Ρομπόλα Κεφαλονιάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ρομπόλα)
Με κόκκινο χρώμα επισημαίνεται η περιοχή καλλιέργειας της ρομπόλας

Η Ρομπόλα Κεφαλονιάς είναι λευκό κρασί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) (παλαιότερα Ο.Π.Α.Π. Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας) [1] που παράγεται αποκλειστικά στο νησί της Κεφαλονιάς στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Θεωρείται το κατ’ εξοχήν επώνυμο εξαγώγιμο προϊόν του νησιού, άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό του.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχετικά με την προέλευση του ονόματος της ποικιλίας σταφυλιού από το οποίο παράγεται η Ρομπόλα Κεφαλονιάς έχουν διατυπωθεί πολλές υποθέσεις. Πιθανόν να προέρχεται από την ελληνική λέξη "ρόμβος" (ιταλικ. Rombo), σχήμα στο οποίο δόθηκαν και τελετουργικές ιδιότητες. Πιθανά η λέξη να υπονοεί τη δύναμη του κρασιού αυτού να μας γοητεύει, να μας μεταφέρει σε μια κατάσταση ρέμβης ή ελαφριάς μέθης.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ποικιλία ρομπόλα προτιμάει φτωχά εδάφη, χαλικώδη, ασβεστολιθικής προέλευσης κύρια στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές του νησιού. Ξεκινάει τη βλάστηση στα τέλη του Μάρτη και ωριμάζει λίγο μετά τα μέσα Αυγούστου, μέχρι και τα μέσα Σεπτέμβρη το πολύ.

Με παραγωγή άνω των 500 τόνων ετησίως στο νησί της Κεφαλονιάς, η Ρομπόλα είναι παρούσα στην ευρωπαϊκή, την αμερικανική και γενικότερα την παγκόσμια αγορά. Η ζώνη παραγωγής εντοπίζεται στην περιοχή Ομαλών - Τρωιανάτων, ενώ φτάνει μέχρι τα όρια του ελατοδάσους του Εθνικού Δρυμού Αίνου Κεφαλονιάς.

Περίπου το 70% της συνολική παραγωγής οινοποιείται από τον Αγροτοβιομηχανικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλονιάς.

Γευσιγνωστική περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα χαρακτηριστικά της Ρομπόλας είναι λευκοπράσινο χρώμα με χρυσοκίτρινες ανταύγειες, ανάλογα με την μέθοδο εμφιάλωσης. Το πρωτογενές άρωμα της Ρομπόλας το χαρακτηρίζουν άνθη εσπεριδοειδών και φρούτα ροδάκινου, κίτρου και μήλου, έντονα αλλά όχι επιθετικά, με ικανοποιητική ένταση και διάρκεια αρώματος. Το κρασί έχει ελαφρύ έως μεσαίο σώμα, με χαρακτηριστική οξύτητα. Καταναλώνεται σε διάστημα δύο ετών από την παραγωγή του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Οδύσσεια Κεφαλλονιάς - Ιθάκης", Επετηρίς Τέχνης και Πολιτισμού, Εκδόσεις Οδύσσεια, 2005
  • Γεράσιμος Αντζουλάτος, "ΟΔΗΓΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΟΙΝΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ", έκδοση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κεφαλονιάς & Ιθάκης (Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης), 200.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Υπουργείο ανάπτυξης». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαρτίου 2011. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2011.