Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής (σειρά)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής
Είδος Ιστορικό Δράμα
Αναλογία πλευρών {{{Αναλογία πλευρών}}}
Διάρκεια 90 ανά επεισόδιο
Δημιουργοί Σενάριο = Μεράλ Οκάι
Γιλμάζ Σαχίν
Σκηνοθεσία = Γιαγμούρ Ταϊλάν
Ντουρούλ Ταϊλάν
Μουσική = Φαχίρ Ατάκογλου
Σονέρ Ακαλίν
Αϊτεκίν Ατάς
Παραγωγή = Τιμούρ Σαβτζί (TIMS Productions)
Πρωταγωνιστές Χαλίτ Εργκέντς
Μεριέμ Ουζερλί
Βαχιντέ Γκιορντούμ
Οκάν Γιαλαμπίκ
Νεμπαχάτ Τσεχρέ
Νουρ Φετάχογλου
Σελμά Εργκέτς
Χώρα Flag of Turkey.svg Τουρκία
Τηλεοπτικός σταθμός SHOW TV
STAR TV
Προβολή 5 Ιανουαρίου 201111 Ιουνίου 2014 (στην Τουρκία)
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Ιστοσελίδα http://www.muhtesemyuzyil.tv/
Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής στην IMDb

Ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής (τούρκικα: Muhteşem Yüzyıl, «Μεγαλοπρεπής Αιώνας») είναι μια ιστορική τηλεοπτική σαπουνόπερα τουρκικής παραγωγής. Είναι βασισμένο στη ζωή του σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄ και της Χουρέμ Σουλτάν, της σκλάβας που έγινε γυναίκα του. Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται στην Τουρκία το 2011. Σκηνοθετείται από τους αδερφούς Ντουρούλ και Γιαγμούρ Ταϊλάν.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ηλικία 26 ετών, ο Σουλεϊμάν (Χαλίτ Εργκέντς), κυβερνήτης σαντζακίου του οθωμανικού κράτους, μετά το θάνατο του πατέρα του Σελίμ Α΄, ξεκίνησε για να αναλάβει τη διοίκηση μιας πανίσχυρης αυτοκρατορίας. Ανέβηκε στον θρόνο το 1520, άφησε πίσω την αγαπημένη του παλλακίδα Μαχιντεβράν (Νουρ Φετάχογλου) και τον γιο τους Μουσταφά, και μαζί με τον επιστήθιο φίλο του, Πάργαλη Ιμπραήμ, πήρε τον δρόμο για το παλάτι Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη. Στη διαδρομή, ένα οθωμανικό πλοίο διέσχιζε τη Μαύρη Θάλασσα, φέρνοντας σκλάβες ως δώρα για το παλάτι. Σε αυτό το πλοίο βρισκόταν και η Αλεξάνδρα (Μεριέμ Ουζερλί). Η νεαρή κοπέλα είχε απαχθεί από την οικογένειά της και πωλήθηκε ως σκλάβα στο παλάτι. Η κοπέλα γοήτευσε με την πρώτη ματιά τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν κι εκείνος δεν δίστασε να της προσφέρει τα πάντα. Όμως το πάθος του αυτό έφερε μαζί του αιματοχυσία και πρωτοφανείς ίντριγκες στην αυλή του. Βασικοί άξονες της υπόθεσης είναι ο χειρισμός του αθεράπευτου έρωτα του Σουλεϊμάν από την έως τότε Χασεκί σουλτάν, Μαχιντεβράν Σουλτάν, ο ρόλος της σχέσης του Μεγάλου Βεζίρη, Ιμπραήμ Πασά (Οκάν Γιαλαμπίκ) και της αδελφής του Σουλεϊμάν, Χατιτζέ Σουλτάν (Σελμά Εργκέτς), καθώς και η ένταση μεταξύ της Χριστιανικής Ευρώπης και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που θα επηρεάσει τις ζωές των πρωταγωνιστών και την εξέλιξη της ιστορίας.

Προβολή στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά στην Ελλάδα ξεκίνησε να προβάλλεται στις 3 Σεπτεμβρίου 2012 από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Επειδή οι υπεύθυνοι του σταθμού ήθελαν να υπάρχουν αρκετά επεισόδια για να τα μεταδώσουν το Φθινόπωρο του 2013, αποφάσισαν να διακοπεί η προβολή της σειράς την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013.

Το 2015, ο τηλεοπτικός σταθμός E Channel εξασφάλισε τα τηλεοπτικά δικαιώματα της σειράς. Η σειρά θα ξεκινήσει να προβάλλεται από τις 29 Μαρτίου 2015[1].

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Χαρακτήρας Επεισόδια Εμφάνισης Κύκλοι
Χαλίτ Εργκέντς Σουλτάνος Σουλεϊμάν 1-139 1-
Νεμπαχάτ Τσεχρέ Βαλιντέ Αϊσέ Χαφσά Σουλτάν 1-61 1-2
Μεριέμ Ουζερλί/Βαχιντέ Γκιορντούμ Χουρέμ Σουλτάν 1-100/103-134 1-3/4
Οκάν Γιαλαμπίκ Πάργαλη Ιμπραήμ Πασά 1-82 1-3
Σελμά Εργκέτς Χατιτζέ Σουλτάν 1-102 1-3
Νουρ Φετάχογλου Μαχιντεβράν Σουλτάν 1- 1-4
Γκιουρμπέι Ιλερί Ηγεμόνας Μεχμέτ (ως ενήλικας) 72-103 2-4
Πελίν Καραχάν Μιχριμάχ Σουλτάν (ως ενήλικας) 72- 3-4
Μεχμέτ Γκιουνσούρ Ηγεμόνας Μουσταφά (ως ενήλικας) 46- 1-
Ενγκιν Οζτούρκ Σελίμ Β' (ως ενήλικας) 104- 4
Μερβε Μπολουγούρ Νουρμπανού Σουλτάν 104- 4
Αράς Μπουλούτ Ινεμλί Ηγεμόνας Μπεγιαζίτ(ως ενήλικας) 104-138 4
Τολγκά Σαριτάς Ηγεμόνας Τζιχανγκίρ (ως ενήλικας) 104-125 4
Οζάν Γκιουβέν Ρουστέμ Πασά 64-138 2-4
Φιλίζ Αχμέτ Νιγκιάρ Καλφά 1-100 1-3
Τουντζέλ Κουρτίζ Εμπουσούντ Εφέντη 75-105 3-4
Τζανσού Ντερέ Φιρουζέ Χατούν 64-77 3
Ντενίζ Τσακίρ Σαχ Σουλτάν 84-103 3
Μελτεμ Τζουμπούλ Φατμά Σουλτάν 106- 4

Βασικοί Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Σουλεϊμάν Α' ο Μεγαλοπρεπής (Χαλίτ Εργκέντς) - Γεννήθηκε το 1494. Ο 10ος Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ανέβηκε στο θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα του, Σελίμ Α'. Στη πρώτη σκηνή του πρώτου επεισοδίου, σε ηλικία 26 ετών, ενώ βρισκόταν στο Παλάτι της Μαγνησίας ως Ηγεμόνας, ενημερώθηκε από τον Πιρί Μεχμέτ Πασά, Μεγάλο Βεζίρη της περιόδου, τον θάνατο του πατέρα του και εσπευσμένα πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να αναλάβει τον θρόνο. Με το που έφτασε, διέταξε την εκτέλεση του Τζαφέρ Αγά. Ο ίδιος ονομάστηκε από τους υπηκόους του "Νομοθέτης", ενώ από τους δυτικούς "Μεγαλοπρεπής". Απεβίωσε το 1566. Ο Ερόλ Αϊβάζ στο επεισόδιο 58 (116-117) υποδύεται τον νεαρό Σουλεϊμάν.
 • Αϊσέ Χάφσα Σουλτάν (Νεμπαχάτ Τσεχρέ) - Γεννήθηκε το 1478. Μητέρα των: Σουλεϊμάν Α', της Χατιτζέ Σουλτάν (1496-1538),της Φατμά Σουλτάν (1500-1570), της Μπειχάν Σουλτάν (1497-1559), της Σάχ Σουλτάν (1509-1572) και σύζυγος του Σελίμ Α'. Δόθηκε ως "δώρο" στον Σελίμ Α' από το Χανάτο της Κριμαίας, από όπου καταγόταν. Όταν ο γιος της, Σουλεϊμάν Α', ανέβηκε στην εξουσία ονομάστηκε "Βαλιντέ Σουλτάνα" δηλαδή "μητέρα του Σουλτάνου". Η Βαλιντέ ήταν η ιδιοκτήτρια του χαρεμιού, και ο μοναδικός άνθρωπος που μπορούσε να εναντιωθεί στον Σουλτάνο. Όταν ανακάλυψε τον κρυφό έρωτα του Πάργαλη Ιμπραήμ πασά με την Νιγκιάρ Καλφά, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και απεβίωσε το 1534. Η Νεμπαχάτ Τσεχρέ αποχώρησε από τη σειρά στο 61ο επεισόδιο (122-123) H Εβρίμ Αλάσια στο επεισόδιο 58 (116-117) υποδύεται την νεαρή Βαλιντέ.
 • Ηγεμόνας Μεχμέτ (Γκιουρμπέι Ιλερί)- Γεννήθηκε το 1521 και απεβίωσε το 1543. Ήταν ο πρώτος γιος της Χουρρέμ Σουλτάνας και ο δεύτερος γιος του Σουλτάνου Σουλειμάν. Ήταν ο πιο γενναίος, ο πιο όμορφος και ο αγαπημένος γιος του πατέρα του. Μέχρι που πάνω απο τον τάφο του, ο πατέρας του τοποθέτησε ένα θρόνο, ως ένδειξη του διάδοχου Ηγεμόνα.
 • Πάργαλη Ιμπραήμ Πασά (Οκάν Γιαλαμπίκ) - Ένας από τους χαρακτήρες-κλειδί. Γεννήθηκε το 1494 στην Πάργα. Ήταν γιος Ελλήνων, του ψαρά Μανώλη και της Σοφίας, ενώ σύμφωνα με την σειρά είχε έναν δίδυμο αδελφό, τον Νίκο. Το Ελληνικό του όνομα ήταν "Τεό" ("Θεόφιλος"). Θύμα του παιδομαζώματος μεταφέρθηκε στη Μαγνησία όπου ζούσε ο τότε Ηγεμόνας Σουλεϊμάν Α' ο Μεγαλοπρεπής. Από εκείνη τη στιγμή έγινε αδελφικός φίλος του μελλοντικού Σουλτάνου. Όταν ο Σουλεϊμάν ανεβαίνει στον θρόνο, ο Ιμπραήμ έρχεται μαζί του στην Κωνσταντινούπολη και γίνεται χασοντάμπασης. Το 1523 γίνεται Μεγάλος Βεζίρης (Πρωθυπουργός) στη θέση του Πιρί Μεχμέτ Πασά. Το 1524 παντρεύτηκε την αδερφή του Σουλτάνου, Χατιτζέ Σουλτάν, και ονομάστηκε "Νταμάτ" (γαμπρός) του Σουλτάνου. Ωστόσο, η αλαζονεία, η υπεροψία του, η εντύπωση πως ήταν ανώτερος του Σουλτάνου καθώς και οι συνεχείς ίντριγκες της Χουρέμ Σουλτάν οδήγησαν στον στραγγαλισμό του, με διαταγή του ίδιου του Σουλτάνου, το 1536. Ο Οκάν Γιαλαμπίκ, αποχώρησε από τη σειρά στο 82ο επεισόδιο (164-165). Ο Γκιοκχάν Αλτινισίκ υποδύεται τον νεαρό Ιμπραήμ στο 58ο επεισόδιο (116-117).
 • Νταμάτ Ρουστέμ Πασά (Οζάν Γκιουβέν) - Γεννήθηκε το 1500 στην Κροατία. Ήρθε στο παλάτι ως σταβλίτης και χάρη στην μεσολάβηση της Χουρέμ Σουλτάν έγινε ισχυρό πολιτικό πρόσωπο. Σύμφωνα με την ιστορία, ο Σουλτάνος τον έκανε Μεγάλο Βεζίρη (Πρωθυπουργό) το 1544, ενώ παντρεύτηκε το 1539 με το γάμο με την κόρη του Σουλτάνου, Μιριμάχ Σουλτάν έγινε γαμπρός του Σουλτάνου. Απεβίωσε το 1561. Ο Ρουστέμ στη σειρά ήρθε στο 63ο επεισόδιο (126-127).
 • Ηγεμόνας Μουσταφά (Μεχμέτ Γκιουνσούρ) - Γεννήθηκε το 1515 στην Μαγνησία. Γιος της Μαχιντεβράν Σουλτάν. Πρώτος Ηγεμόνας του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α'.Στα μάτια του λαού και του στρατού ήταν ο διάδοχος του θρόνου. Ήταν ο Ηγεμόνας που θα γινόταν Σουλτάνος μετά τον Σουλεϊμάν. Αφού στάλθηκε στην Μανίσα ως Ηγεμόνας, μετά τις παρεμβολές και τις μεσολαβήσεις της Χουρέμ Σουλτάν, ο Μουσταφά εκτελέστηκε το 1553 με εντολή του πατέρα του. Ο Μπεκίρ Ντεμιρμπάγ υποδύεται τον μικρό Ηγεμόνα Μουσταφά στα επεισόδια 1-45(90-91). Ο Μεχμέτ Γκιουνσούρ κάνει την εμφάνισή του στο 46ο επεισόδιο (92-93).
 • Χατιτζέ Σουλτάν (Σελμά Εργκέτς) - Γεννήθηκε το 1498. Κόρη του Σελίμ Α' και της Αϊσέ Χαφσά Σουλτάν, αδελφή του Σουλεϊμάν Α'. Παντρεύτηκε τον Ισκεντέρ Πασά, μετά από επιθυμία της οικογένειάς της, ενώ μετά τον θάνατό του έμεινε χήρα για μεγάλο διάστημα. Ο αδελφός της, Σουλεϊμάν Α' την πάντρεψε με τον Πάργαλη Ιμπραήμ πασά το 1524, αφότου είχε αντιληφθεί την αμοιβαία έλξη που είχαν και οι δυο τους. Η Ετζέ Γιουκσέλ ενσαρκώνει την νεαρή Χατιτζέ στο επεισόδιο 7.8000095 (116-117).

Δευτερεύοντες Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Αφιφέ Χατούν (Σαμπίνα Τοζίγια) - Ομογάλακτη μητέρα του Σουλτάνου και μητέρα του Γιαχιά Εφέντη.
 • Αλβίσε Γκρίτι (Τανσέλ Ονγκέλ/Ερμάν Σαμπάν) - Νόθος γιος του Αντρέα Γκρίτι από την Βενετία. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Κωνσταντινούπολη. Ο πιο πλούσιος έμπορος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Τανσέλ Ονγκέλ ενσάρκωσε τον Γκρίτι στη πρώτη σεζόν, ενώ ο Ερμάν Σαμπάν ενσάρκωσε τον Γκρίτι στη δεύτερη σεζόν.
 • Αχμέντ Πασάς (Μουράτ Τουζούν) - Ένας από τους Βεζίρηδες του Σουλτάνου. Βρισκόταν σε ρήξη με τον Πάργαλη Ιμραήμ πασά.
 • Αχμέτ Τσελεμπί (Τανσού Μπιτσέρ) - Διοικητής του Νακάσχανε.
 • Αρμίν (Μουζντέ Ουζμάν) - Κόρη του Τζοσουά Εφέντη. Αγαπημένη και μετέπειτα σύζυγος του Μαλκότσογλου Μπαλί Μπέη. Πέθανε από πανούκλα.
 • Αϊμπιγκέ Χατούν (Εζγκί Εγιούμπογλου) - Κόρη του Ηγεμόνα του Χανάτου της Κριμαίας, Σαχίπ Γκιράι Χαν και ανηψιά της Βαλιντέ Σουλτάνας. Μπήκε στη σειρά στο επεισόδιο 44 (88-89) και είναι μια από τους φανταστικούς χαρακτήρες της σειράς.
 • Αϊσέ Χατούν (Μερβέ Οφλάζ) - Μια από τις παλλακίδες του Σουλτάνου. Έδειξε το μίσος της για την Χουρέμ από την αρχή της σειράς.
 • Μπαρμπαρόσα Χαϊρεντίν Πασά (Τολγκά Τεκίν) - Ο διάσημος θαλασσοπόρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έγινε ο πρώτος καπετάνιος-πασάς της Αυτοκρατορίας.
 • Mπαλί Μπέη (Μποράκ Οτζιβίτ) - Μπέης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έμπιστος και σύμβουλος του Σουλτάνου.
 • Μπεχράμ Πασάς (Αντνάν Κοτς) - Ένας από τους Βεζίρηδες του Σουλτάνου.
 • Μπεϊχάν Σουλτάν (Πινάρ Τσαγλάρ Γκεντστούρκ) - Αδελφή του Σουλτάνου και σύζυγος του Φερχάτ Πασά.
 • Νταϊέ Χατούν (Σεμά Κετσίκ) - Ακόλουθος της Βαλιντέ Σουλτάνας. Εφόσον η Βαλιντέ Σουλτάνα είναι ιδιοκτήτρια του χαρεμιού, βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχίας του χαρεμιού. Η Νταϊέ στη συνέχεια προδίδει κρυφά την Βαλιντέ Σουλτάνα και υποστηρίζει τη Χουρέμ. Μετά τον θάνατο της Βαλιντέ, η Νταϊέ αυτοκτόνησε.
 • Ελένά (Ζουχρέ Κοτς) - Χορεύτρια που εργάζεται σε ταβέρνα και έχει σχέση με τον Μαλκότσογλου Μπαλί Μπεή.
 • Ρουμεισά Σουλτάν(Ελιφ Ατακαν/Ναντια Φρανκος) - Η Χασεκί Σουλτάνα του Ηγεμόνα Μουσταφά και η Μητέρα των 5 παιδιών του.Είναι έξυπνη, πολύ όμορφη και πονηρή.Ο Ηγεμόνας Μουσταφά την ερωτεύεται και την κάνει "Χασεκί Σουλτάν" του.
 • Φατμά Χατούν (Γκοντζά Σαριγιλντίζ) - Ακόλουθος της Μαχιντεβράν μετά το θάνατο της Γκιουλσάχ και παλλακίδα του Ηγεμόνα Μουσταφά. Μητέρα του μεγαλύτερου γιου του Μουσταφά, του Ηγεμόνα Σουλεϊμάν.
 • Φερχάτ Πασάς (Κιβάντς Κιλίντς) - Σύζυγος της Μπεϊχάν Σουλτάνας και Βεζίρης του Σουλτάνου. Ονομάστηκε Γαμπρός μετά τον γάμο του με μέλος της Οθωμανικής Δυναστείας.
 • Φιντάν Χατούν (Γκαμζέ Νταρ) - Υπηρέτρια της Μαχιντεβράν και επικεφαλής θησαυροφύλακας στο Παλάτι της Μαγνησίας.
 • Εμπουσούντ Εφέντη (Τουντζέλ Κουρτίζ) - Δικαστής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και πιστός σύμβουλος του Σουλτάνου.
 • Γκιουλφέμ Χατούν (Σελέν Οζτούρκ) - Ακόλουθος της Χατιτζέ Σουλτάνας. Γέννησε τα παιδιά του Σουλτάνου, ωστόσο πέθαναν.
 • Γκιουλσάχ Χατούν (Νιχάν Μπουγιουκαγάτς) - Ακόλουθος της Μαχιντεβράν Σουλτάνας. Μισούσε αφάνταστα τη Χουρέμ, ωστόσο μετά την απόλυσή της από την πρώτη, η Χουρέμ την προσέλαβε στην υπηρεσία της. Δολοφονήθηκε από την Νιγκιάρ Καλφά στο επεισόδιο 69 (138-139).
 • Γκιούλ Αγάς (Ενγκίν Γκιουναϊντίν) - Αγάς του χαρεμιού που μάθαινε τρόπους συμπεριφοράς στις παλλακίδες. Εκδιώχθηκε απ'το παλάτι από τον Ιμπραήμ πασά.
 • Σουμπούλ Αγας (Σελίμ Μπαιρακτάρ) -Αγας του χαρεμιού εκπαίδευε τις παλακίδες που πηγαίναν στον σουλτάνο. Μια απο αυτές ηταν η Χουρέμ.Ήταν δεξί χέρι της χουρέμ.Δεν συμπαθούσε τον Γκιούλ Αγά και αργότερα τον Κιράζ Αγά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]