Άρση βαρών στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 1896 – Με ένα χέρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άρση βαρών – Με ένα χέρι
στους Αγώνες της 1ης Ολυμπιάδας
ΤόποςΠαναθηναϊκό Στάδιο
Ημερομηνία7 Απριλίου 1896 (1896-04-07)
Συμμετοχές4 από 3 χώρες
Νικητήρια κιλά71.0
Ολυμπιονίκες
Πρώτη θέση, χρυσό μετάλλιο Λάντσεστον Έλιοτ
Μεγάλη Βρετανία
Δεύτερη θέση, αργυρό μετάλλιοΒίγκο Γιένσεν
Δανία
Τρίτη θέση, χάλκινο μετάλλιοΑλέξανδρος Νικολόπουλος
Ελλάδα

Η άρση βαρών με ένα χέρι ήταν το ένα από τα δύο αγωνίσματα άρσης βαρών στο πρόγραμμα των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα.

Σύνοψη αγωνίσματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άρση βαρών στους
Θερινούς Ολυμπιακούς
Αγώνες 1896

Με ένα χέρι   ανδρών
Με δύο χέρια ανδρών

Στο δεύτερο χρονολογικά αγώνισμα άρσης βαρών που διεξήχθη στις 7 Μαρτίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, οι αρσιβαρίστες ήταν υποχρεωμένοι να σηκώνουν τα κιλά με ένα χέρι. Επίσης, οι αθλητές έπρεπε να σηκώνουν επιτυχώς το εκάστοτε βάρος με κάθε ένα από τα χέρια τους. Η κίνηση που χρησιμοποιήθηκε ήταν παρόμοια με αυτή του αρασέ που ξέρουμε σήμερα.

Οι τέσσερις αρσιβαρίστες που έλαβαν μέρος, επιχείρησαν τρεις προσπάθειες. Όταν αυτές συμπληρώθηκαν, οι τρεις πρώτοι κέρδισαν τρεις επιπλέον προσπάθειες.

Ο Δανός Βίγκο Γιένσεν, έχοντας τραυματιστεί νωρίτερα στο αγώνισμα με δύο χέρια, κατάφερε να σηκώσει 57 κιλά και να πάρει το ασημένιο μετάλλιο, ενώ ο Λάντσεστον Έλιοτ ξεπέρασε όλους τους άλλους αθλητές και κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Μεγάλης Βρετανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Έλληνας Αλέξανδρος Νικολόπουλος σήκωσε 57 κιλά με το ένα χέρι, κάτι που τον έφερε ισόπαλο με τον Γιένσεν ο οποίος όμως είχε σηκώσει τα ίδια κιλά και με το άλλο του χέρι. Ο Νικολόπουλος σήκωσε 40 κιλά με το άλλο χέρι και πήρε έτσι την τρίτη θέση. Στην τέταρτη θέση έμεινε ο Σωτήρης Βερσής που σήκωσε 40 κιλά με κάθε ένα από τα χέρια του.

Ένα περίεργο γεγονός συνέβη κατά τη διάρκεια του αγωνίσματος: ένας υπηρέτης διατάχθηκε να αφαιρέσει τα βάρη, κάτι που φάνηκε να είναι δύσκολο έργο για εκείνον. Τότε, ο Πρίγκιπας Γεώργιος που ήρθε να τον βοηθήσει, σήκωσε τα βάρη και τα πέταξε μακριά με μεγάλη ευκολία, προς τέρψιν του πλήθους.

Τελική κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάταξη Αρσιβαρίστας Χώρα Κιλά
1 Λάντσεστον Έλιοτ Μεγάλη Βρετανία 71.0 ΟΡ
2 Βίγκο Γιένσεν Δανία 57.0
3 Αλέξανδρος Νικολόπουλος Ελλάδα Ελλάδα 57.0
4 Σωτήρης Βερσής Ελλάδα Ελλάδα 40.0

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Weightlifting at the 1896 Summer Olympics – Men's one hand lift της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).