Κατάλογος νικητών Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων 1896

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το ασημένιο μετάλλιο δινόταν στους νικητές των αγωνισμάτων κατά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα

Στο παρόν λήμμα καταγράφονται οι αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα. Τα παρακάτω μετάλλια απονεμήθηκαν αργότερα στους αθλητές από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Την εποχή των Αγώνων, οι νικητές έπαιρναν ασημένιο μετάλλιο, οι δεύτεροι χάλκινο, ενώ οι τρίτοι τίποτα.

Αθλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Tennis pictogram.svg Αντισφαίριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγώνισμα
Χρυσό
Ασημένιο
Χάλκινο
Απλό
λεπτομέρειες
Flag of the United Kingdom.svg Τζον Μπόλαντ
Μεγάλη Βρετανία (GBR)
Ελλάδα Διονύσιος Κάσδαγλης
Ελλάδα (GRE)
Ελλάδα Κωνσταντίνος Πασπάτης
Ελλάδα (GRE)
Ουγγαρία Μομτσίλο Ταπάβιτσα
Ουγγαρία (HUN)
Διπλό
λεπτομέρειες
Μικτή ομάδα Μικτή ομάδα (ZZX)
Τζον Μπόλαντ (GBR) και
Φρίντριχ Τράουν (GER)
Μικτή ομάδα Μικτή ομάδα (ZZX)
Δημήτριος Πετροκόκκινος (GRE) και
Διονύσιος Κάσδαγλης (GRE)
Μικτή ομάδα Μικτή ομάδα (ZZX)
Έντγουϊν Φλακ (AUS) και
Τζορτζ Ρόμπερτσον (GBR)
  • Η ομάδα των Κάσδαγλη-Πετροκόκκινου αναφέρεται στη βάση αποτελεσμάτων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ως Μικτή ομάδα. Ο Κάσδαγλης (αθλητής με ελληνική καταγωγή που διέμενε στην Αλεξάνδρεια) καταγράφεται ως Έλληνας στη λίστα των αποτελεσμάτων του απλού, ενώ σε κάποιες πηγές αναφέρεται ως Αιγύπτιος. Για τον Πετροκόκκινο, ο οποίος δεν έχει κατακτήσει κάποιο ατομικό μετάλλιο, δεν προσδιορίζεται η χώρα καταγωγής του στο αγώνισμα του απλού, αν και πολλές πηγές τον καταγράφουν ως Έλληνα.



Weightlifting pictogram.svg Άρση βαρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγώνισμα
Χρυσό
Ασημένιο
Χάλκινο
Με ένα χέρι
λεπτομέρειες
Flag of the United Kingdom.svg Λάντσεστον Έλιοτ
Μεγάλη Βρετανία (GBR)
Flag of Denmark.svg Βίγκο Γιένσεν
Δανία (DEN)
Ελλάδα Αλέξανδρος Νικολόπουλος
Ελλάδα (GRE)
Με δύο χέρια
λεπτομέρειες
Flag of Denmark.svg Βίγκο Γιένσεν
Δανία (DEN)
Flag of the United Kingdom.svg Λάντσεστον Έλιοτ
Μεγάλη Βρετανία (GBR)
Ελλάδα Σωτήρης Βερσής
Ελλάδα (GRE)



Η γερμανική ομάδα στο ομαδικό του δίζυγου.

Gymnastics (artistic) pictogram.svg Γυμναστική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγώνισμα
Χρυσό
Ασημένιο
Χάλκινο
Ατομικά αγωνίσματα
Άλμα
λεπτομέρειες
Γερμανία Καρλ Σούμαν
Γερμανία (GER)
Ελβετία Λουδοβίκος Σούτερ
Ελβετία (SUI)
Γερμανία Χέρμαν Βάινγκερτνερ
Γερμανία (GER)
Αναρρίχηση επί κάλω
λεπτομέρειες
Ελλάδα Νικόλαος Ανδριακόπουλος
Ελλάδα (GRE)
Ελλάδα Θωμάς Ξενάκης
Ελλάδα (GRE)
Γερμανία Φριτς Χόφμαν
Γερμανία (GER)
Δίζυγο
λεπτομέρειες
Γερμανία Άλφρεντ Φλάτοβ
Γερμανία (GER)
Ελβετία Λουδοβίκος Σούτερ
Ελβετία (SUI)
Κανείς
Κρίκοι
λεπτομέρειες
Ελλάδα Ιωάννης Μητρόπουλος
Ελλάδα (GRE)
Γερμανία Χέρμαν Βάινγκερτνερ
Γερμανία (GER)
Ελλάδα Πέτρος Περσάκης
Ελλάδα (GRE)
Μονόζυγο
λεπτομέρειες
Γερμανία Χέρμαν Βάινγκερτνερ
Γερμανία (GER)
Γερμανία Άλφρεντ Φλάτοβ
Γερμανία (GER)
Κανείς
Πλάγιος ίππος
λεπτομέρειες
Ελβετία Λουδοβίκος Σούτερ
Ελβετία (SUI)
Γερμανία Χέρμαν Βάινγκερτνερ
Γερμανία (GER)
Κανείς
Ομαδικά αγωνίσματα
Δίζυγο
λεπτομέρειες
Γερμανία Γερμανία (GER)
Χέρμαν Βάινγκερτνερ
Φριτς Μαντόιφελ
Κόνραντ Μπέκερ
Καρλ Νόικιρχ
Ρίχαρντ Ρέστελ
Καρλ Σούμαν
Γκούσταφ Σουφτ
Άλφρεντ Φλάτοβ
Γουσταύος Φλάτοβ
Γκέοργκ Χίλμαρ
Φριτς Χόφμαν
Ελλάδα Ελλάδα (GRE)
Σπυρίδων Αθανασόπουλος
Νικόλαος Ανδριακόπουλος
Θωμάς Ξενάκης
Πέτρος Περσάκης
29 ακόμη, άγνωστα ονόματα
Ελλάδα Ελλάδα (GRE)
Φίλιππος Καρβελάς
Δημήτριος Λούνδρας
Ιωάννης Μητρόπουλος
Ιωάννης Χρυσάφης
15 ακόμη, άγνωστα ονόματα
Μονόζυγο
λεπτομέρειες
Γερμανία Γερμανία (GER)
Χέρμαν Βάινγκερτνερ
Φριτς Μαντόιφελ
Κόνραντ Μπέκερ
Καρλ Νόικιρχ
Ρίχαρντ Ρέστελ
Καρλ Σούμαν
Γκούσταφ Σουφτ
Άλφρεντ Φλάτοβ
Γουσταύος Φλάτοβ
Γκέοργκ Χίλμαρ
Φριτς Χόφμαν
Κανείς Κανείς



Swimming pictogram.svg Κολύμβηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγώνισμα
Χρυσό
Ασημένιο
Χάλκινο
100 μ. ελεύθερο
λεπτομέρειες
Ουγγαρία Άλφρεντ Χάγιος
Ουγγαρία (HUN)
Αυστρία Ότο Χέρσμαν
Αυστρία (AUT)
Κανείς
100 μ. ελεύθερο ναυτών
λεπτομέρειες
Ελλάδα Ιωάννης Μαλοκίνης
Ελλάδα (GRE)
Ελλάδα Σπυρίδων Χαζάπης
Ελλάδα (GRE)
Ελλάδα Δημήτριος Δρίβας
Ελλάδα (GRE)
500 μ. ελεύθερο
λεπτομέρειες
Αυστρία Πάουλ Νόιμαν
Αυστρία (AUT)
Ελλάδα Αντώνιος Πεπανός
Ελλάδα (GRE)
Ελλάδα Ευστάθιος Χωραφάς
Ελλάδα (GRE)
1200 μ. ελεύθερο
λεπτομέρειες
Ουγγαρία Άλφρεντ Χάγιος
Ουγγαρία (HUN)
Ελλάδα Ιωάννης Ανδρέου
Ελλάδα (GRE)
Ελλάδα Ευστάθιος Χωραφάς
Ελλάδα (GRE)



Fencing pictogram.svg Ξιφασκία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγώνισμα
Χρυσό
Ασημένιο
Χάλκινο
Ξίφος ασκήσεως ατομικό
λεπτομέρειες
Γαλλία Εζέν Ανρί Γκραβελότ
Γαλλία (FRA)
Γαλλία Ανρί Καγιό
Γαλλία (FRA)
Ελλάδα Περικλής Πιερράκος Μαυρομιχάλης
Ελλάδα (GRE)
Ξίφος ασκήσεως διδασκάλων
λεπτομέρειες
Ελλάδα Λεωνίδας Πύργος
Ελλάδα (GRE)
Γαλλία Ζαν Περονέ
Γαλλία (FRA)
Κανείς
Σπάθη ατομικό
λεπτομέρειες
Ελλάδα Ιωάννης Γεωργιάδης
Ελλάδα (GRE)
Ελλάδα Τηλέμαχος Καράκαλος
Ελλάδα (GRE)
Δανία Χόλγκερ Νίλσεν
Δανία (DEN)



Wrestling pictogram.svg Πάλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγώνισμα
Χρυσό
Ασημένιο
Χάλκινο
Ελληνορωμαϊκή πάλη
Βαρέων βαρών
λεπτομέρειες
Γερμανία Καρλ Σούμαν
Γερμανία (GER)
Ελλάδα Γεώργιος Τσίτας
Ελλάδα (GRE)
Ελλάδα Στέφανος Χρηστόπουλος
Ελλάδα (GRE)



Οι γάλλοι ποδηλάτες Λεόν Φλαμένγκ και Πολ Μασσόν.

Cycling (road) pictogram.svg Ποδηλασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγώνισμα
Χρυσό
Ασημένιο
Χάλκινο
Ποδηλασία πίστας
Αγώνας 12 ωρών
λεπτομέρειες
Αυστρία Άντολφ Σμαλ
Αυστρία (AUT)
Flag of the United Kingdom.svg Φρανκ Κίπινγκ
Μεγάλη Βρετανία (GBR)
Κανείς
Ατομική χρονομέτρηση
λεπτομέρειες
Γαλλία Πολ Μασσόν
Γαλλία (FRA)
Ελλάδα Σταμάτης Νικολόπουλος
Ελλάδα (GRE)
Αυστρία Άντολφ Σμαλ
Αυστρία (AUT)
Σπριντ
λεπτομέρειες
Γαλλία Πολ Μασσόν
Γαλλία (FRA)
Ελλάδα Σταμάτης Νικολόπουλος
Ελλάδα (GRE)
Γαλλία Λεόν Φλαμένγκ
Γαλλία (FRA)
10 χιλιόμετρα
λεπτομέρειες
Γαλλία Πολ Μασσόν
Γαλλία (FRA)
Γαλλία Λεόν Φλαμένγκ
Γαλλία (FRA)
Αυστρία Άντολφ Σμαλ
Αυστρία (AUT)
100 χιλιόμετρα
λεπτομέρειες
Γαλλία Λεόν Φλαμένγκ
Γαλλία (FRA)
Ελλάδα Γεώργιος Κωλέττης
Ελλάδα (GRE)
Κανείς
Ποδηλασία δρόμου
Ατομικό σε δημόσιο δρόμο
λεπτομέρειες
Ελλάδα Αριστείδης Κωνσταντινίδης
Ελλάδα (GRE)
Γερμανία Άουγκουστ Γκέντριχ
Γερμανία (GER)
Flag of the United Kingdom.svg Έντουαρντ Μπάτελ
Μεγάλη Βρετανία (GBR)



Shooting pictogram.svg Σκοποβολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγώνισμα
Χρυσό
Ασημένιο
Χάλκινο
Τουφέκι
200 μέτρα στρατιωτικό
τουφέκι
λεπτομέρειες
Ελλάδα Παντελής Καρασεβδάς
Ελλάδα (GRE)
Ελλάδα Παναγιώτης Παυλίδης
Ελλάδα (GRE)
Ελλάδα Νικόλαος Τρικούπης
Ελλάδα (GRE)
300 μέτρα ελεύθερο
τουφέκι τριών στάσεων
λεπτομέρειες
Ελλάδα Γεώργιος Ορφανίδης
Ελλάδα (GRE)
Ελλάδα Ιωάννης Φραγκούδης
Ελλάδα (GRE)
Δανία Βίγκο Γιένσεν
Δανία (DEN)
Πιστόλι
25 μέτρα στρατιωτικό
πιστόλι
λεπτομέρειες
Ηνωμένες Πολιτείες Τζον Πέιν
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
Ηνωμένες Πολιτείες Σάμνερ Πέιν
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
Ελλάδα Νικόλαος Μωράκης
Ελλάδα (GRE)
25 μέτρα πιστόλι
ταχείας βολής
λεπτομέρειες
Ελλάδα Ιωάννης Φραγκούδης
Ελλάδα (GRE)
Ελλάδα Γεώργιος Ορφανίδης
Ελλάδα (GRE)
Δανία Χόλγκερ Νίλσεν
Δανία (DEN)
30 μέτρα ελεύθερο
πιστόλι
λεπτομέρειες
Ηνωμένες Πολιτείες Σάμνερ Πέιν
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
Δανία Χόλγκερ Νίλσεν
Δανία (DEN)
Ελλάδα Ιωάννης Φραγκούδης
Ελλάδα (GRE)



Athletics pictogram.svg Στίβος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγώνισμα
Χρυσό
Ασημένιο
Χάλκινο
Δρόμοι
100 μέτρα
λεπτομέρειες
Ηνωμένες Πολιτείες Τόμας Μπερκ
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
Γερμανία Φριτς Χόφμαν
Γερμανία (GER)
Ηνωμένες Πολιτείες Φράνσις Λέιν
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
Ουγγαρία Λάγιος Σόκολι
Ουγγαρία (HUN)
400 μέτρα
λεπτομέρειες
Ηνωμένες Πολιτείες Τόμας Μπερκ
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
Ηνωμένες Πολιτείες Χέρμπερτ Τζέιμισον
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
Flag of the United Kingdom.svg Τσαρλς Γκμέλιν
Μεγάλη Βρετανία (GBR)
800 μέτρα
λεπτομέρειες
Flag of the United Kingdom.svg Έντγουϊν Φλακ
Αυστραλία (AUS)
Ουγγαρία Νάντορ Ντάνι
Ουγγαρία (HUN)
Ελλάδα Δημήτριος Γολέμης
Ελλάδα (GRE)
1500 μέτρα
λεπτομέρειες
Flag of the United Kingdom.svg Έντγουϊν Φλακ
Αυστραλία (AUS)
Ηνωμένες Πολιτείες Άρθουρ Μπλέικ
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
Γαλλία Αλμπίν Λερμουζιό
Γαλλία (FRA)
110 μέτρα με εμπόδια
λεπτομέρειες
Ηνωμένες Πολιτείες Τόμας Κέρτις
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
Flag of the United Kingdom.svg Γκράντλεϊ Γκούλντινγκ
Μεγάλη Βρετανία (GBR)
Δεν απονεμήθηκε
Μαραθώνιος
λεπτομέρειες
Ελλάδα Σπύρος Λούης
Ελλάδα (GRE)
Ελλάδα Χαρίλαος Βασιλάκος
Ελλάδα (GRE)
Ουγγαρία Γκιούλα Κέλνερ
Ουγγαρία (HUN)
Άλματα
Άλμα εις ύψος
λεπτομέρειες
Ηνωμένες Πολιτείες Έλερι Κλαρκ
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
Ηνωμένες Πολιτείες Τζέιμς Κόνολι
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
Δεν απονεμήθηκε
Ηνωμένες Πολιτείες Ρόμπερτ Γκάρετ
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
Άλμα επί κοντώ
λεπτομέρειες
Ηνωμένες Πολιτείες Γουίλιαμ Χόιτ
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
Ηνωμένες Πολιτείες Άλμπερτ Τάιλερ
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
Ελλάδα Ευάγγελος Δαμασκός
Ελλάδα (GRE)
Ελλάδα Ιωάννης Θεοδωρόπουλος
Ελλάδα (GRE)
Άλμα εις μήκος
λεπτομέρειες
Ηνωμένες Πολιτείες Έλερι Κλαρκ
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
Ηνωμένες Πολιτείες Ρόμπερτ Γκάρετ
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
Ηνωμένες Πολιτείες Τζέιμς Κόνολι
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
Άλμα τριπλούν
λεπτομέρειες
Ηνωμένες Πολιτείες Τζέιμς Κόνολι
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
Γαλλία Αλέξανδρος Τουφερής
Γαλλία (FRA)
Ελλάδα Ιωάννης Περσάκης
Ελλάδα (GRE)
Ρίψεις
Δισκοβολία
λεπτομέρειες
Ηνωμένες Πολιτείες Ρόμπερτ Γκάρετ
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
Ελλάδα Παναγιώτης Παρασκευόπουλος
Ελλάδα (GRE)
Ελλάδα Σωτήρης Βερσής
Ελλάδα (GRE)
Σφαιροβολία
λεπτομέρειες
Ηνωμένες Πολιτείες Ρόμπερτ Γκάρετ
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
Ελλάδα Μιλτιάδης Γκούσκος
Ελλάδα (GRE)
Ελλάδα Γεώργιος Παπασιδέρης
Ελλάδα (GRE)

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]