Συζήτηση χρήστη:Dimorsitanos/Αρχείο 1

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Καλώς Ήλθατε στο 1ο Αρχείο Συζητήσεων του Χρήστη Δημορσιτάνου στην Ελληνική Βικιπαίδεια.

Το Χρονοντούλαπο της Ιστορίας

Virtual Closet Old open upper leftb books b.jpg

...όπου ο Δημορσιτάνος αρχειοθετεί τις συζητήσεις του.

Καλώς ήρθες![επεξεργασία κώδικα]

Dimorsitanos, καλωσόρισες στη Βικιπαίδεια! Η συνεισφορά σου είναι ευπρόσδεκτη. Ακολουθούν μερικοί χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Μπορείς να υπογράφεις στις σελίδες συζήτησης γράφοντας ~~~~ ή πατώντας το κουμπί της υπογραφής (Button sig.png). Για οποιαδήποτε βοήθεια ή απορία, μπορείς να απευθυνθείς στην Αγορά ή γράψε ένα μήνυμα στην σελίδα συζήτησής μου. Καλή συνέχεια! --Αρχίδαμοςμίλα μου 22:42, 13 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

Με την ευκαιρία, η άδεια που έχεις βάλει στην τελευταία εικόνα σου είναι ασύμβατη με τη Βικιπαίδεια. Είτε θα την ανεβάσεις δεχόμενος την άδεια GFDL (ή κάποια συναφή που επιτρέπει ελεύθερη αναδημοσίευση) είτε ζήτα να διαγραφεί. Εικόνες των οποίων η αναδημοσίευση δεν επιτρέπεται δε χρησιμοποιούνται στη Βικιπαίδεια. Φιλικά --Αρχίδαμοςμίλα μου 22:42, 13 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

Όπως είπε και ο Αρχίδαμος παραπάνω, προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις μια εικόνα (Εικόνα:Map for vrilissia 2.jpg) η οποία είναι μη ελεύθερη με τα κριτήρια της Βικιπαίδειας. Συγκεκριμένα αναφέρεις ότι: «το παρόν γράφημα αποτελεί δημιούργημα του ιδίου του συντάκτη του άρθρου και σύμφωνα με το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων απαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή του...», ενώ ταυτόχρονα τοποθετείς ως άδεια την {{ΠΔΕΧ-2}}, η οποία αναφέρει ότι: «Αυτή η εικόνα αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία. Ωστόσο, ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων επιτρέπει σε οποιονδήποτε να χρησιμοποιήσει την εικόνα για οποιονδήποτε σκοπό αρκεί να γίνεται αναφορά στο όνομά του.». Όπως βλέπεις, οι δύο ισχυρισμοί αναιρούν ο ένας τον άλλον.

Επειδή οι χάρτες θεωρούνται ότι αναπαράγονται εύκολα, δεν στέκει η χρήση copyrighted χαρτών στη Βικιπαίδεια. Είτε, όπως ανέφερε ο Αρχίδαμος, διαγράφονται, είτε απελευθερώνονται από τα πνευματικά τους δικαιώματα από τον δημιουργό, αν αυτός επιθυμεί να τους χρησιμοποιήσει στην Βικιπαίδεια. --Dead3y3 Συζήτηση 01:13, 14 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

Θα παρακαλούσαμε να μην αναρτήσετε ξανά εικόνα με σαφείς απαγορεύσεις λόγω πνευματικών δικαιωμάτων στην Βικιπαίδεια--ΗΠΣΤΓ 16:57, 14 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

Καλημέρα σας.
Σημείωσα στις εικόνες που ανεβάσατε ότι θα πρέπει να διαγραφούν άμεσα, ώστε να γίνει σεβαστή η αίτησή σας "απαγορεύεται...χρήση του πέραν των ενημερωτικών σκοπών χωρίς τη ρητή άδεια του δημιουργού του". Οι όροι δημοσίευσης της Βικιπαίδειας καλύπτουν την πρώτη αίτησή σας ("απαγορεύεται...η κατά οποιονδήποτέ τρόπο οικειοποίησή του ") και εν μέρει μόνο τη δεύτερη ("απαγορεύεται...η χρήση του ... χωρίς την αναφορά σε αυτόν). Σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν την πρώτη αίτησή σας. Ότι ανεβάζετε στη βικιπαίδεια (κείμενο ή εικόνα) μπορεί να αντιγραφεί άμεσα και να χρησιμοποιηθεί αλλού, ακόμη και για εμπορικούς σκοπούς (μια σημαντική παραχώρηση από πλευράς των δημιουργών). Εφόσον λοιπόν διαφωνείτε με τους όρους αυτούς, οι διαχειριστές πρέπει να προστατεύσουν την πνευματική σας ιδιοκτησία αφαιρώντας άμεσα τις εικόνες σας. Ευχαριστούμε για την καλή πρόθεση. Αν αλλάξετε άποψη για τα πνευματικά δικαιώματα, οι χρήστες της Βικιπαίδειας (αλλά όπως είπαμε και όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την πνευματική σας εργασία, χωρίς να υποχρεώνεται σε οποιαδήποτε αποζημίωση), θα χαρούν να έχουν και τη δική σας συνεισφορά. Σημειώνω το άμεσα γιατί κάθε τόσο εταιρείες αντιγράφουν αυτόματα όλη τη βικιπαίδεια (όπως έχουν και δικαίωμα) και την αναρτούν σε sites με διαφημιστικό περιεχόμενο (κάτι που δεν το επιθυμείτε). --FocalPoint Συζήτηση 09:31, 22 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

Είδα τη μετατροπή που κάνατε στην περιγραφή της άδειας χρήσης της εικόνας: Εικόνα:New Map for the Cities of East and South.jpg. Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι είτε αποδεκτή είτε όχι. Θα ήταν πολύ πιο απλό να υιοθετούσατε ένα από τα υπάρχοντα πρότυπα από το Βικιπαίδεια:Πινακίδες πνευματικών δικαιωμάτων τα οποία δεν αφήνουν αμφιβολίες. Υποψιάζομαι ότι το {{cc-by-sa-2.5}} είναι κοντά σε αυτό που λέτε.--FocalPoint Συζήτηση 08:33, 23 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

Νέα άρθρα[επεξεργασία κώδικα]

Κάνε μια αναζήτηση πρώτα πριν δημιουργείς νέα άρθρα. Για το Αθηνών υπάρχει φυσικά η Αθήνα. Και για το Αγ. Παρασκευή υπάρχει το Αγία Παρασκευή Αττικής. --Dead3y3 Συζήτηση 02:08, 14 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

Αθηνών -> Αθήνας[επεξεργασία κώδικα]

Όταν γράφεις το άρθρο, στο παράθυρο της επεξεργασίας, αν θέλεις η λέξη Αθηνών να οδηγεί στο άρθρο Αθήνα, θα πρέπει να το γράψεις έτσι: [[Αθήνα|Αθηνών]] που δίνει αυτό: Αθηνών. Δες για περισσότερες λεπτομέρεις στα Βικιπαίδεια:Βοήθεια και Βικιπαίδεια:Οδηγός μορφοποίησης άρθρων. --Κλεάνθης 02:18, 14 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

Χάρτες[επεξεργασία κώδικα]

Όπως σας έχει επισημανθεί και στο παρελθόν, η χρήση των εικόνων της Βικιπαίδειας δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε ενημερωτικούς και μη εμπορικούς σκοπούς. Εφόσον επιφορτώνετε χάρτες που έχετε δημιουργήσει, θα διατίθενται με μία ελεύθερη άδεια. Παρακαλώ επιλέξτε μία από τις διαθέσιμες πινακίδες π.δ. για τους χάρτες και διορθώστε τις σχετικές σελίδες. Αν δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς, τότε είναι προτιμότερο να ζητήσετε τη διαγραφή τους γιατί δεν σας καλύπτει η άδεια χρήσης της βικιπαίδειας. --Dada* 22:31, 21 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

Οι χρήστες της Βικιπαίδειας συμφωνούν πως η συνεισφορά τους (με κείμενα ή εικόνες) θα διατίθεται σύμφωνα με την Άδεια Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNU (GFDL). Η GFDL είναι μία άδεια χρήσης που έχει δημιουργηθεί από το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημοσιευθεί ένα κείμενο (ή εικόνα), δηλώνοντας ότι διατίθεται σύμφωνα με τους όρους που αναγράφονται στην άδεια. Σύμφωνα με τους κύριους όρους της επιτρέπεται: η χρήση των κειμένων από οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε σκοπό, η αντιγραφή των κειμένων, η τροποποίηση των κειμένων, ενώ επιπλέον κάθε αντίγραφο ή τροποποιημένο κείμενο πρέπει να διατεθεί με την σειρά του κάτω από τους όρους της ίδιας άδειας (δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να θέσει επιπλέον περιορισμούς). Συνεπώς, αν θέλετε να υπάρχουν οι χάρτες που δημιουργήσατε σε άρθρα της βικιπαίδειας, τότε θα πρέπει να επιτρέψετε την ελεύθερη χρήση τους σύμφωνα με τους παραπάνω όρους. Ειδικότερα, για τις εικόνες, μπορείτε να επιλέξετε μία από τις ελεύθερες άδειες στο Βικιπαίδεια:Πινακίδες πνευματικών δικαιωμάτων. Αν δηλώνετε ότι δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς, η παραπάνω άδεια δεν σας καλύπτει. --Dada* 23:23, 21 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)


Στους χάρτες που έχετε ανεβάσει γράφεται ότι "μπορεί να χρησιμοποιηθούν [...] αρκεί να μην προβεί κανείς στην οικειοποίησή τους για εμπορικούς σκοπούς". Η άδεια Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5 License (αλλά και η GFDL για αυτές που είχατε σημειώσει ανάλογα) επιτρέπουν την χρήση για εμπορικούς σκοπούς, άρα υπάρχει αντίθεση μεταξύ αυτών των δύο δηλώσεων. Αν επιμένετε (που φυσικά είναι δικαίωμά σας) να απαγορεύσετε την χρήση για εμπορικούς σκοπούς, δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να διαγράψουμε όλες τις εικόνες σας, αφού η πολιτική της Βικιπαίδειας απαγορεύει την χρήση εικόνων που έχουν τέτοιους περιορισμούς. Μπορείτε να απαντήσετε εδώ, ή στο Σημειωματάριο διαχειριστών. Αν δεν απαντήσετε, οι εικόνες θα διαγραφούν εντός τριών-τεσσάρων ημερών. — Geraki ΣΜ - 2006-12-29T 18:40Z.


Αγαπητό Γεράκι,

όπως αναπαράγεις κι εσύ τη δήλωσή μου στη σύνοψη των φωτογραφιών για τους δήμους της Αττικής, αναφέρω πως απαγορεύεται η οικειοποίησή τους για εμπορικούς σκοπούς. Αντιλαμβάνομαι πως η Wikipedia διοχετεύει το υλικό που αναρτάται στις σελίδες της σε άλλους που μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για εμπορικούς σκοπούς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχθώ πως μια σελίδα που αυτο-αποκαλείται "η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια" θα προέβαινε σε πράξεις που αποτελούν αδίκημα σύμφωνα τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων. Στη σύνοψη αναφέρεται η φράση "απαγορεύεται η οικειοποίηση για εμπορικούς σκοπούς". Αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορεί κάποιος να αναπαράγει τα γραφήματα στη σελίδα του (τότε θα αναφερόταν" απαγορεύεται να τα αναπαράγει για εμπορικούς σκοπούς"). Η έκφραση σημαίνει, σύμφωνα με τα στοιχειώδη ελληνικά που πιστεύω πως γνωρίζω, ότι αν κάποιος τοποθετήσει τα γραφήματα αυτά στη σελίδα του (την οποία χρησιμοποιεί με σκοπό το κέρδος, άμεσα ή έμμεσα) κι από κάτω δεν σημειώσει με ρητό τρόπο ότι "το γράφημα είναι δημιούργημα του κυρίου Τάδε Δεινόπουλου όπως αναρτήθηκε στη σελίδα της wikipedia (el.wikipedia.org) στο άρθρο Δείνα" ή τοποθετήσει ένα άλλο όνομα ή τίποτα (αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι δημιούργημα της σελίδας που το αναπαράγει) τότε έχει έρθει σε ρήξη με την αναφορά του δημιουργού (τη δική μου δηλαδή στη σύνοψη) και είναι έκθετος νομικά σύμφωνα με το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων, όπως επίσης και η σελίδα της wikipedia που δεν προστάτευσε τα δικαιώματα του χρήστη της κατά τρόπο δέοντα και δυνατό(εφικτό). Ομοίως αν χρησιμοποιηθεί από τρίτον για ενημερωτικό σκοπό, πάλι επιβάλλεται η αναφορά στο δημιουργό. Δεν πιστεύω πως αυτό που αναφέρω ως δημιουργός είναι κάτι παράλογο που εμποδίζει τη σελίδα να αναρτήσει το υλικό, εκτός εάν δεχθώ πως σκοπός λειτουργίας της wikipedia δεν είναι η ελεύθερη ενημέρωση, αλλά η διοχέτευση υλικού από ανώνυμους και κατά αφιλοκερδή τρόπο χρήστες που τη βοηθούν να βγάλει κέρδος χωρίς αντάλλαγμα με την αναπαραγωγή των άρθρων τους ή των γραφημάτων τους υπό άλλο όνομα(=οικειοποίηση). Κάτι τέτοιο σημαίνει πως απέκτησα εσφαλμένη αντίληψη για τη σελίδα σας και θα ήταν σοφό να διαγράψετε όλα τα άρθρα και τα γραφήματα της συνεισφοράς μου, καθώς μια αναπαραγωγή τους σε άλλες σελίδες χωρίς ρητή αναφορά σε μένα θα αποκτούσε νομικές διαστάσεις. ("Η άδεια που χρησιμοποιεί η Βικιπαίδεια επιτρέπει ελεύθερη πρόσβαση στο περιεχόμενο με τρόπο παρόμοιο με εκείνο που επιτρέπει ελεύθερη χρήση στο ελεύθερο λογισμικό. Δηλαδή, το περιεχόμενο της Βικιπαίδειας μπορεί να αντιγραφεί, τροποποιηθεί και αναδιανεμηθεί εφ'όσων η νέα έκδοση προσφέρει τις ίδιες ελευθερίες σε άλλους και αναγνωρίζει τους συγγραφείς του άρθρου στην Βικιπαίδεια (ένας σύνδεσμος προς το άρθρο ικανοποιεί αυτό τον σκοπό). Συνεπώς τα άρθρα της Βικιπαίδειας θα παραμείνουν για πάντα ελεύθερα από οποιονδήποτε σύμφωνα με ορισμένους περιορισμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους υπάρχουν για να εξασφαλίσουν την ελευθερία αυτή"., όπως αναφέρεται στο άρθρο της wikipedia περί πνευματικών δικαιωμάτων, [[1]])


Ευχαριστώ για την προσοχή σας Χρήστης Dimorsitanos


Ναι, Γεράκι, είχα προσέξει τη λέξη οικειοποίηση και γι'αυτό δεν είχα επιμείνει, αν και τελικά καλά έκανες και το έθιξες. Αγαπητέ χρήστη Dimorsitanos, η άδεια Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5 γράφει τα ίδια πράγματα που ζητάτε με επίσημο τρόπο. Άρα εγώ δε βλέπω πρόβλημα ούτε δικό σας, ούτε της Βικιπαίδειας, αν και προτείνω να σβήσετε το επίμαχο κείμενο, γιατί δημιουργεί δικαιολογημένες παρανοήσεις. Αναρωτιέται δηλαδή κανείς, αφού υπάρχει το σήμα Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5, για ποιό λόγο αυτός ο χρήστης γράφει και άλλα; Τι εννοεί; Τι θα γινόταν αν έγραφε ο κάθε χρήστης τη δική του έκδοση; Τέλος μια μικρή διόρθωση: Η wikipedia δεν διοχετεύει υλικό πουθενά. Επιτρέπει τη χρήση της με τους όρους GFDL (χωρίς οικονομικό όφελος, αλλά και χωρίς να επιτρέπει οικειοποίηση του περιεχομένου της, όποιος την αντιγράφει πρέπει να λέει ρητά: Το πήρα από τη Βικιπαίδεια -χωρίς να αναφέρει όνομα συγκεκριμένου χρήστη, αφού πολλοί συνεισφέρουμε-).--FocalPoint Συζήτηση 20:53, 29 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

Για την ακρίβεια, πρέπει να αναφέρονται τα ονόματα όλων όσων συνεισέφερεαν στη δημιουργία ενός άρθρου ή μιας εικόνας. Έχετε δίκιο όσον αφορά το οικειοποίηση, από εκεί και πέρα όμως υπάρχει η παρεξήγηση με το χωρίς την άδεια: όπως λέει ο Focal, δεν απαιτείται άδεια για να αναπαραχθεί το πειρεχόμενο της Βικιπαίδειας για οποιονδήποτε σκοπό. Από αυτή την άποψη η Εικόνα:Attika Roads.jpg είναι έτσι αδειοδοτημένη που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Βικιπαίδεια. ΟΙ μόνοι περιορισμοί που τίθενται από την άδεια GFDL είναι: το περιεχόμενο να μείνει κάτω από την ίδια άδεια (δλδ ελεύθερο για τροποποίηση και χρήση) και να συνοδεύεται από το κείμενο της άδειας και από τον κατάλογο των δημιουργών.

Προφανώς κάποιος σε μια άλλη σελίδα δεν μπορεί να παρουσιάσει τα περιεχόμενα σαν δικό του δημιούργημα· σε περίπτωση που αυτό γίνει όμως, η Βικιπαίδεια δεν έχει κάποια ευθύνη για αυτό (έχει σαφείς προειδοποιήσεις για τη χρήση των υλικών της), ούτε μπορεί per se να κάνει κάτι (δεν είναι νομικό πρόσωπο ή εταιρία). Εννοείται βέβαια ότι αν κάποιος χρήστης διαπιστώσει μια τέτοια παραβίαση υπάρχει βοήθεια και συμβολή από άλλους χρήστες για να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά του (έχουν γίνει ανάλογες κινήσεις στο παρελθόν). Η "ελεύθερη ενημέρωση" που όντως αποτελεί σκοπό της Βικιπαίδειας, δεν εκφράζεται μόνο με την ανάρτηση κειμένων και εικόνων σε αυτό εδώ τον ιστότοπο, αλλά ουσιαστικά με την παραγωγή ελεύθερου υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε, κάτω πάντα από την άδεια GFDL. Τέλος να σημειώσω ότι οι GFDL συνεισφορές δεν αποσύρονται, και με αυτή την έννοια τα άρθρα κάποιου δεν μπορούν να διαγραφούν αν δεν συντρέχουν τα κριτήρια διαγραφής άρθρων που έχουμε στη Βικιπαίδεια. Φιλικά - Badseed απάντηση 21:49, 29 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

 • Σας ευχαριστώ που με βοηθήσατε να κατανοήσω το νόημα της συγκεκριμένης άδειας λογισμικού. Τη συνόδευα με το επίμαχο κείμενο καθώς δεν ήμουν σίγουρος τί εχέγγυα παρείχε η άδεια αυτή για την προστασία του υλικού μου. Μένει λοιπόν να διορθώσω το κείμενο των 2 γραφημάτων.

Χρήστης:Dimorsitanos



Αγαπητέ Dimositanos, νομίζω ότι το κείμενο που υπάρχει ακόμη σε κάθε εικόνα σου που έχεις ανεβάσει εξακολουθεί να δημιουργεί παρανοήσεις (και αν δεν κάνω λάθος κάποιες εικόνες έχουν διαγραφεί από άλλους διαχειριστές, ακριβώς επειδή είναι διατυπωμένο με τέτοιο τρόπο που δικαιολογεί παρανοήσεις, φαντάσου τι σημαίνει αυτό για τους περισσότερο άπειρους επισκέπτες).

Για την ακρίβεια το κείμενό σου γράφει: "Tο παρόν έργο αποτελεί πνευματική δημιουργία του ιδίου του συντάκτη του άρθρου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους αναγνώστες του άρθρου, αρκεί να μην προβεί κανείς στην οικειοποίησή του για εμπορικούς σκοπούς, ή αναδημοσίευση-αναπαραγωγή του χωρίς την συνοδεία του ονοματεπώνυμου του δημιουργού του και ρητή αναφορά σε αυτόν. Δίδεται το δικαίωμα χρήσης του παρόντος." Προβληματικές φράσεις :

 • "μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους αναγνώστες του άρθρου": εφ'όσων είναι ελεύθερη η εικόνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε ακόμη και εκτός του άρθρου, εκτός της Βικιπαίδειας και για οποιοδήποτε σκοπό.
 • "αρκεί να μην προβεί κανείς στην οικειοποίησή του για εμπορικούς σκοπούς": κακώς συνδέεις δυο άσχετα πράγματα μεταξύ τους. Αφενός το να παρουσιάζει κάποιος το δικό σου έργο ως δικό του απαγορεύεται έτσι κι αλλιώς από τον νόμο και την άδεια χρήσης που επέλεξες, ακόμη και αν δεν πρόκειται για εμπορικό σκοπό. Αφετέρου, με αυτή την άδεια επιτρέπεται η χρήση για εμπορικούς σκοπούς ή μη μόνο με ρητή αναφορά στο όνομά σου (δηλαδή χωρίς το όνομά σου απαγορεύεται γενικά για οποιοδήποτε σκοπό).
 • Οι υπόλοιπες είναι λιγότερο προβληματικές:
  • "αποτελεί πνευματική δημιουργία του ιδίου του συντάκτη του άρθρου": Οι συντάκτες του αντίστοιχου άρθρου μπορεί να είναι πολλοί. Η εικόνα είναι πνευματική δημιουργία του δημιουργού της εικόνας, που αναφέρεται στο πεδίο δημιουργός.
  • "αναδημοσίευση-αναπαραγωγή του χωρίς την συνοδεία του ονοματεπώνυμου του δημιουργού του και ρητή αναφορά σε αυτόν": απλή επανάληψη των όρων της άδειας χρήσης cc-by-sa (εις διπλούν, άλλο συνοδεία άλλο ρητή αναφορά;).

Οι άδειες χρήσης που χρησιμοποιείς cc-by-sa 2.5 και 3.0 με λίγα λόγια λένε: "Είστε ελεύθεροι να διανέμετε και να τροποποιήσετε αυτό τα αρχείο εφόσον αναφέρετε τον δημιουργό του και διατηρήσετε την ίδια άδεια χρήσης. ([κείμενο])"

Προτείνω να αφαιρέσουμε το παραπάνω κειμενάκι από τις εικόνες σου ώστε να μην υπάρχει μπέρδεμα. Αν δεν έχεις αντίρρηση θα προσπαθήσω να το αφαιρέσω αυτόματα. Αν εξακολουθείς να έχεις επιφυλάξεις καλύτερα μην ανεβάζεις άλλες εικόνες μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. — Geraki ΣΜ 15:14, 31 Οκτωβρίου 2007 (UTC)


Στο θέμα μας[επεξεργασία κώδικα]

Τα γραφήματα τα ίδια πάντως πρέπει να πω ότι αφενός ήταν ιδιαίτερα αναγκαία, αφετέρου ότι μου αρέσουν ως πρωτότυπα.--FocalPoint Συζήτηση 07:32, 30 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

Μπορείς να υπογράφεις γράφοντας ~~~~ ή πατώντας το κουμπί της υπογραφής (Button sig.png) (στην πάνω γραμμή με τα κουμπάκια, μέση προς δεξιά).--FocalPoint Συζήτηση 07:53, 30 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

Υπόλοιπα[επεξεργασία κώδικα]

Μια υπενθύμιση: Μένουν και τα σχήματα:

με "επίμαχα κείμενα".--FocalPoint Συζήτηση 18:51, 4 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

Αντικειμενική αξία ακινήτου[επεξεργασία κώδικα]

Συμπλήρωσα κάποια πράγματα στο άρθρο αυτό που ξεκίνησες και ήθελα να ρωτήσω (μια που είσαι εφοριακός) αν εκτός από τις μεταβιβάσεις ακινήτων οι αντικειμενικές αξίες παίζουν και αλλού ρόλο (υπολογισμός τεκμαρτών μισθωμάτων σε ιδιοκατοίκηση ή σε εκμίσθωση ή κάτι άλλο), προκειμένου να το συμπληρώσουμε στο άρθρο.--Αρχίδαμοςμίλα μου 15:58, 18 Ιανουαρίου 2007 (UTC)


Επίδραση Αντικειμενικών αξιών[επεξεργασία κώδικα]

 • Η μεταβολή των αντικειμενικών αξιών επηρεάζει το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση, ήτοι μια μεγαλύτερη επιβάρυνση στο φόρο εισοδήματος.

Το αντικειμενικό σύστημα φορολογίας θεσμοθετήθηκε για τη μεταβίβαση ακινήτου με επαχθή αιτία, δωρεά, γονική παροχή, ή ως κληρονομιά.

 • Κυρίως αφορά το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις κατά το 2006 που με τις νέες αντικειμενικές αξίες απλοί οικοπεδούχοι επιβαρύνονταν με το φόρο αυτό, ο οποίος είναι κατά πολύ πιο επαχθής από το σύνηθες φορολογικό βάρος. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και ο νέος ΦΠΑ και η επιβολή του στα ακίνητα(στις οικοδομές). Γι'αυτό και όλοι έσπευσαν να κάνουν τις μεταβιβάσεις ή δωρεές στα παιδιά τους πριν τη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών(ώστε να πληρώσουν σε τελική ανάλυση μικρότερο φόρο). Με βάση τις αντικειμενικές αξίες υπολογίζεται μια σειρά από τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα, όπως το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, το τεκμαρτό Εισόδημα Ιδιοκατοίκησης και το Ελάχιστο Τεκμαρτό Εισόδημα των Ιδιοκτητών Ακινήτων.
 • Όσον αφορά την εκμίσθωση ακινήτου, θεωρητικά δεν επηρεάζονται τα μισθώματα καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν απελευθερωθεί τα ενοίκια και κινούνται με το νόμο της αγοράς. Δηλαδή, μπορεί η αξία σε ένα δήμο από τον οποίο πέρασε η αττική οδός να αυξήθηκε καθώς η περιοχή αυτή έγινε πιο δημοφιλής, με αποτέλεσμα να ζητούν υψηλότερα ενοίκια οι ιδιοκτήτες, αλλά αν και οι διπλανοί δήμοι έγιναν επίσης πιο δημοφιλείς, ή κάποιος άλλος στον οποίο εγκαταστάθηκε τμήμα πανεπισημίου και έχει ζήτηση από φοιτητές θα "απορροφήσει" τμήμα της ζητούμενης ποσότητας. Ειδικά δε όταν υπάρχει ήδη συμβόλαιο εκμίσθωσης στο οποίο έχουν συμφωνήσει ελεύθερα τα συμβαλλόμενα μέρη και επέλθει άυξηση στις αντ. αξίες, η μόνη αναπροσαρμογή που μπορεί να γίνει είναι λόγω του τιμάριθμου(κόστος ζωής-πληθωρισμός) και μιας συμφωνηθείσας(στους όρους της σύμβασης) αύξησης επί αυτού. Επιπλέον καταργείται το χαρτόσημο, γεγονός από το οποίο επωφελείται ο μισθωτής του ακινήτου.
 • Επηρεάζεται όμως ο δημοτικός φόρος, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση. Η συνολική αύξηση της επιβάρυνσης με τις μεταβολές των αξιών ισούται με τη μεταβολή αυτή των αξιών.

--Dimorsitanos 20:57, 19 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

Νέες εξελίξεις από το Υπουργείο Οικονομικών[επεξεργασία κώδικα]


Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει τον τελευταίο καιρό σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες και το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Αρχικά δηλώνεται πως θα προβεί το Υπουργείο σε νέες αυξήσεις των αντ. αξιών το 2007. Μετά ακούγεται πως αναστέλλεται λόγω επικείμενων εθνικών εκλογών. Τώρα ακούγεται κατάργηση του ανωτέρω φόρου και λοιπών τελών και θέσπιση ενός ενιαίου. Πάλι όμως υπάρχει διστακτικότητα, καθώς ακούγονται πολλά περί ενός ποσοστού επί της αντικειμενικής αξίας ως τέλος(0,1%;). Κάτι τέτοιο, αν δε συνοδευτεί από ανάλογη διαμόρφωση των αφορολόγητων ορίων, σίγουρα θα επηρεαστεί από μια περαιτέρω αύξηση των αντ. αξιών μετά τις εκλογές. --Dimorsitanos 20:05, 21 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

Ιστορικά[επεξεργασία κώδικα]

Γεια σας. Κοιτούσα το άρθρο Πεύκη και παρατήρησα τα ιστορικά στοιχεία με πηγή το site του δήμου. Κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να βάλει κάποιος εδώ ιστορικά στοιχεία από ένα site; — Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Dimorsitanos (συζήτησησυνεισφορά) .

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε πηγή γνώσης ως βιβλιογραφία, αλλά η αντιγραφή κειμένου δημιουργεί πρόβλημα με τα πνευματικά δικαιώματα. Η χρήση ενός κειμένου για άντληση πληροφοριών όμως, όχι.--FocalPoint Συζήτηση 18:59, 30 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

Και κάτι άλλο: Έχω δει τις προσθήκες σου για τις αντικειμενικές τιμές και μου φαίνεται πολύ καλή ιδέα, αλλά θα σε παρακαλέσω να προσθέσεις το χρόνο για τον οποίο ισχύουν, ώστε το κάθε άρθρο να είναι διαχρονικό και πάντα σωστό.--FocalPoint Συζήτηση 18:59, 30 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

 • Εννοείς τις προσθήκες εδω,στις ομάδες συζήτησης; στο άρθρο αντικειμενική αξία ακινήτου; ή σε διάφορα άρθρα δήμων; Οι προσθήκες εδώ έγιναν με αφορμή την πληροφόρηση του χρήστη αρχίδαμου και αναφέρονται στη ρευστή κατάσταση που επικρατεί λόγω των επικείμενων εκλογών σε αυτό το θέμα. Συγκεκριμένα, σήμερα οι αντικειμενικές αξίες απιβαρύνονται με το ΦΠΑ επί των οικοδομών και την επιβάρυνση με το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας σε απλούς μικρο-ιδιοκτήτες. Ο δημοτικός φόρος επηρεάζεται από τις αντικειμενικές αξίες του δήμου και καταβάλλεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ(κάτι που επίσης ακούγεται πως θα καταργηθεί ώστε να μην φαίνονται φουσκωμένοι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, αλλά να είναι ευδιάκριτα τα ιδιαιτέρως επιβεβαρυμένα δημοτικά τέλη σε ορισμένους δήμους' οι δήμοι όμως αντιδρούν καθώς δεν ξέρουν κατά πόσο διαθέτουν τους μηχανισμούς ώστε να συλλέγουν αυτά τα χρήματα στο ακέραιο). Άλλα δημοτικά τέλη καταβάλλει ο δημότης Αμαρουσίου και άλλα ο δημότης στο Ζεφύρι. Επίσης επηρρεάζεται ο φόρος ιδιοκατοίκησης(μεγαλύτερη επιβάρυνση), αλλά όχι τα ενοίκια καθώς όπως αναφέρω πιο πάνω κινούνται με το νόμο της αγοράς. Οι αντικειμενικές αξίες δεν έχουν και μεγάλη σχέση με τις εμπορικές τιμές...δίνουν μια προσέγγιση. Συγεκριμένα σήμερα διάβασα ένα άρθρο για την απόκλιση από τις εμπορικές τιμές και σκοπεύω να εμπλουτίσω κάποια άρθρα. Όσον αφορά το άρθρο [[αντικειμενική αξία ακινήτου διαμορφώθηκε από τον Αρχίδαμο. Όσον αφορά τα διάφορα άρθρα των δήμων που αναφέρονται σε αυτό το ζήτημα, τα στοιχεία είναι επίκαιρα και έγκυρα.

--Dimorsitanos 14:43, 31 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

Εννοώ τις προσθήκες στα άρθρα. Η δήλωση "Η αντικειμενική αξία είναι 2000 ευρώ" είναι σήμερα σωστή, αύριο λάθος. Με τη διατύπωση "Η αντικειμενική αξία το 2006 ήταν 2000 ευρώ", θα είναι πάντα σωστή.--FocalPoint Συζήτηση 22:10, 2 Φεβρουαρίου 2007 (UTC)

Έμβλημα[επεξεργασία κώδικα]

Γεια σας. Δε γνωρίζω κατά πόσο μπορώ να χρησιμοποιήσω το έμβλημα ενός δήμου σκαναρισμένο από κάποιο φυλλάδιο ή από κάποιο site.... --Dimorsitanos 00:51, 3 Φεβρουαρίου 2007 (UTC)

Μπορείς να ανεβάσεις ένα σε χαμηλή ανάλυση (5-10Κ) με άδεια "σήμα", αν θες να το βάλεις στο άρθρο για το Δήμο. Αν προέρχεται από site μην ξεχάσεις να βάλεις λινκ προς αυτό στην περιγραφή της εικόνας - Badseed απάντηση 01:17, 3 Φεβρουαρίου 2007 (UTC)


 • 5-10 KB εννοείτε;--Dimorsitanos 15:20, 21 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

Ναι, αυτό εννοεί.--Focal Point 15:25, 21 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

Αχρησιμοποίητες εικόνες[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν αρκετές εικόνες αχρησιμοποίητες, κυρίως χάρτες δικοί σου. Τους χρειάζεσαι ή μπορώ να τους διαγράψω;--ΗΠΣΤΓ 08:45, 13 Μαρτίου 2007 (UTC)

όσες δεν είναι αναρτημένοι να σβηστούν

Εντάξει; Σβήστηκαν όσες εικόνες δε χρησιμοποιούνται σε άρθρα;

ΦΠΑ[επεξεργασία κώδικα]

Γεια σου και πάλι. Όταν ευκαιρήσεις, ρίξε μια ματιά στο άρθρο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, αν έχεις όρεξη. Προσπάθησα να γράψω 2-3 πραγματάκια, αλλά δεν το κατέχω και πολύ το θέμα--Αρχίδαμοςμίλα μου 20:25, 10 Απριλίου 2007 (UTC)

Απορια[επεξεργασία κώδικα]

Γεια, πως μπορώ να κάνω μια εσωτερική διασύνδεση μέσα στο ίδιο το άρθρο? δηλαδή να πατάει ο αναγνώστης υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα και να κατεβαίνει η σελίδα στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα αντί να μεταπηδά σε άλλο άρθρο???

Πάτα εδώ για παράδειγμα --Focal Point 08:12, 22 Απριλίου 2007 (UTC)

   • Ευχαριστώ...πολύ χρήσιμη εντολή...δεν υπήρχε στις αυτόματες εντολές στην πλατφόρμα επεξεργασίας και υπέθεσα πως δε γίνεται...

neo nick[επεξεργασία κώδικα]

Γειά σας, είναι εφικτό να αλλάξω nickname και email, αλλά να τοποθετηθούν τα νέα μου στοιχεία στα ήδη διαμορφωμένα στοιχεία της ιστορικής σελίδας;

Θα πρέπει να απευθυνθείς είτε στον Χρήστης:Geraki είτε στον Χρήστης:Dada που μπορούν ως γραφειοκράτες να αλλάξουν το όνομά σου. Το email αλλζει από τις προτιμήσεις σου αλλά πρέπει να το επανεπιβεβαιώσεις (email confirmation)--ΗΠΣΤΓ 12:07, 20 Ιουνίου 2007 (UTC)


Συγνώμη για την καθυστέρηση. Ναι, αν αλλάξουμε το όνομα χρήστη σου, θα αλλάξει και στο ιστορικό των σελίδων (θα φαίνεται το νέο). Σε τι θέλεις να το αλλάξουμε; — Geraki ΣΜ 11:46, 3 Ιουλίου 2007 (UTC)


Σε Dimors, όπως και το e-mail (dimors@hotmail.com)

neo nickname[επεξεργασία κώδικα]

geia sas, mou allazete to onoma se dimors ?

Νεο όνομα[επεξεργασία κώδικα]

Γεια σας, μπορείτε να μου κάνετε το όνομα σε Dimors?

Μελίσσια[επεξεργασία κώδικα]

Ως κάτοικος της περιοχής διάβασα με ενδιαφέρον το άρθρο σου. Η αντίρρηση που έχω είναι ότι μεγάλο τμήμα του φαίνεται να αποτελεί πρωτότυπη έρευνα, τις προσωπικές σου δηλαδή απόψεις για την κατάσταση του δήμου, χωρίς αυτές να υποστηρίζονται από κάποια εξωτερική πηγή. Αυτό παραβιάζει και τις τρεις βασικές αρχές της Βικιπαίδειας, δηλαδή όχι πρωτότυπη έρευνα, ουδετερότητα και επαληθευσιμότητα. Επίσης μην ξεχνάς ότι η εγκυκλοπαίδεια δεν είναι καθομιλουμένη, οπότε λέξεις όπως "μαρουσοποίηση", παρότι είναι εύστοχες, καλό θα ήταν να αποφεύγονται. Η δουλειά που έχεις κάνει είναι εξαιρετική κατά τα άλλα και γι' αυτό προτίμησα να σε ενημερώσω πρώτα εδώ και όχι να κάνω άμεσα αλλαγές ή να βάλω σχετικά πρότυπα στην σελίδα. Τμήματα που κατά την άποψή μου είναι αμφισβητούμενα χωρίς σωστή υποστήριξη, είναι το μικροεμπόριο, η αδράνεια της δημοτικής αρχής και τα προβλήματα του δήμου. -Ferengi 11:38, 19 Σεπτεμβρίου 2007 (UTC)

Εντάξει μπορώ να κάνω κάποιες τροποποιήσεις. Μπορείς κι εσύ να προσφέρεις παραπάνω πληροφορίες εφόσον μένεις στην περιοχή και μπορείς να γνωρίζεις ίσως λεπτομέρεις από δημοτικές αποφάσεις ή λοιπά δρώμενα.

Είδα ότι ανέστρεψες κάποιες αλλαγές που έκανα στα Μελίσσια. Επιτρέψε μου να τις δικαιολογήσω. Όταν συνδέεις κάποια λέξη με άλλο άρθρο μέσω εσωτερικού συνδέσμου, αυτή η σύνδεση γίνεται κανονικά μόνο μια φορά στο κείμενο. Διαφορετικά δημιουργείς σύγχυση στον χρήστη, ο οποίος σπαταλά χρόνο ελέγχοντας αν έχει επισκεφτεί το σύνδεσμο ή όχι, ειδικά όταν η λέξη που βλέπει δεν αντιστοιχεί ακριβώς στο άρθρο που τον οδηγείς. Επίσης δεν πρέπει να βάζουμε σε μια λέξη σύνδεσμο προς άρθρο που δεν την περιέχει. Ερχόμενοι τώρα στο άρθρο, δεν έχει νόημα σε κάθε νοσοκομείο να βάζεις σύνδεσμο προς το άρθρο νοσοκομείο, παρά μόνο την πρώτη φορά. Όταν μάλιστα το άρθρο νοσοκομείο δεν περιέχει καμία αναφορά για το Αμαλία Φλέμινγκ ή το Παπαδημητρίου, το μόνο που καταφέρνεις είναι να αυξάνεις τη σύγχυση του αναγνώστη και να υποβαθμίζεις την εμπειρία του από την ανάγνωση του άρθρου. Τώρα η δημιουργία συνδέσμων προς άρθρα που δεν υπάρχουν δεν είναι λάθος, γιατί το άρθρο που δεν υπάρχει σήμερα, μπορεί να υπάρχει αύριο και είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργούμε από τώρα τους συνδέσμους, παρά να ψάχνουμε μετά. Το ίδιο ισχύει και με τις γειτονιές των Μελισσίων: κάνεις πολλαπλές συνδέσεις προς το ίδιο άρθρο, το οποίο μάλιστα δεν περιέχει καμιά αναφορά στις εν λόγω γειτονιές. Τα παραπάνω είναι όλα πάγιες τακτικές σύνταξης άρθρων στη Βικιπαίδεια.

Όσον αφορά την παράθεση πηγών. Φράσεις όπως "αποτελεί κοινή παραδοχή" δεν είναι αποδεκτές στην Βικιπαίδεια. Στην αγγλική Βικιπαίδεια λέγονται weasel words και υπάρχει ειδική οδηγία που τις καλύπτει. Πέρα από αυτό όμως, στο προκείμενο, τα τμήματα στα οποία ζήτησα παράθεση πηγών με ενοχλούν όλο και περισσότερο όσο τα διαβάζω. Έτσι όπως είναι διατυπωμένα είναι ξεκάθαρο ότι αποτελούν αποτέλεσμα προσωπικής σου έρευνας, πρακτική που είναι κάθετα αντίθετη με τις αρχές της Βικιπαίδειας. Αν μπορείς να βρεις πηγές που να υποστηρίζουν τα γραφόμενά σου, έχει καλώς. Διαφορετικά θα θέσω θέμα αμφισβήτησης. Θα πρέπει επίσης να ξέρεις ότι είναι καθήκον σου ως συντάκτης του άρθρου να υπερασπίσεις τα γραφόμενά σου όταν αυτά αμφισβητούνται. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις δικαίωμα να αφαιρέσεις τη σήμανση παράθεσης πηγών, αλλά έχεις υποχρέωση να προσθέσεις πηγές. Αν δεν μπορέσεις να παραθέσεις πηγές μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα τότε δίνεις δικαίωμα διαγραφής του αμφισβητούμενου τμήματος. Προσωπικά π.χ. θεωρώ ότι οι υποδομές των Μελισσίων είναι πολύ καλύτερες από άλλες γειτονικές περιοχές όπως το Χαλάνδρι. Επίσης έχω αντίρρηση για τα προβλήματα που αναφέρεις περί διαβάσεων πεζών. Τέλος η εμπορική ζώνη είναι (έστω και de facto) συγκεντρωμένη στο κέντρο των Μελισσίων και σε συγκεκριμένους κεντρικούς οδικούς άξονες του δήμου. --Ferengi 23:50, 8 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

Φωτογραφίες[επεξεργασία κώδικα]

Dimorsitanos, οι εικόνες από τα βόρεια προάστια είναι ενδιαφέρουσες, αλλά έχουν πρόβλημα με το ταμπελάκι που δηλώνει δικαιώματα. Το unauthorized copied prohibited, εκτός του οτι δεν είναι γραμμένο σωστά, έρχεται σε αντίφαση με την creative commons άδεια που βρίσκεται απο κάτω και δεν είναι άδεια καατάλληλη για τη Βικιπαίδεια. Έτσι θα πρέπει να το αφαιρέσεις ή να αλλάξει σε κάτι που να λέει ότι η εικόνα είναι creative commons τάδε και όχι prohibited. Το καλύτερο πάντως θα είναι να αφαιρεθεί εντελώς το ταμπελάκι και το πλαίσιο της εικόνας, καθώς την καταστρέφουν. Αν νομίζεις ότι είναι απολύτως απαραίτητο προσπάθησε να κάνεις κάτι σαν αυτό που φαίνεται εδώ - προκειμένου να τηρηθούν τα δικαιώματά σου αρκεί η σημείωση "dimorsitanos cc-by-sa 2.5 2007". Έχε υπόψη σου επίσης ότι οι πάρα πολλές φωτό σε ένα άρθρο μάλλον το επιβαρύνουν. Μια λύση είναι να δημιουργηθεί μια γκάλλερυ στο τέλος ή κάτι τέτοιο. Αυτά - Badseed απάντηση 17:53, 8 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

photographs[επεξεργασία κώδικα]

Ναι το παρατήρησα και έβαλα σε gallery τις παραπάνω φωτογραφίες που δε χωρούσαν στο κείμενο. Γιατί πιστεύετε ότι το πλαίσιο καταστρέφει τις φωτογραφίες; Την ετικέτα μπορώ να την αλλάξω απλά θέλει πάλι δουλέιά.

Η χρήση πλαισίων και αναγνωριστικών στις φωτογραφίες γενικά αποθαρρύνεται, για το λόγο ότι μπαίνει εμπόδιο στην ελεύθερη χρήση των εικόνων από τρίτους και ρίχνει την ποιότητα των εικόνων. Εντάξει, ίσως το πλαίσιο να μην καταστρέφει τη φωτογραφία, αλλά σίγουρα η εικόνα είναι καλύτερη χωρίς αυτό (έτσι κι αλλιώς μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί με ένα crop της εικόνας από κάποιον τρίτο, ενώ για τη χρήση της στη Βικιπαίδεια δεν απαιτείται, καθώς μπορούμε να δημιουργήσουμε πλαίσια με κώδικα). Για την ετικέτα προσπάθησε να κάνεις κάτι αντίστοιχο με τα παραπάνω (π.χ. κάτι μικρό σε κάποια γωνία με αχνά γράμματα), σκέψου όμως και το ενδεχόμενο να την αφαιρέσεις εντελώς (οι περισσότεροι που ανεβάζουμε φωτό δεν χρησιμοποιούμε ετικέτες). Μια επιπλέον επιλογή είναι να προσθέτεις το ψευδώνυμό σου στα metadata (EXIF) της φωτογραφίας, αλλά κι αυτό δεν είναι κάτι μόνιμο. - Badseed απάντηση 08:23, 10 Οκτωβρίου 2007 (UTC)


Με την ετικέτα δηλώνεται η προέλευση της φωτογραφίας ώστε να περιορίζει τον τρίτο να την παρουσιάσει ως δικό του έργο. Σε μια εγκυκλοπαίδεια συνάντησα το χάρτη των Βριλησσίων χωρίς να αναφέρεται ο δημιουργός και σε μια πτυχιακή εργασία φοιτητή το χάρτη του Χαλανδρίου. Οι ετικέτες παίζουν αυτό το ρόλο. Μπορώ να αλλάξω την τλευταία φράση ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν copies με αναφορά στην πηγή και τον δημιουργό..

μελίσσια[επεξεργασία κώδικα]

Εντάξει εάν επιμένετε τόσο πολύ για τις υποδομές στα Μελίσσια αλλάξτε τα κομμάτια που σας ενοχλούν δε έχω αντίρρηση. Απλά αφαιρώ τις εκκρεμούσες παραπομπές γιατί ορισμένες πληροφορίες προέρχονται και από μη ηλεκτρονικές πηγές, όπως π.χ. μια απόφαση διοικητικού συμβουλίου που δεν αναφέρεται κάπου ηλεκτρονικά ώστε να λειτουργεί λήμμα!

Δεν είναι απαραίτητο να είναι σε ηλεκτρονική μορφή οι παραπομπές. Αν γνωρίζεις στοιχεία για την απόφαση μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αυτά ως παραπομπή, π.χ. "Απόφαση δημοτικού συμβουλίου Δήμου Μελισσίων της 10/10/07". Δες και το Βικιπαίδεια:Παράθεση πηγών. --Ferengi 23:14, 9 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

creative commons[επεξεργασία κώδικα]

Θα μπορούσα να μάθω τι διαφορές έχουν οι νέες άδειες creative commons από τις παλιές; (greece)

Ουσιαστικές διαφορές όσον αφορά τη χρήση με αναφορά ονόματος κλπ δεν υπάρχουν. Οι αλλαγές έχουν να κάνουν κυρίως με νομικά ζητήματα και με εναρμόνιση με άλλα projects ([2]). Αυτό που πρέπει να αλλάξει όμως είναι το ταμπελάκι στις εικόνες σου. Αν δεν θέλεις να το αφαιρέσεις εντελώς, φρόντισε να το κάνεις μικρότερο, με το κείμενο "dimors cc-by-sa-3.0 2007" το οποίο είναι αρκετό για τη σήμανση της άδειας. Με το σήμα του Copyright και το unauthorized copies prohibited οι εικόνες αυτές δεν είναι Creative Commons και δεν καλύπτονται από τις άδειες της Βικιπαίδειας - Badseed απάντηση 18:41, 20 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

Είναι σαφές ότι με τον όρο Λαυρεωτική αναφέρεται γεωγραφικά κάτι πολύ περισσότερο από το Λαύριο, ακόμη και στη σύγχρονη εποχή. Προς τι η ανακατεύθυνση στο Λαύριο;--ΗΠΣΤΓ 16:42, 27 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

Απορίες[επεξεργασία κώδικα]

Ποιό είναι το script για να μπαίνει αυτόματα πλαίσιο σε εικόνα; πως ρυθμίζονται χρώματα;

Ζβήσιμο[επεξεργασία κώδικα]

Πώς σβήνονται εικόνες;

Καλησπέρα. Διαγραφή κειμένων και εικόνων μπορεί να γίνει μόνο από τους διαχειριστές. Ποιες εικόνες θέλεις να σβήσεις? --Alaniaris 17:08, 30 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

Πέρα από τις φωτογραφίες και τους χάρτες που δε χρησιμοποιώ πλέον σε άρθρα, θέλω να σβήσω και την αρχική εκ των τριών εικόνα folder.jpg που αντικατέστησα μετά με το έμβλημα της Παιανίας. Την εμφανίζει ακόμα όπως πρωτοεμφανιζόταν.

Για την folder.jpg κάτι έκανα, τσέκαρε το και εσύ αν θες. Για τις υπόλοιπες, αν δεν σου κάνει κόπο, πες μου ποιες ακριβώς είναι τις διαγράφω αμέσως. --Alaniaris 17:17, 30 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

Όνομα χρήστη & ερωτήσεις[επεξεργασία κώδικα]

Είναι προτιμότερο να απευθύνεις γενικές ερωτήσεις στην Βικιπαίδεια:Αγορά ή αν απαιτείται παρέμβαση διαχειριστή στο Βικιπαίδεια:Σημειωματάριο διαχειριστών γιατί οι σελίδες χρηστών δεν παρακολουθούνται με την ίδια συχνότητα. Εξακολουθείς να θέλεις να αλλάξεις το όνομα σου σε Dimors; --Dada* 17:42, 30 Οκτωβρίου 2007 (UTC)



Όχι εντάξει. Έβαλα το ίδιο όνομα στην αγγλική τώρα.

Γέρακας[επεξεργασία κώδικα]

Αγαπητε Dimorsitanos, παρατηρησα οτι εχεις ασχοληθει εκτεταμενα με την περιοχη των βορείων και βορειοανατολικων προαστιων. Θα ηθελα να σε παρακαλεσω να εμπλουτισεις το αρθρο για τον Γέρακα με φωτογραφιες όπως πολυ ωραια εχεις κανει και με τους υπολοιπους δημους της ευρυτερης περιοχης. Βεβαια εχω να παρατηρησω σχετικα με την ομαδοποιηση των δημων οτι αφενος ο Γέρακας ανηκει στην Βόρεια Μεσογαια αλλα αποτελει αναποσπαστο τμημα και των βορειοανατολικων προαστιων, αφου τα 2/3 της εκτασης του βρισκονται στις προνομιακες υπωρειες της Πεντελης και ειδικα το βορειο τμημα του (Γαργηττος, Πάτημα και μελλοντικα Δέση - Κουφος) συγκλινει με τα κοινωνικοοικονομικα χαρακτηριστικα των γειτονικών δημων.


Ναι, το έχω υπόψην μου. Αν παρατηρήσεις τον έχω συμπεριλάβει μαζί με την Ανθούσα στο πρότυπο: Βόρεια Προάστια κάτω κάτω από τα άρθρα. Σύντομα θα κάνω μια εξόρμηση κι εκεί για φωτογραφίες, αλλά γενικά δεν μπορώ να βρω πολλές πληροφορίες για την ιστορική εξέλιξη της περιοχής. Μπορείς να προσθέσεις κι εσύ χρήσιμα στοιχεία που συζητάτε στο blog του Καρρά. Ξέρω ότι πολλοί παλιοί κάτοικοι είναι Ηπειρώτες, αλλά αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποια βιβλιοθήκη στην οποία μπορεί κάποιος να αντρέξει για ιστορικά στοιχεία.

--Dimorsitanos 14:15, 31 Οκτωβρίου 2007 (UTC)


Συγχαρητήρια για τον εμπλουτισμό του αρθρου με ιστορικά και άλλα στοιχεία. Εξαιρετική δουλειά όπως και οι φωτογραφίες σου.

Σ'ευχαριστώ πολύ, να 'σαι καλά.--Dimorsitanos 14:59, 3 Ιανουαρίου 2008 (UTC)

Συνεισφορά[επεξεργασία κώδικα]

Θα ήθελα να ρωτήσω, η συνεισφορά μου μέσα από την αγγλική Wikipedia και η εισαγωγή εικόνων μέσα από τα Wikipedia Commons δε συγκαταλέγεται σε μένα ως χρήστη Dimorsitanos?

--Dimorsitanos 19:00, 2 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Φυσικά και ναι.

Αν μάλιστα θέλεις να μιλάμε με ακρίβεια, η συνεισφορά του χρήστη που έχει γραφτεί με το όνομα Dimorsitanos στα commons [3], αλλά και η συνεισφορά του χρήστη που έχει γραφτεί με το όνομα Dimorsitanos στην αγγλική βικιπαίδεια [4] είναι καταγεγραμμένες αμφότερες.--Focal Point 19:55, 2 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

η συνεισφορά σου δηλαδή καταγράφεται χωριστά σε κάθε project και όχι όλες μαζί σε ένα και μόνο όνομα χρήστη ("Dimorsitanos") αν αυτό ρώτησες - Badseed απάντηση 23:01, 3 Νοεμβρίου 2007 (UTC)


Ναι αυτό ρώτησα. Δηλαδή υπάρχουν 3 Dimorsitanoi...--Dimorsitanos 15:19, 4 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Stakeholders[επεξεργασία κώδικα]

Αγαπητέ Dimorsitane, ο λόγος που διέγραψα την παράγραφο ήταν διότι δεν μου φάνηκε 100% βέβαιο ότι το stake στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιείται με την έννοια του πυλώνα και όχι με την έννοια του μεριδίου. Με την ίδια λογική που ο stakeholder μπορεί να παρουσιαστεί ως πυλώνας της εταιρίας, μπορεί να ειπωθεί ότι είναι και οιονεί μεριδούχος (όχι μέτοχος, όπως σωστά διευκρινίζεις). Απλώς πιστεύω ότι όσο δεν είναι σίγουρο, καλό είναι να μην το ρισκάρουμε. Καλύτερα να μην αναφέρουμε καθόλου την προέλευση παρά να ρισκάρουμε μια λάθος πληροφορία. Στα ελληνικά τώρα τον stakeholder σε νομικό κείμενο (επιστημονικό άρθρο) τον βρήκα ως «εμπλεκόμενο» και την stakeholder theroy ως θεωρία των εμπλεκομένων. Καλή συνέχεια στα ενδιαφέροντα άρθρα σου! --Αρχίδαμοςμίλα μου 17:14, 7 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Ναι, γενικά πρόκειται για μία αμφιλεγόμενη έννοια ως προς τη μετάφραση. Ευχαριστώ.--Dimorsitanos 17:17, 7 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Ανακατεύθυνση Μελισσίων[επεξεργασία κώδικα]

Φίλε Dimorsitanos, μην προχωρείς σε μετακινήσεις άρθρων χωρίς να κάνεις συζήτηση πρώτα, όταν τα άρθρα δέχονται συνδέσεις από πλήθος άλλων σελίδων. Επίσης σελίδα αποσαφήνισης με μία μόνο καταχώρηση είναι κενή νοήματος. Τέλος τα Μελίσσια Αττικής είναι μακράν τα δημοφιλέστερα άλλων Μελισσίων ανά την Ελλάδα. Κατά συνέπεια το λογικό είναι να παραμείνει το άρθρο "Μελίσσια" για τα Μελίσσια Αττικής, να δημιουργηθεί μια σελίδα "Μελίσσια (αποσαφήνιση)" και να τοποθετηθεί σύνδεσμος προς αυτή από το άρθρο των Μελισσίων. --Ferengi 15:31, 12 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Σκέφτηκα ότι ίσως ήθελε κάποιος να γράψει ένα άρθρο σχετικά με τον ορισμό "μελίσσια" Επίσης ξέρω ότι υπάρχουν άπειρα χωριά υπό την ονομασία αυτή οπότε σκέφτηκα ότι ίσως ήθελε κάποιος να προσθέσει περιοχές που γνωρίζει.

--Dimorsitanos 18:12, 12 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Μελίσσια (αποσαφήνιση), αφιερωμένο εξαιρετικά (μόλις τέσσερεις ήταν οι οικισμοί που φαίνονται στα άρθρα της Διοικητικής διαίρεσης των νομών της Ελλάδας).--Focal Point 20:19, 12 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Ευχαριστώ. Εννοούσα και τους διάσπαρτους οικισμούς (π.χ. Θέση Μελίσσια Ασπροπύργου....)--Dimorsitanos 20:40, 12 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Το άρθρο για τα μελίσσια της μελισσοκομίας μπορεί να μπει στον ενικό, ως μελίσσι. Αν αποφασιστεί ότι υπάρχει ανάγκη να μπει ως μελίσσια τότε θα πρέπει να αλλάξουν όλοι οι σύνδεσμοι από άλλες σελίδες που αναφέρονται στα Μελίσσια Αττικής. Γενικά καλό είναι αυτά τα θέματα να λύνονται όταν προκύψει πραγματική ανάγκη και όχι προληπτικά, όταν το υπάρχον άρθρο συνδέεται με πολλά άλλα. Με τη σελίδα πάντως "Μελίσσια (αποσαφήνιση)" πιστεύω καλυπτόμαστε για όλες τις περιοχές με αντίστοιχο όνομα. --Ferengi 23:50, 12 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

νομαρχία Αθηνών[επεξεργασία κώδικα]

Γεια σας. Η εικόνα αλλάχτηκε με άλλη, που υπάρχει στα κόμμονς. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την άλλη εικόνα, προσωπικά όμως προτιμώ αυτή γιατί είναι πιο απλή. Εν πάσει περιπτώσει σε λίγο καιρό οι εικόνες των νομών θα ξαναγίνουν όλες από την αρχή σε διαφορετικό φορμάτ και ίσως με άλλη νοοτροπία.

Κώδικας όπως τα ifs και τα παρελκόμενά τους δουλεύει μόνο μέσα σε ένα πρότυπο και δεν έχει νόημα να τοποθετείται στα άρθρα. Αν θέλετε κάποια αλλαγή στα πρότυπα νομών, ας το συζητήσουμε πρώτα στη σελίδα του αντίστοιχου προτύπου, για να γίνει η σύνταξή τους σωστά.

Για τις κοινότητες, τόσο στη δική μας σελίδα για τη διοικητική διαίρεση της Νομαρχίας Αθήνας όσο και στη σελίδα της Νομαρχίας αναφέρονται οι τρεις κοινότητες ως κοινότητες και όχι ως δήμοι. Ακόμα και η πεντέλη στη σελίδα της [5] αποκαλείται κοινότητα. Μέχρι να αλλάξουν αυτοί λοιπόν θα έλεγα να ακολουθήσουμε κι εμείς αυτά που ισχύουν και εκτός Βικιπαίδειας - Badseed απάντηση 18:04, 14 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Σε συνέχεια των παραπάνω θα ήθελα να ρωτήσω αν έχουν κάποιο νόημα τα if που έχουν προστεθεί στον Γέρακα. Εκ πρώτης όψεως φαίνονται περιττά, αλλά προτίμησα να ρωτήσω πρώτα πριν τα αφαιρέσω. --Ferengi 16:56, 15 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Ναι, μάλλον από λάθος έχουν μπει από κάποιο copy-paste...--Dimorsitanos 16:58, 15 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Ανακατευθύνσεις[επεξεργασία κώδικα]

Διαπίστωσα ότι δημιούργησες σελίδες για οικισμούς του Ωρωπού οι οποίες ανακατευθύνουν σε "μητρικά" λήμματα. Αυτή είναι μια πρακτική που κατά την ταπεινή μου άποψη δημιουργεί προβλήματα. Αφενός οι ανακατευθύνσεις αυτές δεν είναι σύμφωνες με την πολιτική ανακατευθύνσεων της Βικιπαίδειας (ακόμα και με την εκτεταμένη της Αγγλικής). Αφετέρου προκύπτουν τα εξής προβλήματα:

 • Με την τωρινή μορφή των άρθρων δημιουργούνται κυκλικοί σύνδεσμοι. Π.χ. αν κάνω κλικ στις λέξεις Αγίου Κωνσταντίνου στο λήμμα Νέα Παλάτια, οδηγούμαι στο λήμμα Άγιος Κωνσταντίνος Αττικής, το οποίο με οδηγεί στο... Νέα Παλάτια.
 • Αν αφαιρέσουμε το σύνδεσμο για τον Άγιο Κωνσταντίνο από τα Νέα Παλάτια (και όλους τους συνδέσμους με αντίστοιχο πρόβλημα), τότε όταν δημιουργηθεί το λήμμα για τον Άγιο Κωνσταντίνο με πραγματικό περιεχόμενο (όπως π.χ. έκανα με το Χαλκούτσι), θα πρέπει να κάνουμε νέα επεξεργασία όλων των σχετικών άρθρων για να προσθέσουμε και πάλι τους συνδέσμους. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα εν ολίγοις.

Η λύση στο πρόβλημα είναι να μην δημιουργούνται αυτές οι ανακατευθύνσεις. Απ' ότι έχω καταλάβει μάλλον θεωρείς κακό να υπάρχουν κόκκινοι σύνδεσμοι σε ένα άρθρο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ναι, θα ήταν καλύτερο να είχαμε κανονικά άρθρα, αλλά η δημιουργία των ανακατευθύνσεων με τον τρόπο που τις κάνεις δεν λύνει προβλήματα αλλά δημιουργεί. Προς το παρόν θα προχωρήσω σε αφαίρεση των σχετικών συνδέσμων από τα Ωρωπός και Νέα Παλάτια. --Ferengi 12:28, 17 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Καταρχήν θα προτιμούσα να μιλούσαμε στον ενικό. Τώρα όσον αφορά το πρόβλημά μας, οι λύσεις που βλέπω είναι οι εξής:

 • Να αρκεστείς στις αναφορές που υπάρχουν ήδη μέσα στα άρθρα. Ειδικά με το Πρότυπο:Ωρωπός ουσιαστικά είσαι καλυμμένος. Η πληροφορία που θες να μεταδώσεις (ότι πρόκειται για οικισμούς πλησίον του Ωρωπού, οι οποίοι δεν είναι ούτε κοινότητες, ούτε δήμοι) βρίσκεται σε αυτό το πρότυπο και συμπεριλαμβάνεται σε όλα τα σχετικά άρθρα. Κατά συνέπεια πιστεύω δεν χρειάζονται επιπλέον ανακατευθύνσεις.
 • Τώρα εφόσον έχουν δημιουργηθεί οι σχετικές σελίδες ανακατεύθυνσης, το καλύτερο νομίζω είναι να γίνει αυτό που προτείνεται στην Αγγλική Βικιπαίδεια και συγκεκριμένα στο σημείο "too short for its own article" (δηλ. πολύ σύντομο για να έχει δικό του άρθρο), όπου αναφέρεται ότι όταν έχουμε θέματα που δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες (ή σημαντικότητα κατ' επέκταση) για να έχουν δικό τους άρθρο, μπορούμε να φτιάξουμε ένα άρθρο-λίστα με όλους τους σχετικούς όρους και να ανακατευθύνουμε εκεί. Παράδειγμα στην αγγλική Βικιπαίδεια: το άρθρο en:Chavário, Greece οδηγεί στο άρθρο en:List of settlements in the Ilia prefecture. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι στη δική μας περίπτωση οι οικισμοί του Ωρωπού και πάλι είναι λίγοι για να δικαιολογούν ξεχωριστό άρθρο-λίστα μόνο για αυτούς, αλλά ίσως είναι καλύτερη λύση από την παρούσα. --Ferengi 19:34, 17 Νοεμβρίου 2007 (UTC)
Καλησπέρα. Όταν πρόκειται να μετακινήσεις ένα "δημοφιλές" λήμμα καλύτερα να δημιουργείς σελίδα του τύπου "Αντίπαρος (αποσαφήνιση)". Με τη μετκίνηση του Αντίπαρος δημιουργήθηκαν καμιά δεκαριά (στη συγκεκριμένη περίπτωση, σε άλλες περισσότεροι) ορφανοί σύνδεσμοι. Δηλαδή αν κάποιος χρήστης για παράδειγμα βρει ένα σύνδεσμο προς την Αντίπαρο και κάνει κλικ σε αυτόν οδηγείται σε μιά σελίδα αποσαφήνισης αντί για τον αρχικό του στόχο, κάτι εξαιρετικά ενοχλητικό. Πιστεύω να συμφωνείς. όπως και να χει περιμένω τη γνώμη σου.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 17:17, 26 Νοεμβρίου 2007 (UTC)
Επίσης δε γίνεται να βάλουμε μπροστά σε όλα τα άρθρα για τα νησιά το νήσος. Για το τελευταίο αν το θεωρείς σωστό να το θέσουμε άμεσα προς συζήτηση για να μπορείς κι εσύ να κάνεις τη δουλειά σου. Αυτά για τους τίτλους. Όσον αφορά το περιεχόμενο πολύ καλή δουλειά συνέχισε έτσι.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 17:53, 26 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Εντάξει ξαναμετακίνησε το Νήσος Αντίπαρος στο Αντίπαρος και βάλε λήμμα για αποσαφήνιση στο άρθρο.--Dimorsitanos 18:12, 26 Νοεμβρίου 2007 (UTC)


Δεν είναι πάντως προσωπικό το κώλυμα. Με την ευκαιρία παρτήρησα ότι κάτι λείπει ααπό τη σελίδα σου και θα επανέλθω σε λίγο...--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 18:21, 26 Νοεμβρίου 2007 (UTC)


Απονομή[επεξεργασία κώδικα]

Ο MARKELLOS απονέμει στο Dimorsitano το αστέρι του σχεδιαστή--MARKELLOS18:29, 26 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Για τα πολύ ωραία γραφήματα, που έχεις ανεβάσει και για τη συνεχή βελτίωση τους.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 18:30, 26 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Ω, σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά.--Dimorsitanos 18:42, 26 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Ορφανό πολυμέσο (Εικόνα:Glyka Nera City.jpg)[επεξεργασία κώδικα]

Η εικόνα Εικόνα:Glyka Nera City.jpg που έχετε ανεβάσει, δεν χρησιμοποιείται σε κανένα άρθρο της Βικιπαίδειας. Η Βικιπαίδεια δεν είναι χώρος εναπόθεσης αρχείων, οπότε αν η εικόνα είναι χρήσιμη και αποτελεί κοινό κτήμα ή διανέμεται με μια ελεύθερη άδεια, θα πρέπει να μετακινηθεί στο Wikimedia Commons, ενώ αν η εικόνα δεν είναι χρήσιμη, ή υπάρχει μια καλύτερης ποιότητας εικόνα, ή δεν διανέμεται με ελεύθερη άδεια, παρακαλούμε τοποθετήστε το {{διαγραφή|χωρίς χρήση}} στην περιγραφή της εικόνας. -- Geraki 22:37, 16 Ιανουαρίου 2008 (UTC)

Πρωτεύουσες Πόλεις[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα! Τι ακριβώς σημαίνει Πρωτεύουσες πόλεις; *Αλέξανδρος 16:44, 6 Μαΐου 2008 (UTC)

Καλησπέρα σας. Ήθελα να φτιάξω μια κατηγορία παρόμοια με της αγγλικής wikipedia Category:Greek prefectural capitals για να εμφανίσω την Παλλήνη ως πρωτεύουσα της Ανατολικής Αττικής.--Dimorsitanos 16:46, 6 Μαΐου 2008 (UTC)

Πρόκειται δηλαδή για "πρωτεύουσες" περιφερειών από όλη την Ελλάδα; Στην Αττική υπάρχουν 5; *Αλέξανδρος 16:49, 6 Μαΐου 2008 (UTC)

Η περιφέρεια (periphery) Αττικής χωρίζεται σε τέσσερις νομαρχίες (prefectures). Πρωτεύουσα πόλη της Νομαρχίας Αθηνών είναι ο Δήμος Αθηνών, της Δυτικής Αττικής ο Δήμος Ελευσίνος, της Ανατολικής Αττικής ο Δήμος Παλλήνης και του Πειραιά ο Δήμος Πειραιώς, δηλαδή 4. Έχει κάτι αντίστοιχο στην αγγλική, [6] Πρωτεύουσα (έδρα) της Περιφέρειας Αττικής είναι η Αθήνα. --Dimorsitanos16:51, 6 Μαΐου 2008 (UTC)

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες! Καλή συνέχεια *Αλέξανδρος 16:57, 6 Μαΐου 2008 (UTC)

Παρακαλώ

Τότε η κατηγορία θα μπορούσε να μεταφραστεί, βάσει της Αγγλικής σε «Πρωτεύουσες περιφερειών» ή «Πρωτεύουσες Ελληνικών περιφερειών». --Alaniaris 16:58, 6 Μαΐου 2008 (UTC)




"Πρωτεύουσες Ελληνικών Νομαρχιών" στην Περιφέρεια Αττικής η Αθήνα, η Ελευσίνα, ο Πειραιάς και η Παλλήνη.

"Prefectural Capitals of Greece"

Agios Nikolaos • Alexandroupoli • Amfissa • Argostoli • Arta • Athens • Chalcis • Chania • Chios • Corfu • Corinth • Drama • Edessa • Eleusina • Ermoupoli • Florina • Grevena • Heraklion • Igoumenitsa • Ioannina • Kalamata • Karditsa • Karpenisi • Kastoria • Katerini • Kavala • Kilkis • Komotini • Kozani • Lamia • Larissa • Lefkada • Livadeia • Messolonghi • Mytilene • Nafplion • Pallini • Patras • Piraeus • Polygyros • Preveza • Pyrgos • Rethymno • Rhodes • Serres • Sparta • Thessaloniki • Trikala • Tripoli • Vathy • Veria • Volos • Xanthi • Zakynthos


"Πρωτεύουσες Ελληνικών Περιφερειών" στην Περιφέρεια Αττικής η Αθήνα.

"Capitals of Peripheries of Greece"

Athens (Attica) • Corfu (Ionian Islands) • Heraklion (Crete) • Ioannina (Epirus) • Komotini (East Macedonia and Thrace) • Kozani (West Macedonia) • Lamia (Central Greece) • Larissa (Thessaly) • Mytilene (North Aegean) • Patras (West Greece) • Ermoupoli (South Aegean) • Thessaloniki (Central Macedonia) • Tripoli (Peloponese)

--Dimorsitanos 17:01, 6 Μαΐου 2008 (UTC)

Προεπισκόπηση[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα σας! Είδα σήμερα μία δική σας φωτογραφία από τον ΗΣΑΠ Αμαρουσίου δημοσιευμένη στην εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ, και μάλιστα χωρίς να αναφέρει δημιουργό, αλλά δεν ξέρω αν η άδεια της φωτογραφίας απαιτούσε κάτι τέτοιο.

Παρεμπιπτόντως, πιστεύω ότι αν χρησιμοποιούσατε λίγο περισσότερο το κουμπί "Προεπισκόπηση" κατά την επεξεργασία των άρθρων, θα γλιτώνατε πολύτιμο χρόνο από την επεξεργασία. Καλή συνέχεια, *Αλέξανδρος 22:04, 25 Ιουλίου 2008 (UTC)

Αλήθεια? Δεν τη βλέπω σε αυτό το σύνδεσμο. Δεν πειράζει. Ευχαριστώ για τη συμβουλή. Κάνω συχνά αποθήκευση για να μη μπλοκάρει ξαφνικά το σύστημα. --Dimorsitanos 22:07, 25 Ιουλίου 2008 (UTC)

Όντως, δεν την έχουν στην ηλεκτρονική έκδοση. Βρίσκεται στην έντυπη έκδοση του editorial *Αλέξανδρος 22:11, 25 Ιουλίου 2008 (UTC)

Κριτική άρθρων[επεξεργασία κώδικα]

Θέλω να σε συγχαρώ για το θάρρος σου, που έθεσες τα Βριλήσσια στην κριτική. Είναι μια επώδυνη διαδικασία για τους συντάκτες, αλλά νομίζω κάνει πολύ καλό στα άρθρα.--Focal Point 16:39, 9 Αυγούστου 2008 (UTC)

Μια πρόταση: Μη σώζεις κάθε 2 λεπτά, μπορεί μεν να μην βλέπουμε το κόστος, αλλά κάθε φορά που σώζεις, καταναλώνεις 220kb χώρου. Όσο και "δωρεάν" να φαίνεται λόγω των δωρεών προς το ίδρυμα Wikimedia, τελικά κάτι κοστίζει σε κάποιον. Σώσε τουλάχιστο κάθε 5-10 λεπτά, δεδομένου ότι το θεωρείς τόσο αναγκαίο. (Δε χρειάζεται απάντηση και σίγουρα δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις την πρόταση, απλώς είπα να στο θυμίσω).

--Focal Point 07:50, 14 Αυγούστου 2008 (UTC)

Συνεχές σώσιμο[επεξεργασία κώδικα]

Καλημέρα. Σε συνέχεια των όσων αναφέρει παραπάνω ο φίλτατος Focal θα ήθελα να αναφέρω κι εγώ δύο τρία επιχειρήματα για το συχνό σώσιμο των άρθρων. Καταρχήν είναι εξαιρετικά εκνευριστικό για τους χρήστες που περιπολούμε στις Πρόσφατες Αλλαγές. Επιπλέον επινβαρύνει τρομερά το σύστημα. Θα σου δώσω δε και ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα. Ανοίγοντας σήμερα το ιστορικό του άρθρου Αθήνα με τον Internet Explorer διαπίστωσα ότι ο είχες προβεί σε 31 επεξεργασίες του λήμματος μέσα σε 2 μόλις ώρες (07:01-08:52). Το δε ιστορικό του άρθρου είναι πλέον τόσο ογκώδες που ο εν λόγω φυλλομετρητής αρνήθηκε πεισματικά να μου το εμφανίσει ολόκληρο. Για να κάνω την καταμέτρηση που σου ανέφερα παραπάνω αναγκάστηκα να καταφύγω στον Firefox, κάτι που δεν έχουν όλοι οι χρήστες την ευχέρεια ή τη δυνατότητα να κανουν. Αν θέλεις να σώζεις συνεχώς το άρθρο που επεξεργάσες μπορείς να το κάνεις σε εξωτερικό επεξεργαστή κειμένου και να ανεβάζεις το τελικό αποτέλεσμα με μία μόνο επεξεργασία. Εγώ τουλάχιστον αυτό κάνω σε ανάλογες περιπτώσεις. Καλή συνέχεια. Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 09:19, 16 Αυγούστου 2008 (UTC)


Θα συμπληρώσω στο παραπάνω (μάλιστα το πρόσεξα χθες και θα σου έκανα το ίδιο σχόλιο), ότι στις 31 Μαΐου, το ιστορικό του άρθρου Βριλήσσια ήταν το μεγαλύτερο ιστορικό σε ολόκληρη την Βικιπαίδεια, με 3415 επεξεργασίες και μέγεθος 454 Mb [7]. Ασφαλώς είναι υπερβολικό το να έχει ένα άρθρο τόσο όγκο στην βάση δεδομένων. Το πρόβλημα με τις συνεχείς αποθηκεύσεις πέρα από τα πρακτικά ότι δεν μπορεί κάποιος εύκολα να καταλάβει τι αλλαγές έγιναν, είναι ότι με κάθε αποθήκευση αποθηκεύεται μια νέα μορφή ολόκληρου του άρθρου και όχι μόνο τα σημεία αλλαγής. Δηλαδή αν στο σημερινό άρθρο Βριλήσσια με μέγεθος 183 Kb προσθέσεις έστω και μια τελεία και αποθηκεύσεις, δεν αποθηκεύεται μόνο ένα byte αλλά 183 Kb συν τα metadata για την επεξεργασία. Εύκολο να καταλάβεις τώρα ότι δέκα οποιεσδήποτε επεξεργασίες σε ένα τέτοιο άρθρο θα προσθέσουν 2 Mb στο ιστορικό του. Χρησιμοποίησε την Προεπισκόπηση, είναι περισσότερο ωφέλιμη. — Geraki ΣΜ 11:27, 19 Αυγούστου 2008 (UTC)

Πρότυπο σελίδας συζήτησης[επεξεργασία κώδικα]

Μην βάζεις το Πρότυπο:Άρθρο επιχείρηση Αττική ως {{subst:Άρθρο επιχείρηση Αττική}} ή αντιγράφοντας τον κώδικα, αλλά κανονικά ως {{Άρθρο επιχείρηση Αττική}}. Διαφορετικά αν θέλεις να κάνεις κάποια αλλαγή θα πρέπει να την κάνεις σε όλες τις σελίδες αντί μια αλλαγή στο πρότυπο (αυτή είναι η δουλειά του). — Geraki ΣΜ 11:11, 19 Αυγούστου 2008 (UTC)

Αθήνα[επεξεργασία κώδικα]

 • Γεια σου. Μια που φαίνεται ότι ασχολούμαστε με το ίδιο άρθρο, ίσως θα ήταν καλό να συνεργαστούμε για να αποδώσουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Με ενδιαφέρει και μένα το Ιστορικό τνήμα των άρθρων πόλεων, κρατών κ.τ.λ.. Και η Γεωγραφία μου αρέσει αλλά νομίζω ότι έχει αρκετή ανάπτυξη και δε χρειάζεται άλλη ενίσχυση ακόμη. Το ιστορικό τους κομμάτι όμως ήταν πολύ περιληπτικό. Δε νομίζεις;
 • Μέχρι στιγμής οι προσθήκες σου συμπληρώνουν ωραία τις δικές μου.
 • Ωστόσο, αυτά με τον Κέκρωπα τα παρέλειψα γιατί αναφέρονται και πιο πάνω. Μήπως γίνεται επανάληψη;
 • Επίσης, νομίζω ότι τα «» δείχνουν πιο ωραία από τα "".

--Vchorozopoulos 19:58, 5 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

 • Δεν έχω αντίρρηση για την Βικιεπιχείριση. Συμμετέχω όμως και στην Άτλας.
 • Νομίζω ότι γενικά χρειάζεται επέκταση όλη η συγκεκριμένη ενότητα. Αν γίνει ιδιαίτερα μακροσκελής (όπως αρμόζει στην ιστορία μιας τόσο αρχαίας και σημαντικής πόλης, μπορούμε να δημιουργήσουμε ξεχωριστό άρθρο για την Ιστορία της Αθήνας - Αττικής.
 • Μερικές φορές πλατιάζω κάπως. Αν νομίζεις ότι ξεφεύγουν κάποια από το θέμα επισήμανέ το. Αλλά νομίζω ότι καλύτερα να περισσεύουν οι πληροφορίες, παρά να λείπουν. Μπορεί κάποιος να τις χρειάζεται.

--Vchorozopoulos 20:18, 5 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

 • Καλύτερα να επανληφθούν μερικά βασικά γεγονότα.
 • ΄Τα ξεχωριστά άρθρα τύπου Πελοποννησιακός Πόλεμος τα έχω επίσης στα υπόψη με πολύ περισσότερες λεπττομέρειες φυσικά, αλλά το ιστορικό τμήμα ιστορικών πόλεων χρειάζεται ανάλογη ανάπτυξη επίσης, κατά τη γνώμη μου. Κάθε άρθρο πρέπει να έχει την αυτονομία του. Οι επαναλήψεις σε διαφορετικά άρθρα δεν βλάπτουν μια εγκυκλοπαίδεια.

--Vchorozopoulos 20:33, 5 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

 • Ευχαριστώ κι εγώ για το εγκάρδιο καλοσώρισμα.
 • Η δική μου φιλοδοξία είναι να αναπτύξω, κατά δύναμη, και τα αντίστοιχα άρθρα και άλλων περιοχών της Ελλάδας αλλά και όχι μόνο.
 • Μήπως χρειάζονται κι άλλες ανάλογες Βικιεπιχειρήσεις;
 • Πρόσεξα ότι συνεισφέρεις και εσύ και στην αγγλόφωνη Βίκυ (τη Βικιπαίδεια την αναφέρω συχ΄νά έτσι για συντομία). Η Βικιεπιχείρηση επεκτείνεται κι εκεί; Κανονικά θα έπρεπε.
 • Υπάρχει ακόμη και η Simple English Βίκυ...
 • Σε άλλες γλώσες δεν μπορώ να βοηθήσω...

--Vchorozopoulos 21:16, 5 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Πρόσκληση[επεξεργασία κώδικα]

Δημορσιτάνε σ' ευχαριστώ για την πρόσκλησή σου να συμμετάσχω στην επιχείρηση Αττική. Ξέρεις ότι εκτιμώ απεριόριστα τη δουλειά σου, όμως δεν θα συμμετάσχω, τουλάχιστον τη στιγμή αυτή. Ο λόγος είναι ότι συμμετέχω στην επιχείρηση Ποδόσφαιρο κι έχω αναλάβει τις διοργανώσεις του Κυπέλλου Ελλάδας, που είναι πολλές (από το 1932) και χρειάζονται μεγάλο ψάξιμο, διασταύρωση αποτελεσμάτων κλπ. κάτι που σημαίνει ότι θα μου "στοιχίσει" και σε κόπο και σε χρόνο. Σ' ευχαριστώ και πάλι. Dimitrissss 03:58, 6 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Πρόσληψη...[επεξεργασία κώδικα]

Χαίρετε! Ευχαριστώ για την... πρόσληψη, θα μπορούσε να γίνει και μια... μετάθεση στο τμήμα γραφικών; Εκεί ήθελα να πάω, αλλά αλλού πήγα... Ευχαριστώ θερμά και συγγνώμη για το μπέρδεμα! --Ttzavaras 19:46, 7 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Bόρεια προάστια[επεξεργασία κώδικα]

Dimorsitanos εκτιμώ οτι θα πρέπει να γίνει ενα ξεκαθαρισμα στο τι υπάγεται στα βορεια προάστια και τι οχι. Όταν γίνεται παραπομπη στα βόρεια προαστια ή θα πρεπει να αναφερεται στα βορεια προάστια του λεκανοπεδιου και να αναφερονται ξεχωριστα τα βορειοανατολικα,τα υπερβορεια και η βορεια Μεσογαία ή θα τα περιλαμβανουμε όλα. Χαρακτηριστικο παραδειγμα αποτελει ο Γερακας ο οποιος μπαινοβγαινει στα βορεια προαστια, ή λοιπον θα τον συμπεριλαβουμε στα βορεια ή αν αφαιρεθει θα πρεπει να αφαιρεθουν και τα υπερβορεια ή τα βορειοανατολικα απο την παραπομπή για τα βορεια προαστια, και να υπαχθουν στις αντίστοιχες παραπομπες των υπερβορειων,βορειοανατολικων ή βορειων Μεσογειων. Θα μπορουσε να δημιουργηθει και μια παραπομπη οπως Συγκροτημα βορειων προαστιων το οποίο θα τα περιλαμβανει όλα.

Vandalism[επεξεργασία κώδικα]

Είσαι πολύ σίγουρος ότι βανδαλίζουν οι φίλοι των γκέι; Δε σου πέρασε από το μυαλό ότι οι περισσότεροι από αυτούς που βανδαλίζουν τη Βικιπαίδεια αυτοαποκαλούνται άντρες;--ΗΠΣΤΓ 21:39, 17 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Το διάβασα, απλά με προβλημάτισε φίλτατε, βάσει της υπάρχουσας κατάστασης δηλαδή--ΗΠΣΤΓ 22:38, 17 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Άρθρα[επεξεργασία κώδικα]

Το 'χεις ρίξει σε πολύ ενδιαφέροντα άρθρα εσχάτως. Thanks!--ΗΠΣΤΓ 21:54, 23 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

 • Συμφωνώ. Και μάλιστα τα ανανεώνει και τα ενημερώνει. Με την ευκαιρία Δημορσιτάνε, μήπως μπορείς να βοηθήσεις σε αυτό: Το όνομά του φέρει τουλάχιστον μία οδός στην Αθήνα, από το Λογγίνος Χέιδεν. ----Lemur12 να΄στε καλά 00:45, 5 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Φίλε επανέρχομαι. Είχες την τιμή και την πρόβλεψη να φτιάξεις αυτό που θα μείνει ως το ιστορικότερο άρθρο στην ιστορία της ελληνικής ΒΠ λόγω επερχόμενων αλλαγών στον πλανήτη ολόκληρο. Εύχομαι σε όλους καλά κουράγια κύριοι--The Elder 22:03, 6 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Πεντέλη[επεξεργασία κώδικα]

Γεια. Το κουτί «Επιλεγμένη Ρήση» μου φαίνεται λίγο εριστικό. Ίσως να υπάρχει κάτι πιο αξιομνημόνευτο. --Μυρμηγκάκι 19:48, 11 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

τέλειο! --Μυρμηγκάκι 21:39, 11 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Κατηγορίες με Βριλήσσια[επεξεργασία κώδικα]

Νομίζω είναι υπερβολικές όλες αυτές οι κατηγορίες που δημιουργείς, με μόνο περιεχόμενο τα Βριλήσσια! Υπάρχει περίπτωση να ταξινομηθούν όλες οι πόλεις σε όλες αυτές τις κατηγορίες;--Κωστής 15:22, 13 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Συντεταγμένες[επεξεργασία κώδικα]

Το έχω αναφέρει και στην αγορά (νομίζω). Μην με παρεξηγήσεις που το λέω και δω. Οι συντεταγμένες καλό είναι να βρίσκονται στο πάνω δεξιό τέρμα της σελίδας, γιατί εκεί είναι και στις άλλες ξένες βικιπαίδειες. Στα σχετικά με την Αθήνα άρθρα είναι κάτω από το κουτί πληροφοριών, και ξεφεύγει, κάτι που είναι καλό να το αποφεύγουμε. Μήπως πρέπει να το συζητήσουμε στην Επιχείρηση Γεωγραφικές Συντεταγμένες; --Μυρμηγκάκι 16:19, 13 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

για τις σωστές συντεταγμένες νομίζω ότι πρέπει να ανατρέξεις στο google earth, ή κάποιο παρόμοιο λογιστικό. Βέβαια αν ο δήμος ή κάποιο άλλο ίδρυμα σχετικά με την τοπογραφία δίνει μια επίσημη πληροφορία με τις συντεταγμένες, τότε ακόμα καλύτερα. Το πιο συχνό όμως είναι να ανατρέξεις στο αντίστοιχο αγγλικό ή γερμανικό άρθρο, και να αντιγράψεις από κει τις συντεταγμένες. Βέβαια προσαρμόζοντας το πρωτότυπο στο ελληνικό και απαληθεύοντας την πληροφορία με το google earth, γιατί δεν αποκλείεται να υπάρχουνε και λάθη. --Μυρμηγκάκι 17:44, 13 Οκτωβρίου 2008 (UTC)
ξέρω, έχω βρει και γω αρκετά τέτοια. SCongratulate.svg --Μυρμηγκάκι 18:48, 13 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

αστικές εταιρίες[επεξεργασία κώδικα]

Αφού υπάρχουν ήδη οι κατηγορίες Εταιρίες και Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, που απότι βλέπω στο ιστορικό τους αγαπητέ Dimorsitanos συ δημιούργησες, νομίζω η κατηγορία:σωματεία μπορεί να μπεί σ'αυτές και όχι στην κατηγορία:δίκαιο. Συμφωνείς, διαφωνείς; Φιλικά. -- vanakaris 12:27, 16 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

...

Καλημέρα[επεξεργασία κώδικα]

Είδα ότι έκανες το άρθρο για την χρηματοπιστωτική κρίση. Μήπως θα μπορούσες να κάνεις και για την οικονομική κρίση του 1929, διότι από όσο είδα δεν έχουμε κάποιο σχετικό άρθρο. Δεν έχω τις γνώσεις οικονομικών, πρέπει πάντως να σου πω ότι το άρθρο για τη χρηματοπιστωτική κρίση μου φάνηκε πάρα πολύ καλό.--lady 08:07, 21 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Ευχαριστώ. --lady 13:20, 21 Οκτωβρίου 2008 (UTC)


Τέλος 1ου αρχείου. Μετάβαση στο επόμενο. Torchlight forward.png