Αλυτάρχης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αλυτάρχης είναι ο τίτλος του ανώτατου αθλητικού επόπτη σε αθλητικά γεγονότα, ο οποίος ασχολείται με την γενική τήρηση των κανονισμών, έναρξη και λήξη των αγώνων, υπογραφή των φύλλων αγωνισμάτων, καθώς και με τα γενικότερα ζητήματα ασφαλείας.[1][2]

Ο τίτλος υπάρχει από την αρχαιότητα, όταν στους αρχαίους ολυμπιακούς αγώνες οι αλυτάρχες ήταν οι επικεφαλής της αστυνόμευσης των διοργανώσεων, και βοηθούσαν τους ελλανοδίκες στην εύρυθμη λειτουργία των αγωνισμάτων και στην επιβολή προστίμων στους παραβάτες των κανονισμών.

Οι ραβδούχοι ή μαστιγοφόροι (γνωστοί και ως ἀλύτες, αρχηγός των οποίων ήταν ο αλυτάρχης)[3] ήταν τα όργανα μέσω των οποίων εκτελούνταν οι ποινές. Εάν ο αθλητής δεν ήταν σε θέση να πληρώσει το πρόστιμο που του είχε επιβληθεί, υπεύθυνη για την αποπληρωμή του ήταν η πόλη την οποία αντιπροσώπευε ο αθλητής.[4][5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τριανταφυλλίδης. «Λεξικό της κοινής νεοελληνικής». αλυτάρχης. greek-language.gr. 
  2. «Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο - Κανονισμοί». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2017. 
  3. «ἀλύτης - Βικιλεξικό». el.wiktionary.org. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2017. 
  4. (Αγγλικά) Golden, Mark (2003). Sport in the ancient world from A to Z. London: Routledge. σελ. 7. ISBN 0-203-49732-5. 
  5. Olympic victor lists and ancient Greek history, Paul Christesen. σελ. 510 ISBN 0-521-86634-0.