταίο του γύρο μαζί με τον διάδοχο Κωνσταντίνο, ενώ το πλήθος τον επευφημούσε. Έκοψε το νήμα σε χρόνο 2:58:50 και έγινε ο πρώτος Έλληνας που τερμάτιζε στον μαραθώνιο σε λιγότερο από τρεις ώρες. Ο Χαρίλαος Βασιλάκος τερμάτισε τελικά στη δεύτερη θέση με χρόνο 3:06:03.

  • Πάλη

Ελληνορωμαϊκή: Ήταν το μοναδικό αγώνισμα πάλης στο πρόγραμμα των Αγώνων. Δεν υπήρχαν κατηγορίες κιλών, κάτι που σήμαινε πως θα προέκυπτε ένας νικητής ανάμεσα σε συμμετέχοντες όλων των μεγεθών. Στον τελικό βρέθηκαν ο Γεώργιος Τσίτας και ο Καρλ Σούμαν. Ο αγώνας διήρκησε 40 λεπτά, πριν διακοπεί λόγω σκότους, αφού είχε αρχίσει να δύει ο ήλιος.

  • Γιορτή στον Πειραιά

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με μία μεγάλη γιορτή στον Πειραιά, όπου φώτα, μουσική, παρέλαση και πυροτεχνήματα συνέθεσαν έναν εορτασμό που τελείωσε γύρω στα μεσάνυχτα.



Σάββατο 11 Απριλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεώργιος Τσίτας και Καρλ Σούμαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
  • Ο μαραθώνιος της Ρεβίθη

Αν και στις γυναίκες δεν επιτρεπόταν να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Σταμάτα Ρεβίθη ξεκίνησε να διανύσει μόνη της τη μαραθώνια διαδρομή στις 8:00 το πρωί. Πριν εκκινήσει, εξασφάλισε υπεύθυνη δήλωση από τον δάσκαλο της πόλης, τον δήμαρχο και τον ειρηνοδίκη, στην οποία βεβαιωνόταν η ώρα αναχώρησης από το Μαραθώνα. Έτρεξε τη διαδρομή με σταθερό ρυθμό και έφτασε έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο στις 13:30, ολοκληρώνοντας έτσι τον μαραθώνιο σε 5 ώρες και 30 λεπτά.[6] Δεν της επιτράπηκε η είσοδος στο Στάδιο, καθώς την σταμάτησαν κάποιοι αξιωματικοί στα Παραπήγματα, από τους οποίους ζήτησε και εξασφάλισε αναφορά, όπου πιστοποιούταν η ώρα άφιξής της στην Αθήνα.[7] Ακολούθως, η δρομέας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήθελε να συναντήσει τον Τιμολέοντα Φιλήμονα, Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ώστε να του εκθέσει την υπόθεσή της, ελπίζοντας πως θα αναγνωριζόταν το κατόρθωμά της. Έως σήμερα πάντως δεν έχουν βρεθεί ούτε οι αναφορές της, ούτε έγγραφα της Επιτροπής που να μας διαφωτίζουν για το αν τελικά το έπραξε.[8]

  • Πάλη

Ελληνορωμαϊκή: Οι Τσίτας και Σούμαν επέστρεψαν στον αγώνα που είχε διακοπεί το προηγούμενο απόγευμα, με τον Γερμανό να παίρνει τελικά τη νίκη λίγη ώρα αργότερα. Μολονότι η είσοδος ήταν ελεύθερη και το θέαμα που παρουσιάστηκε αρκετά ενδιαφέρον, το Στάδιο δεν προσέλκυσε πολλούς θεατές. Η μεγάλη συγκίνηση της προηγούμενης ημέρας με τη νίκη του Λούη έκανε το πλήθος αδιάφορο προς άλλα αγωνίσματα.

Ο Ι. Φραγκούδης
  • Σκοποβολή

Ελεύθερο πιστόλι: Κάθε σκοπευτής έριξε συνολικά 30 βολές (χωρισμένες σε πέντε γύρους των έξι βολών ο κάθε ένας) σε στόχο που βρισκόταν 30 μέτρα μακριά. Στον αγώνα έλαβαν μέρος πέντε αθλητές από τρεις χώρες, ενώ ο Τζον Πέιν επέλεξε τελικά να μην αγωνιστεί δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον αδερφό του, Σάμνερ, να πάρει την πρωτιά. Η διαφορά των Αμερικανών ήταν εμφανής στα αγωνίσματα της σκοποβολής και σε αυτό συνετέλεσαν τα όπλα τους που ήταν πολύ πιο εξελιγμένα από αυτά των υπολοίπων αθλητών. Έτσι, ο Σάμνερ Πέιν κατέκτησε εύκολα τη νίκη συγκεντρώνοντας συνολικά 442 βαθμούς με 24 χτυπήματα στον στόχο. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Δανός Χόλγκερ Νίλσεν που συγκέντρωσε 285 βαθμούς.

Πιστόλι ταχείας βολής: Με τους αδερφούς Πέιν να μην έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο αγώνισμα επειδή οι κριτές έκριναν πως τα όπλα τους δεν είχαν το απαιτούμενο διαμέτρημα, στον αγώνα έλαβαν μέρος μόλις τέσσερις αθλητές από τρεις χώρες. Κάθε σκοπευτής έριξε συνολικά 30 βολές (χωρισμένες σε πέντε γύρους των έξι βολών ο κάθε ένας) σε στόχο που βρισκόταν 25 μέτρα μακριά. Οι δύο έλληνες συμμετέχοντες, Ιωάννης Φραγκούδης και Γεώργιος Ορφανίδης, εκμεταλλεύθηκαν την απουσία των Αμερικανών και κέρδισαν τις δύο πρώτες θέσεις. Ο Φραγκούδης συγκέντρωσε συνολικά 344 βαθμούς έχοντας 23 χτυπήματα στον στόχο, ενώ ο Ορφανίδης συγκέντρωσε 249 βαθμούς με 20 χτυπήματα στον στόχο.

Στιγμιότυπο από αγώνισμα της κολύμβησης.

Ελεύθερο τουφέκι τριών στάσεων: Πρόκειται για το δεύτερο αγώνισμα με τουφέκι και το τελευταίο χρονολογικά αγώνισμα σκοποβολής των Αγώνων. Στον αγώνα δήλωσαν συμμετοχή 25 αθλητές, όμως μόνο οι 20 (από τρεις χώρες) έλαβαν μέρος. Κάθε σκοπευτής έριξε συνολικά 40 βολές (χωρισμένες σε τέσσερις γύρους των δέκα βολών ο κάθε ένας) σε στόχο που βρισκόταν 300 μέτρα μακριά, από τρεις διαφορετικές στάσεις (γονυπετώς, πρηνηδόν και ορθίως). Μετά το τέλος της πρώτης ημέρας, ο Ιωάννης Φραγκούδης βρισκόταν στην πρώτη θέση.

  • Κολύμβηση

Το πρωί έγιναν στο λιμάνι της Ζέας οι αγώνες, με αρκετά καλό καιρό. Μέχρι σήμερα, η Αθήνα κρατάει το ρεκόρ θεατών σε κολυμβητικούς αγώνες μιας ολυμπιάδας.[9] Περισσότεροι από 20.000 θεατές παρακολούθησαν από την παραλία, από βάρκες και από πλοία, που βρισκόταν εκεί κοντά, τα τέσσερα αγωνίσματα του προγράμματος. Επίσης, κατέχει το ρεκόρ της χαμηλότερης θερμοκρασίας νερού στον υγρό στίβο των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού η θάλασσα την ώρα που διεξάγονταν τα αγωνίσματα είχε θερμοκρασία μόλις 13 βαθμών στην κλίμακα Κελσίου.

Ο Άλφρεντ Χάγιος

100 μέτρα ελεύθερο: Στο πρώτο χρονολογικά αγώνισμα, έλαβαν μέρος δέκα κολυμβητές εκ των οποίων τη διαφορά έκαναν οι δύο αθλητές από την Αυστροουγγαρία, ο Άλφρεντ Χάγιος και ο Ότο Χέρσμαν, που πήραν τις δύο πρώτες θέσεις (κέρδισε οριακά ο Χάγιος).

100 μέτρα ελεύθερο ναυτών: Στο αγώνισμα πήραν μέρος μόνο ναύτες του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι ένα σπάνιο φαινόμενο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι σε γενικές γραμμές περιλαμβάνουν αγωνίσματα ανοικτά προς όλους τους συμμετέχοντες. Έντεκα ναύτες δηλώθηκαν στον αγώνα, αλλά μόνο τρεις έλαβαν πραγματικά μέρος. Ο χρόνος του νικητή Ιωάννη Μαλοκίνη ήταν σχεδόν ένα λεπτό πιο αργός από αυτόν του Άλφρεντ Χάγιος στα 100 μέτρα ελεύθερο λίγη ώρα νωρίτερα.

500 μέτρα ελεύθερο: Μόνο τρεις αθλητές έλαβαν μέρος και νικητής αναδείχθηκε ο αυστριακός Πάουλ Νόιμαν, ο οποίος κέρδισε το πρώτο -χρονολογικά- χρυσό μετάλλιο για τη χώρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ αυτό ήταν το δεύτερο μετάλλιο της Αυστρίας στη διοργάνωση, μετά το ασημένιο του Ότο Χέρσμαν λίγη ώρα νωρίτερα.

1200 μέτρα ελεύθερο: Το τελευταίο χρονολογικά αγώνισμα κολύμβησης ήταν και το πιο μεγάλο σε διάρκεια και απόσταση. Αν και είχε κερδίσει νωρίτερα τον αγώνα των 100 μέτρων ελεύθερο, ο Άλφρεντ Χάγιος πήρε μέρος και στα 1200 μέτρα μαζί με οκτώ ακόμη αθλητές. Κέρδισε για μία ακόμη φορά, τερματίζοντας σχεδόν 100 μέτρα μπροστά από τους υπόλοιπους.

Οι γάλλοι ποδηλάτες Φλαμένγκ και Μασσόν.
  • Ποδηλασία

Ατομικό σπριντ: Τέσσερις αθλητές έλαβαν μέρος στο δεύτερο χρονολογικά αγώνισμα της ποδηλασίας, στο οποίο έπρεπε να καλύψουν απόσταση δύο χιλιομέτρων (έξι γύρων στην πίστα). Δύο γάλλοι αθλητές, ο Πολ Μασσόν και ο Λεόν Φλαμένγκ, πήραν την πρώτη και την τρίτη θέση αντίστοιχα, ενώ στη δεύτερη τερμάτισε ο Έλληνας Σταμάτης Νικολόπουλος.

10 χιλιόμετρα: Έξι αθλητές πήραν μέρος στον αγώνα, ο οποίος αποτελούνταν από 30 γύρους. Οι Πολ Μασσόν και Λεόν Φλαμένγκ πήραν εδώ τις δύο πρώτες θέσεις, με τον ίδιο μάλιστα χρόνο. Ο Άντολφ Σμαλ από την Αυστρία τερμάτισε τρίτος.

Εικόνα από τον τελικό του απλού

Ατομική χρονομέτρηση: Οι οκτώ ποδηλάτες που έλαβαν μέρος, έτρεξαν για ένα γύρο στην πίστα (ή αλλιώς για 333 μέτρα). Ο Πολ Μασσόν κέρδισε τον τρίτο του αγώνα μέσα στην ίδια ημέρα, με τους Σταμάτη Νικολόπουλο και Άντολφ Σμαλ να μένουν ισόπαλοι στη δεύτερη θέση και να οδηγούνται σε νέο αγώνα μεταξύ τους. Στο νέο αυτό γύρο, ο Νικολόπουλος βελτίωσε το χρόνο του και τερμάτισε στη δεύτερη θέση, ενώ ο Σμαλ ήταν πιο αργός και έμεινε στην τρίτη.

  • Αντισφαίριση

Απλό: Διεξήχθη ο τελικός του αγωνίσματος, όπου ο Μπόλαντ νίκησε με 2-0 σετ (6-2, 6-2) τον Κάσδαγλη.

Διπλό: Στον τελικό του αγωνίσματος, νικητές αναδείχθηκαν οι Μπόλαντ/Τράουν που επικράτησαν με 2-1 σετ των Κάσδαγλη/Πετροκόκκινου.



Κυριακή 12 Απριλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γεώργιος Α΄ της Ελλάδας
  • Γεύμα στα Ανάκτορα

Το πρωί της Κυριακής, ο Βασιλιάς Γεώργιος A΄ παρέθεσε επίσημο γεύμα στα Ανάκτορα προς τιμήν των ολυμπιονικών, των ξένων αθλητών, των κριτών και των αντιπροσώπων του ξένου Τύπου (αν και κάποια αγωνίσματα δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί). Κατά την ομιλία του στο τέλος του προγεύματος, ξεκαθάρισε ότι κατά τη γνώμη του θα έπρεπε οι Αγώνες να διεξάγονται μόνιμα στην Αθήνα.[10]

"Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαία τους κοιτίδα στέφτηκε από πλήρη και ανέλπιστη επιτυχία και χαίρομαι που μπορώ σήμερα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους εσάς που εργαστήκατε για να έχουμε αυτό το λαμπρό αποτέλεσμα. [...] Η Ελλάδα, μητέρα και τροφός των γυμναστικών αγώνων στην πανελλήνια Αρχαιότητα, ανέλαβε να τους πραγματοποιήσει και σήμερα, με θάρρος κάτω από τα βλέμματα της Ευρώπης και του Νέου Κόσμου, και μπορεί τώρα, που έχει γενικά αναγνωριστεί η επιτυχία, να ελπίσει ότι οι ξένοι που την τίμησαν θα θελήσουν να ορίσουν τη χώρα μας ως ειρηνικό τόπο συνάντησης των εθνών, ως διαρκές και μόνιμο χώρο των Ολυμπιακών Αγώνων".[11]

Ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης
  • Σκοποβολή

Ελεύθερο τουφέκι τριών στάσεων: Στη δεύτερη ημέρα του αγωνίσματος, ο δικηγόρος Γεώργιος Ορφανίδης ξεπέρασε τον Ιωάννη Φραγκούδη και ανέβηκε στην κορυφή, όπου και έμεινε μέχρι το τέλος. Συνολικά, ο Ορφανίδης συγκέντρωσε 1583 βαθμούς έχοντας καταφέρει 37 χτυπήματα στον στόχο, ενώ ο Φραγκούδης συγκέντρωσε 1312 βαθμούς με 31 επιτυχημένα χτυπήματα.

  • Ποδηλασία

Αγώνας σε δημόσιο δρόμο: Στο μοναδικό αγώνισμα ποδηλασίας δρόμου, οι επτά ποδηλάτες από τρεις χώρες διήνυσαν συνολικά μία απόσταση 87 χιλιομέτρων από την Αθήνα έως τον Μαραθώνα και πίσω. Μετά από μεγάλη μάχη και αρκετές πτώσεις, ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη θέση, με τον Γερμανό Άουγκουστ Γκέντριχ να κατακτά τη δεύτερη.

  • Λαμπαδηφορία

Από τα ωραιότερα θεάματα των εορτασμών υπήρξε η λαμπαδηφορία που έγινε το βράδυ, αφήνοντας αλησμόνητη εντύπωση σε όσους την είδαν.



Δευτέρα 13 Απριλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άντολφ Σμαλ

Σφοδρός άνεμος φυσούσε σηκώνοντας πυκνά σύννεφα σκόνης. Εξαιτίας του καιρού, ματαιώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των προγραμματισμένων αγώνων (αγώνες ιστιοπλοΐας και κωπηλασίας στο Φάληρο) καθώς και η φωταγώγηση της Ακρόπολης το βράδυ.

  • Ποδηλασία

Αγώνας 12 ωρών: Λόγω του καιρού πραγματοποιήθηκε μόνο ο ποδηλατικός αγώνας 12 ωρών. Ο αγώνας άρχισε στις 5 το πρωί στο ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου και ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα. Νικητής αναδείχθηκε ο Αυστριακός Άντολφ Σμαλ, που κατέκτησε την πρωτιά με διαφορά ενός γύρου από τον Βρετανό Φρανκ Κίπινγκ.



Τρίτη 14 Απριλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επίσημη τελετή λήξης ήταν προγραμματισμένη για αυτή τη μέρα, όμως ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος. Από την προηγούμενη ημέρα φυσούσε δυνατός αέρας, ενώ την ημέρα της τελετής, η ατμόσφαιρα ήταν κρύα, συννεφιασμένη, με αέρα και βροχή. Κατά το πρόγραμμα, είχε οριστεί για μετά το μεσημέρι η ανακήρυξη και η στέψη των νικητών στο Παναθηναϊκό Στάδιο.[12]



Τετάρτη 15 Απριλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρέλαση των νικητών κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης, με πρώτους τον Κωνσταντίνο Μάνο και τον Σπύρο Λούη.
  • Τελετή λήξης

Το Παναθηναϊκό Στάδιο άρχισε από τις πρωινές ώρες να έχει την επιβλητική και εορταστική όψη των πρώτων ημερών, ενώ ο συνωστισμός από το πλήθος στη γύρω περιοχή ήταν αφόρητα μεγάλος. Η βασιλική οικογένεια βρισκόταν εκεί για να παρακολουθήσει την τελετή. Μετά την άφιξή της, δόθηκε άδεια στον κόσμο που περίμενε έξω από τα προπύλαια να μπει χωρίς εισιτήριο και έτσι το Στάδιο γέμισε ασφυκτικά.[12]

Η τελετή "άνοιξε" με τον Εθνικό ύμνο της Ελλάδας και μία ωδή του Πινδάρου στα αρχαία ελληνικά από τον Τζορτζ Στιούαρτ Ρόμπερτσον (βρετανό αθλητή και λόγιο).[13] Στη συνέχεια, ο Βασιλιάς Γεώργιος βράβευσε τους νικητές των Αγώνων. Με τον αλυτάρχη Κωνσταντίνο Μάνο στην κεφαλή, ο Σπύρος Λούης οδήγησε τους αθλητές που πήραν μετάλλια σε ένα γύρο του θριάμβου γύρω από το Στάδιο, ενώ παιζόταν ο Ολυμπιακός Ύμνος.[12]

Στο τέλος της παρέλασης, ο Βασιλιάς αναφώνησε μεγαλόφωνα: "Κηρύττω την λήξιν των πρώτων Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων".[14] Στη συνέχεια αποχώρησε από το Στάδιο, ενώ η μπάντα έπαιζε τον Εθνικό ύμνο και το πλήθος ζητωκραύγαζε.[13]

  • Πορεία στα Ανάκτορα

Μετά το τέλος της τελετής, το πλήθος άρχισε να αποχωρεί. Τότε δημιουργήθηκε μια αυθόρμητη διαδήλωση. Ολόκληρο το πλήθος, μαζί με τα μέλη του Δωδεκαμελούς Συμβουλίου και με τον Φιλήμονα επικεφαλής, με τις φιλαρμονικές και τις σημαίες των διαφόρων κρατών να προπορεύονται, προχώρησε προς τα Ανάκτορα και ζήτησε φωνάζοντας να εμφανιστεί ο διάδοχος, ο οποίος βγήκε στα προπύλαια. Αφού μίλησαν αντιπρόσωποι διαφόρων οργανώσεων, το πλήθος διαλύθηκε.[12]

Το βράδυ φωταγωγήθηκε με πυρσούς η Ακρόπολη, ενώ τα πλοία που βρίσκονταν στο λιμάνι του Πειραιά χρησιμοποίησαν τους προβολείς τους για να φωτίσουν τον αττικό ουρανό, κλείνοντας με θεαματικό τρόπο τους Αγώνες.[12]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 25 Μαρτίου 1896: 1η ημέρα των αγώνων Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
  2. Αθήνα 1896 – Αγώνες της 1ης Ολυμπιάδας ΔΟΕ
  3. Beck, Ch. (εκδ.), Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, 776 π.Χ.-1896, Αθήνα 1896 (σελ. 31)
  4. 4,0 4,1 4,2 Berlioux (1996) (σελ. 46-54)
  5. Beck, Ch. (εκδ.), Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, 776 π.Χ.-1896, Αθήνα 1896 (σελ. 39)
  6. Martin & Gynn, Running through the Ages, 22; Tarasouleas, Stamata Revithi, "Alias Melpomeni", 55; Tarasouleas, The Female Spiridon Loues, 12. Ωστόσο, κάποιοι από τους συγγραφείς που πιστεύουν ότι η «Μελπομένη» και η Ρεβίθη είναι το ίδιο πρόσωπο, της αποδίδουν τον καλύτερο χρόνο των 4½ ωρών. Π.χ. Miragaya, The Female Olympian, 314, ο οποίος αναφέρει τον DeFrantz, A. (1997). «The Changing Role of Women in the Olympic Games». 37th International Session for Young Participants – IOA Report. Ancient Olympia: International Olympic Academy. 
  7. Ελευθεράτος, 11 Απριλίου 1896; Tarasouleas, Stamata Revithi, "Alias Melpomeni", 54
  8. Martin–Gynn (2000), σελ. 22
  9. Ένα ρεκόρ για την Αθήνα
  10. 31 Μαρτίου 1896: 7η ημέρα των αγώνων Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
  11. Beck, Ch. (εκδ.), Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, 776 π.Χ.-1896, Αθήνα 1896 (σελ. 50-51)
  12. 12,0 12,1 12,2 12,3 12,4 1-3 Απριλίου 1896: 8η, 9η και 10η ημέρα των αγώνων Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
  13. 13,0 13,1 Κουμπερτέν (1896), σελ. 50
  14. Beck, Ch. (εκδ.), Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, 776 π.Χ.-1896, Αθήνα 1896 (σελ. 54)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]