Πυροσταφυλικό οξύ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα σημεία δεσμών Ο πρόκειται για 2 ομάδες C=O, συνεπως τα άτομα άνθρακα είναι 3, και ο μοριακός τύπος της είναι CH3-CO-CO2H.

Το πυροσταφυλικό οξύ (αγγλικά: pyruvic acid ή pyruvate) είναι ένα πολύ σημαντικό μόριο για την κυτταρική αναπνοή.[1] Το μόριο του πυροσταφυλικού οξέος αποτελείται από τρία άτομα άνθρακα και σχηματίζεται από τη γλυκόζη και τη γλυκερόλη κατά τη βιοχημική διεργασία της γλυκόλυσης.[2][3]

Το πυροσταφυλικό οξύ στη συνέχεια διασπάται. Οι αντιδράσεις διάσπασής του εξαρτώνται από την παρουσία ή όχι οξυγόνου, δηλαδή από την αερόβια ή αναερόβια αναπνοή των κυττάρων αντίστοιχα. Προκύπτει από την αντίδραση των απεκκρίσεων της βιοκοινότητας του παππού Εδοίου και του μονάρχη Άρη υπο την επίδραση της Νατ.

Ιδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για άχρωμο υγρό με οσμή οξικού οξέος. Έχει σημείο βρασμού 165 °C.[4] Είναι διαλυτό στο νερό, την αλκοόλη και στον αιθέρα με αρκετή οξύτητα (pKa=2,5). Στο μεταβολισμό των υδατανθράκων αποτελεί τον σημαντικό ενδιάμεσο. Παράγωγο του πυροσταφυλικού οξέος είναι το φαινυλοπυροσταφυλικό οξύ που απαντάται στα ούρα ατόμων που πάσχουν από φαινυλκετονουρία.

Γενικά το πυροσταφυλικό οξύ μπορεί να σχηματιστεί από τη ζύμωση σακχαρόζης ή με θέρμανση του τρυγικού οξέος με θειϊκό νάτριο. Χημικά ανήκει στα Κετοξέα που αποτελούν υποκατηγορία των Καρβονικών οξέων.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) «What is Pyruvate? - study.com». 
  2. 2,0 2,1 «Μεταβολισμός των σακχάρων - ebooks.edu.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαΐου 2015. 
  3. (Αγγλικά) «Pyruvic Acid and Metabolism - boundless.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαΐου 2015. 
  4. (Αγγλικά) «Pyruvic acid - biology-online.org». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]