Δεληγιάννειον Παρθεναγωγείον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δεληγιάννειον Παρθεναγωγείον
Δεληγιάνειο Παρθεναγωγείο.jpg
Είδος Κωμωδία, δράμα
Διάρκεια 47 - 52 λεπτά (ανά επεισόδιο)
Δημιουργοί Χάρης Ρώμας
Άννα Χατζησοφιά
Παραγωγή ΑΝΤ1
Ena Productions
Σκηνοθεσία Χρήστος Παληγιαννόπουλος
Πρωταγωνιστές Χάρης Ρώμας
Κλειώ-Δανάη Οθωναίου
Καίτη Κωνσταντίνου
Μαργαρίτα Βαρλάμου
Άννα Κουρή
Ελένη Αποστολοπούλου
Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Γλώσσα : Ελληνικά, Γαλλικά
Τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1
Προβολή 1 Οκτωβρίου 2007 – 6 Ιουνίου 2008
Αριθμός επεισοδίων 28
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Ιστοσελίδα http://www.antenna.gr/tv/show?sid=165876

Το Δεληγιάννειον Παρθεναγωγείον ήταν ελληνική τηλεοπτική σειρά που προβλήθηκε την τηλεοπτική περίοδο 2007-2008 από τον ANT1. Δημιουργοί της σειράς ήταν ο Χάρης Ρώμας και η Άννα Χατζησοφιά, ενώ η σκηνοθεσία ήταν του Χρήστου Παληγιαννόπουλου. Η σειρά ολοκληρώθηκε σε 28 επεισόδια και χωρίς, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, vα συνεχίσει για δεύτερη χρονιά.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχή της ιστορίας είναι η 4η Αυγούστου 1939, σε μια εκδήλωση ενός ιδιωτικού παρθεναγωγείου για την υψηλή κοινωνία για τον εορτασμό των τριών ετών του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου.

Σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, ο φιλόλογος Μίμης Μεταξάς διευθύνει το πρότυπο οικοτροφείο θηλέων Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο, το οποίο ανήκει στην οικογένεια της συζύγου του Δεσπούλας. Ο Μίμης είναι παντρεμένος με την πιστή, αλλά δεσποτική και αντιπαθητική Δεσπούλα και διαμένει κοντά στο παρθεναγωγείο, σε μια έπαυλη που ανήκει στον θείο της και αδελφό της μητέρας της Φαίδωνα, έναν προοδευτικό κομμουνιστή και γραφικό ζωγράφο, αλλά και κάτοχο μεγάλης περιουσίας και ιδιοκτήτη του Παρθεναγωγείου. Ο Μίμης διαμένει στο σπίτι αυτό με την σύζυγο του, τον γιο τους Παύλο, την πεθερά του Αγάπη και τον θείο Φαίδωνα.

Τον Σεπτέμβριο του 1939, ο θείος προσκαλεί την κόρη της άλλης αδελφής του Κλειώς, η οποία πέθανε όταν γεννούσε, να μείνει μαζί τους και να διδάξει στο Παρθεναγωγείο. Η Δεσπούλα και η θεία Αγάπη είναι αρνητικές σε αυτό το ενδεχόμενο, φοβούμενες μήπως η εξαδέλφη προσπαθήσει να διεκδικήσει την περιουσία του θείου Φαίδωνα. Τελικά, η εξαδέλφη Ζωή είναι μια γοητευτική και πανέμορφη νεαρή γυναίκα με προοδευτικές απόψεις, που θα σκανδαλίσει την μικρή κοινωνία του σχολείου, αλλά και της πόλης, οδηγώντας στην εξύφανση δεκάδων συνωμοσιών από την Δεσπούλα, την μητέρα της, τον επιστάτη του σχολείου και γνωστό χαφιέ Δημοσθένη Μάτσο, και πολλούς άλλους ήρωες της σειράς. Ταυτόχρονα, ο διευθυντής θα την ερωτευθεί με την πρώτη ματιά, κρατώντας τον έρωτα αυτό όμως κρυφό ως τον θάνατό του.

Ιστορικό πλαίσιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέσα από την πορεία της σειράς, παρουσιάζονται η τελευταία περίοδος της δικτατορίας του Μεταξά, η έκρηξη και εξέλιξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, η εισβολή των Ναζί και η πρώτη περίοδος της ναζιστικής κατοχής.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά δέχθηκε κατά βάση θετικές κριτικές, όμως δεν κατάφερε να φέρει τα αναμενόμενα ποσοστά τηλεθέασης στον τηλεοπτικό σταθμό, σε βαθμό που να αντισταθμίσει το εξαιρετικά υψηλό κόστος παραγωγής της, που σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες έφτανε τα 100.000 € το επεισόδιο. Για αυτό το λόγο, ενώ αρχικά επρόκειτο να συνεχιστεί έως τα τέλη του 2008 προς αρχές του 2009, τελικώς η σειρά σταμάτησε απότομα και δεν συνεχίστηκε για δεύτερη χρονιά.