Μέρλιν (τηλεοπτική σειρά)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μέρλιν
ΕίδοςΟικογενειακό δράμα
Μεσαιωνική φαντασία
ΔημιουργοίΤζούλιαν Τζόουνς
Τζέικ Μίτσι
Τζόνι Καπς
Τζούλιαν Μέρφι
ΠρωταγωνιστέςΚόλιν Μόργκαν
Μπράντλεϊ Τζέιμς
Έιντζελ Κόλμπι
Κέιτι ΜακΓκραθ
Ρίτσαρντ Γουίλσον
Τζον Χερτ
Άντονι Χεντ
Ναθάνιελ Πάρκερ
Έον Μακέν
Ρούπερτ Γιάνγκ
Αντετόμιουα Έντον
Τομ Χόπερ
Μουσική τίτλων"Η Άφιξη του Μέρλιν στο Κάμελοτ"
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο
Αριθμός επεισοδίων65 (Κατάλογος επεισοδίων)
Παραγωγή
ΠαραγωγήΤηλεόραση Shine
Διάρκεια47 Λεπτά
50 Λεπτά "Ο Τελευταίος Άρχοντας των Δράκων"
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςBBC One
BBC One HD (5ος Κύκλος)
ΑΝΤ1 (Ελλάδα)
Αναλογία πλευρών576i (PAL)
1080i (35mm/HDTV) (5ος Κύκλος)
Προβολή20 Σεπτεμβρίου 2008–
24 Δεκεμβρίου 2012
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
ΙστοσελίδαBBC Website

Ο Μέρλιν είναι βρετανική τηλεοπτική σειρά φαντασίας-περιπέτειας που δημιούργησαν οι Τζούλιαν Τζόουνς, Τζέικ Μίτσι, Τζούλιαν Μέρφι και Τζόνι Καπς. Άρχισε να μεταδίδεται στο BBC One στις 20 Σεπτεμβρίου του 2008 και ολοκληρώθηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 2012. Η σειρά περιλαμβάνει 5 κύκλους των 13 επεισοδίων ο καθένας. Η σειρά βασίζεται στους θρύλους του Βασιλιά Αρθούρου και επικεντρώνεται στις σχέσεις του νεαρού μάγου Μέρλιν με τον νεαρό Πρίγκιπα Αρθούρο αλλά διαφέρει από τις παραδοσιακές εκδοχές του μύθου για πολλούς λόγους. Τη διεύθυνση της παραγωγής έχει αναλάβει η ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής, Shine Limited. Μετά την επιτυχία του πρώτου κύκλου, το αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NBC άρχισε τη μετάδοση του προγράμματος στις 21 Ιουνίου του 2009, αλλά μετά από την πτώση της τηλεθέασης, η σειρά μεταφέρθηκε στο δίκτυο καλωδιακής τηλεόρασης Syfy, όπου άρχισε να μεταδίδεται ο δεύτερος κύκλος στις 2 Απριλίου του 2010. Ο δεύτερος κύκλος άρχισε να μεταδίδεται στις 19 Σεπτεμβρίου του 2009 στο BBC One. [1]Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2010, ο κινηματογράφος BFI Southbank στο Λονδίνο οργάνωσε προβολή avant-premiere με τα πρώτα δύο επεισόδια του τρίτου κύκλου στο πλαίσιο του προγράμματος Ημέρα Διασκέδασης Ταινιών Σεπτεμβρίου.

Το Μέρλιν επηρεάστηκε από την Αμερικάνικη σειρά Σούπερμαν: Τα Χρόνια της Νιότης, που αναφερόταν στα πρώτα χρόνια του Σούπερμαν.[2] Μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες να φέρουν το πρόγραμμα στη ζωή,[2][3] η εξέλιξη του σημερινού Μέρλιν ξεκίνησε στα τέλη του 2006,[3] με την υλική παραγωγή να αρχίζει το Μάρτιο του 2008.[4] Η σειρά έλαβε γενικά ανάμικτες αντιδράσεις όταν άρχισε η μετάδοσή της. Οι κριτικοί ήταν αναστατωμένοι με τους επίπεδους διαλόγους και τη σύγχρονη εμφάνιση της σειράς. Ένας κριτής, ειδικότερα, αποκάλεσε την όλη ιδέα "ήπια". Η πρεμιέρα της σειράς υποδέχτηκε κατά μέσο όρο 6,65 εκατομμύρια ολονύκτιους τηλεθεατές στις 19:00, μια τελική συγκεντρωτική εικόνα των 7,15 εκατομμυρίων, παρά το γεγονός ότι έχει προγραμματιστεί έναντι δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς Το X Factor.[5] Ο πρώτος κύκλος στο σύνολό του είχε κατά μέσο όρο 6,32 εκατομμύρια τηλεθεατές,[6] οι οποίοι είναι λιγότεροι από όσους προσέλκυσε ο Doctor Who κατά τη διάρκεια του πρώτου του κύκλου, και ελαφρώς περισσότεροι από εκείνους που εισέπραξε ο Robin Hood.[7] Ο Μέρλιν ήταν επίσης το πέμπτο πιο προσεγμένο πρόγραμμα στο BBC iPlayer το 2008.[8] Ο τρίτος κύκλος του Μέρλιν ξεκίνησε στις 22 Σεπτεμβρίου του 2010,[9] και έδειξε μια αύξηση στους θεατές, αποδεικνύοντας την αυξημένη δημοτικότητα της σειράς. Ο τρίτος κύκλος έληξε στις 4 Δεκεμβρίου του 2010.

Ένας τέταρτος κύκλος δέκα επεισοδίων επιβεβαιώθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 2010 (αν και φημολογήθηκε πως θα μεταδιδόταν στις αρχές του 2012, αργότερα από τη συνηθισμένη του υποδοχή το φθινόπωρο) έτσι ώστε να μη συμβαδίσει με την άλλη εξαίρετη δραματική του BBC το Doctor Who το οποίο πιθανώς θα έτρεχε την ίδια περίοδο.[10] Τον Μάρτιο του 2011, η απόφαση αυτή αναθεωρήθηκε, και ο τέταρτος κύκλος επεκτάθηκε στα 13 επεισόδια σύμφωνα με τους προηγούμενους κύκλους.[11] Επιβεβαιώθηκε στο Comic-Con του 2011 στο Σαν Ντιέγκο ότι ο τέταρτος κύκλος θα μεταδοθεί και πάλι στις Ηνωμένες Πολιτείες στο κανάλι Syfy "στις αρχές του 2012."[12] Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο τέταρτος κύκλος ξεκίνησε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου του 2011.

Ο Τζόνι Καπς και ο Τζούλιαν Μέρφι, Εκτελεστικοί Παραγωγοί για την τηλεόραση Shine, επιβεβαίωσαν στις 24 Ιουλίου στο Comic-Con του 2011 στην επιτροπή για το Μέρλιν ότι το BBC έχει αναθέσει κι έναν πέμπτο κύκλο. Γυρίσματα για τον πέμπτο κύκλο ξεκινούν το Μάρτιο του 2012 στο Πιέρεφοντς, της Γαλλίας και στην Ουαλία. Έχει δοθεί εντολή για 13 επεισόδια.[13]

Υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μέρλιν είναι ένας νεαρός μάγος που φτάνει στο βασίλειο του Κάμελοτ, αφότου η μητέρα του κανονίζει να μείνει με τον ιατρό της Αυλής, τον Γάιο. Έπειτα, ανακαλύπτει ότι ο βασιλιάς, ο Ούθερ Πεντράγκον, έχει απαγορεύσει τη μαγεία και φυλακίσει τον τελευταίο μεγάλο δράκο βαθιά κάτω από το βασίλειο. Ο δράκος λέει στον Μέρλιν ότι παίζει ένα σημαντικό ρόλο: να προστατεύσει το γιο του Ούθερ, τον Άρθουρ, ο οποίος θα φέρει στο προσκήνιο ένα μεγάλο βασίλειο. Όταν ο Μέρλιν συναντά τον Άρθουρ, πιστεύει πως είναι ένας υπεροπτικός νταής και ο Άρθουρ, ομοίως, έχει μια λιγότερη αστρική γνώμη για τον Μέρλιν. Ο Μέρλιν πρέπει να κρατήσει τη μαγεία του μυστική ή να αντιμετωπίσει την εκτέλεσή του από τον Ούθερ.

Η Μοργκάνα είναι η κηδεμονευομένη του Ούθερ με τη δύναμη της προφητικής διορατικότητας, η οποία την τρομάζει και που κρατά μυστικό. Η Γκουίνεβιρ, την οποία φωνάζουν "Γκουέν", είναι η υπηρέτριά της και στενή φίλη. Ο πρώτος κύκλος επικεντρώθηκε στην εξέλιξη του Μέρλιν και της φιλίας του με τον Άρθουρ, ενώ ο δεύτερος κύκλος είναι περισσότερο επικεντρωμένος στην αξιοποίηση των άλλων μελών του καστ. Μερικά από κεντρικά θέματα των αργότερων κύκλων είναι ο αγώνας της Μοργκάνα να ελέγξει τις δυνάμεις της και η ενδεχόμενη αλλοίωσή της προς το κακό λόγω των ενεργειών του Ούθερ, καθώς και η ωρίμανση του Άρθουρ για να γίνει ο μεγάλος βασιλιάς του θρύλου και η άνθηση του ρομάντζου του με την Γκουέν. Ένα χρόνο αργότερα, η Μοργκάνα επιστρέφει σκοτεινότερη και πιο ισχυρή από ποτέ άλλοτε. Στην αρχή του τέταρτου κύκλου, μαθαίνει για την ταυτότητα του Μέρλιν ως Εμρίς (αν και δεν γνωρίζει ότι ο Μέρλιν και ο Εμρίς είναι το ίδιο πρόσωπο) και ο Μέρλιν βρίσκει τον εαυτό του ανίσχυρο έναντι των πνευμάτων των νεκρών που η Μοργκάνα κλητεύει. Ο Άρθουρ τελικά γίνεται βασιλιάς του Κάμελοτ, αφού ο Ούθερ σκοτώνεται, όταν τον προστατεύει από έναν δολοφόνο.

Άλλοι χαρακτήρες από τον Αρθουριανό θρύλο έχουν επίσης εμφανιστεί. Ο Λάνσελοτ λαχταρούσε να γίνει ένας ιππότης αλλά δεν μπόρεσε λόγω της γέννησής τους ως κοινός θνητός. Ο Μόρντρεντ εμφανίστηκε ως ένας Δρυΐδης, ο οποίος σχημάτισε ένα δεσμό με τη Μοργκάνα (στο θρύλο είναι ο γιος της και, σύμφωνα με το θρύλο, είτε νόθος γιος ή ανιψιός του Άρθουρ), και έχει προβλεφθεί από τον Μέγα Δράκο πως ο Μόρντρεντ θα προκαλέσει το θάνατο του Αρθούρου (στο θρύλο αυτό συνέβη κατά τη Μάχη του Κάμλαν). Ο Μόρντρεντ και περιστασιακά ο Μέγας Δράκος αναφέρονται στον Μέρλιν με το Δρυϊδικό όνομά του, Εμρίς (η Ουαλική μορφή του Αμβρόσιου): ο Αμβρόσιος Αουρελιανός ήταν μια ιστορική φυσιογνωμία που ο Τζέφρεϊ του Μονμάουθ εν μέρη συγχώνευε με τον Μέρλιν[εκκρεμεί παραπομπή]. Το Εξκάλιμπερ είναι ένα συνηθισμένο ξίφος που γίνεται μαγικό από τον Μέγα Δράκο και στη συνέχεια ρίχνεται σε μια λίμνη (στους θρύλους, αυτό ήταν το ξίφος που η Νιμούε έδωσε στον Άρθουρ).

Μετά από μια επίθεση στο Κάμελοτ από την κατεστραμμένη Μοργκάνα και την αδερφή της Μοργκάουζ, ο Μέρλιν κόλλησε το ξίφος σε ένα βράχο για να το κρατήσει μακριά από θνητά χέρια.

Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο Κόλιν Μόργκαν υποδύεται τον Μέρλιν: Ο πρωταγωνιστής της σειράς είναι ένας νεαρός και ταλαντούχος μάγος που προσπαθεί να κρατήσει τις δυνάμεις του κρυφές και μια μέρα θα γίνει ο μεγαλύτερος μάγος του κόσμου. Είναι επίσης ο υπηρέτης, προστάτης, και φίλος του Αρθούρου, παρά την αρχική εχθρότητα μεταξύ των δύο και της ενόχλησής του από την αγένεια του Άρθουρ. Είναι συμπονετικός και προσπαθεί να δει το καλό σε όλους τους ανθρώπους, κάνοντας ό,τι αισθάνεται ότι είναι σωστό. Επίσης, είναι ανιδιοτελής, προστατευτικός, γενναίος, αισιόδοξος, έξυπνος και σοφός. Παρ' όλα αυτά κρύβει και μια σκοτεινή πλευρά. Θα σκοτώσει και θα πάρει εκδίκηση από κάποιον που έχει πειράξει κάποιον αγαπημένο του. Δείχνει μια σκληρή και κρύα συμπεριφορά απέναντι στους εχθρούς του, αλλά δεν θα πειράξει κάποιον που δεν αποτελεί κίνδυνο.
  • Ο Μπράντλεϊ Τζέιμς υποδύεται τον Βασιλιά Άρθουρ Πεντράγκον, στο παρελθόν Πρίγκιπας: Ο εξαιρετικά πεισματάρης αλλά γενναίος και καλόκαρδος γιος του Ούθερ, και νυν Βασιλιάς του Κάμελοτ. Νοιάζεται βαθιά για τους ανθρώπους του Κάμελοτ ακόμη περισσότερο κι από τον εαυτό του. Αν και ο Άρθουρ έχει "εκπαιδευτεί να πολεμά από τη γέννησή του" και είναι εξαιρετικός στη μάχη, είναι συχνά ευάλωτος, και ο Μέρλιν πρέπει να τον προστατέψει για να εκπληρώσει αυτό το θρύλο. Ο Άρθουρ γίνεται φίλος με τον Μέρλιν, παρά το γεγονός ότι είναι ο αφέντης του, και αισθάνεται προστατευτικά για αυτόν, αγνοώντας τη δύναμή του. Οι δυο τους σώζουν συχνά τις ζωές άλλων. Παρότι ο Άρθουρ συμμερίζεται την επιφύλαξη του πατέρα του ενάντια στη μαγεία, είναι πιο ανεκτικός και δίκαιος από τον Ούθερ, υποστηρίζοντας συχνά δεύτερες ευκαιρίες και εξορία αντί εκτέλεσης. Στο τέλος του πρώτου κύκλου αναπτύσσει σεβασμό για την Γκουίνεβιρ: αργότερα, στον 2ο και 3ο κύκλο, αναπτύσσει ρομαντικά συναισθήματα για εκείνη. Στον 4ο κύκλο φαίνεται να κυβερνά το Κάμελοτ στη θέση του πατέρα του. Μετά το θάνατο του Ούθερ στο τρίτο επεισόδιο του τέταρτου κύκλου, ο Άρθουρ στέφεται Βασιλιάς του Κάμελοτ. Στο φινάλε του 4ο κύκλου, ο Άρθουρ παντρεύεται την Γκουίνεβιρ, κάνοντάς την Βασίλισσα του Κάμελοτ.
  • Η Έιντζελ Κόλμπι υποδύεται την Βασίλισσα Γκουίνεβιρ "Γκουέν" Πεντράγκον: Ταπεινή υπηρέτρια της Μοργκάνα και πρώην καλύτερή της φίλη. Έχει μια ανοιχτή, φιλική, και επιεική προσωπικότητα. Στην αρχή είχε εννοηθεί ότι είχε ένα φλερτ με τον Μέρλιν: αργότερα, υπήρχε ένα ρομάντζο με το Λάνσελοτ και τελευταία με τον Άρθουρ. Ο πατέρας της Γκουέν, ο Τομ, ήταν ο σιδηρουργός του κάστρου αλλά εκτελέστηκε από τον Ούθερ λόγο της υποψίας ότι άσκησε μαγεία, παρόλο που η Μοργκάνα τον υπερασπίστηκε. Αποκαλύφθηκε ότι ο Τομ είχε ενοχοποιηθεί και επιτράπηκε στη Γκουέν να μείνει στο σπίτι τους. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Τομ δίδαξε στη Γκουέν μερικές από τις ικανότητές του. Στον κύκλο 3 αποκαλύπτεται ότι η Γκουέν έχει ένα μεγαλύτερο αδερφό, τον Έλιαν (που υποδύεται ο Αντετόμιουα Έντον), με τον οποίο είχε αποξενωθεί. Αυτός αργότερα γίνεται ιππότης του Κάμελοτ. Στην αρχή του κύκλου 4, φαίνεται ότι η Γκουέν φροντίζει τον Ούθερ ενώ αυτός είναι κατεστραμμένος ψυχολογικά αλλά το κάνει αυτό για χάρη του Άρθουρ και όχι του Ούθερ. Στη συνέχεια, μετά το θάνατο του Ούθερ, η ρομαντική σχέση της με τον Άρθουρ αναπτύσσεται, οδηγώντας σε μια πρόταση γάμου. Δυστυχώς, πριν το ζευγάρι παντρευτεί, η Γκούεν μαγεύεται προδίδοντας τον Άρθουρ με το Λάνσελοτ και εξορίζεται από το Κάμελοτ. Στο φινάλε του Κύκλου 4, ο Άρθουρ τη συγχωρεί και γίνεται Βασίλισσα του Κάμελοτ.
  • Η Κέιτι ΜακΓκραθ υποδύεται τη Μοργκάνα: κηδεμονευομένη του Βασιλιά Ούθερ και νόθα κόρη του (αποκαλύπτεται στον κύκλο 3 στο Γάιο, κάτι το οποίο ο Μέρλιν κρυφακούει). Η Μοργκάνα είναι καλύτερες φίλες με τη Γκούεν παρά τις ταξικές τους διαφορές, καθώς και καλοί φίλοι με το Μέρλιν στον κύκλο 1 και το περισσότερο του κύκλου 2. Είναι κρυφά μια "προφήτισσα" - ένα άτομο με προφητικές δυνάμεις. Αν και δεν το συνειδητοποιεί μέχρι και τις αρχές του κύκλου 2, αυτή-όπως και ο Μέρλιν-γεννήθηκε με μαγεία (μολονότι ο Μέρλιν είναι πιο ισχυρός). Ενώ ο Γάιος δρα ως μέντορας για το Μέρλιν, λέει στη Μοργκάνα ότι δεν έχει καμιά μαγική δύναμη σε μια προσπάθεια να την προστατέψει, δίνοντάς της ένα ελιξίριο για τον ύπνο για να εμποδίσει τα προφητικά της όνειρα. Λέει συνεχώς ψέματα και έτσι αισθάνεται αποξενωμένη και συγχυσμένη. Είναι γενναία και ειλικρινής, φροντίζοντας βαθύτατα για τους άλλους και αντιτίθεται σθεναρά τη δίωξη του Ούθερ για όποιον έρχεται σε επαφή με τη μαγεία. Αφού συνειδητοποιήσει ότι δε μπορεί να πείσει τον Ούθερ να αλλάξει, παρακολουθώντας ως μάρτυρας το διωγμό αυτών που νοιάζεται, και φοβούμενη ότι ο Ούθερ θα ανακαλύψει τις δυνάμεις της και θα την σκοτώσει, σχηματίζει δεσμό με τη Μοργκάουζ, μια ισχυρή μάγισσα με σκοτεινές προθέσεις, και έτσι βρίσκεται σε αντίθεση όχι μόνο με τον Ούθερ αλλά και με το Μέρλιν επίσης. Αποκαλύπτεται από το Γάιο ότι η Μοργκάουζ και η Μοργκάνα είναι στην πραγματικότητα ετεροθαλείς αδερφές. Στον κύκλο 3, η δεύτερη είναι η κύρια κακοποιός, εξυπηρετώντας μια διάταξη που αναπτύσσεται με τη Μοργκάουζ. Η Μοργκάνα τώρα τροφοδοτείται από μια επιθυμία για εκδίκηση εναντίον του Κάμελοτ γενικά και του Ούθερ ειδικότερα. Στον κύκλο 4 είναι και πάλι η κακιά, μισώντας το Κάμελοτ πολύ περισσότερο εξαιτίας της παραμόρφωσης της αδερφής της και τον τελικό της θάνατο.
  • Ο Άντονι Χεντ υποδύεται του Ούθερ Πεντράγκον: πατέρας του Άρθουρ και προηγούμενος βασιλιάς του Κάμελοτ. Ο Ούθερ είναι συχνά ένας αδίστακτος και σκληρός άνθρωπος τον οποίο μερικοί έχουν αποκαλέσει και τύραννο, αλλά νοιάζεται βαθύτατα για το Κάμελοτ, καθώς και για τον Άρθουρ και τη Μοργκάνα, παρόλο που συχνά είναι αυστηρός απέναντί τους. Ωστόσο, είναι συχνά τυφλωμένος από το μίσος του για όλες τις μορφές μαγείας. Από το θάνατο της συζύγου του κατά τη γέννα του Άρθουρ (που κατηγόρησε την εγκυμοσύνη που είχε δημιουργηθεί μέσω μαγείας), έχει εξαπολύσει πόλεμο εναντίον των χρηστών-μαγείας, που φτάνει μέχρι τη γενοκτονία. Έχει αναφερθεί ότι σκότωσε παιδιά τα οποία γεννήθηκαν με μαγεία και ότι θα σκοτώσει οποιονδήποτε δει μαζί με μάγο, επομένως ο Μέρλιν και η Μοργκάνα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί (δε γνωρίζει τις δυνάμεις τους, ούτε ότι ο τελευταίος από τους δύο επιδιώκει τον ανατρέψει και να το σκοτώσει). Αποκαλύπτει στο Γάιο ότι η Μοργκάνα είναι στην πραγματικότητα η βιολογική του κόρη, γεννημένη από μια σύντομη ερωτική σχέση με τη μητέρα της Μοργκάνα ενώ ο σύζυγός της ήταν μακριά. Η άρνησή του να ομολογήσει περισσότερα γι' αυτό στρέφει τη Μοργκάνα εναντίον του. Η προδοσία της Μοργκάνα τον οδηγεί σε ψυχολογική κατάρρευση στο τέλος του κύκλου 3 που συνεχίζει να υφίσταται ακόμα κι ένα χρόνο αργότερα. Ο Ούθερ πεθαίνει στο τρίτο επεισόδιο του Κύκλου 4 (Η Κακή Μέρα) από ένα μοιραίο τραύμα με ξίφος, επιτυγχάνοντας ενώ προσπαθούσε να προστατέψει τον Άρθουρ. Ο Μέρλιν, μεταμφιεσμένος ως την γηραιότερη εκδοχή του, προσπαθεί να βοηθήσει αλλά τα ξόρκια του αντιστρέφονται και ενισχύονται από ένα περιδέραιο τοποθετημένο γύρω από το λαιμό του από τον Άγκραβαϊν, σύμφωνα με το σχέδιο της Μοργκάνα. Ο Ούθερ στη συνέχεια πεθαίνει και ο Άρθουρ στέφεται Βασιλιάς μέχρι το τέλος του επεισοδίου, παρόλο που ο ίδιος κατηγορεί τον εαυτό του και τη μαγεία για το θάνατο του πατέρα του.
  • Ο Ναθάνιελ Πάρκερ υποδύεται τον Άγκραβαϊν ντε Μπουά, θείο του Άρθουρ και αδερφό της Ιγκρέιν. Επέστρεψε στο Κάμελοτ μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά του, και ενώ ο ίδιος φαίνεται να καθοδηγεί τον Άρθουρ με τις επιλογές του Κάμελοτ, έχει πίστη στη Μοργκάνα, προσπαθώντας να τη βοηθήσει να γίνει η βασίλισσα που πιστεύει ότι είναι. Οι λόγοι του για να συνάξει με τη Μοργκάνα προήλθαν από το θάνατο της Ιγκρέιν καθώς κατηγόρησε και τον Άρθουρ και τον Ούθερ γι' αυτό, αναζητώντας εκδίκηση και από τους δύο. Αφού ο Άντονι Χεντ φεύγει από τη σειρά ως κύριος πρωταγωνιστής, ο Ναθάνιελ πήρε τη θέση του στις κύριες πιστώσεις.
  • Ο Ρίτσαρντ Γουίλσον υποδύεται τον Γάιο: γιατρό της αυλής του Κάμελοτ, κηδεμόνα του Μέρλιν και έναν από τους λίγους που ξέρουν το μυστικό του Μέρλιν. Ο Γάιος είναι μάγος, αλλά ο Ούθερ τον συγχώρεσε πολύ καιρό πριν με την προϋπόθεση να εγκαταλείψει τη μαγεία. Ο Γάιος είναι επίσης αλχημιστής και μελετητής της μαγείας. Έχει μια στεγνή αίσθηση του χιούμορ και βλέπει το Μέρλιν ως το γιο που ποτέ δεν είχε. Είναι έμπιστος φίλος της μητέρας του Μέρλιν. Ο Γάιος είναι μεγάλη πηγή συμβουλών για το Μέρλιν και βοηθά το νεαρό μάγο με τις γνώσεις του για τη μαγεία και τα μαγικά πλάσματα.
  • Ο Τζον Χερτ υποδύεται τη φωνή Του Μέγα Δράκου - Κίλκαρα. Ο Μέρλιν συχνά επισκέπτεται το δράκο όταν είναι σε δύσκολη θέση, ιδίως επειδή ισχυρίζεται ότι ξέρει το πεπρωμένο του Μέρλιν. Ο δράκος είναι επίσης ένας από τους λίγους οι οποίοι ξέρουν το μυστικό του Μέρλιν και της Μοργκάνα. Ωστόσο, όταν ενθαρρύνει το Μέρλιν να χρησιμοποιεί τη μαγεία για να προστατέψει τον Άρθουρ, ο δράκος λέει στο Μέρλιν ότι η Μοργκάνα πρέπει να παραμείνει αγνοούσα των δυνάμεών της. Ο δράκος εμφανίζεται παντογνώστης μερικές φορές, και στο τέλος του κύκλου 2 ο Μέρλιν αποκαλύπτεται ότι είναι ο φυσικός αφέντης του Κίλκαρα. Στον κύκλο τρία, ο Μέρλιν και ο Κίλκαρα μοιράζονται ένα στενό δεσμό του Άρχοντα των Δράκων/Δράκου και ο Δράκος έρχεται να βοηθήσει το Μέρλιν όταν χρειάζεται. Λόγω του δεσμού του Άρχοντα των Δράκων, πρέπει να υπακούει το Μέρλιν ακόμα και όταν διαφωνεί με τις εντολές και τις προθέσεις του.
  • Η Εμίλια Φοξ υποδύεται τη Μοργκάουζ: Η Μοργκάουζ είναι μια ισχυρή μάγισσα που δεν τη σταματά τίποτα στο να καταστρέψει το Κάμελοτ. Είναι η ετεροθαλής αδερφή της Μοργκάνα μέσω της μητέρας τους. Τελικά διαφθείρει τη Μοργκάνα και τη στρέφει εναντίον του Κάμελοτ. Στον Κύκλο 4, η Μοργκάνα θυσίασε τη Μοργκάουζ για να πάρει την εκδίκησή της για το Κάμελοτ.
  • Ο Σαντιάγκο Καμπρέρα υποδύεται το Λάνσελοτ: Ο Λάνσελοτ λαχταρούσε να γίνει ιππότης αλλά δεν μπορούσε λόγω της έλλειψης ευγενούς καταγωγής. Στο Λάνσελοτ (Το πέμπτο επεισόδιο του πρώτου κύκλου), ανακαλύπτει τις δυνάμεις του Μέρλιν μετά από ένα περιστατικό με ένα γρύπα. Αφού βοήθησε το Μέρλιν και τον Άρθουρ πολλές φορές, τελικά έγινε Ιππότης του Κάμελοτ μαζί με τον Σερ Πέρσιβαλ και το Γκάγουεν. Στον Κύκλο 4, ο Λάνσελοτ θυσίασε τον εαυτό του για σώσει το Κάμελοτ. Σύντομα αναστήθηκε από τη Μοργκάνα και έγινε υπόδουλος στον έλεγχό της αλλά αργότερα πεθαίνει ξανά. Παρά τη βοήθεια που έδωσε στον Άρθουρ και το Κάμελοτ, ο Λάνσελοτ είχε επίσης αισθήματα για τη Γκουέν τα οποία η Μοργκάνα εκμεταλλεύτηκε και θέτοντας τον υπό τον ελεγχο της τον ανάγκασε να προδώσει τον Άρθουρ και να καταστρέψει τον γάμο του με την Γκουέν.
  • Ο Έον Μακέν υποδύεται τον Γκουέϊν: Ο Γκουέϊν είναι ένα έμπιστο πρόσωπο ο οποίος γίνεται φίλος με τον Άρθουρ και το Μέρλιν και τελικά γίνεται Ιππότης του Κάμελοτ.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρόγραμμα επινοήθηκε από τους παραγωγούς της Shine Τζούλιαν Μέρφι και Τζόνι Καπς, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί για το Χεξ, μια σειρά φαντασίας που παράχθηκε από τη Shine για το κανάλι Sky One.[2] Το BBC επιθυμούσε να δείξει ένα δράμα βασισμένο στο χαρακτήρα του Μέρλιν εδώ και αρκετό καιρό: λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν οι σειρές της Shine αρχίσουν, ο συγγραφέας και παραγωγός Κρις Τσίμναλ είχε αναπτύξει ένα πρόγραμμα που στόχευε τα Κυριακάτικα βράδια του BBC one, αλλά τελικά δεν ανατέθηκε.[3] Η έκδοση Shine του προγράμματος τέθηκε σε εξέλιξη στα τέλη του 2006, ανατεθειμένο από τον Χειριστή του BBC One Πίτερ Φίντσαμ και του BBC Επικεφαλής της Φαντασίας Τζέιν Τράντερ, με τον Φίντσαμ πρόθυμο να έχει περισσότερες σειρές στο κανάλι του το οποίο ενσάρκωσε "τηλεόραση τριών γενιών - αυτή είναι η τηλεόραση που μπορείς να παρακολουθείς με τους παππούδες σου και τα παιδιά. Δεν υπάρχουν αρκετές από αυτές αντιθέτως."[3]

Το Μέρλιν επηρεάστηκε από την αμερικάνικη σειρά Σούπερμαν: Τα Χρόνια της Νιότης, για τα πρώτα χρόνια του Σούπερμαν, σύμφωνα με τους παραγωγούς της Shine, Τζούλιαν Μέρφι και Τζόνι Καπς, οι οποίοι είπαν ότι το Σούπερμαν: Τα Χρόνια της Νιότης βοήθησε παρέχοντας την ιδέα ότι ο Μέρλιν θα δει ένα "Κάμελοτ που υπήρχε πριν τη χρυσή του εποχή". Ο Καπς είπε: "Ακριβώς όπως και στο Σούπερμαν: Τα Χρόνια της Νιότης θέλαμε να ανατρέψουμε τις προσδοκίες. Το Κάμελοτ είναι μια χώρα όπου η μαγεία είναι απαγορευμένη [και] ο Μέρλιν ... είναι ένα νεαρό αγόρι το οποίο δουλεύει ως υπηρέτης του Άρθουρ και πρέπει να κρύψει τις ικανότητές του."[2]


Η σειρά άρχισε να παράγεται το Μάρτιο του 2008,[4] με τα γυρίσματα να λαμβάνουν χώρα στην Ουαλία και τη Γαλλία (στο Κάστρο των Πιερεφό).[2] Η σειρά παρήχθη από τη Shine σε συνεργασία με το BBC της Ουαλίας, του οποίου Επικαφαλής του Δράματος Τζούλι Γκάρντνερ διετέλεσε ως εκτελεστικό παραγωγός για το BBC.[2] Ο κύριος σεναριογράφος του Doctor Who Ράσελ Τ Ντέιβις ήταν σημαντική επιρροή στο ύφος και το στυλ του Μέρλιν.[2] Τα ειδικά εφέ για τη σειρά παρέχονταν από το Mill.[14] Ο Αρχαίος Αγγλικός διάλογος χρησιμοποιήθηκε για ξόρκια που γράφτηκαν από έναν πανεπιστημιακό μελετητή και αργότερα από την ομάδα επιμέλειας σεναρίου. Αποτελούμενο από ένα πρώτο κύκλο 13 επεισοδίων, το Μέρλιν άρχισε να μεταδίδεται στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 20 Σεπτεμβρίου του 2008. Πριν από αυτό, ένα ειδικό τρέιλερ ήταν έτοιμο για να παιχτεί στην τηλεόραση, στους κινηματογράφους και στο διαδίκτυο.[2]

Μετάδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Απρίλιο του 2008, τα δικαιώματα μετάδοσης των Η.Π.Α. αγοράστηκαν από την NBC,[15] όπου προβαλλόταν τις Κυριακές στις 8 μ.μ. (Ανατολική Ζώνη Ώρας), ξεκινώντας τον Ιούνιο του 2009.[16] Αυτό το έκανε το πρώτο βρετανικό δράμα πάνω από τριάντα χρόνια που εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ, σε αντίθεση με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και την καλωδιακή.[17] Το πρόγραμμα μετακινήθηκε στο SyFy, ένα καλωδιακό κανάλι που επίσης ανήκει στην NBC, για το δεύτερο κύκλο, που έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή, 2 Απριλίου του 2010.[18] Το SyFy μετέδωσε τον τρίτο κύκλο στις αρχές του 2011, μετά την ολοκλήρωση της αρχικής μετάδοσης στο BBC.[19] Αργότερα ανακοινώθηκε ότι η σειρά θα προβληθεί μετά το SmackDown, τα βράδια της Παρασκευής ξεκινώντας την Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου στις 10 μ.μ./9 μ.μ. (Κεντρική ζώνη ώρας).[20] Ο διανομέας, οι επιχειρήσεις FremantleMedia, επίσης πούλησαν τα δικαιώματα μετάδοσης στο Τηλεοπτικό Δίκτυο CTV στον Καναδά, στο Κανάλι Ten στην Αυστραλία,[21][22] στην Τηλεόραση RTL στη Γερμανία, στο Polsat και AXN Sci Fi στην Πολωνία και την Τσέχικη Δημοκρατία, στο Canal+, NRJ 12 και Gulli στη Γαλλία (το Canal+ επίσης μεταδίδει το Μέρλιν στα γαλλικά στο Canal+ D'Afrique), στο M-Net στη Νότια Αφρική, στον ΑΝΤ1 στην Ελλάδα, στο CNBC-e στην Τουρκία, στο MICO στην Ιαπωνία, στο HTV στο Βιετνάμ[23] και στο MediaCorp okto και MediaCorp Channel 5 στη Σιγκαπούρη. Η σειρά μεταδίδεται σε 183 χώρες.[24]

Μια σειρά ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκαν από την Βρετανική Εταιρεία Μεταδόσεων η οποία ονομάζεται, Μέρλιν: Μυστικά και Μαγεία, εξηγεί πως δημιουργήθηκε η σειρά, Μέρλιν. Εκτός από το ειδικό αρχικό 50λεπτο, το οποίο μεταδόθηκε απευθείας μετά την πρεμιέρα του δεύτερου κύκλου, και το πρώτο επεισόδιο, προβλήθηκαν για πρώτη φορά κάθε Κυριακή, όλα τα νέα 15λεπτα επεισόδια προβάλλονται αμέσως μετά από κάθε επεισόδιο Μέρλιν τα βράδια Σαββάτου, Κυριακής, Δευτέρας ή Παρασκευής στο BBC Three. Η σειρά επίσης προβάλλεται συχνά στο CBBC.

Διεθνή Μετάδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρα / Περιοχή Κανάλι(α) Προλήθηκε Σημειώσεις
Αυστραλία Network Ten
UKTV
3 Μαΐου 2009 – τώρα (Ελεύθερη Μετάδοση)
26 Δεκεμβρίου 2011 – τώρα (Συνδρομητική τηλεόραση)
Βέλγιο VTM & 2BE (Ολλανδικά)
Club RTL (Γαλλικά)
6 Δεκεμβρίου 2009 – τώρα[25]
16 Ιανουαρίου 2011 – τώρα
Βουλγαρία AXN Sci-Fi & AXN
Καναδάς CTV (2009)
SPACE(2010–τώρα)
V (Κεμπέκ)
21 Ιουνίου 2009 – 13 Σεπτεμβρίου 2009
11 Σεπτεμβρίου 2010 – τώρα
11 Νοεμβρίου 2009 – τώρα
Κούβα Multivision 1 Τρίμηνο 2011
Δανία DR1 20 Ιουλίου 2009 – τώρα
Φινλανδία Katsomo (MTV3.fi) 19 Μαρτίου 2011 – τώρα[26]
Γερμανία RTL
Super RTL
17 Οκτωβρίου 2009 – 19 Δεκεμβρίου 2009 (Κύκλος 1)
22 Δεκεμβρίου 2010 – τώρα (Κύκλος 2 και μετά)[27]
Μεταγλωττισμένο στα Γερμανικά. Σήμερα είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα του Super RTL.
Ουγγαρία RTL klub
AXN
Ισραήλ HOT Zone 2010 – τώρα[28]
Ιαπωνία NHK &
LaLa TV
Οκτώβριος 5, 2009 – Δεκέμβριος 28, 2009 (Κύκλος 1)

7 Μαρτίου 2011 – Μαΐου 30, 2011 (Κύκλος 2)[29]

Κύκλος 1 στο NHK BS2, Κύκλος 2 στο LaLa TV.
Μαλαισία TV3 25 Ιανουαρίου 2009 – τώρα[30] Ο διάλογος είναι υποτιτλισμένος στα Μαλαισιανά. Τα δύο πρώτα επεισόδια του πρώτου κύκλου έλαβαν περισσότερους από 2 εκατομμύρια τηλεθεατές σύμφωνα με την εταιρία AC Nielsen.[30]
Ολλανδία Veronica 21 Ιανουαρίου 2012 – τώρα Ξεκίνησε με τον κύκλο 3.
Πολωνία AXN Sci-Fi & Polsat
Πορτογαλία SIC Radical
Ρουμανία AXN Sci-Fi & AXN 18 Νοεμβρίου 2010 – 31 Δεκεμβρίου 2010 (Κύκλος 1)[31]
4 Ιανουαρίου 2011 – 16 Φεβρουαρίου 2011 (Κύκλος 2)[32]
2 Μαΐου 2011 – 19 Ιουλίου 2011 (Κύκλος 3)[33]
Ο Κύκλος 1 και 2 μεταδόθηκαν την Τρίτη και την Πέμπτη, στις 23:00, Ανατολική Ευρωπαϊκή Θερινή Ώρα.
Ο Κύκλος 3 μεταδόθηκε την Τρίτη και την Πέμπτη, στις 21:00, Ανατολική Ευρωπαϊκή Θερινή Ώρα.
Ρωσία ТВ3
СТС
Детский
Σλοβενία Kanal A 1 Ιανουαρίου 2011 – 12 Φεβρουαρίου 2011 (Κύκλος 1)
29 Οκτωβρίου 2011 – 10 Δεκεμβρίου 2011 (Κύκλος 2)
11 Δεκεμβρίου 2011 – 22 Ιανουαρίου 2012 (Κύκλος 3)
Ταϊβάν PTS 25 Ιανουαρίου 2009 – 31 Ιανουαρίου 2009 (Κύκλος 1)
13 Φεβρουαρίου 2010 – 19 Φεβρουαρίου 2010 (Κύκλος 2)
1 Φεβρουαρίου 2011 – 7 Φεβρουαρίου 2011 (Κύκλος 3)
23 Ιανουαρίου 2012 – 28 Ιανουαρίου 2012 (Κύκλος 4)
Η σειρά, ως ειδικό πρόγραμμα Κινέζικης Πρωτοχρονιάς του PTS, μεταδίδει 2 επεισόδια κάθε φορά στα Αγγλικά και στα Μανδαρινά Κινέζικα, και τα δύο με Παραδοσιακούς Κινέζικους υπότιτλους.[34]
Τουρκία CNBC-e, e2 6 September 2009 – τώρα
Ουκρανία 1+1, TET
ΗΠΑ NBC (2009)
SyFy (2010 – τώρα)
21 Ιουνίου 2009 – 13 Σεπτεμβρίου 2009
2 Απριλίου 2010 – τώρα
Μόνο ο Κύκλος 1 στο NBC, Κύκλος 2 – 4 μόνο στο SyFy.
Ελλάδα ANT1 17 Απριλίου 2011 (Κύκλος 1)

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν αναφέρθηκε στο επεισόδιο της πρεμιέρας της σειράς, "Το Κάλεσμα του Δράκου", η Άλισον Γκράχαμ από το περιοδικό Radio Times είπε ότι "ο Κόλιν Μόργκαν είναι αρεστός και συμπαθητικός ως ο επίτιμος ήρωας" αλλά επέκρινε το διάλογο, λέγοντας ότι "δεν λάμπει ακριβώς". Η Ερμιόνη Έιρ από την εφημερίδα The Independent αποκάλεσε το επεισόδιο "φριχτό", αντιπαθώντας τη "σύγχρονη" αίσθησή του δηλώνοντας ότι "η Γκουίνεβιρ μοιάζει με υποκατάστατη δασκάλα". Ο Ντάνιελ Μάρτιν της εφημερίδας The Guardian αποκάλεσε το επεισόδιο μια "πρόχειρη κάπαρη" και επίσης έκρινε πως ο διάλογος ήταν "απαίσιος" αλλά πιστεύει ότι η ηθοποιός Ιβ Μάιλς ήταν "υπέροχη".[35] Ο Α.Α Γκιλ της εφημερίδας The Times το χαρακτήρισε "ήπιο" αν και ο Γκάρι Τζένκινς, επίσης από την The Times, θεώρησε ότι "οι κεντρικές ερμηνείες είναι καλοί οιωνοί". Η Κιθ Γουότσον από την εφημερίδα Metro αναλογίστηκε ότι ο Κόλιν Μόργκαν έκανε "ένα συμπαθή μάγο" και ότι "τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά" αλλά έκρινε ότι η μουσική επένδυση ήταν "τρομερά καμαρωτή" και αποκάλεσε το διάλογο "επίπεδο".[36]

Αξιολογήσεις Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παρακάτω είναι ένας πίνακας αξιολογήσεων, με βάση τους μέσους συνολικούς υπολογιζόμενους θεατές ανά επεισόδιο, του Μέρλιν στα BBC One, NBC, και Syfy.

Κύκλοι Χρονική Στιγμή # Επ. Πρεμιέρα Λήξη Σύνολο Θεατών Ηνωμένου Βασιλείου Σύνολο Θεατών ΗΠΑ
Ημερομηνία Ηνωμένου Βασιλείου Θεατές
(σε εκατομμύρια)
Ημερομηνία ΗΠΑ[37] Θεατές
(σε εκατομμύρια)
Ημερομηνία Ηνωμένου Βασιλείου Θεατές
(σε εκατομμύρια)
Ημερομηνία ΗΠΑ[37] Θεατές
(σε εκατομμύρια)
Κύκλος Ένα
Σάββατο (BBC One)
13
20 Σεπτεμβρίου 2008
7.15
21 Ιουνίου 2009
5.2[38]
6 Δεκεμβρίου 2008
6.27
23 Αυγούστου 2009
3.2[39] 6.71
Κυριακή 8:00 μμ (NBC)
Κύκλος Δύο
Σάββατο (BBC One)
13
19 Σεπτεμβρίου 2009
5.77
2 Απριλίου 2010
1.3[40]
19 Δεκεμβρίου 2009
6.64
2 Ιουλίου 2010
1.49[41] 6.20 1.39
Παρασκευή 10:00 μμ (Syfy)
Κύκλος Τρία
Σάββατο (BBC One)
13
11 Σεπτεμβρίου 2010
6.49
7 Ιανουαρίου 2011
1.34
4 Δεκεμβρίου 2010
7.86
8 Απριλίου 2011
1.87 7.17 1.61[42]
Παρασκευή (Syfy)
Κύκλος Τέσσερα
Σάββατο (BBC One)
13
1 Οκτωβρίου 2011
6.40
6 Ιανουαρίου 2012
[43]
24 Δεκεμβρίου 2011
8.18 7.29
Παρασκευή (Syfy)

Κυκλοφορίες DVD[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κύκλοι ένα και δύο κυκλοφόρησαν σε DVD στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία. Ο κύκλος τρία είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμος στο Ηνωμένο Βασίλειο, και κυκλοφόρησε στην Αυστραλία στις 4 Αυγούστου του 2011. Συνοδευτικά σε όλα τα σετ κουτιών υπάρχουν βίντεο-ημερολόγια και σχόλια.[44][45][46] Πίσω από τη Μαγεία, μία δύο-μερών επισκόπηση του Μέρλιν περιλαμβάνεται στο σετ κουτιού του κύκλου ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η σειρά ντοκιμαντέρ, Μυστικά και Μαγεία, περιλαμβάνεται στον κύκλο δύο.[44][45]

Ολική Σειρά Ημερομηνίες κυκλοφορίας
Ηνωμένο Βασίλειο Ηνωμένες Πολιτείες
Τόμος 1 Δίσκοι Τόμος 2 Δίσκοι Πλήρης Σετ Κουτιού Δίσκοι Πλήρης Σετ Κουτιού Δίσκοι
1ος 24 Νοεμβρίου 2008[47] 3 9 Φεβρουαρίου 2009[48] 3 5 Οκτωβρίου 2009[44] 6 20 Απριλίου 2010[49] 5
2ος 23 Νοεμβρίου 2009[50] 3 8 Φεβρουαρίου 2010[51] 3 8 Φεβρουαρίου 2010[45] 6 18 Ιανουαρίου 2011[52] 5
3ος 15 Νοεμβρίου 2010[53] 3 24 Ιανουαρίου 2011[54] 3 24 Ιανουαρίου 2011 5 17 Ιανουαρίου 2012[55] 5
4ος 28 Νοεμβρίου 2011[56] 3 23 Ιανουαρίου 2012[57] 3 23 Ιανουαρίου 2012[58] 5 Θα Ανακοινωθεί 5

Μουσική Επένδυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μουσική για κάθε έναν από τους πρώτους δύο κύκλους, περιέχοντας μουσική από επιλεγμένα επεισόδια, έχει κυκλοφορήσει από τη δισκογραφική εταιρεία MovieScore Media. Ο συνθέτης του Μέρλιν Ρόμπερτ Λέιν ήταν υποψήφιος για το Καλύτερο Πρωτότυπο Αποτέλεσμα για την Τηλεόραση για το 10α ετήσια Βραβεία Μουσικής Ταινιών Ηνωμένου Βασιλείου (2008), την 8η διοργάνωση Βραβείων GoldSpirit (Χρυσού Πνεύματος) (2008), [59] και τα 5α ετήσια Βραβεία Διεθνούς Μουσικής Ταινιών Ένωσης Κριτικών (2008).[60]

Κύκλοι Ημερομηνία Κυκλοφορίας Αριθμός Καταλόγου
1ος 4 Νοεμβρίου 2008 MMS08021
2ος 17 Νοεμβρίου 2009 MMS09027

Επίσημο Περιοδικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βρετανικός εκδότης Attic Brand Media ξεκίνησε το επίσημο περιοδικό για τη σειρά το Σεπτέμβριο του 2011 περιέχοντας άρθρα, γρίφους και ένα κόμικ γραμμένο από τον Δαμιανό Κέλεχερ και ζωγραφισμένο από τη Λι Κάρι.[61] Το μηνιαίο περιοδικό κοστίζει £3.20 ανά τεύχος και διανέμεται στα περίπτερα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην Ελλάδα το περιοδικό κυκλοφόρησε το Φεβρουάριου του 2011 με κόστος 4,50€.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Network TV BBC Week 38: Saturday 19 September 2009». BBC Press Office. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2009. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 Sweeney, Mark (29 Αυγούστου 2008). «Merlin: BBC cues up TV and cinema ads». The Guardian. UK: Guardian Media Group. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2008. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Deans, Jason (7 Δεκεμβρίου 2006). «BBC1 seeks magic touch for Merlin drama». The Guardian. UK: Guardian Media Group. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2008. 
  4. 4,0 4,1 BBC Press Office (2008-03-17). Richard Wilson and Anthony Head lead cast in Merlin, a fantasy drama for BBC One. Δελτίο τύπου. Ανακτήθηκε στις 2008-04-04.
  5. Wilkes, Neil (2008-09-21). «'Merlin' pulls in 6.6 million». Digital Spy. http://www.digitalspy.co.uk/tv/s53/merlin/news/a130743/merlin-pulls-in-66-million.html. Ανακτήθηκε στις 2008-09-21. 
  6. Ακριβές ποσοστό: 6.32230769230769, calculated from BARB figures which can be found here
  7. Doctor Who: ο Κύκλος Ένα υπολόγισε κατά μέσο όρο 7.95 εκατομμύρια τηλεθεατές, Robin Hood averaged 6.19 (Κύκλος 1) and 5.83 (Κύκλος 2), calculated from BARB figures
  8. Nichols, Sam (2008-12-12). «BBC releases list of 10 most viewed shows to mark iPlayer's first birthday». The Guardian (UK). http://www.theguardian.com/media/organgrinder/2008/dec/12/iplayer-bbc. 
  9. BBC – Press Office – Network TV Programme Information BBC Week 37 Saturday 11 September 2010
  10. 'Merlin' renewed for fourth series – Merlin News – TV – Digital Spy
  11. Colin Morgan ('Merlin') interview
  12. Merlin series four on Syfy
  13. «Merlin commissioned for fifth series | TV: Latest News | STV Entertainment». Entertainment.stv.tv. 25 Ιουλίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2011. 
  14. BBC Press Office (2008-07-23). Merlin's Secrets Revealed. Δελτίο τύπου. Ανακτήθηκε στις 2008-07-23.
  15. Holmwood, Leigh (2008-04-03). «NBC buys BBC family drama Merlin». The Guardian (UK: Guardian Media Group). http://www.theguardian.com/media/2008/apr/03/bbc.television. Ανακτήθηκε στις 2008-04-04. 
  16. «Merlin». NBC. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2009. 
  17. Holmwood, Leigh (6 Ιουνίου 2009). «BBC drama Merlin to air on NBC». The Guardian. UK. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2009. 
  18. «Breaking News – "Dinoshark," "Merlin" Among Syfy's Latest Acquisitions». TheFutonCritic.com. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2010. 
  19. Exclusive: Syfy Picks Up Season 3 of Merlin – Today's News: Our Take | TVGuide.com
  20. «Syfy sets Merlin season 3 premiere date». TVEquals.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2010. 
  21. «CTV secures Canadian broadcast rights to 'Merlin'». channelcanada.com. 2008-10-19. http://www.channelcanada.com/canadian-channels/nets/ctv/ctv-secures-canadian-broadcast-rights-to-merlin. Ανακτήθηκε στις 2010-08-29. 
  22. Hurrell, Will (2008-08-07). «BBC's Merlin heading Down Under». Broadcast Now. http://www.broadcastnow.co.uk/news/multi-platform/news/bbcs-merlin-heading-down-under/1793469.article. Ανακτήθηκε στις 2008-09-13. 
  23. Clarke, Steve (2008-2-15). «'Merlin' heads into second series». Variety. http://variety.com/2008/scene/news/merlin-heads-into-second-series-1117997385/. Ανακτήθηκε στις 2008-12-15. 
  24. Clarke, Steve (25 Οκτωβρίου 2010). «BBC conjures up more 'Merlin'». Variety. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2011. 
  25. «Britse serie 'The Adventures of Merlin' nieuw op zondag bij vtm». Tv-Visie.be (στα Ολλανδικά). 5 Δεκεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2011. 
  26. «Merlin – Sub.fi». katsomo.fi (στα Φινλανδικά). Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2011. [νεκρός σύνδεσμος]
  27. «Super RTL zeigt neue "Merlin"-Folgen» (στα Γερμανικά). Wunschliste.de. 15 Νοεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2010. 
  28. «Merlin». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2013. 
  29. 魔術師 MERLIN(στα Ιαπωνικά)
  30. 30,0 30,1 «Kisah pemuda dan kuasa sihir dalam Merlin TV3 (Story of a Young Man with Magic in Merlin at TV3)». mStar (στα Μαλαϊκά). mStar Online. 9 Φεβρουαρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2011. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  31. «Seriale tv – TvBlog » Premierele lunii noiembrie la AXN, AXN Sci-Fi si AXN Crime». Tvblog.ro. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2012. 
  32. «Seriale tv – TvBlog » Premierele lunii ianuarie 2011 la AXN SCIFI + Orarul complet». Tvblog.ro. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2012. 
  33. «Merlin - difuzare 02 mai 2011». Tv.acasa.ro. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2012. 
  34. «公共電視台 _少年魔法師 梅林». Web.pts.org.tw. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2012. 
  35. Martin, Daniel (19 Σεπτεμβρίου 2008). «It might take a magician to make Merlin work». The Guardian. UK. Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2008. 
  36. Watson, Keith (21 Σεπτεμβρίου 2008). «Merlin fails the spelling test». Metro. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2008. 
  37. 37,0 37,1 «Merlin – Episode Guide – MSN TV». Tv.msn.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2010. 
  38. Sunday Ratings: Five Million for ‘Merlin’ Premiere
  39. Sunday Ratings: ‘Millionaire’ Finale Tops the Night
  40. «"Stargate Universe" Rises To 1.5 Million Viewers; "Merlin" Premiere Casts Spell On 1.3 Million - Ratings | TVbytheNumbers.Zap2it.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2012. 
  41. «Friday Cable Ratings: Say Yes To The Dress, The Soup, Merlin Finale & More - Ratings | TVbytheNumbers.Zap2it.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2012. 
  42. Αποτέλεσμα ποσοστών προβολής από την έναρξη και το τέλος της σειράς στις ΗΠΑ.
  43. «Syfy - Watch Full Episodes | Imagine Greater | Merlin». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2012. 
  44. 44,0 44,1 44,2 «Merlin – Series 1 – Complete [DVD] [2008]: Amazon.co.uk: Katie McGrath, Colin Morgan, Bradley James, Anthony Head, Richard Wilson, Angel Coulby, James Hawes, Ed Frainman, Jeremy Webb, Stuart Orme, David Moore, Howard Overman, Ben Vanstone, Jake Michie, Julian Jones: DVD». Amazon.co.uk. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2010. 
  45. 45,0 45,1 45,2 «Merlin – Complete Series 2 Box Set [DVD] [2009]: Amazon.co.uk: John Hurt, Richard Ridings, Laura Donnelly, Richard Wilson, Colin Morgan, Bradley James, Anthony Head, Angel Coulby, Katie McGrath, Emilia Fox, Michael Cronin, Alice Patten, Alice Troughton, Dave Moore, Jeremy Webb, Metin Hüseyin, Ben Vanstone, Howard Overman, Jake Michie, Johnny Capps: DVD». Amazon.co.uk. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2010. 
  46. «Merlin – Series 3 – Complete [DVD] [2010]: Amazon.co.uk: JColin Morgan, Angel Coulby, Bradley James, Katie McGrath, Anthony Head: DVD». Amazon.co.uk. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2010. 
  47. «Merlin Vol.1 [DVD] [2008]: Amazon.co.uk: Colin Morgan, Bradley James, Anthony Head, Richard Wilson, Katie McGrath, Angel Coulby: DVD». Amazon.co.uk. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2010. 
  48. «Merlin Vol.2 [DVD] [2008]: Amazon.co.uk: Colin Morgan, Anthony Head, Richard Wilson, Bradley James, John Hurt, Katie McGrath, Angel Coulby: DVD». Amazon.co.uk. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2010. 
  49. «Merlin: The Complete First Season: Colin Morgan». Amazon.com. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2010. 
  50. «Merlin – Series 2 Vol.1 [DVD] [2009]: Amazon.co.uk: Colin Morgan, Bradley James, Anthony Head, Richard Wilson, Angel Coulby, Katie McGrath: DVD». Amazon.co.uk. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2010. 
  51. «Merlin – Series 2 Vol.2 [DVD] [2009]: Amazon.co.uk: Colin Morgan, Bradley James, Anthony Head, Richard Wilson, Angel Coulby, Katie McGrath, John Hurt, Rupert Young, Michael Cronin, Michelle Ryan, Asa Butterfield, Caroline Faber, Jake Michie, Johnny Capps, Julian Jones, Julian Murphy: DVD». Amazon.co.uk. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2010. 
  52. http://www.tvshowsondvd.com/news/Merlin-Season-2/14621 Αρχειοθετήθηκε 2017-12-13 στο Wayback Machine. Merlin – 'Ο Ολοκληρωμένος 2ος Κύκλος' DVDs για τις ΗΠΑ/Καναδά
  53. «Merlin – Series 3 Vol.1 DVD». Amazon.co.uk. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2010. 
  54. «Merlin – Series 3 – Volume 2 DVD». Amazon.co.uk. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2010. 
  55. «BBCAmerica Shop – Merlin: Season 3 – DVD». BBCAmericashop.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2011. 
  56. Merlin Series 4 Volume 1 BBC [DVD]: Amazon.co.uk: Colin Morgan, Angel Coulby, Bradley James, Katie McGrath, Anthony Head, Richard Wilson, John Hurt: DVD & Blu-ray
  57. Merlin Series 4 - Volume 2 BBC [DVD]: Amazon.co.uk: Colin Morgan, Bradley James, Angel Coulby, Katie McGrath, Anthony Head, Richard Wilson, John Hurt as the voice of The G...
  58. Merlin - Complete BBC Series 4 [DVD]: Amazon.co.uk: Colin Morgan, Bradley James, Katie McGrath, Angel Coulby, Nathaniel Parker, Anthony Head, Richard Wilson, John Hurt, Sa...
  59. «Ubeda 2009 – Palmarès des Goldspirit Awards – Desplat vainqueur !». cinezik.org (Επίσημη ιστοσελίδα στη γαλλική γλώσσα). 18 Ιουλίου 2009. 
  60. «2008 IFMCA Awards». filmmusiccritics.org. 
  61. «New Merlin magazine out today in the UK». downthetubes British Comics news site. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]