Συζήτηση:Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το άρθρο είναι λιγάκι δακρύβρεχτο. Επιδέχεται διορθώσεων και τεκμηρίωσης με πηγές.--Αρχίδαμος 17:23, 17 Ιουλίου 2006 (UTC)

Το κείμενο (εκτός της εισαγωγής) έχει γραφτεί από τη Σοφία Καρυπίδου (http://pontos-wiesbaden.nostos.gr/genoktonia.html) και έχει αναπαραχθεί (συνήθως με μνεία του δημιουργού) σε αρκετά ποντιακά sites. --ident 17:29, 17 Ιουλίου 2006 (UTC)


Το άρθρο δεν παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα.[επεξεργασία κώδικα]

Eγώ η ίδια τo έχω γράψει. Eίμαι Ελληνοπόντια και γεννήθηκα στη Γερμανία.

Σύνδεσμοι-Βιβλιoγραφία

Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού Ελληνισμού, Ιστορία-Λαογραφία-Πολιτισμός, τ.Γ, έκδοση Μαλλιάρης-Παιδεία.
Πρωία Θράκης, Α. Αντωνιάδου, Κομοτηνή, αρ.φ. 781, 28.7.60., Ι. Κανδηλάπτου-Κάνεως, Διευκρίνησις των ονομαισιών Πόντιοι-Λαζοί.
Μαριάννα Κορομηλά, Οι έλληνες στη Μαύρη Θάλασσα, από την εποχή του Χαλκού ως τις αρχές του 20ου αιώνα, Πανόραμα. Αθήνα 1991.
Ι Σαλτσή, Και πάλι για τους Πόντιους καιτους Λαζούς, εξ οικείων τα βέλη-αδέσποτα όμως, Ποντιακή Εστία, έτος 11ον, τ.130-132, 1960.
Ι. Κανδηλάπτου, Εθνολογικά μελετήματα, Βήματα προς την αλήθειαν, Ποντιακή Εστία, έτος 12ον, τ.133-134, 1961.
Διαφωτιστικόν φυλλάδιον, Περί της χωριστής εθνότητος των Λαζών. Περί της χωριστής εθνότητος των Λαζών εντελώς ξένης προς τους Ελληνοποντίους, Θεσσαλονίκη 1969.


Σοφία Καρυπίδου

τηλ. 0049 / 178 / 211 311 e-mail: sofia@karipidou.net

Πρόεδρος της Ένωσης Νεολαίας Ελλήνων Γερμανίας.
Συντάκτρια και συντονίστρια του μεγαλύτερου Περιοδικού Ελλήνων Νέων στη Γερμανία.
Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ενσωμάτωσης.
Γραμματέας του Συλλόγου Ποντίων Wiesbaden (Βισμπάντεν) και περιχώρων.
Φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Mainz (Μάιντς)
Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου CDU (Xριστιανοδημοκράτες) Wiesbaden (Βισμπάντεν)
Οργάνωση Νέων Νέας Δημοκρατίας (ΟΝΝΕΔ) Hessen (Έσση) Γερμανίας
Παρουσιάστρια της ελληνικής ραδιοφωνικής εκπομπής της "Ελληνικής Νεολαίας της Γερμανίας" στο Wiesbaden (Βισμπάντεν) "92,5- το Ελληνικό"

"Οι φιλόσοφοι απλά ερμήνευσαν τον κόσμο, με διάφορους τρόπους˙ το ζήτημα όμως είναι να τον αλλάξουμε."

- Karl Marx, Thesen über Feuerbach (1845), MEW 3, σ. 7,
Κυρία Καρυπίδου, χάρη στη παρέμβασή σας το πρόβλημα του copyright λύθηκε. Απομένει το ερώτημα που έθεσε (κάπως κομψά) ο Αρχίδαμος, αν πρόκειται για άρθρο που μπορεί να σταθεί ως έχει σε μία εγκυκλοπαίδεια. Κατά τη γνώμη μου όχι. Είναι πολύ καλό για να εκφωνείται σε πατριωτικές επετείους ή για να διαβάζεται ως φρονηματιστικό εθνικό ανάγνωσμα, όμως εντελώς άλλες είναι οι προδιαγραφές ενός εγκυκλοπαιδικού άρθρου. --ident 21:42, 17 Ιουλίου 2006 (UTC)
Ένας λαός χωρίς ιστορία είναι καταδικασμένος να αφανιστεί. κ.ident -Σοφία Καρυπίδου
Σε αυτό δεν διαφωνώ, κυρία Καρυπίδου. Κάθε χώρος όμως έχει τους δικούς του κανόνες και τις δικές του απαιτήσεις. Μια επιμελημένη προσαρμογή του άρθρου σας μπορεί να το καταστήσει κατάλληλο για εγκυκλοπαίδεια. Δεν θα σας υποδείξω εγώ τον τρόπο, μπορείτε να τον βρείτε μελετώντας τις οδηγίες της Βικιπαίδειας. --ident 22:03, 17 Ιουλίου 2006 (UTC)

Σας ευχαριστούμε για την παραχώρηση του κειμένου σας και τη συνεισφορά σας στη Βικιπαίδεια. Μια λεπτομέρεια είναι ότι η παραχώρηση του κειμένου στη Βικιπαίδεια σημαίνει ότι αυτό μπορεί να τροποποιηθεί, και να διανεμηθεί ελεύθερα (ακόμα και εμπορικά) μέσω της άδειας gfdl που καλύπτει τη Βικιπαίδεια - απλά θεώρησα καλό να το ξέρετε. Φιλικα Badseed απάντηση 21:47, 17 Ιουλίου 2006 (UTC)

Eυχαριστώ κ. Badseed -Σοφία Καρυπίδου

"Από τους βαλκανικούς πολέμους και από τους επίσημους συμβούλους, των Γερμανών, οι Νεότουρκοι διδάχθηκαν ότι μονάχα με την εξαφάνιση των Ελλήνων και Αρμενίων θα έκαναν πατρίδα τους τη Μικρά Ασία."
Ήταν ήδη πατρίδα τους η Μικρά Ασία (όχι μόνο δική τους βεβαίως). Και δε χρειάζονταν τους Γερμανούς για να τους μάθουν τις "εθνικές" εκκαθαρίσεις και τη δημιουργία "εθνικής ταυτότητας", η μέθοδος ήταν ήδη ευρέως διαδεδομένη στα Βαλκάνια από έναν αιώνα τουλάχιστον.

"Ελληνικός λαός - Προσφυγικός λαός ..."
Και το "για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη" είναι ωραία φράση, δεν ταιριάζει παρ' όλα αυτά σε εγκυκλοπαιδικό άρθρο.

"Αλλά και με την τραγική θέση της η Ιωνία ήλθε να διαδραματίσει τον εθνικό της ρόλο. Μοναδική αλλά και μεγάλη παρηγοριά ότι οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες, οι αιώνιοι Ακρίτες, θωράκισαν τη Μακεδονία και τη Θράκη. Περισσότεροι από 700.000 πρόσφυγες από τη Μικρασία και τον Πόντο εγκαταστάθηκαν στη βόρεια Ελλάδα. Οι Ίωνες, με μια πλούσια πολιτισμική και εθνική παράδοση, συνέβαλαν στην επιβεβαίωση της εθνικής ταυτότητας."
Πώς φτάσαμε από τον 20ο αιώνα στους Ίωνες και τους Αιολείς; Και μάλιστα στην "εθνική" τους παράδοση; Είναι πάλι η θεωρία για την αδιάλειπτη συνέχεια του Ελληνισμού ως φυλής (DNA συμπεριλαμβανομένου) και της φυλετικής καθαρότητας; Τι ακριβώς θωράκισαν και από τι; Δηλαδή αφού υπέστησαν τα δεινά του εθνικισμού ήρθαν στην Ελλάδα για να τον ενισχύσουν απ'την ανάποδη;

"αδιάψευστα τα στοιχεία"
Βάλτε και καμιά παραπομπή στο κείμενο...

"Οι Τούρκοι αρνούνται σήμερα τη σφαγή του 1922 – τη σφαγή των Ελλήνων."
Ειδικά το 1922 σφαγιάστηκαν αρκετοί και όχι μόνο Έλληνες (και σφαγείς δεν ήταν μόνο οι Τούρκοι...)

"να μη χαθεί η δική τους και με τη σειρά δική μας εθνική ταυτότητα."
Τα περί εθνικής ταυτότητας είναι λιγάκι πιο περίπλοκα απ' ό,τι παρουσιάζονται, μπλέκουμε λιγάκι Ρωμιούς με Νεοέλληνες.--Αρχίδαμος 05:01, 18 Ιουλίου 2006 (UTC)


Νομίζω ότι, λίγο-πολύ έχει συμβεί με όλους όσοι πρωτομπαίνουν στην Βικιπαίδεια. Στις πρώτες επαφές, δεν έχουν κατανοήσει ακόμα το πνεύμα της, που θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν, ουδέτερο. Ασφαλώς, το να εξαλειφθεί κάθε χροιά εθνικής ευαισθησίας είναι αδύνατον. Στο συγκεκριμένο κείμενο πάντως, καλό είναι να γίνει μία προσπάθεια από τη Σοφία Καρυπίδου να αντικατασταθούν κάποιες εκφράσεις όπως:

  • τα τελευταία ζωντανά υπολείμματα
  • συγκλονιστικής γενοκτονίας
  • λυγμό των ξεριζωμένων
  • όσα κρατάει ο νους, όσα μπορεί και θέλει να συγκρατήσει
  • από του Χάρου τα δόντια

Επίσης, όπου γίνεται αναφορά για αποδείξεις και στοιχεία, καλό είναι να γίνονται παραπομπές σε αυτά.
Με λίγη επεξεργασία θα είναι ένα ωραίο λήμμα.

Papyrus 08:07, 18 Ιουλίου 2006 (UTC)

Αγαπητoί Βικιπαιδιστές, ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση. Το εκτιμώ ιδιαίτερα. Απλώς, για λόγους αρχής, δεν θα ήθελα να διαγράψω τη συμβολή μου. Προτιμώ να δώσω την ευκαιρία σε άλλους... να σταθμίσουν (!) για τo αν θα αντικατασταθούν ή όχι οι -κάποιες- εκφράσεις... ! Και πάλι ευχαριστώ θερμά. (για αποδείξεις και στοιχεία δείτε:Σύνδεσμοι-Βιβλιoγραφία) -Σοφία Καρυπίδου

Το άρθρο παραμένει δακρύβρεχτο αλλά το χειρότερο... Χωρίς παραπομπές! π.χ. από που ξέρεις ότι πάρθηκε απόφαση να γίνει η Μικρά Ασία μωαμεθανική χώρα;--Arm5 21:42, 27 Ιουλίου 2007 (UTC)

Κάθε εθνικό κράτος κατα τον 19ο και 20ο αιώνα προσπάθησε να βρεί μια ταυτότητα ώστε να στηρίξει αυτό και την ίδια του την ύπαρξη, έτσι η Τουρκία έγινε ενα κράτος μόνο για τους Τουρκους, όπως το ίδιο έγινε σε πολλά άλλα κράτη. Δεν ειναι ψέμα οτι η Τουρκία έγινε ένα καθαρά μουσουλμανικό κράτος, ούτε ψέμα ειναι οτι αυτο θέλαν να πράξουν οι ιδρυτές αυτου του κράτους. Ενα κράτος τούρκικό πανω απο ολα και μετα μη χριστιανικό και τελικα μουσουλμανικό. --Casperino9 03:09, 27 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

  • Ο πληθυσμός των Ποντίων ήταν 750.000 το 1914. Ακολούθησε ο Α' Παγκόσμιος, ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος και η συνεργασία των Ποντίων (Τούρκων υπηκόων) με τα Ρωσικά στρατεύματα. Η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται ότι 353.00 Πόντιοι εξοντώθηκαν με οργανωμένο σχέδιο από το κράτος των Νεότουρκων. Παρ' όλα αυτά 700.000 Πόντιοι εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα με την ανταλλαγή πληθυσμών.
  • Ξέρω ότι υπήρχαν τα Τάγματα "Εργασίας". Ξέρω ότι σε αυτά εξοντώθηκαν Πόντιοι. Απλά δε βγαίνουν οι αριθμοί. Εκτός και αν τους ξέρω λάθος.

καλα αυτο το "εγινε κακο (sic)και απ τις δυο πλευρες τοτε" ποια ρεπουση το γραψε?τι εξομοιωση ειναι αυτη.1.5 μυριο νεκροι αρμενιοι μισο μυριο ελληνες ασσυριοι και δεν συμμαζευεται απο τις τουρκικες ΑΡΧΕΣ με αντισταθμισμα τι?εκατο ξερω γω τουρκους?ειμαστε σοβαροι?Βασικά οι πληροφορίες είναι λίγο λανθασμένες. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχει αναγνωριστεί και από το από την τοπική βουλή της Νότιας αυστραλίας (30.4.2009), από τη διεθνή ένωση επιστημόνων μελέτης της γενοκτονίας (15.12.2007), καθώς και από 7 πολιτίες των Η.Π.Α: Νέα Υόρκη (19.5.2002), Νιού Τζέρσει (2.9.2002), Κολούμπια (8.12.2003), Νότια Καρολίνα (10.1.2003), Γεωργία (3.2.2003), Πενσυλβανία (12.12.2003), Κλίβελαντ (11.5.2005), Ρόουντ Άιλαντ (2008). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (όπως αναφέρεται στις παραπάνω πληροφορίες), απλά έχουν ορίσει την 19 Μαίου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Επίσης δεν δύναται να γραφεί οτιδήποτε για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου χωρίς να ληφθούν ως πηγές τα βιβλία του Δημητρίου Ψαθά και ιδιαίτερα "Η γη του Πόντου" Marie jeanne 07:37, 20 Μαΐου 2011 (UTC)

Δεν αφηνετε λιγο το ελληνικο να ερθετε στην αγγλικη;[επεξεργασία κώδικα]

http://en.wikipedia.org/wiki/Pontic_Greek_Genocide

Ειναι αναγκη να φερετε στοιχεια απο ξενες δημοσιευσεις και βιβλια, προσφατα οχι του 1920, που να μιλανε για ελληνικη/ποντιακη γενοκτονια. Το IAGS εχει αναγνωρισει την Ελληνικη Γενοκτονια εδω και λιγους μηνες και οι τουρκοι εχουν σκυλιασει να σβηστει το αρθρο εντελως.

Α' και Β' Περίοδος[επεξεργασία κώδικα]

Θεωρώ πως οι Α' και Β' περίοδοι, σε αντιδιαστολή με τις επόμενες, ανάγονται στην Ιστορία του Πόντου και του ελληνογενούς εκεί πληθυσμού, δεν μπορούν δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται οι εξισλαμισμοί, που αναμφίβολα είναι μέτρο πίεσης, με τον πολύ νεότερο όρο της γενοκτονίας. Άλλως και η Πτώση της Βασιλεύουσας θα πρέπει να θεωρηθεί για τους κατοίκους της, ότι ακολούθησε γενοκτονία. Συνεπώς αυτές οι ενότητες θα πρέπει ν΄ αφαιρεθούν.--Templar52 06:02, 29 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Biased[επεξεργασία κώδικα]

Το αρθρο ειναι Biased γιατι βασιζεται πανω στην δουλειά (πολυ καλη) καποιου που εχει επιρρεαστει απο το γεγονος, βλεπει το θεμα με εθνικιστικη ματια και οχι με "αντικειμενικη-ανεξαρτητη". Για αυτο και δακρυβρεχτο οπως δηλωσε ενας συντακτης λιγο πιο πανω.

Παντως, αν δεν θελετε να αλλαξετε το αρθρο, προτινω να δηλωθει το οτι η συγκραφεας ειναι Ποντια και προσφυγας.

Επαναφορά του κειμένου της Σοφίας Καρυπίδου[επεξεργασία κώδικα]

κάποιος χρήστης το αφαίρεσε επειδή "δεν υπήρχαν αρκετές πηγές". Πρώτον, υπάρχει πάνω πάνω το σχετικό σημείωμα ότι το άρθρο δεν έχει αρκετές πηγές. Δεύτερον, η ίδια η κ. Καρυπίδου εδώ μας έδωσε ορισμένες από τις πηγές της σε βιβλία. Μπορεί κάποια στιγμή να επανέλθει και να συμπληρώσει με πιο συγκεκριμένες παραπομπές για τα κομμάτια που απαιτούν εξειδικευμένες παραπομπές. Δεν υπάρχει λόγος να εξαφανιστεί όμως το κείμενο σε αυτές τις συνθήκες. Antibaro 11:02, 15 Ιουλίου 2009 (UTC)

Το κείμενο ήταν ατεκμηρίωτο, συναισθηματικά φορτισμένο και δεν θύμιζε άρθρο εγκυκλοπαίδειας. Καλώς αφαιρέθηκε. Αν έχεις όρεξη γράψε κάτι καλύτερο ή άσε κάποιον άλλον να το κάνει.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 14:18, 16 Ιουλίου 2009 (UTC)

Ατεκμηρίωτο δεν ήταν. Δες την αρχή της συζήτησης. Παρέχει τη βιβλιογραφία της. Εκεί που πάσχει το κείμενο ήταν στην εξειδίκευση των παραπομπών στα επιμέρους στοιχεία. Πάντως, εφόσον υπάρχει το σημείωμα έλλειψης πηγών, θα μπορούσαμε να περιμένουμε την κ. Καρυπίδου να επανέλθει και να διορθώσει το κείμενό της. Antibaro 15:52, 16 Ιουλίου 2009 (UTC)

Νεκρός σύνδεσμος[επεξεργασία κώδικα]

Κατά την διάρκεια αρκετών αυτόματων ελέγχων ο ακόλουθος εξωτερικός σύνδεσμος βρέθηκε να είναι μη διαθέσιμος. Παρακαλούμε ελέγξτε αν ο σύνδεσμος είναι πράγματι νεκρός και διορθώστε τον ή αφαιρέστε τον σε αυτή την περίπτωση!

Η ιστοσελίδα έχει αποθηκευτεί από το Internet Archive. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη να βάλετε σύνδεσμο προς μια αντίστοιχη αρχειοθετημένη έκδοση: [1]. --Gerakibot 12:21, 10 Αυγούστου 2009 (UTC)

Νεκρός σύνδεσμος 2[επεξεργασία κώδικα]

Κατά την διάρκεια αρκετών αυτόματων ελέγχων ο ακόλουθος εξωτερικός σύνδεσμος βρέθηκε να είναι μη διαθέσιμος. Παρακαλούμε ελέγξτε αν ο σύνδεσμος είναι πράγματι νεκρός και διορθώστε τον ή αφαιρέστε τον σε αυτή την περίπτωση!

Η ιστοσελίδα έχει αποθηκευτεί από το Internet Archive. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη να βάλετε σύνδεσμο προς μια αντίστοιχη αρχειοθετημένη έκδοση: [2]. --Gerakibot 12:21, 10 Αυγούστου 2009 (UTC)

Παραπομπές[επεξεργασία κώδικα]

Μήπως θα έπρεπε να αφαιρεθεί το πρότυπο έλλειψης παραπομπών και πηγών??--The Trouper 11:30, 28 Δεκεμβρίου 2011 (UTC)

Σχόλιο 2-6-2015[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: αναφορά που απορρίφθηκε

Θα έπρεπε να υπάρχει και στην Αγγλική γλώσσα Αναφορά: Ελισάβετ Α. Υφαντίδου 85.75.56.224 21:40, 1 Ιουνίου 2015 (UTC)

Αυτό δεν είναι πρόβλημα του ελληνικού λήμματος. Υπάρχει υλικό σε άλλα λήμματα της αγγλικής πηγής, ωστόσο θα πρέπει να βρεθεί κάποιος εκεί να κάνει τον διαχωρισμό (τα δυο εγχειρήματα δεν έχουν κοινούς συντάκτες και διαχειριστές).

Αφαίρεση POV[επεξεργασία κώδικα]

Αφαίρεση POV. Οι πηγές και πολυάριθμες και ξεκάθαρες είναι η υπόθεση της γενοκτονίας του Πόντου είναι πλέον αναγνωρισμένη--Kalogeropoulos (συζήτηση) 12:42, 2 Ιουνίου 2016 (UTC)

Συγχώνευση[επεξεργασία κώδικα]

Δεν συμφωνώ με τη συγχώνευση, είναι θέμα που έχει αφεαυτού υπεραρκετή κάλυψη--Kalogeropoulos (συζήτηση) 13:22, 2 Ιουνίου 2016 (UTC)

Καθώς το λήμμα πραγματεύεται τον όρο Γενοκτονία (δηλαδή αποκτείνω το Γένος), κατά αντιστοιχία με τους Αρμένιους και τους Ασσύριους, είναι λογικό να υφίσταται και ένα ενιαίο άρθρο για τους Έλληνες στον ευρύτερο χώρο της Ανατολής (σημειώνεται πως τα γεγονότα ξεκίνησαν από την Ανατολική Θράκη). Georgios86 (συζήτηση) 15:03, 3 Ιουνίου 2016 (UTC)

Νομίζω ότι η συχώνευση είναι επιβεβλημένη για 2 λόγους:

1. Ιστορικά, πρόκειται ακριβώς για το ίδιο πράγμα. Η Ποντιακή Γενοκτονία είναι απλά μέρος της συνολικής Γενοκτονίας. Η Γενοκτονία των Ελλήνων σε άλλα μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πλην Πόντου, όπως Μικρά Ασία, Ανατολική Θράκη κ.λπ., αφορά στην ίδια χρονική περίοδο, από την ίδια διοίκηση, από τα ίδια πρόσωπα και για τον ίδιο σκοπό. Ήταν μέρος του ίδιου σχεδίου. 2. Ως αξία, η Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής, έχει τεράστια σημασία και καμία σχέση με τη γενοκτονία των Ποντίων, που είναι ένα περιορισμένο τοπικό γεγονός, έτσι όπως ορίζεται. Άρα, το να επιμερίζουμε τις γενοκτονίες γεωγραφικά και χρονικά, και να λέμε "Γενοκτονία των Ποντίων", "Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης", "Γενοκτονία των Ελλήνων των Παραλίων της Μικράς Ασίας", "Γενοκτονία των Ελλήνων της Καππαδοκίας" και ούτω καθεξής, ως μοναδικό αποτέλεσμα έχει την αποδυνάμωση του όρου και τη σύγχυση που προκαλεί ακόμα και στους καλοπροαίρετους αναγνώστες. Είναι ίδιον των Νεοελλήνων να χάνουν το δίκιο τους, απλά και μόνο επειδή δεν μπορούν να το εκφράσουν. Γι αυτό και η Γενοκτονία των Αρμενίων ή των Εβραίων έχει μια τεράστια διεθνή αποδοχή και καταδίκη, ενώ η Γενοκτονία των Ελλήνων είναι στα αζήτητα και δεν ασχολείται κανείς. Και ως συνήθως μετά μαλώνουμε μεταξύ μας για ...το ποιός την έχει μεγαλύτερη... (τη γενοκτονία), οι Θρακιώτες για τη γενοκτονία στη Θράκη, οι Πόντιοι για τη γενοκτονία στον Πόντο, οι Μικρασιάτες για τη γενοκτονία στα παράλια της Μικράς Ασίας κ.λπ. Λίγο περισσότερη σοβαρότητα αν είχαμε.

ΥΓ. Μιας που μιλάμε για γενοκτονίες: Ακόμα δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικά η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μακεδονίας από το Βουλγαρικό κράτος για την Περίοδο 1899-1944, με 400.000 θύματα (κατά τις περιόδους του Μακεδονικού Αγώνα και του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου σε όλη τη Μακεδονία, κατά την περίοδο του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου και Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, και κατά την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής στη Βόρειο Μακεδονία-Σκόπια, στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο). Υπάρχει σχετική βιβλιογραφία, αλλά ακόμα δεν έχει δεθεί για να αναδειχθεί.

Χρήστης:Pyraechmes καλώς ήλθε η Ελληνοαραβική άνοιξη (συζήτηση) 11:06, 24 Μαρτίου 2017 (UTC)

Δεν ευσταθεί η συγχώνευση καθώς το θέμα είναι ντε φάκτο εγκυκλοπαιδικό, λόγω και της αναγνώρισης από 3 ακόμη κράτη. Γι αυτό αφαίρεσα τη σήμανση.--Dipa1965 (συζήτηση) 20:16, 6 Ιουνίου 2017 (UTC)

TO ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ[επεξεργασία κώδικα]

To άρθρο παρουσιάζει μονόπλευρα την Ελληνική θέση και οπτική επί του θέματος και συνεπώς στερείται ουδέτερης οπτικής γωνίας. --Islandos (συζήτηση) 12:55, 20 Μαΐου 2017 (UTC)

Islandos, μάλλον η "τουρκική" άποψη δεν αναλύεται επαρκώς ούτε και ο βαθμός απήχησής της στην επιστημονική κοινότητα αλλά δεν νομίζω πως αυτό είναι επαρκής λόγος για σήμανση pov. Μπορείτε να επεκτείνετε το λήμμα προς αυτή την κατεύθυνση; Υπάρχουν άλλες οπτικές γωνίες οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί; Μήπως οι ενστάσεις σας εντοπίζονται στη χρήση του "γενοκτονία" αντί του "εθνοκάθαρση"; Τα ρωτάω όλα αυτά γιατί βλέπω πως τοποθετήσατε και παλαιότερα σήμανση ουδετερότητας η οποία στη συνέχεια αφαιρέθηκε από τον χρήστη Kalogeropoulos). Θα πρέπει να γίνετε πιο σαφής.--Dipa1965 (συζήτηση) 16:19, 6 Ιουνίου 2017 (UTC)

Αιτιολόγηση Σφαγής[επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την αγγλική ΒΠ, υπάρχει αιτιολόγηση της σφαγής: Among the causes for the Turkish campaign against the Greek-speaking christian population was a fear that they would aid the Ottoman Empire's enemies, and a belief among some Turks that to form a modern nation state it was necessary to purge from the territories of the state those national groups who could threaten the integrity of a modern Turkish nation state. Συμφωνα με την λογική που επικρατεί στη συζήτηση του ληματος της Αλωσης της Τριπολιτσας, είναι οκ να κάνουμε ενότητα με σκοπο την αιτιολόγηση της σφαγής. Οποταν να κάνω εγώ την μετάφραση ή θελει κάποιος άλλος; Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 10:54, 22 Ιουλίου 2017 (UTC)

Ψέμματα στο λήμμα και απαράδεκτες παραπομπες.[επεξεργασία κώδικα]

Εξηγώ:

Α' Πρόταση: "Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το ελληνικό κράτος, τη Γερμανία[4]". Η παραπομπή στέλνει στο ThePressProject σε αρθρο με τίτλο "Η Γερμανία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων". Ψέμματα δηλαδή γραφει ο λημματογράφος. Β' Πρόταση: "....την Κύπρο, την Αρμενία, την Σουηδία, ορισμένες ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Ρωσίας[εκκρεμεί παραπομπή][5]". Η παραπομπή στέλνει στο PontosNews σε αρθρο με τίτλο "η εξοδος προς την Ρωσία" Γ' Πρόταση: (αναγνωρίστηκε απο την Αυστραλία). Η παραπομπη στέλνει στο εντελώς αναξιοπιστο olympia.gr, οπου εκει κιολας γράφει ο τιτλος: "Η Ν. Αυστραλία αναγνωρίζει τη γενοκτονία Ποντίων – Αρμενίων". Η Νοτια Αυστραλία έγινε με ενα μαγικο ραβδάκι Αυστραλία Δ' Πρόταση: (αναγωριστηκε απο...) Αυστρία. Παραπομπή σε ασσυριακή ιστοσελίδα που μιλάει για "Austrian Parliament Recognizes Armenian, Assyrian, Greek Genocide" E' Προταση: (αναγνωρίστηκε απο .. )Ολλανδία. Πάλι παραπομπη σε σελίδα που μιλαει για την Ελληνική Γενοκτονία.

Τα τεράστια λάθη και τα ψεματα που καθαγιάζονται απο την ΒΠ ντροπιάζουν όχι μονο τους λημματογράφους, αλλά και τους διαχειριστες που πρέπει να τηρουν την τάη εδω μεσα. Τα σβήνω όλα και ελπίζω οι διαχειριστες να κανονίσουν να μην γράφεται κάτι χωρις παραπομπή- και η παραπομπή να ελέγχεται. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 22:02, 1 Σεπτεμβρίου 2017 (UTC)

Σίγουρα κάποιοι ντροπιάζονται, όχι όμως αυτοί που γράφουν αλλά αυτοί που σβήνουν. Τεχνάσματα του τύπου "το γράφει το olympia.gr, άρα το σβήνω", μπορεί να περνάνε για λίγο, αλλά όχι για πάντα. Επίσης τα κόλπα "το κλειδώνω επειδή γίνεται διορθωπόλεμος" πάλι δεν θα είναι για πάντα.


Αυτά είναι πρωτογενείς πηγές. Δεν ξέρουμε ποιά από όλες έχει διπλωματική ισχύ και ισούται με αναγνώριση από το κάθε κράτος. Για ισχυρούς ισχυρισμούς, απαιτούνται ισχυρές πηγές. Τζσυντυχάννουμε 17:33, 15 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Παρακολούθα την εφημερίδα των συντακτών και να μας κρατάς ενήμερους.--Skylax30 (συζήτηση) 19:29, 15 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Υλικό για προσθήκη στο λήμμα, ή σε άλλα λήμματα[επεξεργασία κώδικα]

Σε προσπάθεια ανάδειξης του θέματος στη Βουλή της Βικτώρια (Αυστραλία) από την ελληνικής καταγωγής Jenny Mikakos, προκάλεσε αντιδράσεις από βουλευτές τουρκικής και εβραϊκής καταγωγής. Η ομιλήτρια κατηγορήθηκε για "λόγο μίσους".MP's speech exposes ethnic rifts, The Age, Australia, May 16, 2006--Skylax30 (συζήτηση) 14:28, 15 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Αναγνώριση από Σουηδία Folkmordet 1915 på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker, Motion 2008/09:U332, Stockholm den 2 oktober 2008.
Αυστρία 22-4-2015 (Arm. Assyr. Hellenic), Αρμενία 23-3-1988 (Arm. Assyr. Hellenic). ΗΠΑ, Πράξη του Κογκρέσου για τη βοήθεια προς τη Μέση Ανατολή, 6 Αυγ. 1919 (Arm. Assyr. Hellenic). New Jersey House and Senate, 2002 (Hellenes of Pontos). New York State, Proclamation by Governor (Hellenes of Pontos), 19-5-2002. N.York Senate, 22-5-2002 (Hellenes of Anatolia). South Carolina, Proclamation by Governor και Γερουσία, 8-12-2002 (Hellenes of Pontos). Pennsylvania, Proclam. by Governor Μάιος 2004 (Hellenes of Pontos), Florida House & Senate Resoltn 19-20 Apr 2005 (Hellenes of Pontos), Illinois Proclam. by Governor 15-4-2006 (Hellenes of Pontos), Massachusetts Proclam. by Governor 9-5-2006 (Hellenes of Pontos), Rhode Island Senate Resoltn S2815 28-4-2010 και S0874 24-4-2013 και S2942 1-5-2014 (Hellenes of Pontos), California Senate 21-5-2014 (Arm. Assyr. Hellenic). Η μερική επισκόπηση δεν δείχνει ολόκληρο τον πίνακα.Samuel Totten, Henry Theriault, Elisa von Joeden-Forgey, Controversies in the Field of Genocide Studies, Routledge, Sep 29, 2017, πίνακας 4.2

Σχόλιο 15-5-2018[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

Το κρατος της Γερμανιας δεν εχει αναγνωρησει (ακομη) επισημα την γενοκτονια των Ελληνων του Ποντου. Στην αρχη του αρθρου, η 4η παραπομπη αναφερεται στην αναγνωρηση της γενοκτονιας των Αρμενιων. Αναφορά: Καφετζης Γεωργιος 92.74.179.107 19:21, 15 Μαΐου 2018 (UTC)

Διορθώθηκε. Ευχαριστούμε για την υπόδειξη! --cubic[*]star 16:07, 28 Μαΐου 2018 (UTC)

Σχόλιο 28-5-2018[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

Στην υποσημείωση 6, αναφέρεται ότι τη γενοκτονία του Πόντου αναγνωρίζει "η Αυστραλία". Ωστόσο, η είδηση στην οποία γίνεται παραπομπή μιλάει για την "τοπική βουλή της Νότιας Αυστραλίας". H South Australia (https://en.wikipedia.org/wiki/South_Australia) είναι μόνο ένα από τα έξι συστατικά κράτη της Αυστραλίας. Αναφορά: Άκης Γαβριηλίδης 85.28.98.9 13:46, 28 Μαΐου 2018 (UTC)

Διορθώθηκε. Ευχαριστούμε για την υπόδειξη! Υπάρχει όμως μια καλύτερη πηγή για την πληροφορία; Το olympia.gr δεν είναι και ό,τι πιο αξιόπιστο. --cubic[*]star 16:07, 28 Μαΐου 2018 (UTC)

Προστασία λήμματος[επεξεργασία κώδικα]

Το λήμμα είναι κλειδωμένο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο για λόγους που βλέπουμε και πιο πάνω... Εχει νόημα να μείνει έτσι και άλλο; --cubic[*]star 16:07, 28 Μαΐου 2018 (UTC)