Πληροφοριακό σύστημα TAXISnet

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η οθόνη εισόδου στο σύστημα

Το πληροφοριακό σύστημα TAXISnet είναι το σύστημα με το οποίο φορολογούμενοι και επιχειρήσεις συναλλάσσονται με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρακάμπτοντας τη δημόσια οικονομική υπηρεσία.[1] Ανεπτύχθη το 1997 από τη, νεοσύστατη τότε, Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Στόχος του TAXISnet είναι η διευκόλυνση των φορολογουμένων ώστε να ρυθμίζουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ευκολότερα γρηγορότερα και πιο σωστά.[2] Με την δημιουργία του, το TAXISnet κατάφερε να εκσυγχρονίσει το φορολογικό σύστημα, να αναβαθμίσει την ενημέρωση των πολιτών, να μειώσει τη γραφειοκρατία και να εξυπηρετεί άμεσα τον χρήστη με την 24ωρη λειτουργία του. Στις 16 Σεπτεμβρίου, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, ανακοίνωσε την αντικατάστασή του από το myAADE.[3]

Υπηρεσίες του TAXISnet[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1,Ε2,Ε3,Ε9,Ε14).[4] Όσον αφορά τις εταιρείες, αυτές είναι σε θέση να υποβάλουν τη δήλωση εισοδήματος (Ε5) όπως και οι εταιρείες κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το TAXISnet παρέχει τη δυνατότητα υποβολής, εκκαθαριστικής δήλωσης (Φ1), περιοδικής δήλωσης (Φ2,Φ3) καθώς και ενδοκοινοτικών εντύπων παραδόσεων-αποκτήσεων.[4] Το σύστημα διαθέτει εφαρμογές παρακρατούμενων φόρων με τη Δήλωση Απόδοσης Φόρου & Τελών Χαρτοσήμου και τη δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ). Για τον Κώδικα Στοιχείων και Βιβλίων ο φορολογούμενος μπορεί να στείλει ηλεκτρονικά, την κατάσταση Πελατών-Προμηθευτών (Δ1), τα πιστωτικά υπόλοιπα Πελατών-Προμηθευτών (Δ2), τη μεταβίβαση Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (Δ11) και την υποβολή Γνωστοποιήσεων Επιτηδευμάτων (Δ12). Στο σύστημα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκτυπώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, την κατάσταση του οχήματός τους,[4] τα παράβολα έντυπα και δηλώσεις των συναλλαγών τους καθώς επίσης και να λάβουν προσωποποιημένες πληροφορίες για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Τα τελευταία χρόνια το TAXISnet έχει αναβαθμιστεί, προσφέροντας τη δυνατότητα πληρωμής των οφειλών με τη χρήση πιστωτικής κάρτας ή τραπεζικού λογαριασμού, παρέχοντας πρόσβαση σε υπηρεσίες χορήγησης επιδομάτων,[4] καθιστώντας δυνατή την υποβολή μισθωτηρίου ακινήτου και παρέχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των προσωπικών στοιχείων χωρίς να χρειάζεται η προσφυγή στην εφορία για τη συμπλήρωση του εντύπου Μ1.[5] Από τον Οκτώβριο του 2019 οι υπηρεσίες των δήμων έχουν πρόσβαση στο TAXISnet. Αυτό σημαίνει ότι τα τμήματα του δήμου θα έχουν τα στοιχεία του πολίτη χωρίς να χρειάζεται ο τελευταίος να τους τα παρέχει.[6] Παράλληλα ο φορολογούμενος μπορεί να λαμβάνει ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου, να ενημερώνεται για την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης και επιπλέον να πραγματοποιεί λήψεις φορολογικής ενημερότητας. Πέραν όλων αυτών το TAXISnet επιτρέπει την εκτύπωση φορολογικών εντύπων καθιστώντας έτσι το σύστημα και ένα φορολογικό ηλεκτρονικό αρχείο για τον πολίτη.

Πλεονεκτήματα του TAXISnet[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικά πλεονεκτήματα για τον πολίτη αποτελούν η μείωση των μετακινήσεων αφού δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά του στην εφορία για διάφορες υπηρεσίες, η απλοποίηση των διαδικασιών καθώς και η τακτοποίηση και οριοθέτηση των σχέσεών του με τον λογιστή του στην περίπτωση που επιλέξει έναν επαγγελματία να αναλάβει τον διακανονισμό των φορολογικών του υποχρεώσεων.[2]

Εγγραφή στο TAXISnet[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εγγραφή στο TAXISnet ολοκληρώνεται με 3 βήματα. Τη συμπλήρωση αίτησης εγγραφής, την λήψη κλειδαρίθμου και την ενεργοποίηση του λογαριασμού.

Πρώτο βήμα αποτελεί η συμπλήρωση αίτησης. Αυτή πραγματοποιείται από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο aade.gr. Στο επόμενο βήμα, μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και έχοντας στην κατοχή σας τον αριθμό φορολογικού μητρώου, προσέρχεστε στο τμήμα μητρώου της εφορίας για την έγκριση και την παραλαβή κλειδαρίθμου. Τέλος ολοκληρώνετε την ενεργοποίηση του λογαριασμού στη διεύθυνση gsis.gr με το username, το password και τον κλειδάριθμο που παραλάβατε.[7]

Προστασία προσωπικών δεδομένων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τις 25 Μαΐου του 2018 είναι σε ισχύ ο κανονισμός περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (ΕΕ) 2016/679 του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.[8] Η ΑΑΔΕ κατέστησε σαφές πως το σύστημα είναι πλήρως προσαρμοσμένο ώστε να ενημερώνει για τον τρόπο επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων καθώς και για το νομικό πλαίσιο αναφορικά με τη προστασία δεδομένων και απορρήτου.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Το νέο Taxisnet «λύνει» τα χέρια των πολιτών». www.reader.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2019. 
  2. 2,0 2,1 «Το νέο taxisnet είναι πλέον γεγονός». www.taxheaven.gr. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2019. 
  3. «Τέλος το «Taxisnet» – Στη θέση του το «myAADE»». Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2021. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 «Gsis - TAxis Net - Όσα χρειάζεται να ξέρετε πριν μπείτε | EFM.gr». Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2019. 
  5. «Προσθήκη έντυπου Μ1 στην εφαρμογή "My TAXISnet"». www.taxheaven.gr. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2019. 
  6. «Πρόσβαση στο taxisnet αποκτούν οι υπηρεσίες των δήμων». www.dikaiologitika.gr. 17 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2019. 
  7. Παλαιολόγου, Κωνσταντίνα. «3 τα βήματα για την εγγραφή στο Taxisnet». Ergasianews.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2019. 
  8. Miami, Antigoni. «Προετοιμασία για τη συμμόρφωση Ομοσπονδιών, Εμπορικών Συλλόγων, Συνδέσμων Εμπορικών Αντιπροσώπων & Επιχειρήσεων με το Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR)». ΕΣΕΕ - Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2019. 
  9. «Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα | ΑΑΔΕ». www.aade.gr. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]