Φλαμπουράρι Ιωαννίνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Φλαμπουράρι
Το Φλαμπουράρι το 1898.
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Φλαμπουράρι
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΖαγορίου
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΙωαννίνων
Υψόμετρο1.000
Πληθυσμός100 (2001)
Ταχ. κωδ.440 14

Το Φλαμπουράρι είναι χωριό του Ζαγορίου, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, κτισμένο στην πλαγιά του όρους Τσούκα Ρόσα. Ανήκει διοικητικά στο δήμο Ζαγορίου. Οι κάτοικοί του σήμερα είναι κυρίως ξυλοκόποι λόγω της πλούσιας βλάστησης.

Κατά τον 18ο αιώνα στο χωριό κατοικούσαν 900 οικογένειες. Κατά την γερμανική κατοχή (1941-1944) πυρπολήθηκε μεγάλο μέρος του οικισμού, ως αποτέλεσμα σήμερα η παραδοσιακή ζαγορίσια αρχιτεκτονική έχει διατηρηθεί μόνο σε τμήμα του χωριού. Παρόλα αυτά διασώθηκαν οι ιστορικές εκκλησίες, όπως του Αγίου Νικολάου, κτισμένη το 1774. Το πέτρινο γεφύρι της, χτισμένο το 1748, ενώνει τις δύο γειτονιές του χωριού.

Στην ευρύτερη περιοχή δεσπόζουν τα πυκνά δάση. Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη, καθώς το Φλαμπουράρι βρίσκεται, αφ' ενός μεν στο δρόμο που οδηγεί στην γειτονική Βοβούσα και από εκεί καταλήγει στα Γρεβενά, αφ' ετέρου δε, σε κεντρική θέση όσον αφορά τα τρία κύρια τουριστικά μέρη του νομού Ιωαννίνων, συγκεκριμένα των Ιωαννίνων, Μετσόβου και δυτικού Ζαγορίου. Αρκετά δημοφιλή είναι και τα ορειβατικά μονοπάτια που διαπερνούν το χωριό, που προσφέρουν μαγευτικές εικόνες στον περιηγητή.

Στο χωριό υπάρχει ξενώνας, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφετέριες και εστιατόρια-ψησταριές

ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΙΟΥ

Περιγραφή Κέντρου

Προσκοπικό Κατασκηνωτικό Κέντρο Φλαμπουραρίου "Αρκουδόρεμα"·

Σε μια έκταση 49 στρεμμάτων επάνω από το χωριό Φλαμπουράρι στο Δήμο Ζαγορίου Ιωαννίνων, σε απόσταση μίας ώρας από τα Γιάννινα, εκτείνεται το Προσκοπικό Κατασκηνωτικό Κέντρο Φλαμπουραρίου, γνωστό ως "Αρκουδόρεμα". Στα 1190 μέτρα υψόμετρο, σε μια αχανή έκταση πλούσιας πεύκης και οξυάς το "Αρκουδόρεμα" φιλοξενεί προσκοπικές κατασκηνώσεις, εκδρομές, σχολές βαθμοφόρων, Πανελλήνιες δράσεις και διάφορες εξορμήσεις των Προσκόπων Ιωαννίνων από την δεκαετία του 1960. Το "Αρκουδόρεμα", με την εθελοντική και ακούραστη προσφορά των Γιαννιωτών Προσκόπων και φίλων του Κατασκηνωτικού, συνεχώς εξελίσσεται, με εργασίες στις εγκαταστάσεις του αλλά και στο φυσικό κάλος, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες ενός κατασκηνωτή. Ταυτόχρονα, η μικρή τους έκταση (σε σχέση με τη συνολική), κάνει το Κέντρο ικανό να προσφέρει ουσιαστικά ένα αυθεντικό κλίμα ... ζωής στη φύση! Έναν χώρο που άξια μπορεί να χαρακτηριστεί ως... "Το δάσος των Προσκόπων" !!!

Γεωγραφία Ιστορία και Έθιμα

Το χωριό βρίσκεται ανατολικά του Αραχθου ποταμού και δίπλα του περνάει ρεμα που ξεκινά από την Τσούκα Τόσα και καταλήγει στον ποτάμο Βάρδα. Απέχει 60 χλμ.ΒΑ των Ιωαννίνων και 36 χλμ ΒΔ του Μετσόβου καθώς και 20 χλμ από την Βοβούσα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 μέτρα και περιφέρεται από καταπράσινα δάση οξυάς και μαύρης Πεύκης. Κατά τους παλαιούς αιώνες αναφέρεται στα βλαχοφωνα χωριά του ανατολικού Ζαγορίου αν και τώρα πια δεν υπάρχουν πολλοί στο χωριό. Από την πλατεία του χωριού μπορείς να δεις τον καστανώνα (το απέναντι χωριό) και το Ελατοχωρι. Το πανηγύρι του χωριού πραγματοποίητε στις 19(απόγευμα) και στις 20(Όλη την ημέρα) Ιουλίου. Το πρωί της 20ης Ιουλίου οι κάτοικοι πάνε στον Προφήτη Ηλία ( παρεκκλήσι σε ανατολικό λόφο του χωριού) με τα πόδια και επιστρέφουν με την συνοδεία κλαρίνουΤΣΟΥΚΑ ΡΟΣΣΑ

ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΚΟΡΥΦΗΣ 1987

Μεταξύ της λίμνης των Πηγών Αώου και του χωριού Φλαμπουράρι στο Ανατολικό Ζαγόρι υψωνεται το όρος Τσούκα ρόσσα. Στη γλώσσα των Βλάχων Τσούκα σημαίνει κορυφή, ρόσσα σημαίνει κόκκινη. Λημέρι βοσκών,και υλοτόμων, Από την Τσούκα Ρόσα μπορείς να δεις την τεχνητή Λίμνη του Αωού, τη Φλέγγα, τη Βάλια Κάλντα, το Περιστέρι το Μιτσικέλι, Έχεις την αίσθηση ότι ολόκληρη η Β. Πίνδος απλώνεται μπροστά στα πόδια σου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]