Χρήστος Τσάγκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χρήστος Τσάγκας
Γέννηση 7 Σεπτεμβρίου 1939
Ανάληψη Λειβαδιάς Country flag
Θάνατος 17 Μαρτίου 2011 (71 ετών)
Αθήνα, Ελλάδα Country flag
Εθνικότητα Ελληνική
Υπηκοότητα Lua error in mw.wikibase.entity.lua at line 88: data.schemaVersion must be a number, got nil instead.
Ιδιότητα ηθοποιός
Είδος τέχνης Κινηματογράφος, Θέατρο

O Χρήστος Τσάγκας (7 Σεπτεμβρίου 1939 - 17 Μαρτίου 2011) ήταν Έλληνας ηθοποιός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1939 στην Ανάληψη Λειβαδιάς. Σπούδασε υποκριτική στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Είχε σημαντική διαδρομή στη ζωή του ελληνικού θεάτρου και συνεργάστηκε με τους σπουδαιότερους Έλληνες ηθοποιούς: Χορν, Παπαμιχαήλ, Μυράτ, Ζουμπουλάκη, Παξινού, Μερκούρη, Συνοδινού κ.ά.

Πρωταγωνίστησε σε περισσότερα από 40 θεατρικά έργα. Σκηνοθέτησε 40 και πλέον θεατρικά έργα και υπήρξε συνιδρυτής του «Παλκοσένικου» και του θεάτρου Κνωσός, όπου ανέβασε επιλεγμένα έργα κλασικού ρεπερτορίου.

Πρωταγωνίστησε σε 27 ταινίες μεταξύ των οποίων τα "Μέχρι το πλοίο" του Αλέξη Δαμιανού, "Safe sex" (1999), "Η Φωτογραφία" του Νίκου Παπατάκη, "Παραγγελιά" του Παύλου Τάσιου, "Ένα γελαστό απόγευμα" (1979), "Αλιόσα" (2000), "Δονούσα" (1992), "Εφήμερη πόλη" (2000), "Η κάθοδος των εννιά" (1984), "Η φωτογραφία" (1986), "Ιφιγένεια" (1977), "Κόκκινος δράκος" (1998), "Ο τοίχος" (1977), "Φτάσαμεε!" (2004) κ.λπ.

Πέθανε στις 17 Μαρτίου 2011 σε ηλικία 71 ετών.

Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλκοσένικο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "Παλκοσένικο" ιδρύθηκε από τους Χρήστο και Λάμπρο Τσάγκα. Ήταν καλλιτεχνική, μη κερδοσκοπική εταιρία: λειτούργησε ανελλιπώς σαν ελεύθερος θίασος κι ένα χρόνο και σαν ημικρατικό Θέατρο Στερεάς Ελλάδας. Από το 1981 ο θίασος ασχολείται και ερευνά το Αρχαίο Δράμα και από το 1985 απέκτησε τη μόνιμη στέγη του, το θέατρο Κνωσός.

Τα έργα που παρουσίασε το Παλκοσένικο στα 17 χρόνια από την ίδρυση του με άξιους καλλιτεχνικούς συντελεστές του θεάτρου και σκηνοθετημένα όλα από τον Χρίστο Τσάγκα είναι:

Έχει μεταφράσει και παρουσιάσει στη σκηνή (πλην των Βακχών) έξι έργα του Αρχαίου Ελληνικού δράματος: "Φιλοκτήτης" και "Αντιγόνη" του Σοφοκλή, "Βάκχες" και "Ιφιγένεια εν Ταύροις" του Ευριπίδη και "Ιππής" και "Ειρήνη" του Αριστοφάνη.

Φιλμογραφία

  • Λακωνίας περίπλους (2007)
  • Εκτός σχεδίου (2005)
  • Φτάσαμε (2004)
  • Αλιόσα (2000)
  • Εφήμερη Πόλη (2000) ... πρόεδρος κοινότητας
  • Safe sex (1999) ..... Θανάσης Χριστοφορίδης
  • Κόκκινος Δράκος (1998)
  • Η αυλή με τα σκουπίδια (1994)
  • Ζιγκολό (1993)
  • Δονούσα (1992) .... Τάσος
  • Ο Τζώνυς Κελν κυρία μου (1991)
  • Το τελευταίο στοίχημα (1989)
  • Φάκελος Πολκ στον αέρα (1988)
  • Η φωτογραφία (1986) .... Γεράσιμος Τζιβάς
  • Η κάθοδος των εννιά (1985)
  • Μια απλή ιστορία (1984)
  • Ταξίδι στην πρωτεύουσα (1982)
  • Στη ζούγκλα της Αθήνας (1982)
  • Τα χριστούγεννα του αμερικάνου (1980) Τζώρτζης, ‘παρεδρίτσι‘
  • Παραγγελιά (1980)
  • Ελευθέριος Βενιζέλος 1910 - 1927 (1980) .... μέλος θίασου
  • Ένα γελαστό απόγευμα (1979)
  • Η ηλικία της θάλασσας (1978)
  • Ιφιγένεια 81977) .... Οδυσσέας
  • Ο τοίχος (1977)
  • Η δίκη των δικαστών (1974)
  • Ερωτομανείς (1971)
  • Αδιέξοδο - Conflict of emotions (1970)
  • Ληστεία στην Αθήνα (1969) .... Μιχάλης
  • Σιλουέττες (1967)
  • Ελευθέριος Βενιζέλος (1966)
  • Μέχρι το πλοίο (1966) .... Αντώνης Νιάκας

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]