Άρση βαρών στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 1896 – Με δύο χέρια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άρση βαρών – Με δύο χέρια
στην 1η Θερινή Ολυμπιάδα
ΤόποςΠαναθηναϊκό Στάδιο
Ημερομηνία7 Απριλίου 1896 (1896-04-07)
Συμμετοχές6 από 5 χώρες
Ολυμπιονίκες
1 Βίγκο Γιένσεν Δανία
2Λάντσεστον Έλιοτ Μεγάλη Βρετανία
3Σωτήρης Βερσής Ελλάδα
1904 →

Η άρση βαρών με δύο χέρια ήταν το ένα από τα δύο αγωνίσματα άρσης βαρών στο πρόγραμμα των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα.

Σύνοψη αγωνίσματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άρση βαρών στους
Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 1896
Weightlifting pictogram.svg
Ένα χέρι   ανδρών
Δύο χέρια ανδρών

Το συγκεκριμένο ήταν το πρώτο -χρονολογικά- αγώνισμα άρσης βαρών που διεξήχθη στις 7 Μαρτίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο (αμέσως μετά διεξήχθη το αγώνισμα με ένα χέρι). Η κίνηση που χρησιμοποιήθηκε ήταν παρόμοια με αυτή του ζετέ που ξέρουμε σήμερα.

Οι έξι αρσιβαρίστες (από 5 χώρες) που έλαβαν μέρος, επιχείρησαν τρεις προσπάθειες. Όταν αυτές συμπληρώθηκαν, οι τρεις πρώτοι κέρδισαν τρεις επιπλέον προσπάθειες.

Ο δανός Βίγκο Γιένσεν και ο βρετανός Λάντσεστον Έλιοτ σήκωσαν από 111.5 κιλά και η απόφαση για τον νικητή καθορίστηκε από τον Πρίγκιπα Γεώργιο, ο οποίος απεφάνθη ότι ο Γιένσεν εκτέλεσε την προσπάθειά του με καλύτερο στυλ. Η βρετανική αποστολή διαμαρτυρήθηκε και αποφασίστηκε να δοθούν επιπλέον προσπάθειες στους δύο αθλητές ώστε να βελτιώσουν την επίδοσή τους. Κανένας από τους δύο όμως δεν τα κατάφερε και το αποτέλεσμα έμεινε ως είχε, με τον Γιένσεν να παίρνει τελικά το χρυσό μετάλλιο και τον Έλιοτ το ασημένιο.

Ο Γιένσεν τραυματίστηκε σε μία από τις επιπλέον προσπάθειές του να σηκώσει περισσότερα κιλά από όσα άντεχε, κάτι που του στοίχισε λίγη ώρα αργότερα στο αγώνισμα με το ένα χέρι, όπου έμεινε στη δεύτερη θέση πίσω από τον Έλιοτ.

Τελική κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάταξη Αρσιβαρίστας Κιλά
1 Δανία Βίγκο Γιένσεν (Δανία) 111.5
2 Flag of the United Kingdom.svg Λάντσεστον Έλιοτ (Μεγάλη Βρετανία) 111.5
3 Ελλάδα Σωτήρης Βερσής (Ελλάδα) 90.0
4 Ελλάδα Γιώργος Παπασιδέρης (Ελλάδα) 90.0
Γερμανία Καρλ Σούμαν (Γερμανία) 90.0
6 Ουγγαρία Μομτσίλο Ταπάβιτσα (Ουγγαρία) 80.0

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Weightlifting at the 1896 Summer Olympics – Men's two hand lift της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).