Μετάβαση στο περιεχόμενο

MS-DOS

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
MS-DOS
Η διεπαφή γραμμής εντολών, που δείχνει ότι ο τρέχων κατάλογος είναι η ρίζα του δίσκου C
Γραμμένο σεx86 assembly,[1] μεταγενέστερες εκδόσεις χρησιμοποίησαν επίσης C
Οικογένεια λογισμικούDOS
Κατάσταση λειτουργίαςΔιατηρημένα κομμάτια υπάρχουν σε Windows 32-bit
Διαθέσιμο σεΑγγλικά
Μοντέλο ενημερώσεωνΕπανεγκατάσταση
Package managerΚανένας
Εμπνευσμένο απόTOPS-10
Προεπιλεγμένη
διεπαφή χρήστη
γραμμή εντολών (COMMAND.COM), κείμενο (DOS Shell)
ΆδειαΆδεια MIT
Επίσημη
ιστοσελίδα
γλώσσα assembly
MS-DOS

Το MS-DOS (MicroSoft-Disk Operating System) είναι λειτουργικό σύστημα με περιβάλλον γραμμής εντολών που δημιουργήθηκε από την Microsoft. Ήταν το πιο διαδεδομένο μέλος της οικογένειας των λειτουργικών συστημάτων DOS. Την δεκαετία του 1980 ήταν το επικρατέστερο λειτουργικό σύστημα για την συμβατή πλατφόρμα PC (προσωπικού υπολογιστή).[2] Βαθμιαία αντικαταστάθηκε από διάφορες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος Windows.

Το λειτουργικό σύστημα MS-DOS κυκλοφόρησε στην αγορά το 1981 και ακολούθησαν οκτώ σημαντικές εκδόσεις του πριν σταματήσει η Microsoft την ανάπτυξη του, το 2000. Ήταν το βασικό προϊόν της Microsoft, που βαθμιαία την μετέτρεψε από μια εταιρία δημιουργίας γλωσσών προγραμματισμού σε εταιρία ανάπτυξης λογισμικού και εφαρμογών, καθώς το MS-DOS εξελίχθηκε στο λειτουργικό σύστημα Windows.

  1. Paterson, Tim (Ιουνίου 1983). «An Inside Look at MS-DOS». Seattle Computer Products. Seattle. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2016. 
  2. Nealon, Joseph. «Technology Assessment of Operating Systems». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2011.