Πασχάλης (τραγουδιστής)
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Πασχάλης | |
---|---|
Γέννηση | 24 Αυγούστου 1946 Δήμος Δοξάτου |
Εθνικότητα | Έλληνας |
Χώρα πολιτογράφησης | Ελλάδα |
Ιδιότητα | τραγουδιστής |
Εν ενεργεία | 1966–σήμερα |
Σύζυγος | Αλίκη Αρβανιτίδη (από 1975) |
Τέκνα | Ζηνοβία Αρβανιτίδου Γιάννης Αρβανιτίδης |
Όργανα | φωνή |
Ο Πασχάλης (πλήρες όνομα: Πασχάλης Αρβανιτίδης) (γενν. Δοξάτο Δράμας, 24 Αυγούστου 1946) είναι Έλληνας τραγουδιστής της ελληνικής ποπ σκηνής, με σημαντικό έργο στο πέρασμα των χρόνων.
Προσωπική ζωή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Γεννήθηκε στην κωμόπολη Δοξάτο του Νομού Δράμας το 1946. Ο πατέρας του, Γιάννης, ήταν από την Ανατολική Θράκη (Μάλγαρα – Καρατζάχαλι) και η μητέρα του, Βασιλική, Μακεδονίτισσα από τον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών.
Είναι παντρεμένος με την Αλίκη Αρβανιτίδη, δικηγόρο, και έχουν δύο παιδιά, ένα γιο, τον Γιάννη, και μία κόρη, τη Ζήνα (Ζηνοβία), η οποία ακολουθεί καριέρα μουσικού και σύνθετριας. Το 2013 απέκτησαν μία εγγονή, την Αλίκη και το 2018 έναν εγγονό, τον Άγγελο.[1] . Απέκτησε ένα ακόμα παιδί εκτός γάμου, γεγονός που απέκτησε διαστάσει; σκανδάλου στην εγχώρια showbiz [1].[2]
Καλλιτεχνική πορεία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η καριέρα του ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία με το συγκρότημα των Olympians, ενώ αργότερα ακολούθησε σόλο καριέρα. Το 1977 συμμετέχει στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision μαζί με τους Ρόμπερτ Ουίλιαμς , Μαριάννα Τόλη και Μπέσσυ Αργυράκη, κερδίζοντας για την Ελλάδα την 5η θέση με το τραγούδι Μάθημα Σολφέζ του Γιώργου Χατζηνάσιου και της Σέβης Τηλιακού.[εκκρεμεί παραπομπή]
Έχει ηχογραφήσει πάνω από 30 μεγάλους δίσκους, πολλοί εξ αυτών έγιναν χρυσοί και πλατινένιοι ξεπερνώντας τα 200.000 αντίτυπα.[εκκρεμεί παραπομπή] Η κυκλοφορία των δίσκων του Party On The Rocks, 9 Τρόποι Αγάπης, Ερωτικά Μηνύματα, Παντού Φωτογραφίες σου, αποτελούν έως και σήμερα σταθμό στην ελληνική δισκογραφία, με πωλήσεις ρεκόρ 150.000 - 200.000 αντίτυπα.[εκκρεμεί παραπομπή]
Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 η πολύτεκνη οικογένειά του (4 αγόρια και 1 κορίτσι) εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η παγκόσμια μουσική επανάσταση των Beatles και Rolling Stones βρήκε τον Πασχάλη στην εφηβεία και δεν τον άφησε ανεπηρέαστο. Στα δεκαέξι του χρόνια δημιούργησε το πρώτο του συγκρότημα, τους Drugstoremen, μετά τους Brahms και στα δεκαοκτώ του τους Olympians.
Olympians
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τραγουδιστής και μπασίστας του συγκροτήματος, έγραψε το τραγούδι «Ο τρόπος», το οποίο έφερε την επανάσταση στη μοντέρνα ελληνική μουσική. Για πρώτη φορά τραγουδήθηκαν ελληνικοί στίχοι σε ποπ τραγούδι, χωρίς αυτό να ακούγεται αστείο. Η απλότητα και η ανεπιτήδευτη ερμηνεία του Πασχάλη, έβαλε τις βάσεις για την εξέλιξη των ελληνικών στίχων στην ποπ και αργότερα στη ροκ μουσική.
Συνθέτης και στιχουργός πολλών επιτυχιών των Olympians, ο Πασχάλης ξεδίπλωσε από πολύ νωρίς το ταλέντο του, που αναγνωρίσθηκε στις 5 Οκτωβρίου του 1966 στη «Χρυσή Βραδιά» στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας, όπου 60.000 θεατές, αποθέωσαν και έδωσαν το Α’ Βραβείο στους Θεσσαλονικείς Olympians και τον Πασχάλη.
Το 1967-1968 υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Αεροπορία στη Λάρισα, ενώ παράλληλα συνέχιζε την πορεία του με το συγκρότημά του ως το 1971, που διαλύθηκε οριστικά.
Το 1969 έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Μίλησε λίγο» σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου και στίχους Νίκου Ελληναίου. Το 1971 με τη διάλυση των Olympians επιχείρησε να εγκαταλείψει τη μουσική και να ασχοληθεί με τη βιοτεχνία πλαστικών ειδών.
Σόλο καριέρα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το χειμώνα του 1972 μετά από παρότρυνση της δισκογραφικής του εταιρείας, πήρε την μεγάλη απόφαση και κατέβηκε στην Αθήνα για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του ως σόλο τραγουδιστής. Η επιτυχία ήρθε αμέσως. «Τρέξε μεσ’ στη συντροφιά μας να μπεις», «Jesus Christo», «Ουρανέ που περνάς», «Το τραγούδι μου» και πολλές άλλες χρυσές επιτυχίες που έκαναν τον Πασχάλη Super Star, το ίνδαλμα της νεολαίας της δεκαετίας του 1970, που οι εμφανίσεις του απαιτούσαν την παρουσία της αστυνομίας, αφού οι αναρίθμητες θαυμάστριές του πάθαιναν, κυριολεκτικά, στη θέα του, υστερία.
Το 1975 μετά από πρόσκληση του παραγωγού και συνθέτη Λέο Λέανδρου ― πατέρα της Βίκυ Λέανδρος ― πήγε στη Γερμανία και ηχογράφησε τέσσερις δίσκους 45 στροφών στα γερμανικά. Τα τραγούδια «Oh Maria» και «Weine nicht Mama» κατάφεραν να μπουν μέσα στα δέκα πρώτα του γερμανικού hit parade. Παρόλη την επιτυχία που σημείωσε εκεί ο Πασχάλης, την ίδια χρονιά επέστρεψε στην Ελλάδα για να παντρευτεί την αγαπημένη του Αλίκη, ύστερα από δεσμό 8 ετών. Την επόμενη χρονιά γεννήθηκε η κόρη του Ζήνα, που αργότερα, το 1991, την γνώρισε δίπλα του το πανελλήνιο στην μεγάλη επιτυχία «Οι καταπληκτικοί» των Αλέξη Παπαδημητρίου και Εύης Δρούτσα.
Eurovision 1977 - "Μάθημα Σολφέζ"
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το 1977 σταθμός στην καριέρα του ήταν η Eurovision, όπου μαζί με τους Ρόμπερτ Ουίλιαμς, Μπέσσυ Αργυράκη και Μαριάννα Τόλη εκπροσώπησε την Ελλάδα με το τραγούδι του Γιώργου Χατζηνάσιου και της Σέβης Τηλιακού «Μάθημα Σολφέζ», καταλαμβάνοντας την 5η θέση.
Party On The Rocks - 9 Τρόποι Αγάπης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η επιτυχημένη πορεία του Πασχάλη συνεχίστηκε με πάμπολλες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία, Αγγλία και Κύπρο και με εμφανίσεις στα μεγαλύτερα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας, «Δειλινά», «Νεράιδα», «Φαντασία», «Στορκ». Συνέπραξε και συνεργάσθηκε σε προγράμματα με τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδιστές, όπως το Γιάννη Πουλόπουλο, το Γρηγόρη Μπιθικώτση, τη Βίκυ Μοσχολιού, το Γιώργο Ζαμπέτα, το Σταμάτη Κόκοτα, το Στράτο Διονυσίου, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τη Μαρινέλλα, το Γιάννη Πάριο, το Γιώργο Νταλάρα, τη Χαρούλα Αλεξίου, το Δημήτρη Μητροπάνο, τον Αντώνη Καλογιάννη, τη Μαίρη Λίντα, αλλά και με όλους σχεδόν τους μοντέρνους τραγουδιστές από τις δεκαετίες του 1970, του 1980 και του 1990.
Το 1981 γεννήθηκε το δεύτερο παιδί του, ο γιος του Γιάννης.
Μετά από μια περίοδο προβληματισμού, που είχε να κάνει με τις μουσικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο Πασχάλης πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει τα λαϊκά νυχτερινά κέντρα της παραλιακής λεωφόρου και να παρουσιάσει την δική του μουσική πρόταση στο Dancing Club «On the Rocks» στη Βάρκιζα, όπου για μια ολόκληρη δεκαετία, 1986 - 1996, άφησε εποχή. Επίσης, το 1987 κυκλοφόρησε το δίσκο 9 Τρόποι Αγάπης, που περιλάμβανε τραγούδια όπως το «Μπαράκι», «Παραδώσου λοιπόν», «Κατερίνα-Κατερινάκι» και έγινε πλατινένιος με πωλήσεις πάνω από 150.000 δίσκους ένας δίσκος σε στίχους και μουσική του Μιχάλη Ρακιντζή.
Το 1989 κυκλοφόρησε σε τριπλό δίσκο η ζωντανή ηχογράφηση του προγράμματος του club με τίτλο «Party on the Rocks», που έγινε κι αυτός χρυσός και πλατινένιος, ξεπερνώντας τις 200.000 πωλήσεις.Το 1995 κυκλοφόρησε με παραγωγό τον Γιώργο Μακράκη το πολυσυλλεκτικό άλμπουμ Πες το πάλι αγάπη μου που περιέχει μεταξύ άλλων και δυο συνθέσεις του συνθέτη των Τερμιτών Αντώνη Μιτζέλου σε στίχους της Ηρούς Τριγώνη,τα «Πότε θα σε ξαναδώ» και «Νάσαι καλά».[3]
Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων - "Diamonds"
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η νέα χιλιετία βρήκε τον Πασχάλη να συνεργάζεται με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και παράλληλα να κυκλοφορεί το CD Diamonds, δοκιμάζοντας πιο κλασικούς μουσικούς δρόμους.
Μεγάλη στιγμή για τον ίδιο αποτέλεσε η συναυλία του στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2001, όπου τον καταχειροκρότησαν οι συμπατριώτες του, αναγνωρίζοντας την 35χρονη επιτυχημένη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι. Η συναυλία αυτή μεταδόθηκε και από την δημόσια τηλεόραση, ηχογραφήθηκε δε και κυκλοφόρησε σε διπλό CD με τίτλο Διαχρονικά και αγαπημένα.
Στη δεκαετία αυτή ο Πασχάλης άρχισε να εμφανίζεται σε διάφορες μουσικές σκηνές και συναυλίες, παρουσιάζοντας Το Μουσικό του Άλμπουμ, όπου ξεφύλλιζε όλη του την καριέρα, κάτι που άρεσε ιδιαίτερα.
Το 2002 συνεργάστηκε με το Στέφανο Κορκολή, γράφοντας στίχους στο ομώνυμο τραγούδι των τίτλων της πολύ επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς Είσαι το ταίρι μου. Η συνεργασία τους συνεχίστηκε στο CD Καιρός ν’ αλλάξω (μουσική Στέφανος Κορκολής, στίχοι Πασχάλης Αρβανιτίδης).
Το 2006 ο Πασχάλης συνεργάστηκε με το χιπ χοπ συγκρότημα Goin' Through, που διασκεύασε την γνωστή επιτυχία των Olympians «Το Σχολείο». Η νέα άποψη του τραγουδιού, ξανά σε ερμηνεία του Πασχάλη, κατέκτησε μικρούς και μεγάλους. Αναγνωρίσθηκε ως η πιο επιτυχημένη διασκευή ποπ τραγουδιού και βραβεύθηκε από τα «Βραβεία MAD». Κυκλοφόρησε σε διπλό CD μαζί με άλλες 40 μεγάλες επιτυχίες με τίτλο 40 χρόνια Olympians και Πασχάλης.
Το 2008 κυκλοφόρησε μια πρωτοποριακή δισκογραφική δουλειά, που ηχογραφήθηκε στο Μιλάνο με παραγωγό το Νίκο Παπαθανασίου, το Πειρατής ή Θεός σε μουσική Depiscopo-Capuano και στίχους Χάρη Καφετζόπουλου.
Το 2009 μέσω του διαδικτύου διέθεσε δωρεάν στο κοινό του το CD single «Σε παρακαλάω» σε μουσική Κωνσταντίνου Παντζή και στίχους της Ναταλίας Γερμανού, μαζί με ένα remake της επιτυχίας του από το 1989 «Μη με μαρτυρήσεις», σε στίχους δικούς του και μουσική Στ. Βλαβιανού, με παραγωγό τον Κωνσταντίνο Παντζή.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2022.
- ↑ «Πασχάλης: «Θα απέφευγα την επιπόλαιη συνεύρεσή μου, την οποία ονόμασα αυθόρμητα στιγμιαίο μου λάθος»». 26 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2024.
- ↑ Πασχάλης – Πες Το Πάλι Αγάπη Μου (1995, Vinyl), https://www.discogs.com/Πασχάλης-Πες-Το-Πάλι-Αγάπη-Μου/release/4358458, ανακτήθηκε στις 2021-07-18
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]