ΑΝΤ1: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ptoliethron (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 184: Γραμμή 184:
*[[Greek]]
*[[Greek]]
*[[Asi]][[http://en.wikipedia.org/wiki/Asi_(TV_series)]]
*[[Asi]][[http://en.wikipedia.org/wiki/Asi_(TV_series)]]
*[[Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής (σειρά)|Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής]]
*[[ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ Ο ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ]]
; Ριάλιτι
; Ριάλιτι
*[[Big Brother]]
*[[Big Brother]]

Έκδοση από την 20:46, 14 Δεκεμβρίου 2012

To λογότυπο του ΑΝΤ1.

Ο Antenna (ANT1, ελληνικά Αντέννα) είναι ο δεύτερος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός που λειτούργησε στην Ελλάδα. Εξέπεμψε για πρώτη φορά στις 31 Δεκεμβρίου 1989 από τον Μίνωα Κυριακού. Το πρόγραμμα του σταθμού μεταδίδεται παγκοσμίως μέσω του ANTENNA Κύπρου, του ANTENNA Pacific (Αυστραλία), του ANTENNA Satellite (Αμερική) και από το 2006 του ANTENNA Europe (Ευρώπη). Υπό την ονομασία Antenna λειτουργούν και ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Αττική, τη Μακεδονία, την Κύπρο και πολλές επαρχιακές πόλεις.

O ΑΝΤ1 TV είναι ιδιοκτησία του ομίλου AΝΤΕΝΝΑ GROUP, και εκπέμπει σε 24ωρη βάση. Αντέννα σημαίνει στα ιταλικά (και ο όρος έχει γίνει διεθνής), κεραία.

Ιστορικό του σταθμού

Ίδρυση

Η τηλεόραση του ΑΝΤ1 βγήκε στον αέρα σε μια εποχή αλλαγών για το ραδιοτηλεοπτικό σκηνικό της Ελλάδας, την εποχή που η κυβέρνηση του Τζαννή Τζαννετάκη ψήφισε τη νομιμοποίηση της ιδιωτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης βάζοντας τέλος στο κρατικό μονοπώλιο που υπήρχε στην ενημέρωση. Δύο χρόνια πριν την πρώτη εκπομπή του σταθμού, πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση της ΕΡΤ1 και της ΕΡΤ2 σε έναν ενιαίο φορέα (ΕΡΤ Α.Ε.) ο οποίος θα λειτουργούσε ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Ακολούθησε η ίδρυση του Ινστιτούτου Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων (ΙΟΜ) και της Εταιρείας Παραγωγής και Εμπορίας Εκπομπών και Προγραμμάτων Τηλεόρασης ενώ το 1989 ιδρύθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Μετά την έναρξη λειτουργίας του Mega Channel και του ΑΝΤ1 στις 20 Νοεμβρίου και τις 31 Δεκεμβρίου 1989 αντίστοιχα, ακολούθησαν και άλλα κανάλια όπως Alpha TV, Star Channel, Νew Channel, Αlter Channel, ο Seven που μετονομάστηκε σε ΣΚΑΪ, αρχικά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, και αργότερα στην υπόλοιπη Ελλάδα

Τεχνολογία

Ο ΑΝΤ1 μπορεί να έχει μπει στην τροχιά της ψηφιακής τηλεοράσης αλλά ήταν από τους τελευταίους σταθμούς πανελαδικής εμβέλειας , ο οποίος ξέκινησε την εκπομπή του προγράμματος του σε μορφή 16:9 WIDE SCREEN. Όπως έκαναν οι σταθμοί : ΣΚΑΙ 2006 , ΕΡΤ 2011 , STAR CHANNEL 2011 , MEGA CHANNEL 2011 και ALPHA TV 2012 .

Καθεστώς λειτουργίας

Μετά από τρεις νόμους, αρκετά προεδρικά διατάγματα, μία χορήγηση αδειών λειτουργίας το 1993 και διάφορες άλλες απόπειρες νομιμοποίησής τους, τα ιδιωτικά κανάλια λειτουργούν σήμερα υπό το καθεστώς προσωρινής νομιμότητας. Ένα ημινόμιμο καθεστώς που διέπεται από επαφές, διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις ανάμεσα στο κράτος, τους φορείς και το οποίο φαίνεται να οδηγεί σε de facto αναγνώριση. Να σημειωθεί ότι το 4ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει ότι οι αλλεπάλληλες παρατάσεις νομιμότητας των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ είναι ουσιαστικά παράνομες και αντισυνταγματικές.[1]

H αναγνώριση και αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών συνδέεται με την αλλαγή του νόμου για τη «συγκέντρωση των MME» και τη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, η οποία όμως δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί.

Ραδιόφωνο ΑΝΤ1

Στον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ ανήκει επίσης και ο "ANT1 RADIO".Το ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 ανήκει στους ραδιοφωνικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας,αφού καλύπτει όλη την Ελληνική επικράτεια έχοντας αναμεταδότες σε αρκετά σημεία αλλά και τους 2 κύριους σταθμούς,"ΑΝΤ1 97,2 FM" στην Αθήνα και "ΑΝΤ1 97,5 FM" στην Θεσσαλονίκη.

Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ

Ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ προχώρησε στη δηµιουργία δύο συνδροµητικών τηλεοπτικών καναλιών, του ΑΝΤ1 Satellite το 1993, και του ΑΝΤ1 Pacific το 1997. Με τη συνεργασία του Οµίλου ΑΝΤΕΝΝΑ λειτουργεί στην Κύπρο ο ΑΝΤ1 TV Κύπρου που είναι ο πρώτος κυπριακός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός παγκύπριας εµβέλειας. Το Φεβρουάριο του 2006 εγκαινίασε τη λειτουργία του ΑΝΤ1 EUROPE, συνδροµητική υπηρεσία που παρέχεται μέσω του δορυφόρου Hotbird σε περισσότερες από 44 ευρωπαϊκές χώρες. Το 2006 ιδρύθηκε το ψηφιακό κανάλι ANT1 GOLD που εκπέμπει στις Ηνωμένες Πολιτείες

Προγράμματα που έχει προβάλει ο σταθμός

Εβδομαδιαίες σειρές


Καθημερινές σειρές
Ξένες σειρές
Ριάλιτι
Λοιπές παραγωγές

Τα Νέα του ΑΝΤ1

Τα Νέα του ΑΝΤ1 αποτελούν ονομασία των δελτίων ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1. Πρώτος παρουσιαστής στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 (Τα Νέα του ΑΝΤ1 στις 20.30) υπήρξε ο Τέρενς Κουΐκ από το 1989 και για δέκα περίπου χρόνια. Μαζί του ακόμη παρουσίασαν ειδήσεις η Νανά Παλαιτσάκη, η Σοφία Τσιλιγιάννη, η Τατιάνα Στεφανίδου και η Λιάνα Κανέλλη. Μετά την αποχώρησή του από το σταθμό ο ΑΝΤ1 δοκίμασε δίδυμα δημοσιογράφων στην παρουσίαση του Κεντρικού Δελτίου όπως ο Νίκος Μάνεσης και η Γιώτα Μιχαλοπούλου. Τον Σεπτέμβριο του 2002 ανέλαβε το δελτίο η δημοσιογράφος Έλλη Στάη. Από τις 11 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2006 τα Νέα του ΑΝΤ1 στις 20.00 παρουσίαζαν από κοινού η Έλλη Στάη και ο Νίκος Ευαγγελάτος. Μετά την αποχώρηση της Έλλης Στάη από το σταθμό (4 Οκτωβρίου 2006) βασικός παρουσιαστής και διευθυντής ειδήσεων του ΑΝΤ1 ήταν ο Νίκος Ευαγγελάτος. Μετά από την αποχώρησή της από την ΕΡΤ, το 2010, η Μαρία Χούκλη είναι η νέα παρουσιάστρια του Κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς να έχει γίνει επίσημα ανακοίνωση παραμονής ή αλλαγής της από το πόστο της ενημέρωσης.

Άλλοι δημοσιογράφοι που πέρασαν από την παρουσίαση του δελτίου είναι οι:Τζέλλα Παυλάκου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Φαίη Μαυραγάνη, Θοδωρής Δρακάκης, Μαρία Αραμπατζή, Λίλιαν Τσουρλή, Εύη Φραγκάκη, Βαγγέλης Γιακουμής, Δημήτρης Στάμου, Σαββούλα Λιάτσου, Μάριος Κυπριανίδης, Γιώργος Λεονάρδος, Μάρω Λεονάρδου, Νανά Δούκα (Παλαιτσάκη), Βαγγέλης Μπίστικας, Χρήστος Σεφερλής, λίζα Δουκακάρου, Καρολίνα Κάλφα, Σοφία Τσιλιγιάννη αλλά και η πρώην παρουσιάστρια του Πρωινού καφέ, Ελεονώρα Μελέτη.

Υποσημειώσεις

  1. Μανιάτης, Σωτήρης. TV: 20 ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΟΣ. Το κρυφτούλι με τις άδειες. Ελευθεροτυπία 20 Ιουνίου 2009. Ανακτήθηκε 6/09/2009.

Δείτε επίσης

Εξωτερικές συνδέσεις