Ώτοστοπ (τραγούδι της Άννας Βίσση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελλάδα "Ώτοστοπ"
Συμμετοχή της Eurovision 1980
Χώρα
Καλλιτέχνης
Με
Γλώσσα
Συνθέτης
Τζίκ Νακασσιάν
Στιχουργός
Ρόνυ Σοφού
Απόδοση σε τελικούς
Απ. τελικού
13η
Βαθ. τελικού
30
Χρονολογία εμφάνισης
◄ "Σωκράτη" (1979)   
"Φεγγάρι Καλοκαιρινό" (1981) ►

Το "Ώτοστοπ" ήταν η ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1980, που ερμηνεύτηκε στην ελληνική γλώσσα από την Άννα Βίσση και το συγκρότημα Επίκουροι.

Με τη μουσική του Τζίκ Νακασσιάν και τους στίχους της Ρόνυ Σοφού, το "Autostop" ήταν η έκτη συμμετοχή της Ελλάδας στον διαγωνισμό. Πρόκειται για έναν αναβαθμισμένο αριθμό σε επαίνους της παράδοσης του Ωτοστόπ σε όλη την Ευρώπη. Η Βίσση προτείνει ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να δει κανείς τον κόσμο και τραγουδάει ότι κανείς μπορεί να πάει ακόμα και στην Κίνα. Το τραγούδι είναι επίσης αξέχαστο για τη συχνή επανάληψη του τίτλου, με τη λέξη να τραγουδιέται 37 φορές. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Λία Βίσση, η μεγαλύτερη αδελφή της Άννας, εμφανίστηκε ως μία από τους υποστηρικτές στα φωνητικά της τραγουδίστριας, έχοντας κάνει το ίδιο, έναν χρόνο πριν. Και οι δύο αδελφές θα συνέχιζαν (στο Διαγωνισμό του 1982 στην υπόθεση της Άννας και στο διαγωνισμό του 1985 στη Λία) να εκπροσωπήσει τη χώρα γέννησής τους, την Κύπρο.

Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision 1980 πραγματοποιήθηκε στη Χάγη της Ολλανδίας στις 19 Απριλίου 1980. Το "Ώτοστοπ" ερμηνεύτηκε τρίτο από τις δεκαεννέα συμμετοχές της βραδιάς και ακολούθησε την Ajda Pekkan της Τουρκίας με το «Pet'r Oil» ενώ προηγήθηκε της Sophie & Magaly με τον "Papa Pingouin". Στο τέλος της ψηφοφορίας, η απόδοση είχε λάβει 30 πόντους, τοποθετώντας το 13ο σε ένα πεδίο των 19.

Ακολούθησε ως Έλληνας εκπρόσωπος στο Διαγωνισμό του 1981 ο Γιάννης Δημητράς με το "Φεγγάρι Καλοκαιρινό". Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η Άννα Βίσση επέστρεψε στο Διαγωνισμό το 1982, στη συνέχεια εκπροσώπησε τη γενέτειρά της, την Κύπρο με το "Μόνο η Αγάπη" και για τρίτη φορά το 2006 με το "Everything", πάλι τραγουδώντας για την Ελλάδα.