Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εθνικός Γ.Σ. Αθηνών)
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Εθνικός.
Εθνικός Γ.Σ.
ΌνομαΕθνικός Γυμναστικός Σύλλογος
Ίδρυση23 Μαΐου 1893, πριν 130 έτη (1893--5-23)
ΈδραΑθήνα, Ελλάδα
Χρώματα          Λευκό, Μαύρο
ΟμάδεςΕθνικός Γ.Σ. (στίβος), Εθνικός Γ.Σ. (πάλη) και Εθνικός Γ.Σ. (ποδόσφαιρο ανδρών)
ΠρόεδροςΕλένη Αυλωνίτου
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram
Τμήματα του Εθνικού Γ.Σ.
Καλαθοσφαίριση (Ανδρών) Πετοσφαίριση (Ανδρών) Πετοσφαίριση (Γυναικών)
Στίβος Μοντέρνο Πένταθλο Κολύμβηση
Πυγμαχία Πάλη Judo
Ξιφασκία Σκοποβολή Τοξοβολία
Άρση Βαρών

Ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος[1] είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο το οποίο εδρεύει στην Αθήνα, γι' αυτό συχνά αναφέρεται ως Εθνικός Αθηνών σε αντιδιαστολή με τον Εθνικό Πειραιώς. Ιδρύθηκε στις 23 Μαΐου 1893 και είναι από τα πιο ιστορικά αθλητικά σωματεία στην Ελλάδα. Έχει συνδέσει την πορεία του με τον αθλητισμό της χώρας, έχει αναδείξει ολυμπιονίκες σε πολλά αθλήματα και εξακολουθεί να καλλιεργεί δώδεκα αθλήματα. Το έμβλημά του είναι το κεφαλαίο γράμμα Έψιλον του ελληνικού αλφαβήτου μέσα σε κύκλο (Є) και τα χρώματά του είναι το λευκό και το μαύρο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Εθνικός Γ.Σ. ιδρύθηκε στις 23 Μαΐου 1893 από μια ομάδα φιλάθλων, μελών του Πανελληνίου ΓΣ, που αποχώρησαν από το σύλλογό τους. Ως ιδρυτικά μέλη του Εθνικού αναφέρονται οι: Τρ. Τριανταφυλλόπουλος, Ι. Σιώρης, Στ. Βούρος, Νικ. Αθανασιάδης, Αλ. Δεμερτζής, Α. Ζίννης, Κ. Δεμερτζής κ.ά. Το πρώτο Δ.Σ. πρόεδρος ήταν ο Στ. Φραγκιάδης, αντιπρόεδρος ο Θ. Φιλαδελφεύς, γραμματέας ο Ι. Σιώρης και ταμίας ο Αλ. Δεμερτζής. Το πρώτο γυμναστήριο του συλλόγου βρισκόταν στη Λεωφόρο Κηφισίας. Ο Εθνικός ΓΣ υπήρξε ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που επέτρεψε τη συμμετοχή γυναικών στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου. Από το 1893 έως το 1912 εννέα γυναίκες εκλέχθηκαν ως σύμβουλοι.[2]

1893–1900[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιωάννης Μητρόπουλος
Παναγιώτης Παρασκευόπουλος

Το 1895 αθλητές του Εθνικού Γ.Σ. συμμετείχαν στα "Τήνια", που έγιναν στο νησί της Τήνου. Τα Τήνια θεωρούνται η πρώτη σοβαρή αθλητική διοργάνωση στίβου που διοργανώθηκε στην Ελλάδα και η επιτυχία τους αποτέλεσε πρόκριμα για την τέλεση της Α΄ Ολυμπιάδας του 1896. Είχαν πολλές πρωτόγνωρες για τη χώρα καινοτομίες. Π.χ. εκεί δοκιμάστηκε για πρώτη φορά η εκκίνηση των δρομέων με πιστόλι. Στους αγώνες αυτούς οι αθλητές του Εθνικού κατέκτησαν πολλές πρωτιές.

Από την ίδρυση του βασικό άθλημα του συλλόγου υπήρξε και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι ο στίβος, στον οποίο ως το 1954 ήταν σχεδόν κάθε χρόνο πρωταθλητής Ελλάδος. Ανέδειξε ολυμπιονίκες στις πρώτες Ολυμπιάδες (1896 ως 1908), όπως ο ρίπτης Μιχάλης Δώριζας.

Στην Α΄ Ολυμπιάδα πολλοί αθλητές του Εθνικού ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών. Ο Ιωάννης Μητρόπουλος, που σημείωσε την πρώτη ολυμπιακή νίκη για την Ελλάδα το 1896 στους κρίκους. Ο Δημήτριος Λούνδρας, που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο δίζυγο σε ηλικία μόλις δέκα ετών και 218 ημερών! Είναι ο μικρότερος ολυμπιονίκης στην ιστορία των αγώνων[3][4][5][6][7] - αν και αυτό αμφισβητείται λόγω της συμμετοχής ενός νεαρού αγοριού από τη Γαλλία ως πηδαλιούχου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900, το οποίο εκτιμάται ότι ήταν 7 έως 10 ετών, αλλά σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις μπορεί να πλησίαζε τα 12 έτη.[8][9]

Η πάλη είναι το αρχαιότερο, τμήμα του σωματείου, μαζί με το στίβο, αφού δημιουργήθηκε το 1893 χρονιά ίδρυσης του Εθνικού Γ.Σ. Αθλητές του συλλόγου συμμετείχαν και διακρίθηκαν στα "Τήνια" το 1895 (Ιω. Γιαννούλης) και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του 1896 (Σ. Χριστόπουλος). Στην πάλη ο Εθνικός Γ.Σ. ανέδειξε δεκάδες πρωταθλητές στην πάλη και αποτελεί ένα από τα ιστορικά ελληνικά σωματεία του αθλήματος των ολυμπιονικών. Έχει αναδείξει πανελληνιονίκες, βαλκανιονίκες, μεσογειονίκες, πρωταθλητές Ευρώπης, παγκόσμιους πρωταθλητές και ολυμπιονίκες.

Το 1897 ο Εθνικός Γ.Σ. υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά σωματεία του ΣΕΓΑΣ (τότε ΣΕΑΓΣ). Πρόεδρός του, που άφησε την έντονη σφραγίδα του για πολλά χρόνια τόσο στο σύλλογο όσο και στον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα υπήρξε ο Ιωάννης Χρυσάφης.

Ο Εθνικός Γ.Σ. είναι από τους πρώτους συλλόγους που έκανε γνωστό το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και αναφέρεται πως διέθετε "Ομάδα Ποδοσφαιρίσεως" από το 1899. Το 1900, πρωτοπορώντας ο Εθνικός έβαλε στο Δ.Σ. τρεις γυναίκες, την Ιουλία Καλλιγά, την Αγγελική Κουντουριώτη και τη Βιργινία Αγελάστου.

1901–1910[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα ξιφασκίας είναι από τα παλιότερα τμήματα του συλλόγου, αφού ιδρύθηκε το 1903 από τον Άγγελο Φέτση, 6ο ολυμπιονίκη στην Α΄ Ολυμπιάδα του 1896. Το 1906 ο Εθνικός μεταφέρθηκε στη σημερινή έδρα του δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των Στύλων του Ολυμπίου Διός, στο κέντρο της Αθήνας.

Την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα διατηρούσε αξιόλογη ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία κατέκτησε δυο φορές το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το οποίο τότε διοργάνωνε ο ΣΕΓΑΣ, το 1906 και το 1907. Με την ποδοσφαιρική του ομάδα ο Εθνικός εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Μεσολυμπιακούς Αγώνες του 1906. Στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα του ΣΕΓΑΣ συμμετείχε ως το 1909. Στη συνέχεια οι ποδοσφαιριστές του Εθνικού εντάχθηκαν σε άλλες ομάδες. Έκτοτε ο Εθνικός Αθηνών δεν δημιούργησε ποδοσφαιρικό τμήμα, διατηρώντας τον αμιγή ερασιτεχνικό χαρακτήρα του.

Αθλητές του συμμετείχαν με επιτυχία στους Πανιώνιους Αγώνες της Σμύρνης πέντε φορές (1904, 1905, 1907, 1909, 1921) κατακτώντας νίκες και κερδίζοντας το έπαθλο του Χρυσού Σταυρού του Πανιωνίου Γ.Σ. Επίσης, ανέδειξε δεκάδες πανελληνιονίκες.

Το τμήμα άρσης βαρών είναι από τα παλιότερα τμήματα του συλλόγου, αφού υπάρχει από το 1908.

1921–1930[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα μπάσκετ του Εθνικού εναντίον του Παναθηναϊκού το 1922

Ο Εθνικός υπήρξε από τις πρώτες ομάδες που καλλιέργησαν το βόλεϊ μετά το 1922, που ο Πανιώνιος το έκανε γνωστό στην Ελλάδα. Συμμετείχε και κατέκτησε το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα βόλεϊ το 1925. Στη συνέχεια κατέκτησε άλλους τρεις συνεχόμενους τίτλους.

Το 1925 κατέκτησε το Παγκύπριο πρωτάθλημα στίβου αντρών. Ο Εθνικός Γ.Σ. είχε κολυμβητικό τμήμα από τη δεκαετία του '20 και υπήρξε μεταξύ των ιδρυτικών συλλόγων της κολυμβητικής ομοσπονδίας (ΕΚΟΦ).

1931–1940[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Εθνικός Γ.Σ. ήταν ιδρυτικό μέλος της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας (ΣΚΟΕ) το 1937, ανέδειξε πολλούς πρωταθλητές Ελλάδος και σήμερα με την ομάδα αθλούνται 68 αθλητές και αθλήτριες.

1941–1950[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα μπάσκετ ιδρύθηκε το 1946. Το τμήμα πυγμαχίας ιδρύθηκε μεταπολεμικά και το 1949 συμμετείχε για πρώτη φορά σε πανελλήνια πρωταθλήματα και κατέκτησε τη 2η θέση στην Α΄ κατηγορία. Σημαντικότερες επιτυχίες υπήρξαν οι κατακτήσεις του Πρωταθλήματος Ελλάδος στους άνδρες το 1961 και το 1981 και ατομικά η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1989 από το Γιώργο Τσαχάκη, κάτι που δεν είχε πετύχει ως τότε Έλληνας πυγμάχος.

1951–1960[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάρολος Παπούλιας

Το 1955 το τμήμα πυγμαχίας στην Α΄κατηγορία πήρε την πρώτη θέση. Έκτοτε ο σύλλογος σημείωσε αρκετές διακρίσεις στο άθλημα.

Αθλητές του τμήματος ξιφασκίας υπήρξαν προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, όπως ο Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος, υπηρεσιακός πρωθυπουργός των εκλογών του 1958. Σπουδαία ομάδα βόλεϊ είχε τη δεκαετία του '50. Μέλος της, μεταξύ άλλων ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος αργότερα διετέλεσε και πρόεδρος του συλλόγου. Η ομάδα εκείνη πήρε άλλα τέσσερα πρωταθλήματα.

Κατέκτησε το πρώτο μεταπολεμικό Πανελλήνιο πρωτάθλημα άρσης βαρών το 1959. Η πιο επιτυχημένη περίοδος της ομάδας ήταν τη δεκαετία του '50, όταν αγωνιζόταν στην Α΄ κατηγορία της Αθήνας. Το 1959 προκριθηκε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, στο οποίο κατέλαβε την 7η θέση. Αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση στην ιστορία του. Σήμερα η ομάδα αγωνίζεται στην Γ΄ κατηγορία της ΕΣΚΑ. Το 1959 το τμήμα κολύμβησης κατέκτησε την 3η θέση στο Πρωτάθλημα Ελλάδος ανδρών.

1981–1990[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα τζούντο ιδρύθηκε το 1984. Αμέσως απέκτησε σημαντική θέση στο άθλημα σε πανελλήνιο επίπεδο. Ανέδειξε πρωταθλητές Ελλάδος και βαλκανιονίκες. Αθλητές του μετείχαν σε Μεσογειακούς και Ολυμπιακούς αγώνες. Το τμήμα πυγμαχίας ανέδειξε αρκετούς πανελληνιονίκες, ενώ κατέκτησε δύο φορές την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα σε όλες τις κατηγορίες τη δεκαετία του '80.

Το τμήμα μοντέρνου πεντάθλου ιδρύθηκε το 1985 και διαθέτει τμήματα ανδρών και γυναικών καθώς και τμήματα υποδομής μικρών κατηγοριών. Το 1990 το τμήμα μοντέρνου πεντάθλου κατέκτησε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Το 1990 το τμήμα κολύμβησης κατέκτησε την 3η θέση στο Πρωτάθλημα Ελλάδος στη γενική βαθμολογία.

2001–2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα τοξοβολίας ιδρύθηκε 2002. Στην ίδρυση του τμήματος συνετέλεσε η απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 να επιλέξει τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Γ.Σ. ως επίσημο προθερμαντήριο του αγωνίσματος της τοξοβολίας. Η ομάδα τοξοβολίας του συλλόγου ξεκίνησε δυναμικά και το 2004, πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Ολυμπιακού Τόξου ανδρών. Στον Εθνικό Γ.Σ. ανήκει επίσης ο πρωταθλητής Ελλάδος στο Σύνθετο Τόξο Γιώργος Καλαδάμης, που έχει σημειώσει πολλά πανελλήνια ρεκόρ.

Το γήπεδό του Εθνικού είναι προπονητήριο στίβου με ταρτάν και ανακαινίστηκε πλήρως ώστε να αποτελέσει προπονητήριο των αθλητών της ολυμπιάδας του 2004. Η σημαντικότερη διάκριση που έχει επιτύχει αθλητής του Εθνικού στο μοντέρνο πένταθλο ήταν η 4η θέση του Βασίλη Φλώρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2006 στην Κίνα.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα Ποδοσφαίρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα Στίβου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα Πάλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα Πυγμαχίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα Τζούντο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα Σκοποβολής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα Άρσης Βαρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιμέρους διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα Πετοσφαίρισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 8 Πρωταθλήματα Κέντρου: 1925, 1926, 1927, 1928, 1954, 1955, 1957, 1958.

Τμήμα Τζούντο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1 Πανελλήνιο διασυλλογικό πρωτάθλημα ανδρών: 2001.

Τμήμα Τοξοβολίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1 Ομαδικό κύπελλο Ελλάδας ολυμπιακού τόξου ανδρών: 2013.

Τμήμα Καταδύσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 3 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 1952, 1953, 1954

Αξιόλογοι αθλητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ολυμπιονίκες στην πάλη[19]

Πρωταθλητές κολύμβησης

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ΕΤ-Sports, 10-3-2008, σελ. 9.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Εγγεγραμμένα σωματεία | Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση». somateia.gga.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2023. 
  2. «Κουλούρη, Χριστίνα, Αθλητισμός και όψεις της αστικής κοινωνικότητας, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, Αθήνα, 1997, σελ.279». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2013. 
  3. Sport.gr Αρχειοθετήθηκε 2010-10-12 στο Wayback Machine., Μικρός στο μάτι..., 14 Ιανουαρίου 2009.[νεκρός σύνδεσμος]
  4. «Dimitrios Loundras the youngest Olympic Gymnastics champion». www.topendsports.com. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2021. 
  5. «Εθνικός ΓΣ (1896)». Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2021. 
  6. «Λούνδρας Δημήτριος - Αναμνήσεις». HOA. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2021. 
  7. «Olympedia – Age records». www.olympedia.org. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2021. 
  8. «Rowing at the 1900 Paris Summer Games: Men's Coxed Pairs | Olympics at Sports-Reference.com». web.archive.org. 18 Απριλίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2021. 
  9. «Olympedia – Coxed Pairs, Men». www.olympedia.org. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2021. 
  10. Ανδρέας Μπόμης, Γκολ 2000 • Ένας αιώνας ποδόσφαιρο: αλμανάκ, ιστορία, σχόλια, Εκδόσεις Πελεκάνος, Αθήνα 2000, ISBN 978-000-4000-05-3, σελ. 38-39
  11. Greece - Final Tables 1906-1959, Αλέξανδρος Μαστρογιαννόπουλος, Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF) (Αγγλικά)
  12. Χριστίνα Κουλούρη, Αθλητισμός και όψεις της αστικής κοινωνικότητας • Γυμναστικά και αθλητικά σωματεία 1870-1922 Αρχειοθετήθηκε 2017-04-26 στο Wayback Machine., έκδοση Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), Αθήνα 1997, ISBN 960-7138-19-8, σελ. 135 (Μάρτιος 1906) [προσβάσιμο και μέσω του academia.edu
  13. Το 1962 Εθνικός Γ.Σ. και Πανελλήνιος Γ.Σ. ισοβάθμησαν και μοιράστηκαν τον τίτλο.
  14. Αθλητική Ηχώ 14 Δεκεμβρίου 1982, σελίδα 8 κάτω δεξιά
  15. Αθλητική Ηχώ 2 Μαΐου 1988, σελίδα 9. Ο Εθνικός πρωταθλητής για 5η χρονιά στη σειρά.
  16. Εφ. Έθνος 11/4/1949 σελ. 2
  17. Εφημερίδα "Ελευθερία" Φύλλο: 15/6/1965, Σελίδα: 8
  18. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2012. 
  19. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαΐου 2010. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]