Φίλιππος της Ρωμανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φίλιππος των Ανζού
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1297
Θάνατος17  Μαΐου 1330[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΒιολάντε της Αραγωνίας
ΓονείςΦίλιππος Α΄ του Τάραντα και Θαμάρ της Ηπείρου
ΑδέλφιαΜαργαρίτα του Τάραντα
Ιωάννα του Τάραντα, βασίλισσα της Αρμενίας
Φίλιππος Β', πρίγκηπας του Τάραντα
Λουδοβίκος Α΄ της Νάπολης
Ροβέρτος του Τάραντα
ΟικογένειαHouse of Anjou-Taranto
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδεσπότης

Ο Φίλιππος (1300 - Ιούνιος 1331) από τον Οίκο των Καπετιδών-Ανζού είχε τον ψιλό τίτλο του «δεσπότη της Ρωμανίας».

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του πρίγκιπα του Τάραντα Φιλίππου Α΄ και της Θαμάρ Αγγελίνας, κόρης του δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρου Α΄.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του Κάρολος απεβίωσε 19 ετών στη μάχη του Μοντεκατίνι. Το 1319 ο πατέρας του τού απένειμε τον τίτλο του «δεσπότη της Ρωμανίας», που στην πράξη αντιστοιχούσε στην μικρή περιοχή της Αλβανίας (το Δουκάτο του Δυρραχίου) που βρισκόταν ακόμα υπό ανδεγαυική κυριαρχία, αλλά περιλάμβανε και τις διεκδικήσεις των Ανδεγαυών επί του Δεσποτάτου της Ηπείρου στο νότο.

Ο πατέρας του είχε παραχωρήσει την επικυριαρχία επί του Αχαΐας στον Λουδοβίκο της Βουργουνδίας. Το 1321 ο Φίλιππος μνηστεύθηκε με τη Βεατρίκη, κόρη του Λουδοβίκου Α΄ δούκα του Μπουρμπόν. Η προίκα θα περιελάμβανε 40.000 λίβρες τορνέζια. Ο Λουδοβίκος Α΄ θα πλήρωνε το ποσό αυτό στον Εύδη Δ΄ δούκα της Βουργουνδίας, κληρονόμο του μικρότερου αδελφού αυτού Λουδοβίκου (συζύγου της Ματθίλδης πριγκίπισσας της Αχαΐας), αντί των δικαιωμάτων του επί της Αχαΐας. Έτσι η επικυριαρχία, θα επέστρεφε μέσω της προίκας στον Οίκο των Καπετιδών-Ανζού. Ο αρραβώνας όμως λύθηκε, ώστε ο Φίλιππος να νυμφευτεί τη Βιολάντε, κόρη του Ιακώβου Β΄ της Αραγωνίας.

Ο πατέρας του Φίλιππος Α΄ τον έστειλε το 1329 με έναν στόλο για την κατάκτηση του δεσποτάτου της Ηπείρου. Ο νεαρός Φίλιππος έφθασε ως τη Ναύπακτο, αλλά εκεί απεβίωσε. Τρία έτη μετά τον ακολούθησε και ο πατέρας του. Η χήρα του Βιολάντε απεβίωσε το 1353.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1329 τη Βιολάντε/Γιολάντα του Οίκου της Βαρκελώνης, κόρη του Ιακώβου Β΄ της Αραγωνίας· δεν απέκτησαν τέκνα.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Philip, Despot of Romania της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).