Ρόλλο της Νορμανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ρόλλο της Νορμανδίας
Rollon Falaise (Calvados).jpg
Γέννηση 845
Ώλεσουντ
Θάνατος 932
Νορμανδία
Τόπος ταφής Rouen Cathedral
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα κοντοτιέρος
Οικογένεια
Σύζυγος Πόππα του Μπαγιέ
Τέκνα Γουλιέλμος Α΄ της Νορμανδίας
Αδέλα της Νορμανδίας
Γονείς Rognvald Eysteinsson
Αδέλφια Hallad Rognvaldsson
Thorir Rögnvaldarson
Torf-Einarr
Οικογένεια Οίκος της Νορμανδίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Δούκας της Νορμανδίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ρόλλο (Rollo av Normandie, 860932) ήταν ιδρυτής της Νορμανδικής δυναστείας των Βίκινγκ, που κυβέρνησε αργότερα και την Αγγλία. Σύμφωνα με μερικές πηγές λεγόταν και Ροβέρτος της Νορμανδίας. Το όνομα Ρόλλο είναι εκλατινισμένο όνομα του πραγματικού Σκανδιναβικού ονόματός του, (Χ)ρόλφ.

Υπάρχουν πολλές αμφισβητούμενες απόψεις σχετικά με την καταγωγή του. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ήταν ένας στρατιωτικός αρχηγός των Βίκιγκς, ενώ το αμφισβητήσιμο είναι αν προέρχεται από τους Βίκινγκ της Νορβηγίας ή της Δανίας. Οι περισσότερες πηγές συγκλίνουν για καταγωγή του από την Νορβηγία και αυτό επιβεβαιώνεται από τα εδάφη των Φράγκων τα οποία κατάκτησε και τα ονόμασε Νορμανδία. Το όνομα "Νορμάν" ήταν ένας χαρακτηριστικός όρος με τον οποίο όλοι οι Σκανδιναβοί και οι Δανοί αποκαλούσαν τους Νορβηγούς. Την εποχή που εισέβαλε στην Γαλλία βρισκόταν υπό την υπηρεσία του βασιλιά της Δανίας, κάποια πηγή τον αναφέρει επίσης και ως γιο του.

Στην υπηρεσία του Δανού βασιλιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανδριάντας του Ρόλλο στην πλατεία της Ρουέν

Το 885 ήταν ένας από τους αρχηγούς του στόλου των Βίκινγκς που πολιόρκησε το Παρίσι υπό τις διαταγές του Δανού βασιλιά. Ο θρύλος λέει ότι ο βασιλιάς της Γαλλίας έστειλε έναν απεσταλμένο του να βρει τον αρχηγό τους και να συνθηκολογήσει μαζί του και αυτοί απάντησαν ότι οι Βίκινγκς δεν έχουν αρχηγό, καθένας στρατιώτης ήταν αρχηγός του εαυτού του. Όταν ο βασιλιάς της Δανίας αποφάσισε να συνθηκολογήσει το 886, ο Ρόλλο έμεινε πίσω μόνος του και αποφάσισε να κυριεύσει την Βουργουνδία.

Αργότερα επέστρεψε στον Σηκουάνα και αποφάσισε να επιτεθεί στην βόρεια Γαλλία, στην περιοχή που είναι γνωστή σήμερα σαν Νορμανδία. Ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος Γ΄ ο Απλός κατάλαβε λόγω των ικανοτήτων του Σκανδιναβού ότι δεν μπορούσε να αντισταθεί περισσότερο και αποφάσισε να του παραχωρήσει ένα τμήμα της βόρειας Γαλλίας. Ο όρος στις διαπραγματεύσεις τους ήταν ότι σαν ηγεμόνας της περιοχής, θα υπερασπιζόταν το Φραγκικό βασίλειο στις επιθέσεις των άλλων επιδρομών Βίκινγκς.

Ιδρυτής του δουκάτου της Νορμανδίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Συνθήκη του Σεν-Κλερ-συρ-Επτ το 911, ο Ρόλλο δήλωσε πίστη και υποταγή στον βασιλιά Κάρολο, βαπτίσθηκε χριστιανός και άλλαξε το όνομά του σε Ροβέρτος εκγαλλίζοντάς το. Ο Κάρολος τον έστεψε υποτελή του ηγεμόνα, παραχωρώντας του την περιοχή πάνω από τον Σηκουάνα με διοικητικό κέντρο την Ρουέν, την μετέπειτα Νορμανδία. Οι ιστορικοί αμφιβάλλουν αν πήρε τον τίτλο του δούκα ή του κόμη, αν και οι τίτλοι ήταν ισότιμοι από την εποχή του Καρλομάγνου. Σύμφωνα με τον θρύλο, ήταν υποχρεωμένος να σκύψει και να φιλήσει το πόδι του βασιλιά, αλλά ο υπερήφανος Ρόλλο αρνήθηκε, βάζοντας έναν στρατιώτη του να το κάνει. Ο στρατιώτης σήκωσε το πόδι του Καρόλου προκειμένου να το φιλήσει και αυτό έπεσε στο έδαφος.

Σαρκοφάγος του Ρόλλο επί του τάφου του στην Ρουέν

Αρχικά ο Ρόλλο έμεινε πιστός στον όρκο του απέναντι στον Γάλλο βασιλιά, υπερασπιζόμενος τα εδάφη του από τις επιδρομές των Βίκινγκς, αλλά αργότερα άλλαξε τακτική. Μοίρασε το δουκάτο του σε μερίδια, που τα παραχώρησε στους αξιωματικούς του, με την κεντρική διοίκηση υπό την εξουσία του στην πόλη Ρουέν. Άρχισε τις επιθέσεις και σε άλλα εδάφη του Φραγκογαλλικού βασιλείου και κατόρθωσε ως το τέλος της κυβέρνησής του να επεκτείνει σημαντικά τα εδάφη του τα οποία έφθαναν μέχρι τον ποταμό Βιρ.

Παραιτήθηκε το 927 υπέρ του υιού και διαδόχου του Γουλιέλμου Α΄ του μακρόξιφου. Άγνωστες παραμένουν οι λεπτομέρειες των τελευταίων ετών της ζωής του. Πιθανολογείται ότι πέθανε πέντε χρόνια αργότερα, το σίγουρο είναι ότι το 933 δεν βρισκόταν στην ζωή. Σύμφωνα με τον ιστορικό Αντεμάρ, εκατοντάδες φυλακισμένων σφαγιάστηκαν όταν βρισκόταν στο νεκρικό του κρεβάτι, ώστε να τιμήσουν την παλιά Σκανδιναβική θρησκεία του Ρόλλο που πραγματοποιούσε ανθρωποθυσίες. Αν και είχε γίνει φανατικός υποστηρικτής της νέας του θρησκείας, του χριστιανισμού, δωρίζοντας στις εκκλησίες εκατοντάδες νομίσματα χρυσού, στο τέλος της ζωής του φαίνεται ότι νοστάλγησε τον παγανισμό.


Προκάτοχος:
Κόμης της Ρουέν
886927
Διάδοχος:
Γουλιέλμος Α΄

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Rollo of Normandy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]