Εμείς Φοράμε το Χειμώνα Ανοιξιάτικα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Εμείς Φοράμε το Χειμώνα Ανοιξιάτικα"
Mariana Efstratiou-Emis Forame To Himona Anixiatika.jpg
Συμμετοχή της Eurovision 1996
Χώρα
Ελλάδα
Καλλιτέχνης
Γλώσσα
Συνθέτης
Στιχουργός
Ηρώ Τριγόνη
Μαέστρος
Μιχάλης Ροζάκης
Απόδοση σε τελικούς
Απ. τελικού
14η
Βαθ. τελικού
36
Χρονολογία εμφάνισης
◄ "Ποια Προσευχή" (1995)   
"Χόρεψε" (1997) ►

Το "Εμείς Φοράμε το Χειμώνα Ανοιξιάτικα" ήταν η ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 1996, που ερμήνευσε στα ελληνικά η Μαριάννα Ευστρατίου. Η Ευστρατίου είχε προηγουμένως εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διαγωνισμό του 1989 στη Λωζάνη με το τραγούδι "Το Δικό σου Αστέρι" και ο συνθέτης Κώστας Μπίγαλης είχε εκπροσωπήσει, επίσης, την Ελλάδα στο διαγωνισμό του Δουβλίνου το 1994 με το τραγούδι "Το Τρεχαντήρι (Ντίρι-Ντίρι)".[1]

Το τραγούδι κατάφερε και προκρίθηκε από τον μη τηλεοπτικό, μόνο ηχητικό προκριματικό γύρο, τερματίζοντας στη 12η θέση με 45 βαθμούς.[2]

Στον τηλεοπτικό τελικό, ερμηνεύτηκε δέκατο ανά σειρά εμφάνισης, μετά την Ελβετία με την Kathy Leander και το "Mon coeur l'aime" και πριν την Εσθονία με τους Maarja-Liis Ilus & Ivo Linna με το "Kaelakee hääl".

Στο τέλος της ψηφοφορίας, έλαβε 36 βαθμούς, τερματίζοντας 14ο ανάμεσα σε 23 συμμετοχές.

Το τραγούδι είναι γραμμένο σε μέτρο 7/8 και είναι καλαματιανός, ένας παραδοσιακός ελληνικός ρυθμός, με τον Ευστρατίου να τραγουδάει για τα πράγματα που κάνουν μαζί με τον εραστή της.

Ακολούθησε ως Έλληνας εκπρόσωπος στο Διαγωνισμό του 1997 η Μαριάννα Ζορμπά με το "Χόρεψε".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Mantzilas, Dimitris (1 Οκτωβρίου 2020). «Παρασκήνια 1996: η Ελλάδα πιο "φτωχός συγγενής" από ποτέ: τσιγκουνιά, μιζέρια, γκρίνιες και τσακωμοί». Infe Greece. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2021. 
  2. «Αναδρομή στη Γιουροβίζιον του 1996». Infe Greece. 16 Ιανουαρίου 2017.