Ροβέρτος του Τάραντος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ροβέρτος του Τάραντος
Robert of Taranto.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1318
Θάνατος 10  Σεπτεμβρίου 1364
Νάπολη
Υπηκοότητα Αλβανία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αριστοκράτης
Οικογένεια
Σύζυγος Μαρία των Βουρβόνων
Γονείς Φίλιππος Α΄ του Τάραντα και Αικατερίνη Β' του Βαλουά
Αδέλφια Ιωάννα των Ανζού, βασίλισσα της Αρμενίας
Μαργαρίτα του Τάραντα
Φίλιππος των Ανζού
Λουδοβίκος, πρίγκηπας του Τάραντα
Φίλιππος Β', πρίγκηπας του Τάραντα
Οικογένεια Οίκος των Καπέτων-Ανζού
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Παλατινός Κόμης Κεφαλληνίας και Ζακύνθου
Πρίγκιπας της Αχαΐας
Θυρεός
Arms of Robert de Tarente.svg
Οικόσημο του Ροβέρτου του Τάραντος. Είναι συνδυασμός του οικοσήμου των Ανδεγαυών και αυτού της Λατινικής Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ροβέρτος του Τάραντος (Roberto di Taranto, 1318 - Νάπολη 10 Σεπτεμβρίου 1364) από τον Οίκο των Καπέτων-Ανζού, ήταν πρίγκιπας του Τάραντα (1332–1346), παλατινός κόμης (δούκας) της Κεφαλληνίας & Ζακύνθου (13361357), βασιλιάς της Αλβανίας (1332 - 1364), Πρίγκιπας της Αχαΐας (1333 - 1346) και Τιτλούχος Λατίνος Αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης ως "Ροβέρτος Β΄" (1346 - 1364)[1].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρώτος γιος του Φιλίππου Α΄ πρίγκιπα του Τάραντα και της Αικατερίνης Β΄ του Βαλουά τιτουλάριας Λατίνας Αυτοκράτειρας της Κωνσταντινούπολης. Μετά τον θάνατο του πατέρα του αναδείχθηκε νόμιμος κληρονόμος του πριγκιπάτου της Αχαΐας, λόγω όμως αντιρρήσεων εκ μέρους του θείου του Ιωάννη κόμη της Γραβίνας, προέκυψε διαφορά για τα κληρονομικά δικαιώματα, η οποία λύθηκε το 1336 με τη μεσολάβηση του πλούσιου Φλωρεντινού Νικολό Ατσαγιόλι, επιτρόπου των παιδιών του Φιλίππου Α΄.[2][3] Σύμφωνα με το συμβιβασμό που ακολούθησε, ο Ιωάννης έλαβε τις κτήσεις του Οίκου του στην Ήπειρο, παραχωρώντας στο Ροβέρτο τα δικαιώματα τού πριγκιπάτου της Αχαΐας και της παλατινής κομητείας (δουκάτου) της Κεφαλληνίας & Ζακύνθου. Από τότε ο Ροβέρτος ετιτλοφορείτο «Κύρης Ροβέρτος, χάριτι Θεού Αχαΐας και Τάραντος πρίγκιψ και Κεφαλληνίας & Ζακύνθου κόμης παλατινός». Λόγω του νεαρού της ηλικίας του, την εξουσία ασκούσε η μητέρα του Αικατερίνη Β΄, μέχρι που αυτή απεβίωσε το 1346.

Τον Οκτώβριο του 1347 ο Ροβέρτος νυμφεύτηκε την Μαρία των Βουρβόνων, κόρη του Λουδοβίκου Α΄ δούκα του Μπουρμπόν, αλλά δεν απέκτησαν παιδιά.[4] Λίγο αργότερα ο Ροβέρτος έδωσε όρκο πίστεως στην Ιωάννα Α΄ της Νάπολης και μετέβη μαζί με τον δευτερότοκο, ετεροθαλή αδελφό του Φίλιππο για να την υπερασπισθεί, ηγούμενος των Ναπολιτάνων στην μάχη του Βενεβέντου ενάντια στον επιτιθέμενο Λουδοβίκο Α΄ των Καπέτων-Ανζού της Ουγγαρίας. Η Νάπολη όμως κατελήφθη το 1348 και οι δύο αδελφοί αιχμαλωτίστηκαν.

Για την απελευθέρωσή τους επενέβη η σύζυγος του Ροβέρτου, η οποία μετέβη στην Φλωρεντία και με την μεσιτεία του πάπα Κλήμη Ζ΄ και των μεγιστάνων του Βενεβέντου, αδελφών Πέτρου, Λουδοβίκου και Λεονάρδου των Τόκκων, κατόρθωσε -ύστερα από τετράχρονη προσπάθεια- να ελευθερώσει τους δύο αδελφούς.

Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας των δύο αδελφών, στα νησιά του Ιονίου επικρατούσε αναρχία και γινόντουσαν συνεχείς εχθρικές εισβολές. Με την επάνοδό του ο Ροβέρτος επανέφερε την τάξη και, αφού συμμάχησε με τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα στην Κωνσταντινούπολη, καθάρισε το Ιόνιο από τους πειρατές το 1356, συνοδευόμενος πάντοτε από τον Λεονάρδο Τόκκο. Στην συνέχεια επέστρεψε στην Νάπολη, όπου έδωσε σύζυγο στον Λεονάρδο την αδελφή του Φραγκίσκα ως αμοιβή για τις υπηρεσίες του στην διάρκεια της αιχμαλωσίας και του παραχώρησε την παλατινή κομητεία (δουκάτο) της Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Ιθάκης & Εχινάδων το 1357. Από τότε αρχίζει η εποχή της δυναστείας των Τόκκων.

Ο Ροβέρτος απεβίωσε στις 10 Σεπτεμβρίου[4] του 1364 σε ηλικία 46 ετών.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1347 τη Μαρία των Βουρβόνων, κόρη του Λουδοβίκου Α΄ δούκα του Μπουρμπόν· δεν απέκτησαν απογόνους.

Παραπομπες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στέφανος Θωμόπουλος, 1888, βλ. πηγές σελ. 298
  2. Μίλλερ, μετάφρ. Λάμπρου, 1909-10, Tόμος A', βλ. πηγές σελ. 374
  3. Miller, W. (1908), βλ. πηγές, σελ. 261
  4. 4,0 4,1 «16 Σεπτεμβρίου» σύμφωνα με Στέφανο Θωμόπουλο, 1888, βλ. πηγές σελ. 299

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ροβέρτος του Τάραντος
Νεότερος κλάδος του Οίκου των Καπέτων
Γέννηση: 1318 Θάνατος: 10 Σεπτεμβρίου 1364
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Αικατερίνη Β΄ του Βαλουά
Τιτλούχος Λατίνος Αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης
Blason Empire Latin de Constantinople.svg

1346 - 1364
Διάδοχος
Φίλιππος Β΄ του Τάραντα
Προκάτοχος
Ιωάννης της Γραβίνας
Πρίγκιπας της Αχαΐας
Armoiries Achaïe.svg

1332 - 1364
Κόμης του Παλατινάτου της Κεφαλονιάς
1336 - 1357
Διάδοχος
Λεονάρδος Α΄ Τόκκος
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Robert, Prince of Taranto της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).