Δικαιώματα ΛΟΑΤ στην Ισπανία
Τα δικαιώματα των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των τρανς (ΛΟΑΤ+) ατόμων στην Ισπανία έχουν υποστεί αρκετές σημαντικές αλλαγές τις τελευταίες δεκαετίες ως αποτέλεσμα να γίνουν μερικά από τα πιο προηγμένα στον κόσμο. Από τη δεκαετία του 2020, η Ισπανία θεωρείται μια από τις πιο φιλελεύθερες πολιτιστικά και πιο φιλικές προς τα ΛΟΑΤ+ χώρες στον κόσμο.
Μεταξύ των αρχαίων Ρωμαίων στην Ισπανία, η σεξουαλική αλληλεπίδραση μεταξύ των ανδρών ήταν συχνή και γάμοι μεταξύ ανδρών γίνονταν κατά τη διάρκεια της πρώιμης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αλλά ένας νόμος κατά της ομοφυλοφιλίας διακηρύχθηκε από τους χριστιανούς αυτοκράτορες Κωνστάντιο Β' και Κώνστας ως αποτέλεσμα οι ρωμαϊκοί ηθικοί κανόνες υπέστησαν σημαντικές αλλαγές που οδήγησαν κατά το 4ο αιώνα νόμους κατά του σοδομισμού. Αυτοί καταργήθηκαν για πρώτη φορά από τον Ισπανικό Κώδικα το 1822, αλλά άλλαξαν ξανά μαζί με την κοινωνική στάση απέναντι στην ομοφυλοφιλία κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου και του καθεστώτος του Φρανθίσκο Φράνκο.
Στα τέλη του 20ου αιώνα, τα δικαιώματα της ΛΟΑΤ+ κοινότητας έλαβαν περισσότερη πολιτισμική ευαισθητοποίηση και η σεξουαλική δραστηριότητα ομοφυλόφιλων έγινε νόμιμη για άλλη μια φορά το 1979. Μετά την αναγνώριση της μη καταγεγραμμένης συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών σε όλη τη χώρα και των συμφώνων συμβίωσης σε ορισμένες πόλεις και κοινότητες από το 1994 και το 1997, η Ισπανία νομιμοποίησε τόσο τους γάμους ομοφυλόφιλων[1] όσο και τα δικαιώματα υιοθεσίας για ομόφυλα ζευγάρια το 2005[2]. Τα τρανς άτομα μπορούν να αλλάξουν φύλο τους χωρίς ανάγκη για χειρουργική επέμβαση.
Η Ισπανία έχει αναγνωριστεί ως μία από τις πιο φιλελεύθερες πολιτιστικά και φιλικές προς τα ΛΟΑΤ+ χώρες στον κόσμο και η ΛΟΑΤ+ κουλτούρα έχει σημαντικό ρόλο στην ισπανική λογοτεχνία, μουσική, κινηματογράφο και άλλες μορφές ψυχαγωγίας, καθώς και σε κοινωνικά ζητήματα και στην πολιτική. Η κοινή γνώμη για την ομοφυλοφιλία σημειώνεται από τους δημοσκόπους ως συντριπτικά θετική, με μια μελέτη που διεξήχθη από το Pew Research Center το 2013 έδειξε ότι περισσότερο από το 88% των Ισπανών πολιτών αποδέχτηκε την ομοφυλοφιλία, καθιστώντας την πιο φιλική προς τα ΛΟΑΤ+ άτομα από τις 39 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Η ορατότητα των ΛΟΑΤ+ έχει επίσης αυξηθεί σε πολλά στρώματα της κοινωνίας, όπως στη ισπανική πολιτοφυλακή, στο στρατός, στο δικαστικό σώμα και στον κλήρος. Ωστόσο, σε άλλους τομείς όπως ο αθλητισμός, η ΛΟΑΤ+ κοινότητα παραμένει περιθωριοποιημένη.[3] Οι πόλεις της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης έχουν επίσης τη φήμη ως δύο από τις πιο φιλικές προς τα ΛΟΑΤ+ πόλεις στον κόσμο.[4] Η Γκραν Κανάρια είναι επίσης γνωστή παγκοσμίως ως ΛΟΑΤ+ τουριστικός προορισμός.[5]
Συνοπτικός Πίνακας
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Partners Task Force - Spain Offers Legal Marriage». buddybuddy.com. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2022.
- ↑ «Wayback Machine» (PDF). web.archive.org. 14 Σεπτεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2022.
- ↑ Williams, Joe (11 Μαΐου 2016). «Spain's first openly gay referee quits due to homophobic abuse». PinkNews | Latest lesbian, gay, bi and trans news | LGBTQ+ news (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2022.
- ↑ «Top 10 Gay Cities in the World». www.ucityguides.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2022.
- ↑ «Gay and Lesbian travel in Canary Islands - Lonely Planet». web.archive.org. 1 Ιουλίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2022.