Ροβέρτος του Τάραντος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ροβέρτος του Τάραντος
Γέννηση 1318
Θάνατος 10  Σεπτεμβρίου 1364
Νάπολη
Υπηκοότητα Αλβανία
Οικογένεια
Γονείς Φίλιππος Α΄ του Τάραντα και Αικατερίνη Β' του Βαλουά
Αδέλφια Ιωάννα των Ανζού, βασίλισσα της Αρμενίας
Μαργαρίτα του Τάραντα
Φίλιππος των Ανζού
Λουδοβίκος, πρίγκηπας του Τάραντα
Φίλιππος Β', πρίγκηπας του Τάραντα
Οικογένεια Οίκος των Καπέτων-Ανζού
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Παλατινός Κόμης Κεφαλληνίας και Ζακύνθου
Πρίγκιπας της Αχαΐας
Οικόσημο του Ροβέρτου του Τάραντος. Είναι συνδυασμός του οικοσήμου των Ανδεγαυών και αυτού της Λατινικής Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ροβέρτος του Τάραντος (Roberto di Taranto, 1318 - 10 Σεπτεμβρίου 1364) ήταν πρίγκιπας του Τάραντα (1332–1346) από τον οίκο των Ανδεγαυών, κόμης παλατινός Κεφαλληνίας και Ζακύνθου (13361357), βασιλιάς της Αλβανίας (1332-1364), Πρίγκιπας της Αχαΐας (1333-1346) και έφερε τον τίτλο του αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης ως Ροβέρτος Β΄ (1346-1364).

Μεγαλύτερος γιος του Φιλίππου Α΄ του Τάραντα και της τιτουλάριας Λατίνας Αυτοκράτειρας της Κωνσταντινούπολης Αικατερίνης Β' του Βαλουά. Μετά το θάνατο του πατέρα του αναδείχθηκε νόμιμος κληρονόμος του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, λόγω όμως αντιρρήσεων εκ μέρους του θείου του Ιωάννη της Γραβίνης προέκυψε διαφορά για τα κληρονομικά δικαιώματα, η οποία λύθηκε το 1336 με τη μεσολάβηση του πλούσιου Φλωρεντινού Νικολάου Ατζαϊόλι, επιτρόπου των παιδιών του Φιλίππου. Σύμφωνα με το συμβιβασμό που ακολούθησε, ο Ιωάννης της Γραβίνης έλαβε τις κτήσεις των Ανδεγαυών στην Ήπειρο, παραχωρώντας στο Ροβέρτο τα δικαιώματα του Πριγκιπάτου της Αχαΐας και της Παλατινής Κομητείας Κεφαλληνίας και Ζακύνθου. Από τότε ο Ροβέρτος ετιτλοφορείτο «Κύρης Ροβέρτος, χάριτι Θεού Αχαΐας και Τάραντος πρίγκηψ και Κεφαλληνίας Ζακύνθου κόμης Παλατινός». Λόγω του νεαρού της ηλικίας του, την εξουσία ασκούσε η μητέρα του Αικατερίνη μέχρι τον θάνατό της το 1346.

Τον Οκτώβριο του 1347 ο Ροβέρτος παντρεύτηκε την Μαρία, θυγατέρα του Λουδοβίκου Α΄ Δούκα των Βουρβόνων, αλλά δεν απέκτησαν παιδιά. Λίγο αργότερα ο Ροβέρτος έδωσε όρκο πίστεως στη βασίλισσα της Νάπολης Ιωάννα Α' και μετέβη μαζί με τον αδελφό του Φίλιππο για να την υπερασπισθεί, ηγούμενος των Ναπολιτάνων στην μάχη του Βενεβέντου ενάντια στον επιτιθέμενο Λουδοβίκο της Ουγγαρίας. Η Νάπολη όμως κατελήφθη το 1348 και οι δύο αδελφοί αιχμαλωτίστηκαν.

Για την απελευθέρωσή τους επενέβη η σύζυγος του Ροβέρτου Μαρία, η οποία μετέβη στην Φλωρεντία και με την μεσιτεία του Πάπα Κλήμη Ζ΄ και των μεγιστάνων του Βενεβέντου, αδελφών Πέτρου, Λουδοβίκου και Λεονάρδου Τόκκων, κατόρθωσε ύστερα από τετράχρονη προσπάθεια να ελευθερώσει τους δύο αδελφούς.

Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας των δύο αδελφών, στα νησιά του Ιονίου επικρατούσε αναρχία και γίνονταν συνεχείς εχθρικές εισβολές. Με την επάνοδό του ο Ροβέρτος επανέφερε την τάξη και αφού συμμάχησε με τον Αυτοκράτορα Κωνσταντινουπόλεως καθάρισε το Ιόνιο από τους πειρατές το 1356, συνοδευόμενος πάντοτε από τον Λεονάρδο Τόκκο. Στην συνέχεια επέστρεψε στην Νάπολη, όπου έδωσε σύζυγο στον Λεονάρδο την αδελφή του Φραγκίσκα σαν αμοιβή για τις υπηρεσίες του στην διάρκεια της αιχμαλωσίας, και του παραχώρησε την Παλατινή Κομητεία Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Ιθάκης και Εχινάδων το 1357. Από τότε αρχίζει η εποχή της δυναστείας των κομήτων Τόκκων.

Ο Ροβέρτος απεβίωσε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1364.

Προκάτοχος:
Αικατερίνη Β΄ του Βαλουά
Τιτουλάριος Λατίνος Αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης
13461364
Διάδοχος:
Φίλιππος Β΄ του Τάραντα
Προηγούμενος
Ιωάννης της Γραβίνας
Παλατινός Κόμης Κεφαλληνίας
13361357
Επόμενος
Λεονάρδος Α΄ Τόκκος
Προκάτοχος
Ιωάννης της Γραβίνας
Πρίγκηπας της Αχαΐας
Armoiries Achaïe.svg
13331364
Διάδοχος
Φίλιππος Β΄ του Τάραντος

Μαζί με: τη μητέρα του, Αικατερίνη του Βαλουά (13331346)

Ανταπαιτητής: Ιάκωβος Γ΄ της Μαγιόρκας (13161349),
Ιάκωβος Δ΄ της Μαγιόρκας (13491373)