Έλληνες της Ζιμπάμπουε
Η Ελληνική κοινότητα της Ζιμπάμπουε αποτελείται από περίπου 2.500 άτομα ελληνικής καταγωγής. Οι μισοί κατάγονται από την Κύπρο. Στη Ζιμπάμπουε βρίσκονται 11 Ελληνορθόδοξες εκκλησίες και 15 Ελληνικοί σύλλογοι και ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η ελληνική κοινότητα στη Ζιμπάμπουε αριθμούσε 13.000-15.000 άτομα το 1972, αλλά μετά την οικονομική κατάρρευση της χώρας οι περισσότεροι Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα. Ο μεγαλύτερος ιπτάμενος άσος της Ζιμπάμπουε κατά τον Β΄ ΠΠ ήταν ο Ιωάννης Πλαγής, γιος μεταναστών από τη Λήμνο.[1]
Παρούσα κατάσταση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η τοπική ελληνική κοινότητα και η ίδια η Ελλάδα δραστηριοποιούνται στον τομέα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Ζιμπάμπουε. Εκτός από λίγους γαιοκτήμονες και επιχειρηματίες, η πλειοψηφία των Ελλήνων στη χώρα ασχολούνται με το εμπόριο και άλλες δραστηριότητες που συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία της χώρας. Κάθε σημαντική πόλη στη χώρα έχει και μια ελληνική κοινότητα. Ελληνικές κοινότητες υπάρχουν στο Μπουλαβάγιο, στο Μουτάρε, στο Γκουέρου, στο Χαράρε και αλλού. Από το 1954, η ελληνική κοινότητα της Ζιμπάμπουε λειτουργεί σχολείο για τα μέλη της. Η Αρχιεπισκοπή Ζιμπάμπουε και Νότια Αφρικής είναι υπό τη δικαιοδοσία του Ελληνικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας.
Διάσημοι Έλληνες της Ζιμπάμπουε
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Ιωάννης Αντωνιάδης, Δήμαρχος της πόλης Gwelo (σήμερα Gweru) (γεννήθηκε στο χωριό Όθος της Καρπάθου το 1864).
- Μάριος Φραγκούλης, Έλληνας τραγουδιστής (γεννήθηκε το 1967, κατάγεται από την Κάσο).
- Ιωάννης Πλαγής, ιπτάμενος άσος της βρετανικής αεροπορίας (1919-1974, κατάγεται από τη Λήμνο).
- Σαμπρίνα, Ελληνίδα τραγουδιστής (γεννήθηκε το 1969).
- Γιώργος Ζαμπέλλας, επικεφαλής του γενικού Επιτελείου Ναυτικού του Βασιλικού Ναυτικού (γεννήθηκε το 1958, κατάγεται από το Καστελλόριζο).
- Τζον Τραϊκός, παίκτης του δοκιμαστικού (τεστ) κρίκετ (γεννήθηκε το 1947, κατάγεται από τη Λήμνο & την Κάλυμνο).
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Shores, Christopher F· Williams, Clive (1966). Aces High: the Fighter Aces of the British and Commonwealth Air Forces in World War II. London: Neville Spearman Publishing. σελ. 73.