Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Γενικές πληροφορίες
Σύσταση1997
ΔικαιοδοσίαΥπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΈδραΧανδρή 1 & Θεσσαλονίκης, Μοσχάτο
Γενικός ΓραμματέαςΔημοσθένης Αναγνωστόπουλος
Ιστότοποςgsis.gr

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, μέχρι το 2019 του Υπουργείου Οικονομικών. Φιλοξενεί τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, ΑΑΔΕ καθώς και των περισσοτέρων υπηρεσιών του δημοσίου. Απασχολεί περί τους 320 εργαζομένους.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συστήνεται αρχικά ως Μηχανογραφικό Κέντρο του Υπουργείου Οικονομικών έπειτα από τη συνένωση των αντίστοιχων υπηρεσιών της Τελωνειακής Υπηρεσίας, των ΔΟΥ και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το 1979. Μετά από εννέα χρόνια, το 1988 εξελίσσεται σε Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών, αποτελούμενο από τρεις διευθύνσεις.

Το 1997, με το Π.Δ. 61/1997, ιδρύεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Αμέσως αναπτύσσονται τα πληροφοριακά συστήματα TAXISnet, το πόρταλ της Τελωνειακής Υπηρεσίας ICISnet και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ελεγκτικών Υπηρεσιών ELENXIS.

Το 2017 η ΓΓΠΣ αναδιαρθρώνεται πλήρως βάσει του Π.Δ. 142/2017 - ΦΕΚ 181/Α/23-11-2017 και πλέον αποτελείται από δύο Γενικές Διευθύνσεις, πέντε διευθύνσεις δεκαέξι τμήματα και δύο αυτοτελή τμήματα.

Το 2019 μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και υπάγεται στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το 2023 λαμβάνει την παρούσα ονομασία μετά την συγχώνευση της με την Γενική γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης.[1][2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]